από guru » Πέμ Ιουν 16, 2005 3:12 pm
Το τι εξιτάρει τον καθένα, είναι προσωπική υπόθεση και βέβαια αυτό που θα πρέπει να ακολουθούμε.
Προσωπικά, πάντα μου άρεσε η ιδέα των τριγώνων, και η στρατηγική που χρειάζεται για να περάσεις μέσα από πολλές διαφορετικές καταστάσεις, και γι αυτό επίσης μου αρέσουν και οι αγώνες.
Όταν όμως θέλουμε να έχουμε ένα κοινό σημείο αναφοράς, τότε μπαίνουν στο παιχνίδι τα στάνταρντ, όπου το επικρατέστερο είναι αυτό του OLC, για την ελευθερία που παρέχει στην βαθμολόγηση χωρίς χαρτούρα και παρατηρητές, και την δυνατότητα σύγκρισης διαφορετικών τύπων πτήσης. Σε αντιπαράθεση το FAI, απαιτεί επίσημο παρατηρητή στην απογείωση όπου ελέγχεται ο βαρογράφος, δήλωση του σχεδίου πτήσης και του τύπου της προσπάθειας, μάρτυρα στην προσγείωση, φωτό σημείων στροφής, σφράγισμα του βαρογράφου για διαπίστωση κλπ. Αυτή η πολυπλοκότητα το έκανε στην πράξη ανενεργό.
Ανέβαλα πολύ καιρό να διαβάσω το scoring του OLC, γιατί βαριόμουνα να μπλέξω με διαδικαστικά, όταν όμως το προσπάθησα, είδα με έκπληξη ότι το κεφάλαιο του scoring εξαντλώνταν σε 10 περίπου γραμμές. Τόσο απλό!!!
Λοιπόν:
Μετά την πτήση, μπορούμε να ορίσουμε με βάση το tracklog, μέχρι πέντε σημεία στροφής:
1.Έναρξη
2.TP1
3.TP2
4.TP3
5.Λήξη
Οι αποστάσεις μεταξύ αυτών των σημείων, μας δίνουν τα χιλιόμετρα Free Distance.
Αυτά τα πολλαπλασιάζουμε με 1.5 και έχουμε το olc score.
Για να προχωρήσουμε σε πιο μεγάλη κατηγορία (και μεγαλύτερη βαθμολογία), θα πρέπει να θεωρηθεί η πτήση μας σαν τρίγωνο.
Το τρίγωνο το ορίζουμε με τα τρία ενδιάμεσα σημεία (tp1,tp2,tp3), και για να είναι έγκυρο, θα πρέπει το σημείο έναρξης με το σημείο λήξης να μην απέχει πάνω από το 20% της συνολικής απόστασης του τριγώνου.
Για να το πετύχουμε αυτό, μπορεί μέχρι και να κόψουμε χιλιόμετρα από την Free Distance, όπως στην περίπτωσή μου 9 χιλιόμετρα. Η βαθμολογία όμως μπορεί και να είναι μεγαλύτερη λόγω του μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας των τριγώνων.
Τα χιλιόμετρα τελικά δίνονται από το συνολικό μήκος του τριγώνου αφού αφαιρέσουμε το κενό που μας έχει μείνει για να το κλείσουμε (Έναρξη – Λήξη).
Τα τελικά χιλιόμετρα πολλαπλασιάζονται με 1.75, και έχουμε το scoring για τρίγωνο.
Για ακόμη μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, θα πρέπει το τρίγωνό μας να τηρεί τον κανόνα FAI triangle, όπου το μήκος της μικρότερης πλευράς του, θα πρέπει να μην είναι μικρότερο από το 28% του συνολικού του μήκους (σχεδόν ισοσκελές τρίγωνο).
Πάλι θα πρέπει πιθανόν να αφαιρεθούν χιλιόμετρα, αλλά ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει στο 2.
Ευτυχώς για εμάς, τα παραπάνω υπολογίζονται αυτόματα από διάφορα προγράμματα όπως το Leonardo και το compeGPS (με την μέθοδο που την ονομάζουν optimization), οπότε εμείς δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε πως θα καλύψουμε την μεγαλύτερη περιοχή ώστε μεγαλώσει η απόστασή μας με τα 5 σημεία που έχουμε σαν δικαίωμα να ορίσουμε.
Και έτσι έχουμε ένα κοινό σημείο αναφοράς για τις πτήσεις μας.
Enjoy!!!
Apostolos Mavrothalassitis
Axis team