Ημερομηνία Πέμ Μάιος 01, 2025 4:01 pm
Text Size
Αρχική Κοινότητας Γενική Συζήτηση Συζητήσεις

Συζητήσεις

Προετοιμασία για σεζόν, πως και τι?

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν τον χώρο του αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Συντονιστής: Moderators

Προετοιμασία για σεζόν, πως και τι?

Δημοσίευσηαπό thanagno » Κυρ Φεβ 23, 2025 2:53 pm

Εδώ γράφω ένα κομμάτι απο την προετοιμασία μου που μπορεί να βοηθίσει και άλλους.

Ο χειμώνας ακόμη και Ελλάδα συνδέεται συχνά με λίγες ώρες πτήσης. Συνεπώς συχνά σημαίνει μειωμένη απόδοση και ικανότητες. Πως επιστρέφει κανείς γρήγορα λοιπον?

Τα βήματα 1-3 είναι για όλους τους πιλότους, τα υπόλοιπα είναι για όσους θέλουν να εξελιχθούν ιδιαιτέρως σε αγώνες (μονο έτσι γίνεται...).

#1. Το πρώτο βήμα είναι να ανακτήσεις τις αισθήσεις και τις δεξιότητές σου στα θερμικά. Η υψηλή απόδοση στο θερμικάρισμα είναι ο #1 παράγοντας απόδοσης. Χωρίς αυτό, δεν έχει νόημα να είσαι ο βασιλιάς της επιτάχυνσης ή ο,τι άλλο. Σημαντικό: αν κάποιος ανεβαίνει καλύτερα από εσένα, τότε δεν είσαι ακόμη αρκετά καλός.
Είναι σημαντικό να πετάς σε όλα τα πιθανά παράθυρα καιρού/χρόνου που έχεις τον Δεκέμβρη-Φεβρουάρη, και επίσης σημαντικό να μην επικεντρώνεσαι στη μέση ταχύτητα ή στα χιλιόμετρα που διανύεις. Μόνο ποιοτικός χρόνος στο θερμικό.

#2 Το επόμενο βήμα είναι να ξαναρυθμίσεις όλο τον εξοπλισμό σου. Τουτέστιν ζώνη, όργανα, φτερά, βάρη, συσκευασία εφεδρικού κ.λπ. Σε μερικές πτήσεις, θα πρέπει να πετάς ξανά και να νιώθεις άνετα. Έτσι, ο εξοπλισμός σου δεν μπορεί να είναι καμία δικαιολογία όταν κάνεις λάθη στον αέρα κατά την πτήση. Όλα στηρίζονται στις αποφάσεις και τις δεξιότητες του πιλότου.

#3 Η ομαδική πτήση είναι ο μόνος τρόπος για να αναδημιουργήσουμε τακτικές στιγμές και καταστάσεις που ταιριάζουν στην πραγματικότητα των αγώνων άρα και σημαντικής εξέλιξης. Η ιδέα δεν είναι ακόμα να ανταγωνιστείς, αλλά να γίνεσαι όλο και πιο άνετος στον αέρα όσο αυξάνεται ο χρόνος πτήσης. Συνήθισε σε πιο έντονες πτήσεις όπου χρειάζεσαι απόλυτη συγκέντρωση, δούλεψε πάνω στα αδύναμα σημεία που εντόπισες στην ανάλυση της προηγούμενης σεζόν. Το να αισθανθείς ξανά άνετα απαιτεί χρόνο. Για μένα, όταν ξαναδιαβάζω τις σημειώσεις μου, είναι σπάνιο να έχω καλές αισθήσεις πριν τον Μάρτη.

#4 Βρες έναν μικρό αγώνα ή μια καλή ομάδα πιλότων για τις τελικές ρυθμίσεις πριν τον πρώτο στοχευμένο αγώνα. Η ιδέα είναι να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου. Αυτό σημαίνει να πετάς με την τακτική που σου ταιριάζει καλύτερα, να τη θυμάσαι για να διατηρήσεις αυτές τις καλές αισθήσεις. Είναι πολύ αργά για να δουλέψεις στα αδύναμα σημεία, θα έχεις χρόνο να προετοιμαστείς ξανά αργότερα στη σεζόν.

#5 Λίγες μέρες πριν; Ανάλυση εδάφους και πιλότων. Επαναρύθμιση του αλεξίπτωτου πλαγιάς μου. Προσωπικά, δεν πετάω πολύ πιο πριν για να είμαι "πεινασμένος". Μπαίνω στον "αυτιστικό μου χώρο" μου. Και πάμε.

Να είστε καλά,
Θοδωρής

thanagno
EN A

Δημοσ.: 24

Επιστροφή στην Συζητήσεις

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες