Συντονιστής: Moderators
Εκτός από την αστάθεια μιας πτέρυγας DHV-2/3, οι αρχάριοι πιλότοι μπορεί να φοβηθούν από την πληθώρα μηνυμάτων που τους δίνει μια πτέρυγα υψηλών επιδόσεων. Οι πληροφορίες που φτάνουν στον πιλότο από τα φρένα και το κάθισμα μπορεί να είναι σωτήριες για έναν έμπειρο, αλλά για άλλους τρομακτικές. Παρακάτω, δίνω μερικά παραδείγματα της συζήτησης μεταξύ μιας πτέρυγας και του πιλότου κατά τη διάρκεια μιας τυπικής θερμικής πτήσης:
Πτέρυγα-2/3, προχωρημένος πιλότος. Η πτέρυγα μιλά με τη φωνή του James Earl Jones (βαθειά, σοβαρή φωνή)
http://www.youtube.com/watch?v=L7qy2IotZ-s
http://www.youtube.com/watch?v=A6JnGTXCkHA
... Η πτέρυγα σηκώθηκε επιτυχώς, ολοκλήρωση απογείωσης. Προχωρούμε με 19χλμ/ώρα, κατεύθυνση 270... αριστερό φρένο-ΟΚ, αριστερό-ΟΚ, ΟΚ, ΟΚ, ΟΚ. Εναρξη δεξιάς στροφής επιτυχής... τριμάρισμα, γωνία κλίσης κανονική, ΟΚ, ΟΚ.
... Βρήκαμε ανοδικό, 2 m/s. ΟΚ, ΟΚ, ΟΚ, ο πυρήνας είναι αριστερά, έναρξη αριστερής στροφής επιτυχής, επίπεδη γωνία κλίσης. ΟΚ, ΟΚ, άνοδος 4,5 m/s
... Αριστερό τίναγμα-ΟΚ, αριστερό τίναγμα-ΟΚ, ΟΚ, ΟΚ, έξοδος από το θερμικό, αποσυμπίεση στη δεξιά πλευρά, διόρθωση ολοκληρώθηκε. Αποσυμπίεση στη δεξ--- ΟΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΔΕΞΙΕΣ ΚΥΨΕΛΛΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ, διόρθωση, διόρθωση, διόρθωση, ολοκληρώθηκε, αλλαγή πορείας μείον πέντε μοίρες, ΟΚ, ΟΚ, ΟΚ.
... Ύψος επαρκές για μετάβαση στην επόμενη κορυφή με μέσο λόγο κατολίσθησης 8,0. Έναρξη μετάβασης, 2,0 χιλιόμετρα για το επόμενο σημείο στροφής.
... Προσέγγιση προσγείωσης, ταχύτητα τριμ, τα πόδια βρίσκονται 60 εκατοστά από το έδαφος. Εφαρμογή φρένων για μετατροπή ταχύτητας σε ύψος, διατήρηση ύψους στα 60 εκατοστά, ταχύτητα σε σχέση με τον αέρα κοντά στο στολ, ολοκλήρωση προσγείωσης με 3 χλμ/ώρα. Συγχαρητήρια, καπετάνιε!
Πτέρυγα-2/3, αρχάριος πιλότος. Η πτέρυγα μιλά με τη φωνή του Joe Pesci (γκρινιάρικη, Νεοϋρκέζικη φωνή)
http://www.youtube.com/watch?v=E84VqqCPI7w
.. Η πτέρυγα σηκώθηκε, ΕΕΕΕΕ ΣΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΡΕΕΕ! Ποιος σε έμαθε να πετάς, ρε;!, Έ! Έ! ΕΕΕΕΕ! Έ! Αριστερόφρένο αριστερόφρένο δεξίφρένο! Έ! Έ! Έ! Γουάου! ΠΡΟΣΕΧΕ!!!
... Ε! Ε! ΒΡΗΚΑΜΕ ΑΝΟΔΙΚΟ! Ο πυρήνας είναι αριστερά... το ΑΛΛΟ αριστερά, ηλίθιε, Όοου, ΣΟΥΖΑ!! Ναι, εγώ είμαι μπροστά σου, ΤΙ κοιτάς;; Εμένα κοιτάς; (αρ γιου λούκινγκ ατ μί; ) Ε! Ε! Βρήκαμε άνοδο πάλι! Ε! ΕΔΩ ΠΙΣΩ, ρε, πίσω σου είμαι. Ωραίος ο κώλος σου, γυμνάζεσαι;
... Πρόσεχε, βγαίνουμε --- ΕΕΕΕ ΡΕΕΕΕ! Συγκυβερνήτης προς κυβερνήτη: το μισό πανί είναι κάτω, τι θα κάν --- Α, ΝΑΙ;! ΤΙ ΖΟΡΙ ΤΡΑΒΑΣ ΡΕ; ΦΑΕ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΠΙΝ!!
... Αρκετό ξύλο για σήμερα, πάμε για προσγείωση. Πρόσεχε, ερχόμαστε πολύ γρήγορα, πρόσεχε το... ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΦΡΕΝΟ ΡΕ ΓΙΔΙ, πάμε πάνω πάλι!! Δε σου μάθανε για τη διατήρηση ενέργειας; Ωραία, τώρα θα περάσουμε την προσγείωση. Μη με ρίξεις στα πουρνάρια, μη με ρίξεις στα π... Μπράβο, ΖΩΟΝ, με έριξες στα πουρνάρια!!
Πτέρυγα-1/2, αρχάριος πιλότος. Η πτέρυγα μιλά με τη φωνή του John Cleese (ευγενική φωνή, σαν μπάτλερ, με βρετανική προφορά)
http://www.youtube.com/watch?v=LkHPCmC_bzg
http://www.youtube.com/watch?v=2sD_8prYOxo
... Η πτέρυγα σηκώθηκε, η απογείωσή σας ολοκληρώθηκε. Και αν μου επιτρέπετε, κυρία μου, άψογη απογείωση, αριστουργηματική εκτέλεση... Μάλιστα, κυρία, όπως επιθυμείτε, ευθεία μπροστά. Όμορφη μέρα, δεν είναι; ... αριστερή στροφή; Ναι, εξαιρετική επιλογή. Μια μικρή αναταραξούλα, παρόλ' αυτά ας έχετε την προσοχή σας τεταμένη... άλλη μια... να σας προτείνω να... πολύ ωραία, κυρία....
... Με συγχωρείτε, κυρία, έχουμε συναντήσει άνοδο. Δεν βρίσκομαι σε θέση να σας ενημερώσω σε ποιά μεριά εδρεύει το θερμικό, αλλά αν στρίψετε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση θα το βρείτε σύντομα... πολύ καλά, κυρία, αριστερά πάλι. Παρεμπιπτόντως, η στολή σας σας πάει εξαιρετικά, καινούρια είναι;
... Με συγχωρείτε και πάλι για την ενόχληση, κυρία, αλλά υπάρχει μια ελαφρά απώλεια πίεσης στη δεξιά μεριά της πτέρυγας που θα προκαλέσει μια μικρή καταρρευσούλα σε... δώδεκα δευτερόλεπτα. Θα θέλατε να... πολύ καλά. Εκπληκτική διόρθωση, κυρία, είμαι σίγουρος ότι γυμνάζεστε.
... Ώρα για προσγείωση. Ευχαριστώ, κυρία, συνετή επιλογή! Θα θέλατε να ειδοποιήσω να ετοιμάσουν τα κοκτέιλ; πολύ καλά, κυρία. Σιγά... σιγά... μπράβο! Τέλεια προσγείωση, κυρία. Έχετε αδυνατίσει;
badoulis έγραψε:Ναι, είμαι σίγουρος ότι το καημένο το Prion προσπαθούσε με "ευγενικό" τρόπο να μου πει πολλά, αλλά δεν ήμουν σε θέση να τα ακούσω, λόγω μικρής εμπειρίας.
Αυτά που έγραψα, είναι αυτά που καταλάβαινα ότι μου λέει, αλλά έτσι δεν είναι ο κάθε διάλογος; Ακούς αυτά που θες και αυτά που μπορείς να ακούσεις.
Στις πρώτες-πρώτες μου πτήσεις, το μόνο που άκουγα να μου λέει ήταν: "ΘΑ ΨΟΦΗΣΕΙΣ ΣΚΟΥΛΙΚΙ!!".
Στη συνέχεια κατάλαβα. Και όσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνω περισσότερα. Τα ίδια έλεγε αυτό, εγώ ξεκίνησα να τα ερμηνεύω σιγά σιγά.
Εξακολουθώ να ρωτάω, όμως, ειδικά τους πιο έμπειρους, που έχουν πιάσει στα χέρια τους πολλές πτέρυγες:
Εσάς, τι σας λένε τα πανιά σας;
MIK έγραψε:
Το R11 τι λέει ρε παιδιά? Μιλάει?
dim έγραψε:Πτέρυγα - σκύλος ? δεν το έχω δει έτσι... ακούγεται ενδιαφέρον.....
Η δικιά μου πάντως την τελευταία φορά μου είπε: " ΜΠΕΕΕΕΕΕ, ΠΟΥ ΜΕ ΠΑΣ ΡΕ ΓΙΔΙ?"
Ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιος είναι το ζώο... αυτή ή εγώ!!!!!![]()
adreas έγραψε:Η δική μου λέει "άνοιξέ μου το ακροπτερύγιο", περίπου κάθε 5 δευτερόλεπτα.
tsouloufis έγραψε:Badouli καταρχήν το ότι πήγες από άσσο σε ασσοδυο έμενα προσωπικά μου λέει ότι έχεις μυαλό μες στο κεφάλι και όχι σαν κάτι άλλους που πήγαν από 1-2 σε 2-3 και βαλε οπότε εκεί δεν θα μιλήσει το πανί απλά θα ανοίξει την παλάμη και …….
tsouloufis έγραψε:Κάτσε και θα δεις τα εξέλιξη θα έχει ο badoulis σε σχέση με κάποιον που πήδηξε σκαλί.
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες