Η εποχή των θερμικών, εεεε;;;... Ωραίο υλικό, Χρήστο, μπράβο

Ακριβώς Γιώτα! Είναι η εποχή του ξεσκονίσματος των βιβλίων εν'όψη των πτήσεων που προσδοκούμε να κάνουμε, αλλά και της πρώτης για φέτος συνάντησης στο Καλέτζι που ελπίζω να το δω από πιο ψηλά φέτος απ'ότι πέρυσι!!! Είναι η εποχή που ονειρευόμαστε πιο έντονα την πτήση... :
http://vimeo.com/4493337Πράγματι πολύ καλό και πρακτικό υλικό από έναν έμπειρο πιλότο (Burkhard Martens) που κατέθεσε την εμπειρία χρόνων και την ανέλυσε...!
Ήθελα από καιρό να τα γράψω αυτά (και κάποια ακόμα...όταν βρω χρόνο) γιατί ήταν οι απαντήσεις στα ερωτήματά μου ως παραπεντίστας με έναν απλό, πρακτικό και ξεκάθαρο τρόπο.
Ήταν οι απαντήσεις στα ερωτήματά μου :
"Τι ξέρει που δεν ξέρω? Τι κάνει που δεν κάνω? Πως σκέφτεται και πως το κάνει?". Όταν διάβασα αυτά τα tips και τα δούλεψα στο μυαλό μου σε σχέση και με τη δική μου εμπειρία από τις πτήσεις και παρατηρήσεις μου, η επόμενη πτήση που έκανα ήταν ένα επίπεδο παραπάνω! Πρώτα απ'όλα γιατί είχα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατανοώντας καλύτερα τι συνέβαινε και αυξημένη πίστη ότι δεν θα το χάσω το θερμικό... Και το parapente είναι κατά πολύ άθλημα ψυχολογίας (ή πίστης...)
Ειδικά το πνεύμα "να είσαι επιθετικός με τα θερμικά" δούλεψε σε πολλά χαμηλά σωσίματα, αφού άρχισα να στρίβω σα το

με οχτάρια μέσα σε φούσκες χαμηλά μέχρι να ανέβω πάνω από την πλαγιά σε ύψος που να μπορώ να μετατρέψω τα οχτάρια σε στροφές και επίσης το σημαντικό θέμα με την προσήνεμη πλευρά του θερμικού, που προτιμούσα πλέον να μπαινοβγαίνω προσήνεμα στο θερμικό, όμως ταυτόχρονα ξέροντας ότι αν το χάσω, μερικά δευτερόλεπτα ούριας πτήσης χωρίς χτύπο στο βάριο θα μου χρειαστούν για να το ξαναβρώ... και πράγματι ήταν πάλι εκεί!...
Μιας και το έφερε η κουβέντα, να προσθέσω άλλη μία σημαντική γνώση που δεν είχα προσέξει πριν διαβάσω το βιβλίο. Ότι δηλαδή όταν ο άνεμος είναι πλάγιος προς την πλαγιά, η άνοδος βρίσκεται στις προσήνεμες πλευρές από τις σάρες και τα "λούκια" και τις "κούρβες" που σχηματίζει η πλαγιά, ενώ στις αντίστοιχες υπήνεμες, υπάρχει μόνο κόντρα ή και κάθοδος και πέραν του ότι εκεί θα προσπαθήσεις να κρατηθείς, εκεί θα περάσει και το θερμικό τελικά για επάνω... Συγκεκριμένα στον Κιθαιρώνα για παράδειγμα με ΒΑ άνεμο αυτό το επιβεβαίωσα στα προσήνεμα ΒΑ κομμάτια της πλαγιάς και η πτήση στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω μπορείτε να τη δείτε χωρίς μουσική εδώ με εφαρμογή στην πράξη όλων των ανωτέρω...:
http://flyingspirit.freehostia.com/kith ... -09-08.htm Αυτά σε 'μένα επιβεβαιώνουν ότι η γνώση μπορεί να μεταδοθεί στο άθλημά μας κάθετα (από τους εμπειρότερους προς τους λιγότερο έμπειρους ) χωρίς να χρειάζεται οι νεότεροι πιλότοι να περιμένουν χρόνια για να ξανα-ανακαλύψουν τον τροχό..! Κινήσεις όπως η περσινή στην Κόνιτσα (σχολείο xc και αγώνων που ατυχώς λόγω καιρού δεν πραγματοποιήθηκε) από τους δικούς μας πρωταθλητές, αναμένονται και φέτος με μεγάλη προσδοκία! Για το σχολείο του ΣΚ με τον Maurer δεν το'ξερα, χθες το πήρα χαμπάρι από το post.

Υποθέτω ότι με λιγότερα χρήματα μπορείς να αγοράσεις ένα compeo ή digifly ή αντίστοιχο, που σου δείχνουν κατεύθυνση και απόσταση από το θερμικό που έχασες! Αλήθεια πόση διαφορά στην πράξη (πλεονέκτημα) έχει η χρήση ενός τέτοιου οργάνου σε σχέση με τον συνδυασμό ξεχωριστά βάριο και gps για τον ίδιο πιλότο? Μπορεί να μας πει κάποιος που έκανε αυτή τη μετάβαση, πόση διαφορά είδε στο πέταγμα?