Ημερομηνία Σάβ Μάιος 03, 2025 1:23 am
Text Size
Αρχική Κοινότητας Γενική Συζήτηση Συζητήσεις

Συζητήσεις

Να προβληματιστούμε λίγο ?

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν τον χώρο του αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Συντονιστής: Moderators

Να προβληματιστούμε λίγο ?

Δημοσίευσηαπό condor » Σάβ Ιούλ 10, 2010 4:52 pm

Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ο Λατίνος φιλόσοφος Κικέρων είχε πει κάτι πολύ απλό. «Το να σφάλεις είναι ανθρώπινο». Το πέρασμα των αιώνων άφησε αναλλοίωτα, το πνεύμα και την ουσία αυτού του ρητού και το σφάλμα που προέρχεται από τον ανθρώπινο παράγοντα (human factor) ελλοχεύει σε κάθε λειτουργία ή δραστηριότητα της καθημερινής ζωής. Ιδιαίτερα στο χώρο της αεροπορίας αποτελεί καταλυτικής σημασίας παράμετρο.

Υπάρχουν παραδείγματα όπου οι τρύπες του «Ελβετικού τυριού» υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ευθυγραμμίστηκαν και επέτρεψαν να σχηματιστούν οι προϋποθέσεις που οδήγησαν σε αεροπορικές τραγωδίες.

Σύμφωνα με μελέτες έχει αποδειχτεί ότι πριν να προκύψει ένα ατύχημα υπάρχουν από 400 έως 600 περιπτώσεις αποκαλυφθέντων σφαλμάτων. Αυτό τι σημαίνει. Ότι το ατύχημα προειδοποιεί, και ξεκινά να έρχεται όταν αρχίσει να υποβόσκει κατάσταση χαλάρωσης, μεγάλης εξοικείωσης και αυτοπεποίθησης. Έτσι λοιπόν ένα πρότυπο εργασίας μπορεί να λειτουργεί με το σφάλμα αθέατο αλλά υπαρκτό, και επαναλαμβανόμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι και 600 φορές, χωρίς να προκύψει εκείνο το κάτι, το χτυπητό περιστατικό ή ακόμα το ατύχημα, που θα αποκαλύψει τις αδυναμίες.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άνθρωποι με λαμπρό παρελθόν, ή ομάδες ανθρώπων με άψογες επιδόσεις, και χωρίς την παραμικρή διακύμανση ή αρνητική καταγραφή στην πορεία τους, έκαναν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ή εντελώς αδικαιολόγητα, σφάλματα θανάσιμα. Το αεροπορικό επάγγελμα δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Έχει την ιδιαιτερότητα ότι, μπορεί να σε ανεβάζει πολύ ψηλά αργά και σταθερά και να σε φτάσει στην κορφή, στο ζενίθ, στο τέλος μιας ολόκληρης καριέρας. Και λίγο πριν το τέλος, σε μια στιγμή να σε καταποντίσει στα τάρταρα, από κάτι τυχαίο, κάτι που δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις της αποτυχίας ή δυσλειτουργίας του συστήματος, που μπορεί να παρασύρει κάποιον σε σφάλμα ή παραλείψεις ξένα προς τον χαρακτήρα του και τον συνειδησιακό τρόπο εκτέλεσης της εργασίας που έχει αναλάβει.

Όλα τα παραπάνω τα διάβασα σε αεροπορικό περιοδικό στην στήλη "black box" του Κώστα Γαβριλάκη και επηρεασμένος από τον το θάνατο φίλου πιλότου παραπέντε προβληματίζομαι, πράγματι το ατύχημα προειδοποιεί? Εσείς τι λέτε?

Flying is serious business
paraglidingcrete.blogspot.com
condor
Competition

Δημοσ.: 254

Re: Να προβληματιστούμε λίγο ?

Δημοσίευσηαπό paramick » Δευτ Ιούλ 12, 2010 1:55 am

Εχοντας αναρρώσει πρόσφατα απο ατύχημα,μπορώ να επιβεβαιώσω (έχοντας πληρώσει το σχετικό τίμημα),την θεωρία του ελβετικού τυριού............
Μετά απο ενα μήνα ξάπλα στο κρεββάτι,ευτυχώς χωρίς πόνο,κατάφερα να διακρίνω γύρω στα 5 μικρολαθάκια,στα οποία σε κανονικές συνθήκες δεν δίνεις σημασία ,τα οποία με έφεραν με μαθηματική ακρίβεια ΑΚΡΙΒΩΣ στον τραυματισμό...........
Οταν συνειδητοποίησα οτι έχω γύρω στις 700+ επιτυχείς αποπροσγειώσεις,10 χρόνια πτήσεων,θεωρώ τον εαυτό μου "διαβασμένο",και ειμαι δεκτικός σε σχόλια και κρίσεις πιο έμπειρων,απλά σοκαρίστηκα βλέποντας αυτο που τόσο καιρό δέν έβλεπα!

paramick
Competition

Δημοσ.: 1063

Δημοσίευσηαπό Sprayman » Δευτ Ιούλ 12, 2010 10:46 am

.

Τελευταία επεξεργασία απο Sprayman την Τετ Μαρ 19, 2014 2:43 pm, επεξεργάστηκε 1 φορές συνολικά.
Η ζωή ξεκινάει εκεί που ο φόβος πεθαίνει.
OSHO
Sprayman
Competition

Δημοσ.: 970

Δημοσίευσηαπό cloud_constructor » Δευτ Ιούλ 12, 2010 11:48 am

δηλαδι αμα κανω μαλακια εγω στη προσγείωση η στην απογείωση γιατι τον επαιξα , φταιει η πεταλουδα που πεταγε?

Δε ξερω εμενα μου φαινεται αντιστοιχο με το να κουβαλαω 10 κιλα εικονισματα και χαιμαλια η να προσκιναω τοτεμ

Φυσικα για το οτι ολα ειναι μαθηματικα θα συμφωνισω , για το οτι το ατυχημα προειδοποιει εννοειται οτι προειδοποιει..

ΥΓ κατσε να πω κατι γιατι θα σκασω MASTER OF PUPPETS ARE PULLIN YOU STRIIIIEEEENNGGSS-A

cloud_constructor
Competition

Δημοσ.: 274

Δημοσίευσηαπό paramick » Δευτ Ιούλ 12, 2010 11:55 am

Ειναι μια καλη ευκαιρια για ανταλλαγη αποψεων που εκτος απο εμας τους ιδιους, θα βοηθησει πιθανόν κι αλλους.........
Ας μην το γυρισουμε στα νεφελιμ και στους ψεκασμους............ :(

You're never too old to learn something stupid.

Τελευταία επεξεργασία απο paramick την Δευτ Ιούλ 12, 2010 7:21 pm, επεξεργάστηκε 2 φορές συνολικά.
paramick
Competition

Δημοσ.: 1063

Δημοσίευσηαπό Sprayman » Δευτ Ιούλ 12, 2010 12:15 pm

ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ. ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΕΦΕΛΗΜ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑΥΤΙΣΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ. ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ. ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ WINDGURU ΠΕΦΤΕΙ ΕΞΩ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ.! ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ. ΟΜΩΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΥΛΗ. ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΟΥ ΜΙΣΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ.

OSHO
Sprayman
Competition

Δημοσίευσηαπό extreme29 » Δευτ Ιούλ 12, 2010 12:47 pm

ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΟΝΕΙΡΟΠΟΙΟ Η ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΕΥΦΥΙΑ ΕΙΝΑ ΠΟΛΥ ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ .ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΑ ΑΤΥΧΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ .ΑΥΤΑ ΕΙΧΑ ΝΑ ΠΩ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΗΣ
ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Η ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑΚΙ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

extreme29
EN A

Δημοσ.: 26

Δημοσίευσηαπό george29041 » Δευτ Ιούλ 12, 2010 1:18 pm

ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΣΕ ΣΥΜΠΑΘΩ :roll:

ΠΟΛΥ ΓΡΑΦΕΙΣ...ΛΙΓΟ ΠΕΤΑΣ :lol: :lol: :lol:
george29041
Competition

Δημοσ.: 376

Δημοσίευσηαπό ρήγας » Δευτ Ιούλ 12, 2010 6:40 pm

λυπάμαι που θα στεναχωρήσω όσους κουβαλάνε σταυρουδάκια και διαβασμένα ξεματιάσματα από δεσπότη, αν πιστεύεις οτι αυτά μπορεί να σε σώσουν, μάλλον είναι αυτά που σου δημιουργούν πρόβλημα. αν ο θεός σε ήθελε ιπτάμενο, θα σου είχε δώσει φτερά. μην του γίνεσαι λοιπόν φορτικός, ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να σε βοηθήσει, μόνος σου αποφάσισες να κάνεις τέτοιες παλαβομάρες :mrgreen:
όσο για τη θεωρία του χάους, δεν απαντάει στο ερώτημα [αν το ατύχημα προειδοποιεί]... μάλλον απαντάει στο ερώτημα [γιατί οι άνθρωποι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη θε'ι'κή παρέμβαση]. αν πετάξει μια πεταλούδα στον κιθαιρώνα, οι κάτοικοι του μα'ι'αμίου θα ειδοποιηθούν μέρες πριν φτάσει εκεί ο τυφώνας' υπάρχουν πλέον τα τεχνολογικά μέσα και η γνώση για να αποφευχθεί τουλάχιστον η ανθρώπινη απώλεια...
αρκετή γνώση επίσης, υπάρχει γύρω μας, όσο αφορά την πτήση. εμείς, οι μαθητευόμενοι πιλότοι, πλην όμως σκεπτόμενοι και συνειδητοποιημένοι άνθρωποι, πρέπει να επιλέξουμε από που θα την αντλήσουμε.
και ιδού η προσωπική μου εμπειρία, που επιβεβαιώνει πως το ατύχημα προειδοποιεί:

πριν από τρία χρόνια περίπου, με εμπειρία μόλις ενός έτους και πολύ κακό κοντρόλ, αποφάσισα να ακολουθήσω ένα φίλο σε πτήση στην αγία μαρίνα (λαγονήσι). πολύ απαιτητική απογείωση, τελείως ακατάλληλη για τις ικανότητές μου. τη στιγμή της απογείωσης όμως, και μετά από ένα άθλιο φούσκωμα, το μαγικό χέρι ενός πολύ έμπειρου πιλότου, τράβηξε με μία χειρουργική κίνηση το κατάλληλο σχοινάκι, το αλεξίπτωτο ισορρόπησε πάνω από το κεφάλι μου, και έκανα μια πτήση ζάχαρη :)

την επόμενη φορά, οπλισμένος με την τεράστια εμπειρία της προηγούμενης :roll: και μετά από ένα επίσης άθλιο φούσκωμα, απουσίαζε το μαγικό χέρι του έμπειρου πιλότου.
ήταν όμως παρόν, το δίκαιο χέρι του θεού, που μου έριξε μια σφαλιάρα και με έχωσε με το κεφάλι σε μια τάφρο βάθους δύο-δυόμισυ μέτρων
το επόμενο διάστημα και για αρκετούς μήνες μετά, είχα επιλέξει με κάθε ευκαιρία να δουλεύω το κοντρόλ μου στο έδαφος, αφήνοντας τις πτήσεις , μέχρι να αισθάνομαι πιο σίγουρος στην απογείωση.

επιστρέφω για λίγο και κλείνω, στο φίλο πιλότο που με βοήθησε την προηγούμενη του ατυχήματος στην απογείωση. τόσο απλόχερα και καλοπροαίρετα μου προσέφερε τη βοήθειά του, πόσο με βοήθησε όμως άραγε;

ρήγας
EN D

Δημοσ.: 140

Δημοσίευσηαπό extreme29 » Δευτ Ιούλ 12, 2010 7:23 pm

συν Αθηνα και χειρα κινειν αρχαιοι ημων προγονοι

extreme29
EN A

Δημοσ.: 26

Δημοσίευσηαπό Sprayman » Δευτ Ιούλ 12, 2010 7:46 pm

ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΔΟΚΙΜΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕ ΕΝΑ ΑΚΡΟΚΕΡΑΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΚΑΣΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.! ΑΜΑ ΣΟΥ ΤΗ ΦΥΛΑΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ, ΓΑΜΑ ΤΑ...

OSHO
Sprayman
Competition

Δημοσίευσηαπό cloud_constructor » Τρί Ιούλ 13, 2010 1:08 am

ναι για το παραπεντε λεμε και εδω.
Τωρα αν πας να αγορασεις παγωτο στο περιπτερο και την ωρα που διαλεγεις αν θα παρεις μπυραβλο η κατι αλλο κλεισει η πορτα του ψυγειου και σε βρει με την καταληλη δυναμη και γωνια στο ακριβες σημειο και σε αφησει στο τοπο αυτο ειναι αλλο πραγμα...

cloud_constructor
Competition

Δημοσ.: 274

Δημοσίευσηαπό wolfgang » Τρί Ιούλ 13, 2010 11:39 am

ολλα ειναι γραμμενο , και αμα μπορεις να διαβασεις....

do everything with your heart
and your life will not be wasted
8)
wolfgang
Competition

Δημοσ.: 463

Επιστροφή στην Συζητήσεις

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες