Re malaka exei poly aera poy pas?
Καλή σεζόν snowkite λοιπόν με υγεία. Από ότι φαίνεται θα είμαστε μπόλικα αετάκια στα βουνά. Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς στις ομάδες του Καιμάκ, της Βασιλίτσας και του Πισοδερίου.
Από το πρώτο μάθημα speedflying ο δάσκαλός μου έλεγα να δουλέψω πολύ το kite το οποίο είναι το ίδιο ωραίο και με ξερή αδρεναλίνη. Θέλει πολύ δουλειά ο έλεγχος ένος πανιού speed για kite αλλά μόλις πιάσεις ένα επίπεδο sky is the limit. Δούλεψα αρκετά πέρσι το χειρισμό και πλέον με άερα που...είναι χιονοθύελλα...ανοίγω χωρίς φόβο. Σαφώς και ένα πανί kite είναι πιο κατάλληλο/εύκολο/διασκεδαστικό αλλά με πανί speed ότι ώρα θες πετάς μακρία ενώ με την κατάλληλη πλαγιά κάνεις δυναμικό, ξανά kite, ξανά δυναμικό και με τρεις γερές στροφές χάνεις ύψος για να ξαναανέβεις. Στο les arcs είχαμε πάει σε σημείο με ιδανικό αέρα όπου ήταν 20 kite και 10 speed και όλοι παίζαμε ανταλάζοντας πανιά. Έχω κάνει λίγο θαλάσιο kite και αρκετό landkite. Πέρσι που είχε έρθει ο master Ελλάδα κάτσαμε και παίξαμε σε χιόνι και στεριά σε αέρα πολύ, με το ζόρι για να ξεφοβηθώ και να μάθω τεχνικές ασφαλείας (σβήνω το πανί, πετάω να ξεφύγω) και με λίγη δουλίτσα το καλοκαίρι περίμενα πως και πως να φυσήξει.
Ο κύριος λόγος που το ξεκίνησα είναι ότι ουσιαστικά στην Ελλάδα οι επιλογές για speedflying είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με τις Άλπεις. Γενικά πρέπει να μπει ο Φεβρουάριος για να υπάρχουν καταβάσεις 300-400 άντε 500 vertical οι οποίες είναι 1 λέπτο. Για μεγαλύτερες καταβάσεις θέλει οργάνωση (ελικόπτερο, ορειβατικά, snowmobile, υποστήριξη ασφαλείας...προσγείωση χωρίς χιόνι). Από τη άλλη για kite τα Ελληνικά βουνά είναι ιδανικά με μεγάλα αναπτύγματα χωρίς δέντρα όπου ειλικρινά πιστεύω το πρόβλημα θα είναι οι αντοχές σου και ο αέρας όχι ότι είναι μικρό το βουνό. Τέλος για να κατέβω με speed ή με σκι κάποιες από τις πλαγιές του Παρνασσού μάλλον ο καλύτερος τρόπος να φτάσω είναι με kite.
ΧΚΠ 13.12 και μετά από πολύ καλές συνθήκες για σκι βάζει αέρα και ομίχλη. Έφτασε η ώρα για kite. Ο Ηρακλής στο αργό λόγω ισχυρών ανέμων στη κορφή από ότι μου είπαν 70 με ριπές 100. Τραβέρσα μέχρι την (κλειστή) πίστα του Οδυσσέα όπου περίπου στη μέση της πίστας είχε 20-30 με ριπές 50, στο πάνω τερματικό του λιφτ είχε 40-50 με ριπές 80 και στη κορφή του βουνό είχε πάρα πάρα πολύ αέρα.
Το εργαλείο είναι το gin Nano 14 για speedflying αλλά έχω παραγείλει το access xt 8m το οποίο είναι για αυτή τη δουλειά πιο καλό αλλά...δεν πετάει
Το kite
http://www.flyozone.com/snowkites/en/pr ... s-xt/info/
To speed
http://www.gingliders.com/speedflying/nano09.php
Όταν έβαζε ομίχλη απλά έμενα στα 10-20 μέτρα που ήξερα ότι δεν έχει βράχια και ανέβαινα σιγά σιγά ενώ όταν άνοιγε σχεδίαζα μια διαδρομή στο βουνό με μεγάλες τραβέρσες που θα με ανέβαζε μέχρι την επόμενη στροφή και την επόμενη τραβέρσα.
Για να γίνει κατανοητό το τι είναι το snow kite είναι το ίδιο με αυτό που κάνουν στη θάλασσα απλά στο χιόνι. Χρησιμοποιείς την ενέργεια που δίνει ο αέρας στο πανί για να πας βόλτες. Στο βουνό μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον άερα για να ανέβεις μια πλαγιά. Αρχικά ξεκίνησα κάπου στη μέση της πίστας και ξεκίνησα να ανεβαίνω σε χρόνο dt είχα φτάσει στη κορφή του Οδυσσέα. Εκεί πέταξα για να χάσω ύψος και κάποια στιγμή πήγαινα με αρκετά όπισθεν (τρόμος ότι μέσα στην ομίχλη θα φύγω υπήνεμα )άλλα δύο στροφές αρκούσαν να πατήσω και να κατέβω στο υψόμετρο που είχε ιδανικό αέρα για kite. Ένα εξειδικευμένο πανί kite δεν έχει φτιαχτεί να πέτάει αλλά 'έχει συστήματα ασφαλείας αν δυναμώσει ο αέρας.
Για να ξεκινήσει κάποιος speedflying θεωρώ ότι πρέπει να είναι επιπέδου σκι 5+ ενώ για να ξεκινήσει κάποιος snowkite πρέπει απλά να έχει μια άνεση στα πέδιλα. Το speed έχει εξ' ονόματος ταχύτητες 50+ χλμ και ελάχιστα περιθώρια λάθους ενώ το kite σε κάποια σημεία μπορεί να το κάνεις ακόμα και με φραπέ στο χέρι. πχ χτες μετά από ξεγυρισμένη τούμπα καθάριζα τα γυαλιά μου ανεβαίνοντας.
Σε ένα επίπεδο μέρος το kite μπορεί να χρησιμέψει για ατελείωτο ταξίδι και κόλπα με άλματα καθώς και για απλή ξερή αδρεναλίνη του τύπου μαζέυω 100 χλμ ταχύτητα. Σε ένα βουνό σαν τον Παρνασσό μπορεί να χρησιμέψει για ατελείωτα ταξίδια ανάλογα με τον αέρα με τελικό στόχο το να φτάσεις σε μια κορφή και να κατέβεις με τα σκι απάτητες πλαγιές. Χτες δοκίμασα να δω τι ταχύτες μπορώ να πιάσω τραβερσάροντας μιας πλαγιά και τρόμαξα επειδή είχε φρέσκο αφράτο στο χιόνι στην ιδέα ότι θα σκάψει ένα πέδιλο και θα φυτευτώ πολύ βαθιά στο χιόνι. Απίστευτες βεντάλιες πούδρες όταν κοιτάς πίσω και...δε ξέρω πόσα χλμ αλλά...δεν έχω πιάσει τόσα χλμ με σκι ποτέ ξανά. Υπέροχο συναίσθημα αδρεναλίνης και ενέργειας όταν ρολάρει σε μια μαγική ισσοροπία ο αέρας, το πανί, τα πέδιλα και το κορμί. Dont try this with kotrones.
Ουσιαστικά όλο το εκτός χκ βουνό είναι διαθέσημο και μένει να δούμε ακόμα καλύτερα πως δουλευει ο κάθες αέρας στο βουνό για να σχεδιάσουμε διαδρομές. Θεωρώ ότι οι όμορφες Λάκκες και οι κορφές τους θα είναι ιδανικό πεδίο και σίγουρα με λίγο δουλειά στις τεχνικές μας θα οδηγηθούμε σε κόρφές διασκεδαστικά και γρήγορα για ονειρεμένες καταβάσεις σκι.
Όσοι κάνουν kitesurf σαφώς και μπορούν να έχουν τα φουσκωτά τους για snowkite αλλά...δε ξέρω...υποθέτω θα βαριέστε να κουβαλάτε τη τρόμπα.
Μερικά βίντεο. Δείτε πόσο γρήγορα και εύκολα ανεβαίνουν ένα βουνό.
http://www.vimeo.com/user1146284/channels
Για όποιον ενδιαφέρεται το κόστος είναι λιγότερο από 500 ευρώ για ένα πλήρες σετ και θα διοργανωθούν μαθήματα νωρίς τον χειμώνα.