από agrodoc » Τετ Αύγ 19, 2009 1:19 am
Δεδομένα : Κορυφογραμμή, ένταση αέρα από θερμικά και βράχια...
Η άποψή μου :
1. Ο πιλότος είναι πολύ "χαλαρός" για τις δεδομένες συνθήκες από τη στιγμή που
απογειώνεται... Αυτό δείχνει ότι υποεκτιμά τις συνθήκες (πρώτο λάθος). Πολύ πιθανό,
εκτιμώντας όλη την πτητική "συμπεριφορά" του, οι συνθήκες δεν είναι για το επίπεδό του...
2. ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ και ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ : αυτό που έχω ακούσει όλους τους εκπαιδευτές να φωνάζουν στους μαθητές τους : ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ
"ΣΙΑΖΕΣΑΙ" ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ !!! Εδω βλέπουμε ότι μπαίνει σε θερμικό (το πανί μένει πίσω) και αυτός αμέριμνος αφήνει τα φρένα... και ταλαντώνει την πτέρυγα για να χωθεί στο κάθισμα,
αντί να είναι στην "τσίτα" για να κρατήσει αφενός την πτέρυγα στη διεύθυνση που θέλει (αν προσέξεις η πτέρυγα αρχίζει να στρίβει δεξιά) και αφετέρου να αντιδράσει στο αναμενόμενο
βούτηγμα της πτέρυγας (αφού αυτή έμεινε πίσω)
3. Δεν φρενάρει καθόλου την πτέρυγα όταν φεύγει μπροστά (είτε γιατί η προσοχή του δεν είναι στην πτέρυγα - μόλις τέλειωσε το "σιάξιμό" του στο κάθισμα - είτε γιατί θεωρεί ότι με δεδομένο το πόσο η πτέρυγα έμεινε πίσω, δεν θα φύγει πολύ εμπρός... Αν είχε κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να πιάσει φρένα τόσα ώστε να σταματήσει την πτέρυγα πάνω από το κεφάλι του, τότε πιθανότατα το κλείσιμο αντί να είναι 50% , θα ήταν 40% και σίγουρα θα συνέβαινε σε μεγαλύτερη γωνία προσβολής από αυτή που συνέβη. Έτσι η στροφή του αλεξιπτώτου προς την πλαγιά, δεν θα ήταν τόσο "δυναμική" όσο αυτή που βλέπεις ( με τόσο βούτηγμα)
4. Μετά από 50% κλείσιμο, δεν αντιδρά καθόλου! Ούτε φρένο αριστερά, ούτε σώμα, τίποτα... Αν δεν ήταν κοντά στην πλαγιά και με ύψος, κανένα πρόβλημα. Μετά από 180 + μοίρες στροφή, το αλεξίπτωτο θα άνοιγε μόνο του, όπως και το κάνει... Έδω χρειαζόταν σώμα και φρένο τόσο, όσο για να κρατήσει το παραπέντε σε πορεία στροφής ,το μέγιστο, μέχρι παράλληλα στην πλαγιά (δηλαδή να επιτρέψει στροφή μέχρι 60-90 μοίρες). Από τη στιγμή όμως που έπαθε 50% κλείσιμο με την πτέρυγα να είναι σε βουτιά εκείνη τη στιγμή ( δηλαδή μεγάλο κλείσιμο, με ταυτόχρονα χαμηλή γωνία προσβολής), τα πράγματα είναι δύσκολα, διότι η κατάσταση είναι δυναμική πλέον και χρειάζεται πολύ φρένο για να μην στρίψει πολύ η πτέρυγα και το stall είναι πολύ κοντά...
Μια παρατήρηση : το συγκεκριμένο βούτηγμα της πτέρυγας πριν συμβεί το κλείσιμο, πραγματικά δεν χρειαζόταν καθόλου διόρθωση για κάποιον που θα ήθελε να "παίξει" με τον αέρα. Το δεξί ασύμμετρο συμβαίνει ακριβώς τη στιγμή που η πτέρυγα έχει σταματήσει να κινείται εμπρός και θα άρχιζε να επιστρέφει. Όμως σε κορυφογραμμή, Μάϊο, με θερμικά και βράχια από κάτω και μόλις έχεις απογειωθεί, δεν "παίζεις" με τον αέρα... Προσωπικά χρειάζομαι κανά 20λεπτο πτήσης για να εκτιμήσω με πόσο σκληρά θερμικά και πόσο ταραχώδη αέρα έχω νά κάνω, άρα και να "χαλαρώσω" στο επίπεδο που η μέρα απαιτεί από εμένα.
Τέλος στην ουσία της ερώτησης που είναι αν θα μπορούσε το ατύχημα να είχε αποσοβηθεί : Από το σημείο του κλεισίματος και μετά (και ακόμα και αν το είχε κρατήσει το πανί στο πρώτο βούτηγμα), δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά 100% ότι με σωστό active flying δεν θα είχε επαφή με την πλαγιά. Αλλά θα μπορούσε να αποσοβηθεί με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες σε επίπεδο "στάσης που κρατώ" απέναντι στο άθλημα. Δηλαδή τρόπου σκέψης. Κορυφογραμμή είσαι, έχει ένταση και θερμικά, είναι Μάϊος, έχει βράχια... Ε, εξασφάλισε την απογείωσή σου, βγες κατ'ευθείαν έξω να δεις πρώτ'απ'όλα πως τρυπάς και τι "παίζει" στον αέρα και αν δεν βρεις κανένα θερμικό και όλα καλά, ξανά'ρχεσαι προς την πλαγιά κρατώντας μια ασφαλή κατακόρυφη και οριζόντια απόσταση... Το μόνο που δεν πρόλαβε να κάνει ο πιλότος, ήταν να προσπαθήσει να κυκλώσει το θερμικό που μόλις βρήκε κολλητά στην κορυφογραμμή...! Θα τον ψάχναν στα υπήνεμα από πίσω...
Υ.Γ. Εντάξει μην τον βγάλω άχρηστο τον άνθρωπο, καλά να είναι, μπορεί να το πάθαινα κι'εγώ...! Απλώς για να πω αυτά που θέλω...
Υ.Γ2 Τι είναι blues...captain?