Παρατηρώ πολλές φορές μια αδιαφορία πιλότων για την χρήση του VHF σαν μέσο ασφάλειας στην πτήση.
Συγκεκριμένα:
Πολλές φορές ενώ έχουμε κανονίσει συχνότητα και μιλάμε με φίλους πιλότους στον αέρα, αυτοί όταν προσγειωθούν κλείνουν τα VHF τους. Αν ο πιλότος που πετάει ακόμα θέλει να ρωτήσει κάτι (πχ κατεύθυνση αέρα στο έδαφος) ή έχει κάποιο πρόβλημα, δεν βρίσκει κανέναν να του απαντήσει.
Πολλοί πιλότοι επειδή έχουν προγραμματίσει να κάνουν μια πτήση "μόνοι τους" (τα εισαγωγικά γιατί θέλω να πω οτι υπάρχουν στον αέρα και άλλοι πιλότοι), ή μια τσουλήθρα (οπότε υποτίθεται δεν θα χρειαστούν να μιλήσουν για κάτι), δεν τους ενδιαφέρει να βάλουν VHF.
Αποτέλεσμα οτι δεν μπορούν να ενημερώσουν για κάτι τους πιλότους που ακολουθούν, αλλά ούτε αυτοί ενημερώνονται από τους πιλότους που προηγήθηκαν.
Παράδειγμα στο παραπάνω η πτήση τσουλήθρα στις 25/8 από τα Εξάνθεια Λευκάδας. Πέταξαν 3 διπλά και 3 μονά αλεξίπτωτα. Κανένας δεν είχε VHF (εκτός από τον τελευταίο... εμένα - θα μου πείς τι το είχα; λέω βάλτο σε μια γνωστή συχνότητα μπας και σκεφτεί κάποιος να το ανοίξει και να μου μιλήσει αν χρειαστεί κάτι).
Η πτήση ήταν υπήνεμη, δεν ήταν προφανές όμως, από την παρατήρηση των πιλότων που είχαν φύγει, σε τι βαθμό. Άλλωστε αν έκαναν γρήγορα δεξιά μετά την απογείωση, τους έκρυβε το λοφάκι κάτω από το χωριό.
Αποτέλεσμα: τουλάχιστον ένα διπλό (κατά τα λεγόμενα του ίδιου του πιλότου αργότερα στην προσγείωση) μόλις που πέρασε τα λοφάκια πάνω από την παραλία αφού είχε καθοδικά -3/-4, ένας έμπειρος πιλότος έφαγε κλείσιμο 50% και ένα μπροστινό, και ένας -μη έμπειρος- πιλότος προσγειώθηκε στο δρόμο κάτω από τα Εξάνθεια (και το καταλάβαμε αφού ΔΕΝ τον είδαμε στον προσγείωση - ΕΛΕΟΣ δηλαδή, ο άνθρωπος μπορεί να είχε χτυπήσει και να ήθελε βοήθεια).
Ακόμα και εντελώς μόνοι σας να πετάτε κάπου, πάρτε το VHF μαζί, μπορεί αργότερα που είσαστε στον αέρα, να έρθει κάποιος άλλος πιλότος και να απογειωθεί (παράδειγμα από χτές στις Πλατεές).
Το VHF λοιπόν ΔΕΝ ΤΟ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ αν δεν προσγειωθεί και ο τελευταίος πιλότος, άσχετα αν είναι στην παρέα μας ή όχι, δεν γνωρίζουμε αν έχει VHF, δεν ξέρουμε αν είναι στην ίδια συχνότητα.
Το έχουμε μαζί μας ΠΑΝΤΑ, άσχετα αν ξέρουμε οτι κατά 99% δεν θα χρειαστεί να μιλήσουμε, αν είναι μικρή η πτήση, ή οτιδήποτε άλλο. ΔΕΝ ξέρουμε πότε θα μας χρειαστεί.
Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε κάποια γνωστή συχνότητα για το μέρος που πετάμε. Οκ μερικές φορές γίνεται λίγο μπάχαλο στον αέρα (μιλάνε πολλοί, πολύ και χωρίς σημαντικό λόγο), και είμαστε συντονισμένοι αλλού, αλλά καλό είναι να υπάρχει για κάθε απογείωση μια καθορισμένη συχνότητα και να την ξέρουμε όλοι μας, ώστε να μπορούμε να γυρίσουμε σε αυτήν αν χρειαστεί.
Στην εκπαίδευση, αναφέρεται το VHF σαν εξοπλισμός ασφάλειας, για μετά το τέλος της μαθημάτων;