Ημερομηνία Κυρ Μάιος 04, 2025 5:01 am
Text Size
Αρχική Κοινότητας Γενική Συζήτηση Αερολογίες

Αερολογίες

Αττικόν Ημερολόγιον

Άσχετα από πτήσεις αλλά σχετικά με εμάς.

Συντονιστής: Moderators

Re: Αττικόν Ημερολόγιον

Δημοσίευσηαπό adreas » Πέμ Ιαν 06, 2011 2:04 am

Jolly το να ξέρεις κάνει όλη τη διαφορά στην ελεύθερη βούληση. Π.χ. πες ότι έχουμε ένα σύμπαν της πλάκας στο οποίο μπορούμε να υπολογίσουμε σχετικά εύκολα τα πάντα (όχι σαν το δικό μας που έχουμε τη θεωρία του χάους και την κβαντομηχανική να μας τα σπάνε κάθε τρεις και λίγο και να εγγυόνται λίγο πολύ ότι στην πράξη τίποτα δε μπορεί να είναι απόλυτα προβλέψιμο). Μέσα σ' αυτό το σύμπαν έχεις ένα ρομποτάκι που μπορεί να υπολογίσει πλήρως την κατάσταση του σύμπαντος σε κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτή η κατάσταση του σύμπαντος θα πρέπει προφανώς να περιγράφει και το τι θα κάνει το ρομποτάκι αφού είναι μέρος του σύμπαντος. Τώρα πες ότι το ρομποτάκι τρέχει ένα τελείως προβλέψιμο πρόγραμμα που λέει κάτι του στυλ, "αν υπολογίσεις ότι θα κάνεις Χ, τότε κάνε Ψ". Αμέσως τον ήπιαμε, ξαναφτιάξαμε ένα παράδοξο του στυλ "αυτή ή πρόταση είναι ψευδής" (αν δεν κάνω λάθος σα Ζήνων Ελεάτης μου ακούγεται) ή "ο κουρέας που κουρέυει όσους δεν κουρεύουν τον εαυτό τους κουρεύει τον εαυτό του;" (Bertrand Russell).

Χρήστο, το χιόνι στον Παρνασσό είναι όπως σωστά λες χαοτικό και χλωμό να έχει να κάνει με το CO2. Οι ετήσιες διακυμάνσεις είναι πολύ γρήγορες (υψίσυχνες) για να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα (άλλωστε εδώ έχουμε άνοιξη και η βόρεια Ευρώπη τον έχει δαγκώσει). Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα. Πως κόβεις τις ψηλές συχνότητες σ' ένα κύκλωμα; Συνήθως βάζεις κάπου ένα πυκνωτή, κοινώς ένα μεγάλο κουβά. Τι ωραία που θα ήτανε να είχαμε κάτι που να αποθηκεύει πάρα πολύ θερμότητα και να υπάρχει παντού στη γη; Χμμμμ, νερό; Όταν αλλάζει φάση γίνεται χαμός στο ίσιωμα από πάρε δώσε θερμότητας (που να δεις γέλιο στη βάση όταν αλλάζουν φάση οι υδρατμοί). Τι κάνει ο πάγος στην Αρκτική; Τον πίνει. Στο Κιλιμάντζαρο; Τον πίνει. Στην Ισλανδία; Τον πίνει. Στα Ιμαλάια; Τον πίνει.

Φταίει το CO2; Ποιός ξέρει. Είχαμε τέτοιες μεταβολές στο παρελθόν; Ένα κάρο. Τις είχαμε τόσο γρήγορα (αυτό συχνά δεν το υπολογίζουν όσοι μιλάνε για παλιές διακυμάνσεις); Μάλλον όχι. Έχουμε άλλες περιπτώσεις όπου ανθρώπινη δραστηριότητα άλλαξε μια δυναμική ισορροπία σε άλλη κατάσταση κάνοντας τη ζωή πολύ ζόρικη για τους ανθρώπους; Ένα κάρο (Λατινική Αμερική, νησιά του Πάσχα, Γροιλανδία, Ρουάντα, και άλλα, Collapse του Jared Diamond). Όποιος φιλάει τα ρούχα του τι έχει;

adreas
Competition

Δημοσ.: 569

Δημοσίευσηαπό jollyroger » Πέμ Ιαν 06, 2011 3:00 am

adreas έγραψε:Jolly το να ξέρεις κάνει όλη τη διαφορά στην ελεύθερη βούληση. Π.χ. πες ότι έχουμε ένα σύμπαν της πλάκας στο οποίο μπορούμε να υπολογίσουμε σχετικά εύκολα τα πάντα (όχι σαν το δικό μας που έχουμε τη θεωρία του χάους και την κβαντομηχανική να μας τα σπάνε κάθε τρεις και λίγο και να εγγυόνται λίγο πολύ ότι στην πράξη τίποτα δε μπορεί να είναι απόλυτα προβλέψιμο). Μέσα σ' αυτό το σύμπαν έχεις ένα ρομποτάκι που μπορεί να υπολογίσει πλήρως την κατάσταση του σύμπαντος σε κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτή η κατάσταση του σύμπαντος θα πρέπει προφανώς να περιγράφει και το τι θα κάνει το ρομποτάκι αφού είναι μέρος του σύμπαντος. Τώρα πες ότι το ρομποτάκι τρέχει ένα τελείως προβλέψιμο πρόγραμμα που λέει κάτι του στυλ, "αν υπολογίσεις ότι θα κάνεις Χ, τότε κάνε Ψ". Αμέσως τον ήπιαμε, ξαναφτιάξαμε ένα παράδοξο του στυλ "αυτή ή πρόταση είναι ψευδής" (αν δεν κάνω λάθος σα Ζήνων Ελεάτης μου ακούγεται) ή "ο κουρέας που κουρέυει όσους δεν κουρεύουν τον εαυτό τους κουρεύει τον εαυτό του;" (Bertrand Russell).
υπάρχει λες περίπτωση, η "αλήθεια", να μην είναι προσιτή απο τη μέθοδο που που χρησιμοποιούμε, αλλά η μέθοδος που χρησιμοποιούμε, να είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει οτι δεν αρκεί; (οπου μέθοδος = λογική προσέγγιση σύμφωνα με αυτά που υποτίθεται οτι ξέρουμε - οπως στο ρομποτακι που λες)

γίνεται λες, αν η αλήθεια είναι προσεγγύσιμη μονο αφαιρώντας τις πεποιθήσεις μας για τον κόσμο, να χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες αυτές πεποιθήσεις, για να καταλάβουμε οτι μας περιορίζουν;

αν είμασταν τα ανθρωπάκια που βλέπουμε την "ταινία" του πλάτωνα... πως θα τεντώναμε το λαιμό να παρατηρήσουμε οτι είναι δεμένος;

...

επίσης...
αν είμαστε οτι αντιλαμβανόμαστε, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά... όπως θεωρούμε νομίζω για την έννοια που αναφερόμαστε όταν λέμε "όνειρο"....

τότε, ο εαυτός μας "εκεί έξω", σε σχέση με τον εαυτό μας "εδώ μέσα", μήπως είναι σε κάποιου είδους σχέση;

τι προσπαθω να σου πω εγώ, ο εαυτός σου, στον καθρέφτη που παρατηρείς καθημερινά γύρω σου, και που αυτή τη στιγμή ονομάζεις "sky.gr"? :)

μηπως σε αυτή τη βάση, τα πάντα έχουν κάτι κοινό? ... πως μπορείς να διαχωρίσεις τις εμπειρίες "εκει έξω", απο τις εμπειρίες "εδω μέσα"... ένα ζωντανό όνειρο, απο την τρέχουσα πραγματικότητα?

κι αν δεν μπορεις, τότε με βάση ποιά κριτήρια, να επιλεξεις λογου χάρη την αντίληψή σου που λέει οτι 'ένα βιβλιο γράφει οτι ο ήλιος γυρνάει γύρω απο τη γη', και να μην επιλέξεις την αντίληψή σου, που παρατηρεί τους ήλιους (έναν την ημέρα), να περνάνε καθημερινά και να εξαφανίζονται πίσω απο τα βουνά;

δεν είναι και οι 2, εξίσου δικές σου αντιλήψεις;

κι αν είναι, τότε με ποιά κριτήρια επιλέγουμε ποιά αντίληψη μας αρέσει να αποκτήσουμε;

jollyroger
Competition

Δημοσ.: 1075

Δημοσίευσηαπό adreas » Πέμ Ιαν 06, 2011 3:33 am

Τι κάνεις τέτοια ώρα ξύπνιος; Γρήγορα για ύπνο.

Το μοντέλο ήλιος γύρω από τη γή και γη γύρω από τον ήλιο είναι εξ' ίσου δυνατά εάν το μόνο που έχεις είναι η απλή παρατήρηση του ήλιου. Το ήλιος γύρω από τη γη είναι ίσως λιγάκι πιο απλό εκ πρώτης όψεος (μάλλον γι αυτό και υιοθετήθηκε και πρώτο άλλωστε) αλλά όταν αρχίζεις να βλέπεις τι κάνουν οι πλανήτες τότε αρχίζει να μπάζει πολύ. Εάν κάποια στιγμή μπεις σε μια ρουκέτα και πας να δεις τι παίζει θα δεις απλά ότι είναι λάθος αλλά μάλλον θα το ψιλιαστείς πολύ πριν φτάσεις στο επίπεδο να φτιάχνεις ρουκέτες, όπως έγινε και με Κοπέρνικο, Κέπλερ, Γαλιλαίο (και πιθανότατα να είχαμε φτάσει εκεί από τους Έλληνες ή τους Ρωμαίους αν δε μας είχε κάτσει στο σβέρκο η χριστιανική εκκλησία).

Δεν μπορείς να ξέρεις αν υπάρχει εκεί έξω. Ο κόσμος τον οποίο αντιλαμβάνεσαι είναι αναπαράσταση στο μυαλό σου. Το παίρνεις αξιωματικά ότι μάλλον τα δεδομένα που μαζεύουν οι αισθήσεις σου αντιπροσωπεύουν κάποια αντικειμενική εξωτερική πραγματικότητα και εύχεσαι να κρατήσει τη συνοχή του το μυαλό σου αρκετά χρόνια γιατί μόλις αρχίσει να παραρετάρει έχεις χάσει τη μπάλα. Εάν οι πεποιθήσεις σου για τον κόσμο σε περιορίζουν αυτό είναι δικό σου πρόβλημα. Το λαιμό τον τεντώνεις προσπαθώντας συνεχώς να βρεις ασυναρτησίες στα μοντέλα που χρησιμοποιείς για να αναπαραστήσεις τον κόσμο, τα οποία προδίδουν ότι κάπου έχει μπει κάποιο λάθος. Και φυσικά συγκρίνοντας τα μοντέλα και τα δεδομένα που νομίζεις ότι έχεις με αυτά των άλλων. Κοινώς, η επιστημονική μέθοδος.

adreas
Competition

Δημοσ.: 569

Δημοσίευσηαπό jollyroger » Πέμ Ιαν 06, 2011 3:46 am

adreas έγραψε:Δεν μπορείς να ξέρεις αν υπάρχει εκεί έξω. Ο κόσμος τον οποίο αντιλαμβάνεσαι είναι αναπαράσταση στο μυαλό σου. Το παίρνεις αξιωματικά ότι μάλλον τα δεδομένα που μαζεύουν οι αισθήσεις σου αντιπροσωπεύουν κάποια αντικειμενική εξωτερική πραγματικότητα και εύχεσαι να κρατήσει τη συνοχή του το μυαλό σου αρκετά χρόνια γιατί μόλις αρχίσει να παραρετάρει έχεις χάσει τη μπάλα. Εάν οι πεποιθήσεις σου για τον κόσμο σε περιορίζουν αυτό είναι δικό σου πρόβλημα. Το λαιμό τον τεντώνεις προσπαθώντας συνεχώς να βρεις ασυναρτησίες στα μοντέλα που χρησιμοποιείς για να αναπαραστήσεις τον κόσμο, τα οποία προδίδουν ότι κάπου έχει μπει κάποιο λάθος. Και φυσικά συγκρίνοντας τα μοντέλα και τα δεδομένα που νομίζεις ότι έχεις με αυτά των άλλων.
i love you! καποιος τουλαχιστον καταλαβαίνει τι λέω χαχαχα :D
(εδιτ: όπως λέμε, υπάρχει κι άλλος "τρελός", δεν είμαι μόνος μου :P... αχχαχα)

adreas έγραψε:Κοινώς, η επιστημονική μέθοδος.
και γιατί να προτιμήσω το σύστημα πεποιθήσεων μου, που ονομάζω επιστημονική μέθοδο, και να μην χρησιμοποιήσω το σύστημα που ονομάζω 'πως αισθάνομαι για αυτό'?

δεδομένου οτι και τα 2, το μόνο που πιθανώς δύνανται να επιρεάσουν είναι η αντίληψη της εμπειρίας μου, γιατί να επιλέξω το πρώτο?
αυτό το ποίο απ οτι παρατηρώ με βγάζει σε λογικά αδιέξοδα;

κι αν αυτή η παρατήρηση των αδιεξόδων, αποτελεί την μέθοδο που θέλω να πω στον εαυτό μου, οτι ψάνει να βρεί τη λύση με λανθασμένη μέθοδο, τι εναλλακτική έχω να δοκιμάσω;

jollyroger
Competition

Δημοσίευσηαπό tsouloufis » Πέμ Ιαν 06, 2011 2:43 pm

adreas έγραψε:Μπράβο sky!!! Τρεις μέρες έχω να κοιτάξω και όχι μόνο πήγαμε σε δεύτερη σελίδα αλλά διαφθείραμε και τον Τσουλούφη. Αυτό θα πει φόρουμ με το όλα του.

σιγα μην με διαφθειρατε !!!
σας δουλευω ολιγον τι ! αν δεν το πηρες χαμπαρι

Competition

Δημοσ.: 1216

Δημοσίευσηαπό tsouloufis » Πέμ Ιαν 06, 2011 2:59 pm

badder έγραψε:
Sprayman έγραψε:Υολόγισε το άθροισμα σύμφωνα με τις αριθμητικές αξίες των γραμμάτων.
Η + ΝΕΑ + ΣΕΛΗΝΗ = (365)
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΗ = (365)
Τυχαίο? Δεν νομίζω.! :?

Οκ ... υποθέτω ότι ο αντίλογος είναι σεβαστός και φυσικά θεμιτός.

Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η πρακτική "χρησιμοποιώ γράμματα για να βγάλω τους αριθμούς που θέλω".
Αν είναι να παίζεις με λεξάριθμους να το κάνεις σωστά. Γιατί εμένα δεν μπορείς να με πείσεις γιατί για την ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ χρησιμοποιείς άρθρο "Η" , ενώ για την ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΗ, δεν χρησιμοποιείς. Ο προφανής λόγος είναι γιατί αλλιώς δεν βγαίνει α αριθμός που επιδιώκεις.

Δεν μπορώ να καταλάβω όμως ένα πράγμα
Εσείς που είστε τρελοί επιστήμονες και προσπαθείτε να το παίξετε ο ένας ποιο έξυπνος από τον άλλο με αυτά που λέτε :idea: :idea: :idea: :idea: …. Αυτό γιατί δεν απαντήθηκε :roll: ????
Προφανώς για να μην γίνει ρόμπα αφού δεν έχει απάντηση. :?
Όπως όλα αυτά που λέτε για τον λόγο που είπα ποιο πάνω είναι μόνο ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις..

Λοιπόν θέλετε να σας μάθω να κάνετε sat και ελικόπτερο που έχω απαντήσεις ???? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

δεν απανταω στον γιαννη με το quote απλα βαζω αυτο που ειπε

Competition

Δημοσίευσηαπό jollyroger » Παρ Ιαν 07, 2011 7:30 pm

λες να υπάρχει ερώτηση, της οποίας η απάντηση να αποτελεί λάθος;

..

...

και σε συνέχεια της σκέψης αυτής, μιας που δεν είχε sky χθες, και το σκεφτόμουνα λιγο περισσότερο :P ...

αν η μη απάντηση, είναι πιθανώς σωστή απάντηση, σε συγκεκριμένη ερώτηση...

τότε προφανώς η γλώσσα (διάλεκτος-τρόπος σκέψης με ομιλία-ο λόγος) δεν αποτελεί περιορισμό σχετικά με την απάντηση σε ερώτημα...

και τότε, γιατί να αποτελεί περιορισμό στην τοποθέτηση ερωτήματος;

και τότε με ποιούς τρόπους θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε, και με τι; :shock: ....

υπάρχει λες περίπτωση, τα περι τυχαιότητας που 'τυχαία' ανέφερες πιο πίσω, να είναι ακριβώς τόσο 'τυχαία', όσο τα πάντα;

jollyroger
Competition

Δημοσίευσηαπό tsouloufis » Σάβ Ιαν 08, 2011 6:00 pm

JollyRoger έγραψε:λες να υπάρχει ερώτηση, της οποίας η απάντηση να αποτελεί λάθος;

..

...

και σε συνέχεια της σκέψης αυτής, μιας που δεν είχε sky χθες, και το σκεφτόμουνα λιγο περισσότερο :P ...

αν η μη απάντηση, είναι πιθανώς σωστή απάντηση, σε συγκεκριμένη ερώτηση...

τότε προφανώς η γλώσσα (διάλεκτος-τρόπος σκέψης με ομιλία-ο λόγος) δεν αποτελεί περιορισμό σχετικά με την απάντηση σε ερώτημα...

και τότε, γιατί να αποτελεί περιορισμό στην τοποθέτηση ερωτήματος;

και τότε με ποιούς τρόπους θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε, και με τι; :shock: ....

υπάρχει λες περίπτωση, τα περι τυχαιότητας που 'τυχαία' ανέφερες πιο πίσω, να είναι ακριβώς τόσο 'τυχαία', όσο τα πάντα;

100% κατι πινετε !!!!!!!!!!!!!!!

Competition

Προηγούμενη

Επιστροφή στην Αερολογίες

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες