Ημερομηνία Παρ Μάιος 02, 2025 3:09 pm
Text Size
Αρχική Κοινότητας Γενική Συζήτηση Συζητήσεις

Συζητήσεις

Ερωτήσεις εξετάσεων

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν τον χώρο του αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Συντονιστής: Moderators

Ερωτήσεις εξετάσεων

Δημοσίευσηαπό adreas » Τετ Απρ 07, 2010 12:24 am

Τι χαμπάρια φόρουμ; Κάθησα πριν δυο τρεις μέρες και διάβασα τις ερωτήσεις των εξετάσεων και μου σηκώθηκε για μια ακόμη φορά η τρίχα. Επειδή λοιπόν είχα χρόνο αποφάσισα να κάνω μια κοινωνική προσφορά και μαρκάρησα μερικές που μου φανήκανε πιο ανατριχιαστικές και έγραψα και μερικές σημειώσεις γενικώς και αορίστως. Τώρα που θα μαζωχτείτε στη διημερίδα δεν είναι κακή ιδέα να μαρκάρετε και όσες άλλες θέλουνε καλύτερη διατύπωση ή πέταμα, το υπάρχον ερωτηματολόγιο είναι γερασμένο το κακόμοιρο. Λοιπόν, αρχίζω πρώτος, όποιος άλλος βρει κάτι συμπληρώνει:

1.8. Κατά τη διάρκεια του "τρεξίματος" στην απογείωση, η γωνία προσβολής είναι η γωνία μεταξύ της χορδής της πτέρυγας και
- του εδάφους (+6)
- του κατακόρυφου άξονα (-6)
- του ορίζοντα (-6)

Μόνο σε άπνοια ή εάν ο αέρας ανεβαίνει την πλαγιά ακριβώς παράλληλα με το έδαφος. Ο ποιητής υποννοεί ότι στο απογειωτρέξιμο η κίνηση πιλότου & παρα5 ακολουθεί το έδαφος άρα ο σχετικός άνεμος που δημιουργείται λόγω της κίνησης αυτής είναι παράλληλος με το έδαφος. Στην πράξη η κατεύθυνση του αέρα σε σχέση με το έδαφος (και ως αποτέλεσμα και η γωνία προσβολής) μπορεί να αλλάζει σε πολύ μικρό διάστημα μάλιστα όπως γίνεται σε απογειώσεις με απότομα κοψίματα (π.χ. Καλέτζι, Σταυρός, Black Hawk) επειδή ο αέρας σιγά μη μας κάνει τη χάρη να ακολουθεί παράλληλα την πλαγιά, ειδικά εκει πάνω που είναι το πανί.



1.45. Πετώ με ούριο άνεμο, με σχετική ταχύτητα ως προς τον αέρα ίση με την ταχύτητα του μετεωρολογικού ανέμου, τότε το έδαφος
- φαίνεται να "απομακρύνεται" δύο φορές πιο γρήγορα απ΄ότι σε άπνοια (+6)
- φαίνεται να "απομακρύνεται" δύο φορές πιο αργά απ΄ότι σε άπνοια
(-6)
- φαίνεται ακίνητο (-6)

Ναι μεν δυο φορές πιο γρήγορα αλλά τι απομακρύνεται; Μόνο αν κοιτάμε πίσω. Αν κοιτάμε μπροστά φαίνεται να μας έρχεται όχι να απομακρύνεται.




1.53. ΄Οταν διασταυρώνομαι μ΄ένα άλλο παραπέντε, η ταχύτητα διασταύρωσης είναι ίση με
- τον μέσο όρο των σχετικών μας ταχυτήτων ως προς τον αέρα και ως προς το έδαφος (-6)
- το άθροισμα των σχετικών μας ταχυτήτων ως προς το έδαφος (-6)
- το άθροισμα των σχετικών μας ταχυτήτων ως προς τον αέρα (+6)

Για να μου πει κάποιος γιατί δεν είναι σωστό ΚΑΙ το νούμερο 2; Ας πούμε ότι πάω με 30 κι ο άλλος με 35 (ως προς τον αέρα) κι ερχόμαστε φάτσα με φάτσα. Η σχετική μας ταχύτητα είναι 30 + 35 = 65 αν θυμάμαι καλά τη γεωραφία 2ας γυμνασίου.

Τώρα ας πούμε ότι εγώ έχω 10 km/h ούριο άρα εγώ πάω με 40 κι ο άλλος με 25 (ως προς το έδαφος). 40 + 25 = 65 όπως μάθαμε στην οικιακή οικονομία στην 4η δημοτικού.

Γενικά, για ταχύτητα του ενός πιλότου Τ1 και του άλλου Τ2 (ως προς τον αέρα) και κάποιο μετεωρολογικό άνεμο Χ (ως προς το έδαφος) έχουμε (Τ1 + Χ) + (Τ2 – Χ) = Τ1 + Τ2 (οι παρενθέσεις αλλάζουν τις ταχύτητες μας από ώς προς τον αέρα και τις κάνουν ως προς το έδαφος) οπότε για να βρούμε τη σχετική τους ταχύτητα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ταχύτητα σε σχέση με το έδαφος, με τον αέρα, με το φεγγάρι, τα μπαρμπούνια στο Σαρωνικό, γενικά με ό,τι θέλουμε αφού είναι απλά μια παράμετρος που φεύγει από την εξίσωση.

Η ψύχωση με το ότι τα πάντα πρέπει να υπολογίζονται ως προς τον αέρα και όχι ως προς το έδαφος είναι κατανοητή επειδή είναι σημαντικότατο τμήμα της εκπαίδευσης αλλά μη λέμε και λάθος πράματα.




1.63. Είμαι στην τελική ευθεία προς το χώρο προσγείωσης, αντιλαμβάνομαι ότι έχω ακόμα αρκετό ύψος και υπάρχει κίνδυνος να ξεπεράσω την προσγείωση. Πρέπει να επιλέξω
- να χάσω ύψος κάνοντας παρασουτάζ ή πτήση σε Β΄ κατάσταση πτήσης (-6)
- να χάσω ύψος δίνοντας ταχύτητα (+1)
- να επιμηκύνω την απόσταση μέχρι την προσγείωση κάνοντας κατάλληλο ελιγμό (+5)

Γιατί το να επιταχύνω (μείωση γωνίας προσβολής, κίνδυνος κλεισίματος) είναι λιγότερο κακό (7 πόντοι διαφορά) από το να επιβραδύνω (αύξηση γωνίας προσβολής, μείωση εσωτερικής πίεσης, κίνδυνος κλεισίματος και παρασουτάζ); Τόσο πολύ γουστάρουμε τα κλεισίματα με επιτάχυνση κοντά στο έδαφος; Για πείτε μου σοβαρά στην πράξη, όταν ερχόσαστε ψηλοί πόσο συχνά πλακωνόσαστε στην επιτάχυνση και πόσο συχνά φλερτάρετε με τα φρένα πέραν του min sink;




1.78. Σε μία καλά ρυθμισμένη πτέρυγα, η θέση "χέρια ψηλά" αντιστοιχεί
- στην ελάχιστη ταχύτητα (-6)
- στον ελάχιστο βαθμό καθόδου (κατακόρυφη ταχύτητα) (-6)
- στο μέγιστο λόγο κατολίσθησης (-6)
- στη μέγιστη ταχύτητα (+6)

Κοίτα να δεις κι εγώ για μέγιστη ταχύτητα πάταγα την επιτάχυνση τόσα χρόνια σαν το μαλάκα. Και για να δούμε, ο μέγιστος λόγος κατολίσθησης δηλαδή που βόσκει (λίγα φρένα προτείνει η ερώτηση 1.80, ισχύει αυτό σε όλα τα σημερινά πανιά); Μήπως αυτή η ερώτηση έχει γραφτεί από τον Καποδίστρια (πριν ανακαλυφτεί η επιτάχυνση και τότε που το best glide ήθελε λίγα φρένα) κι έχει ξεμείνει από τότε;



1.82. Σε πτήση, εάν αφήσω τα φρένα ελεύθερα
- η πτέρυγα επιβραδύνεται σταδιακά (-6)
- δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ τα φρένα ελεύθερα (0)
- η πτέρυγα τίθεται σε μέγιστη ταχύτητα (+6)

Μία από τα ίδια με την 1.78


1.91. Εάν κατά το φούσκωμα η πτέρυγα "σπάσει στα δύο", πρέπει:
- να επιταχύνω ακόμα περισσότερο (-6)
- να φρενάρω και από τις δύο πλευρές και έπειτα να ξαναπιάσω τους μπροστινούς ιμάντες (-6)
- να σταματήσω και να ξαναρχίσω από την αρχή τη διαδικασία της απογείωσης (+6)
- να τραβήξω όσο γίνεται περισσότερο τους μπροστινούς ιμάντες (-6)

Ε; Δηλαδή το “να σταματήσω και να ξαναρχίσω από την αρχή τη διαδικασία της απογείωσης” δε συνεπάγεται ότι θα πρέπει “να φρενάρω και από τις δύο πλευρές και έπειτα να ξαναπιάσω τους μπροστινούς ιμάντες”; Πώς αλλιώς σταματάμε και ξαναρχίζουμε τη διαδικασία απογείωσης; Κι άμα φρενάροντας συμμετρικά το σπάσιμο στρώσει χωρίς να πέσει το πανί γιατί δηλαδή να μην συνεχίσω και πρέπει ντε και καλά να σταματήσω; Οεο;



1.110. Το παραπέντε μας βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποιημένου παρασουτάζ
- αρχίζουμε μια στροφή ώστε να ξαναμπεί σε πτήση (+1)
- τραβάμε τέρμα τα δύο φρένα για να μπούμε σε πραγματικό στόλ και μετά να ξαναμπεί σε πτήση (+1)
- τραβάμε τους δύο μπροστινούς ιμάντες (+1)
- διαλέγουμε μία από τις παραπάνω λύσεις ανάλογα με τις συστάσεις του κατασκευαστή (+1)
- εάν είμαστε κοντά στο έδαφος, περιμένουμε να προσγειωθούμε χωρίς απόπειρα διόρθωσης διότι μία μανούβρα εξόδου από την κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει βουτιά προς τα εμπρός (+1)
- μόλις καταφέρουμε να βγούμε προσπαθούμε να καταλάβουμε τι προκάλεσε το παρασουτάζ και εάν καταλήξουμε στο ότι η σταθερότητα της πτέρυγας δεν είναι καλή, τότε κάνουμε παράπονα στον κατασκευαστή (+1)

Νούμερο 1, στροφή με φρένο ή σώμα; Εάν αρχίσουμε στροφή με φρένο δε παρακαλάμε για σπιν με την παραμικρή χοντροκομένη κίνηση; Στην 1.63 τιμωρούμε με -6 (!) όποιο φουκαρά τολμήσει να διανοηθεί να φρενάρει πέραν του min sink όταν έρχεται ψηλός κι εδώ τους επιβραβεύουμε όταν πάνε να πλακωθούνε στα σπιν; Χμμμμμ.




1.118. Είμαι 5 μέτρα από το έδαφος, λίγο πριν τη προσγείωση και παρατηρώ ότι ο αέρας είναι πλάγιος 90° σε σχέση με τη πορεία μου:
- προσγειώνομαι κανονικά και δεν επιχειρώ στροφή ώστε να έρθω κόντρα στον αέρα (+6)
- στρίβω ώστε να έρθω κόντρα στον άνεμο (-6)
- φρενάρω τελείως (-6)

5 μέτρα είναι σχεδόν ταβάνι δευτέρου ορόφου και δεν επιχειρώ στροφή; Γιατί όχι; Πάλι ερώτηση για τα αλεξίπτωτα του Καποδίστρια;



1.119. Είμαι 20 μέτρα από το έδαφος και ο άνεμος στην προσγείωση είναι ούριος:
- προετοιμάζομαι έτσι ώστε να φρενάρω δυνατά και να τρέξω πολύ (+6)
- κάνω μία στροφή 180° ώστε να διορθώσω την πορεία μου (-6)
- φρενάρω έτσι ώστε να κατέβω με παρασουτάζ (-6)

Έβδομος οροφος!!! Έλεος!!! Ανεβείτε 7ο όροφο και κοιτάχτε κάτω και πείτε μου μετά ότι δεν έχετε χώρο για 180 μοίρες στροφή. Παρα5 πετάμε όχι 747.

Πιστεύω ότι οι ερωτήσεις 1.118 και 1.119 αποτελούν κλασσικό παράδειγμα βλακώδους αριθμολαγνείας. Κανείς (μάλλον) δε σκέφτεται “πάω με 3894 στροφές ανά λεπτό” πρέπει να αλλάξω ταχύτητα, ακούει τη μηχανή (εκτός ίσως από το στρώσιμο). Ούτε λέμε στα τάδε χαω θέλουμε τόση απόσταση για να φρενάρουμε, ώρα να φρενάρω (κλασσική ηλίθια ερώτηση στο δίπλωμα οδήγησης). Κοιτάμε, κρίνουμε με το μάτι βασιζόμενοι στην εμπειρία προηγούμενων φρεναρισμάτων και φρενάρουμε. Τέτοιοι αριθμοί είναι ανούσιοι και όποιος χρησιμοποιεί τέτοιου είδους σκέψεις για να κουμαντάρει το όχημά του δε θα έπρεπε να οδηγεί ούτε καροτσάκι σούπερ μάρκετ.




2.13. Για μια πτέρυγα εν πτήση, η απόσταση που πρέπει να διανύσει ένα
μόριο αέρα από το χείλος προσβολής έως το χείλος εκφυγής κινούμενο
στο πάνω μέρος της πτέρυγας είναι
- ίση με (-6)
- μεγαλύτερη από (+6)
- μικρότερη από (-6)
την απόσταση που πρέπει να διανύσει κινούμενο στο κάτω μέρος της πτέρυγας.

Χο χο χο, σωστολάθος. Ναι μεν μπορεί να είναι όντως έτσι στα περισσότερα προφίλ (και ίσως σε όλα των παρα5) αλλά η ερώτηση λέει για πτέρυγα γενικά. Τα προφίλ σε μερικά ακροβατικά αεροπλάνα για παράδειγμα είναι τελείως συμμετρικά. Το ίδιο και στις σαϊτες (πώς βάζω τόνο και διαλυτικα μαζί;) και απ' όσο ξέρουμε και τα δύο αυτά πετάνε μια χαρά. Υπάρχουν σελίδες επί σελίδων τσακωμού γι αυτό το θέμα (και στο paraglidingforum μεταξύ άλλων) και το ζουμί είναι ότι πετάς μια χαρά με ότι προφίλ να 'ναι, το κόλπο είναι η γωνία προσβολής και όχι το προφίλ σου (φυσικά και το προφίλ βοηθάει, αλλά ότι πλακουτσό σχήμα και να κουνήσεις μέσα σε υγρό θα δημιουργήσει άντωση σε κάποιες γωνίες προσβολής).





2.32. Ο λόγος κατολίσθησης, για μια δεδομένη γωνία προσβολής και πτήση
σε συνθήκες ισορροπίας είναι ανεξάρτητη από
- την ταχύτητα του (μετεωρολογικού) ανέμου (+2)
- το βάρος του πιλότου (+2)
- το υψόμετρο που γίνεται η πτήση (+2)

Αργκλ! Σε σχέση με τι πραμα (απάντηση νούμερο 1); Σε σχέση με τον αέρα ναι είναι ανεξάρτητος (και αυτό θέλω να πιστεύω υποννοεί σωστά και η επόμενη ερώτηση 2.33). Αλλά απ' όσο ξέρω τον μετράμε με συνδυασμό GPS/vario τα οποία τον μετράνε σε σχέση με το έδαφος και σε σχέση με το έδαφος συγνώμη αλλά μόνο ανεξάρτητος δεν είναι. Αυτή η ερώτηση όχι μόνο είναι λάθος (ή έστω ελλειπώς διατυπωμένη) αλλά έρχεται σε σύγγρουση με τις ερωτήσεις 1.41 και 1.42. Μην τρελαθούμε.



2.38. Εάν ο πιλότος κατά την προσγείωση σηκωθεί από το κάθισμα, δηλ.
τεντώσει τα πόδια
- βελτιώνει τη διείσδυσή του (αυξάνει την οριζόντια ταχύτητα) (-6)
- χειροτερεύει τη διείσδυση του (ελαττώνει την οριζόντια ταχύτητα) (+3)
- αυξάνει την κατακόρυφη ταχύτητα (+3)

Νούμερο 2, υπάρχει και γι αυτό τσακωμός. Μια παράταξη υποστηρίζει ότι επειδή έτσι μεγαλώνει η οπισθέλκουσα του πιλότου, δημιουργείται ροπή που κατεβάζει τη γωνία προσβολής και έτσι αυξάνει η οριζόντια ταχύτητα. Όπως και να έχει το πράμα, το αποτέλεσμα είναι μάλλον αμελητέο οπότε η ερώτηση είναι μάλλον ανούσια.

Μία από τα ίδια και στη 2.40 (απάντηση 2), 2.43 (απάντηση 4).


2.61. Σε συνθήκες με αναταράξεις μετά από μπροστινό κλείσιμο (συμμετρικό)
πρέπει
- να τραβήξω τα δύο φρένα στο τέρμα (-6)
- να φρενάρω αλλά με κάποια μετριοπάθεια (+6)
- να σηκώσω τα χέρια στη θέση της μέγιστης ταχύτητας (-6)

Απαρχαιωμένη; α) η σημερινή μόδα λέει “χέρια ψηλά” στο μπροστινό και β) τα χέρια ψηλά δεν είναι η θέση μέγιστης ταχύτητας.



2.63. Το στολάρισμα συμβαίνει
- σε διάφορες γωνίες προσβολής ανάλογα με την περίπτωση (-6)
- πάντοτε στην ίδια γωνία προσβολής (+6)
- πάντοτε για την ίδια ταχύτητα (-6)

Χο χο χο, κι άλλο σωστολάθος κλασσικό για όσους δεν έχουν διαβάσει το “Γλάρο Ιωνάθαν”. Ναι μεν έχουμε μια ακόμη ψύχωση στο να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι η γωνία προσβολής είναι αυτό που καθορίζει το στολ. Αλλά αυτή η γωνία προσβολής μικραίνει με την ταχύτητα. Απλά, στο γελοίο εύρος ταχυτήτων του παρα5 η στολαριστική γωνία προσβολής είναι πάνω κάτω η ίδια οπότε χεστήκαμε για την ταχύτητα. Κανονικά όμως η απάντηση 1 είναι επίσης σωστή.





3.90 ΄Ένα σωματίδιο αέρα ανεβαίνει σε σχέση με τον περιβάλλοντα αέρα εάν
- η θερμοκρασία του σωματιδίου είναι μικρότερη από αυτή του περιβάλλοντα αέρα (-6)
- η θερμοκρασία του σωματιδίου είναι μεγαλύτερη από αυτή του περιβάλλοντα αέρα (+6)
- η υγρασία του σωματιδίου είναι μεγαλύτερη από αυτή του περιβάλλοντα αέρα (-6)

Λάθος, είναι σωστό και το 3. Σε ίδια πίεση και θερμοκρασία ο πιο υγρός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον ξερό. Νερό = δύο υδρογόνα + ένα οξυγόνο, πιο ελαφρύ από διατομικό άζωτο και διατομικό οξυγόνο.





Πέραν των ανωτέρω, μήπως να μπουν μερικά θέματα που περιέργως παραλείπονται από τις υπάρχουσες ερωτήσεις και που σίγουρα είναι πιο σημαντικά από τις μπούρδες του στυλ πόσα μέτρα πάνω σταματάμε να κάνουμε στροφές κλπ; Ενδεικτικά προτείνω τους εξής συνήθεις σκοτωτικούς παράγοντες:

- Κανόνες προτεραιότητας στο δυναμικό και στο θερμικό (η μόνη σχετική που βρήκα είναι η 6.27). Οι εναέριες στούκες είναι σοβαρότατο θέμα και το ελληνικό παρα5 σέρνει προπατορικό αμάρτημα στον τομέα αυτό. Οι κανόνες είναι απλοί και παγκόσμιοι και ένας πιλότος που παίρνει δίπλωμα αναγνωρισμένο από τη FAI θα πρέπει να ξέρει πέντε πράματα για το θέμα. Είναι κουφό να βγάζουμε πιλότους που έχουνε διαβάσει για το foehn (λες και πετυχαίνουμε συχνά foehn στην Ελλάδα) και δεν έχουνε εξεταστεί ούτε σε μια ερώτηση σε θέματα εναέριας κυκλοφορίας. Όταν πετάω με κόσμο στο βουνό προσωπικά χέστηκα αν οι γύρω μου ξέρουνε εάν η άντωση ανεβαίνει με το τετράγωνο ή τον κύβο της ταχύτητας, προτιμώ χίλιες φορές να ξέρουμε όλοι από που να στρίψουμε όταν στριμωχνόμαστε.

- Κάποια έμφαση στον έλεγχο τον ιμάντων των μηρών (το ψιλοαναφέρει η 1.86 αλλά με βλαμένο τρόπο). Αν κοιτάξει κανείς το paraglidingforum τα τελευταία χρόνια θα δει ότι αυτό το πολύ εύκολα αντιμετωπίσημο πρόβλημα δυστυχώς σκοτώνει πολύ κόσμο (κι εγώ έχω πάει να την κάνω τη μαλακία αυτή). Ας έχει υπ' όψιν του ο εξεταζόμενος αυτό τον σημαντικότατο έλεγχο κι ας μην ξέρει ντε και καλά να αναλύσει το διάγραμμα δυνάμεων που ασκούνται στην πτέρυγα.

- Προσγείωση σε νερό. Στην Ελλάδα είχαμε δύο τέτοιους θανάτους τα δύο τελευταία χρόνια και όλοι μας λίγο ή πολύ γινόμαστε πιλότοι παραλίας κάποιους μήνες το χρόνο. Άς μπούνε δυο τρεις σχετικές ερωτήσεις, μπορεί να πιάσουνε τόπο κάποια στιγμή.

adreas
Competition
 
Δημοσ.: 569

Re: Ερωτήσεις εξετάσεων

Δημοσίευσηαπό george29041 » Τετ Απρ 07, 2010 8:48 am

Σωστος και απολαυστικος :roll:

ΠΟΛΥ ΓΡΑΦΕΙΣ...ΛΙΓΟ ΠΕΤΑΣ :lol: :lol: :lol:
george29041
Competition
 
Δημοσ.: 376

Re: Ερωτήσεις εξετάσεων

Δημοσίευσηαπό DrFlight » Τετ Απρ 07, 2010 9:45 am

Ενδεικτικά προτείνω τους εξής συνήθεις σκοτωτικούς παράγοντες:

- Κανόνες προτεραιότητας στο δυναμικό και στο θερμικό (η μόνη σχετική που βρήκα είναι η 6.27). Οι εναέριες στούκες είναι σοβαρότατο θέμα και το ελληνικό παρα5 σέρνει προπατορικό αμάρτημα στον τομέα αυτό. Οι κανόνες είναι απλοί και παγκόσμιοι και ένας πιλότος που παίρνει δίπλωμα αναγνωρισμένο από τη FAI θα πρέπει να ξέρει πέντε πράματα για το θέμα. Είναι κουφό να βγάζουμε πιλότους που έχουνε διαβάσει για το foehn (λες και πετυχαίνουμε συχνά foehn στην Ελλάδα) και δεν έχουνε εξεταστεί ούτε σε μια ερώτηση σε θέματα εναέριας κυκλοφορίας. Όταν πετάω με κόσμο στο βουνό προσωπικά χέστηκα αν οι γύρω μου ξέρουνε εάν η άντωση ανεβαίνει με το τετράγωνο ή τον κύβο της ταχύτητας, προτιμώ χίλιες φορές να ξέρουμε όλοι από που να στρίψουμε όταν στριμωχνόμαστε.

- Κάποια έμφαση στον έλεγχο τον ιμάντων των μηρών (το ψιλοαναφέρει η 1.86 αλλά με βλαμένο τρόπο). Αν κοιτάξει κανείς το paraglidingforum τα τελευταία χρόνια θα δει ότι αυτό το πολύ εύκολα αντιμετωπίσημο πρόβλημα δυστυχώς σκοτώνει πολύ κόσμο (κι εγώ έχω πάει να την κάνω τη μαλακία αυτή). Ας έχει υπ' όψιν του ο εξεταζόμενος αυτό τον σημαντικότατο έλεγχο κι ας μην ξέρει ντε και καλά να αναλύσει το διάγραμμα δυνάμεων που ασκούνται στην πτέρυγα.

- Προσγείωση σε νερό. Στην Ελλάδα είχαμε δύο τέτοιους θανάτους τα δύο τελευταία χρόνια και όλοι μας λίγο ή πολύ γινόμαστε πιλότοι παραλίας κάποιους μήνες το χρόνο. Άς μπούνε δυο τρεις σχετικές ερωτήσεις, μπορεί να πιάσουνε τόπο κάποια στιγμή.


Πολύ σημαντικά και τα τρία θέματα που θέτεις Αντρέα..
Ειδικά στο τελευταίο αν βάλεις και τους ξένους που έχουν πνιγεί, είναι κάπως περισσότεροι..
Εννοείται κανένα από αυτά δεν πρέπει να λείπει..

'Paragliding and Aviation' blog
http://drflight.blogspot.com/
Vangelis 'drflight' Patra.
DrFlight
Competition
 
Δημοσ.: 313

Re: Ερωτήσεις εξετάσεων

Δημοσίευσηαπό yannis » Τετ Απρ 07, 2010 10:00 am

Κάτι μου λέει οτι το stratus σου βγήκε μάπα adrea. :twisted:

http://www.cretanparagliding.gr

After all,its all about having fun!
yannis
Competition
 
Δημοσ.: 233

Re: Ερωτήσεις εξετάσεων

Δημοσίευσηαπό cloud_constructor » Τετ Απρ 07, 2010 11:08 am

Επισης το γαματο ειναι η "ύλη" να διαβάσεις.. Απλα κατεβάζεις ολες τις ερωτισεις , και σαν υπολογιστης πρεπει να τις καταχωρισεις μεσα στον εντελως αδειο απο αλλα πραγματα εγκεφαλο σου + οτι πρεπει να φιλτραρεις κ τις ερωτησεις που ενδιαφερουν το επιπεδο σου.

Δηλαδι για ΠΛ στην υλη εχει κ τα πραγματα για το Π..

Ωραια .. τα εμαθα ολα .. μπορω να παω να δωσω για Π τωρα?

Νταξει οι ερωτισεις αμα τις διαβασεις αναλυτηκοτατα κ εισα σε φαση διαυγειας καταλαβαινεις επακριβως τι θελει να πει. Ε ειναι λιγο παλιατζουρα η φαση , οπως στο διπλωμα αυτοκηνιτου"πας με 60 χμ ποση αποσταση θες για να φρεναρεις?" οπου η απαντηση ειναι 100 μετρα.. Ναι αμα εχεις κανα ford cortina η κανα caravan σιγουρα.

Αλλα οπως κ να εχει , προσωπικα παρολο που προβληματιστικα με τις ερωτησεις και την ρωσικη ρουλετα της ημερας (αν δηλαδι την ωρα που θα δωσω θα την παλεψω να εμπνευστω να καταλαβω την συνταξη) πιστευω ειχε καλες ερωτησεις..

Καλα πρεπει να ειναι κ δυσκολο πολυ να γραφτουν καινουριες εδω που τα λεμε ..

ΥΓ.(Για τονο και διαλυτικα πατας ΤΣΙΦΤ + W και μετα το γραμμα ΐΰ)

cloud_constructor
Competition
 
Δημοσ.: 274

Re: Ερωτήσεις εξετάσεων

Δημοσίευσηαπό norad » Τετ Απρ 07, 2010 11:26 am

Έχουν γραφτεί κάποιες καταπληκτικές εργασίες στο τελευταίο σεμινάριο εκπαιδευτών. Αν φροντίσουμε στο επόμενο να γραφτούν για τα υπόλοιπα θέματα που λείπουν, τα συνθέτουμε όλα μαζί και με ένα γερό editing φτιάχνουμε ένα εγχειρίδιο εκπαίδευσης μούρλια - αυτό θα διαβάζουν οι νέοι και σε αυτό θα εξετάζονται.

norad
Διαχειριστής||Διαχειρίστρια
 
Δημοσ.: 2013

Re: Ερωτήσεις εξετάσεων

Δημοσίευσηαπό paramick » Τετ Απρ 07, 2010 1:02 pm

Το καταπληκτικότερο όλων ειναι " οι αερολογικές παγίδες" ,οι οποίες εχουν κάτι το ακαθόριστα απειλητικό...... :!:
Υπάρχουν ακόμα,ή αφαιρεθηκαν απ την ύλη???? :mrgreen:

paramick
Competition
 
Δημοσ.: 1063

Re: Ερωτήσεις εξετάσεων

Δημοσίευσηαπό cloud_constructor » Τετ Απρ 07, 2010 1:28 pm

μπα , εκει πρεπει να ειναι ακομα.. Αρε φιλε ειχε κ ενα καλο.. οσκαρ επερνε.. δε μπορω να το θυμιθω...

Κατι που ελεγε πως στινεις το αλεξιπτωτο σε μια πλαγια και η απαντιση ηταν να διαβασεις το manual του κατασκευαστη?? κατι τετοιο..

Μου θυμισε ενα βιντεακι που ειχα δει στο εσυ-σωληνα με κατι παιδια που αγορασαν απο ebay εναν εξοπλισμο και διαβασαν το manual , και ο ενας ειχε φτασει στην στρατοσφαιρα..

Εντωμεταξυ το προβλημα ειναι οτι σχεδον σε πολλες ερωτησεις η απαντηση ειναι "αναλογα με τις συνθηκες". Δηλαδι σου ελεγε οκ.. εισαι λεει σε φαση τελικη ευθεια κ πας ουρια τι κανεις?και ενω η απαντηση ηταν προσγειωνεσαι ουρια , δεν ειχε κατι σε φαση "αναλογα με το υψος που βρησκεσαι".. Ξερω γω.. πολυ μπαροκ λογικη , δυσκηνητη και ογκωδης σαν κομοδινο της προγιαγιας με σεμεδακια..

cloud_constructor
Competition
 
Δημοσ.: 274

Re: Ερωτήσεις εξετάσεων

Δημοσίευσηαπό loxagos » Τετ Απρ 07, 2010 2:50 pm

Γνωρίζω ότι η ΕΑΠ έχει κάνει κάποιες προσπάθειες να …..εκμοντερνίσει την ύλη των εξετάσεων χωρίς επιτυχία
Πριν δυο περίπου μήνες έκανε και ο ΑΟΚ μια αντίστοιχη προσπάθεια στέλνοντας σε εκπαιδευτές του Σωματείου μας τμήματα της ύλης ώστε σε ομάδες εργασίας των δυο ή τριών εκπαιδευτών να ….χτενίσουν την ύλη

Σας παραθέτω το κείμενο που εστάλη

«Επειδή εμείς οι πιλότοι θα πάμε μπροστά το άθλημα
Επειδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη απ τους νέους πιλότους για σωστότερες εξετάσεις
Επειδή επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στο έργο της ΕΑΠ
Επειδή ο ΑΟΚ διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό σε Εκπαιδευτές και Πεπειραμένους Πιλότους

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε και να παραδώσουμε στην ΕΑΠ μια πιο σύγχρονη και ρεαλιστική database για εξετάσεις και επιλέξαμε εσάς ως τα πλέον κατάλληλα άτομα να επεξεργαστούν το υπάρχον υλικό

Για να μην καταχραστούμε μεγάλο μέρος του πολύτιμου χρόνου σας και για να έχετε την δυνατότητα επαγγελματικής προσέγγισης του εγχειρήματος, σας αποστέλλουμε σε ζευγάρια (πλην μετεωρολογίας)ένα κεφάλαιο ερωτήσεων με σκοπό αφού το επεξεργαστείτε
να επισημάνετε τις παρωχημένες ερωτήσεις και να τις αντικαταστήσετε με σύγχρονες (αν είναι δυνατόν)
να μεταφράσετε ορθότερα όσες είναι κακός διατυπωμένες
να διαμορφώσετε την βαθμολόγηση των απαντήσεων ανάλογα με την βαρύτητα τους
να τις χαρακτηρίσετε ανάλογα με την δυσκολία τους σε δυο κατηγορίες (ΠΛ και Π-ΠΠ)

Η εργασία να παραδοθεί ηλεκτρονικά και με κόκκινη γραμματοσειρά ώστε να είναι εμφανείς οι διορθώσεις
Μπορείτε να ζητήσετε την συνεισφορά όποιου πιλότου πιστεύετε ότι είναι απαραίτητη για να περατώσετε την εργασία μέχρι 25 Απριλίου
Τέλος θα επιθυμούσαμε να παρασταθείτε ως εισηγητές για το κεφαλαίο το οποίο ήσαστε υπεύθυνοι στην Διημερίδα ενισχυτικής διδασκαλίας που θα οργανώσουμε στον Δημαρχείο των Πλαταιών το Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Απριλίου

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η συνεργασία μας παρακαλώ για την άμεση ενημέρωση μου (μέχρι 20 Μαρτίου)

ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη συνεισφορά σας και ειλικρινά χαίρομαι και χαμογελάω στην προσμονή του τελικού αποτελέσματος

Δημήτρης»



Πλην Διονύση Βλασόπουλου και Μάνου Κυριακάκη βασίλευσε η σιωπή οπότε το ενχείρημα μάλλον οδεύει προς αποτυχία.

Ξερώ ότι υπάρχουν φιλότιμοι πιλότοι που θα επιθυμούσαν να εκτελέσουν μια τέτοια εργασία, θεωρώ όμως ότι είναι υποχρέωση και δικαίωμα των εκπαιδευτών να το κάνουν ως οι πιο καταρτισμένοι.

Κάποια στιγμή θα βρεθούν οι κατάλληλοι εκπαιδευτές και γι αυτόν τον χώρο
(ναι είμαι εκνευρισμένος τρέχει κάτι ? )
:evil: :evil: :evil:

:shock: dimitrios@rt
Για τίποτα μην είσαι σίγουρος!!!
loxagos
Competition
 
Δημοσ.: 527

Re: Ερωτήσεις εξετάσεων

Δημοσίευσηαπό dimitrisky1 » Τετ Απρ 07, 2010 4:18 pm

Μετα απο πολλα μα παρα πολλα χρονια εξετασεων προσωπικα καταλαβα οτι οι εξετασεις ειναι απο τα ισχυροτερα κίνητρα να κατσει καποιος να μαθει την θεωρια πανω στην οποια βασιζεται αυτο που εξεταζεται. Και επειτα απο προσφατη εμπειρια στις εξετασεις της Πατρας στο συγκεκριμενο τομεα μπορω να φερω τη γνωμη οτι το συστημα εξετασεως δεν υπολειπεται σε κατι. Εχει το γραπτο του εχει το προφορικο του εχει το πρακτικο του μερος. Το να κατσεις να φωτογραφησεις στη μνημη σου τις ερωτησεις, να αναρωτηθεις οτι κατι δεν παει καλα με αυτες, να τις χρησιμοποιησεις σα λεξεις κλειδια ωστε να ανατρεξεις στο βιβλιο, αποτελει μερος της μαθησης και της προετοιμασιας. Το ξερω ειναι αγγαρεια και ισως χασιμο χρονου τετοιο που οι υποψηφιοι να διαβαζουν μονο αυτες, και οχι το βιβλιο. Εκει πρεπει να προσεξουν οι εξεταστες στα προφορικα να φιλτραρουν εκεινον που εχει φωτογραφικη μνημη και δεν εχει διαβασει.Οσες εξετασεις θυμαμαι μεχρι τωρα και θυμαμαι πολλες ,,ειχαν ενα κωλοτεστ για ορεκτικο. Προσφατα ακουσα για καποια 15αδα που διναν εξετασεις ιατρικης ειδικοτητας. Τους ειπαν ας προχωρησουμε στα προφορικα μιας και τα πηγατε ολοι χαλια στο τεστ...Περασαν οι 7

dimitrisky1
EN D
 
Δημοσ.: 128

Re: Ερωτήσεις εξετάσεων

Δημοσίευσηαπό AKONTISTIS » Πέμ Απρ 08, 2010 8:48 am

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΟΥΜΕ ΧΡΗΣΗΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ?ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΠΙΟ ΕΞΕΛΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑ5 ΑΠΟ ΕΜΑΣ?

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΧ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?

ΠΡΩΤΑ ΦΑΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΤΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΧΟΡΤΑΤΟΣ...
AKONTISTIS
Competition
 
Δημοσ.: 365

Re: Ερωτήσεις εξετάσεων

Δημοσίευσηαπό jollyroger » Πέμ Απρ 08, 2010 4:06 pm

3.22. Οι υδρατμοί στον αέρα
- φαίνονται σαν οι άσπρες τούφες των σύννεφων (-6)
- εμφανίζονται με τη μορφή πάχνης ορισμένα πρωινά (-6)
- δε φαίνονται με το μάτι (+3)
- είναι πιο ελαφρύς από τον ξηρό αέρα (+3)

3.90. Ένα σωματίδιο αέρα ανεβαίνει σε σχέση με τον περιβάλλοντα αέρα εάν
- η θερμοκρασία του σωματιδίου είναι μικρότερη από αυτή του περιβάλλοντα αέρα (-6)
- η θερμοκρασία του σωματιδίου είναι μεγαλύτερη από αυτή του περιβάλλοντα αέρα (+6)
- η υγρασία του σωματιδίου είναι μεγαλύτερη από αυτή του περιβάλλοντα αέρα (-6)


υπάρχει διαφορά μεταξύ του 'υδρατμού στον αέρα', και της 'υγρασίας του σωματιδίου';

οι υδρατμοί είναι πιο ελαφρείς απο τον ξηρό αέρα, αλλά το σωματίδιο με μεγαλύτερη υγρασία απο τον περιβάλλοντα αέρα, ΔΕΝ ανεβαίνει; :?

εδιτ:
:oops: :lol: .. τώρα ξαναείδα το post του ανδρεα... αφού πρώτα βραχυκύκλωσα καμποση ώρα...

jollyroger
Competition
 
Δημοσ.: 1075

Δημοσίευσηαπό dim » Τετ Απρ 27, 2011 10:48 am

μπα, δεν αλλαξανε απο τότε.....

Find what you love and let it kill you - Bukowski
SY1ADR
-------------------------------------
http://vimeo.com/dimitrism
http://youtube.com/dimitrismm
dim
Competition
 
Δημοσ.: 899


Επιστροφή στην Συζητήσεις

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron