Με τεράστια καθυστέρηση (την ευθύνη για την οποία φέρει κάποια επιτροπή τασκ της Αμφίκλειας) μεταφράζω σε ψιλοελεύθερη μετάφραση (με έξτρα βρισίδι, σεξ, βία και πολιτικό περιεχόμενο) τα του:
http://www.paraglidingforum.com/viewtopic.php?t=39913Ειδικά αφιερωμένο σε Βάγγο και Τσιμπούν:
Άρχισε με βίαιο ασύμμετρο με φουλ επιτάχυνση.
Ήταν το δεύτερο ασύμετρο
αυτής της πτήσης, με κόντρα σε αέρα με λακούβες οπότε ήταν ψιλοαναμενόμενο. Το προηγούμενο κλείσιμο δεν ήταν τίποτα σπουδαίο, απλά μου κόστισε πολύτιμο ύψος καθώς άρχιζα το πρώτο glide της ημέρας κοντά στη βάση.
Αυτό ήταν πολύ πιο άσκημο. Πολύ απότομο, χωρίς καθόλου προειδοποίηση και σχεδόν μπροστινό εκτός από ένα κομμάτι ακροπτερύγιο. Το φτερό κι εγώ χορέψαμε το τανγκό του φουσκώματος αλλά ο αέρας δεν είχε σκοπό να αρκεστεί σε μια απλή σφαλιάρα. Η αναμενόμενη βουτιά ήταν πολύ πιο βάναυση από αυτές που συνηθίζει το ήπιων τόνων Swingάκι μου. Καθώς πέρναγα κάτω από το πανί που ξανέπαιρνε πίεση μου φαινόταν κάπως αναποφάσιστο, έτσι κάνουν όταν προετοιμάζονται να στη φορέσουνε. Είχα όμως κάμποσο ύψος και δεν άρχισα να ανησυχώ μέχρι που είδα την ξαναφορτωμένη αριστερή πλευρά να σηκώνει μπαϊράκι και να προσπαθεί να τυλιχτεί γύρω από τους ιμάντες. Κακό σημάδι. Είχα μισό δευτερόλεπτο πριν βρεθώ σε ένα όμορφο twist. Φρενάρισμα της αριστερής δεν έδειχνε να έχει και πολύ αποτέλεσμα και ήδη έδειχνε ότι βρίσκεται στα όρια του stall. Τολμούσα να του χώσω stall; Με twist; Είχα πάνω από 6 χρόνια και 2 επίπεδα πτερύγων DHV να κάνω stall, είχα όρεξη να κάνω επανάληψη τώρα; Από κάτω δέντρα, από πάνω άγνωστο πρόβλημα και ένα δέκατο του δευτερολέπτου μέχρι να ακουμπήσουν οι ιμάντες. Σιγά μην κάτσω να το κοιτάω, γάμα του το σπίτι.
Έριξα την αριστερή πίσω σε ένα πολύ σύντομο stall και κέρδισα λίγο χρόνο. Πάρα πολύ σύντομα θα επανερχόταν δριμύτερη και θα απαιτούσε εξηγήσεις αλλά προς το παρόν είχα τα χέρια μου ελέυθερα. Άρπαξα τους ιμάντες και τους άνοιξα με όλη μου τη δύναμη. Αμέσως άρχισα να ξετυλίγομαι βίαια. Δεν είχα χρόνο να κρατήσω τους ιμάντες για να αποσβέσω το ξετύλιγμα, η stallαριμσένη πλευρά, εμφανώς εκνευρισμένη από τη μεταχείρισή της, επανερχόταν με δολοφονικές τάσεις και χρειαζόμουν τα χέρια μου στα φρένα για να διαπραγματευτώ τους όρους αναδιάρθρωσης της σχέσης μας. Της έκοψα τη φόρα όπως μπορούσα και ξέστριψα τόσο άγαρμπα που νόμιζα ότι θα ξαναστρίψω από την ανάποδη. Τη γλύτωσα όμως και τελικά βρεθήκαμε σε ένα τεμπέλικο δεξί σπιράλ. Τώρα μπόρεσα να ρίξω μια καλή ματιά στο πανί και είδα μια σκανδαλώδη διαπλοκή αρντανών και πανιού που οδηγούσε σε γραβάτα στα δεξιά. Ευτυχώς ήταν ψηλά αντί να κρέμεται κάτω οπότε δε συμμετείχε ιδιαίτερα στην παραοικονομία της οπισθέλκουσας. Δυστυχώς όμως, με ανάγκαζε να παρεκλίνω από τους στόχους μου. Δεν τολμούσα να φορολογήσω με παραπάνω φρένο την αριστερή μεριά, της είχα ζητήσει μέτρα που την είχαν στα όρια του stall, εάν επέμενα θα έχανα και την εναπομείνουσα αντωτικά εισπρακτική μου βάση και κανείς δε μου εξασφάλιζε ότι δε θα βρισκόμουν τελικά πάλι στην ίδια θέση αλλά με ακόμα λιγότερο ύψος.
Εφεδρικό; Είχα ύψος και τουλάχιστον ήμουνα σε σταθεροποιημένη πτήση. Αλλά ήταν σταθεροποιημένη σε μακροπρόθεσμα θανατηφόρα κατάσταση. Το σπιράλ δεν έδειχνε τάσεις επιτάχυνσης και κλειδώματος αλλά δεν έπαυε να είναι σπιράλ, μου μασούλαγε τα αποθεματικά ύψους μου. Από κάτω είχα ελατόδασος. Προσπαθώ να είμαι ανοιχτόμυαλος όσον αφορά τους σεξουαλικούς πειραματισμούς αλλά ένα έλατο στον κώλο χωρίς βαζελίνη μου φαινόταν κάπως βάρβαρο, άσε τη σχεδόν σίγουρη ζημιά ή καταστροφή σε πανί και εφεδρικό. Δεν είχα καμία όρεξη να περάσω επιπρόσθετα μέτρα ώστε να δω μπας και σωθεί η κατάσταση οδηγόντας την άντωση σε κατάρευση με stall. Δεν είχα εξαντλήσει όμως τα περιθώρια ελιγμών μου, μπορούσα όμως να επιχειρίσω επιμήκυνση του δεξιού stabilo.
Καλά κρασιά, άντε βρες το. Οι δεξιοί ιμάντες ήταν χύμα και οι αρντάνες κάνανε βόλτες. Άρπαξα μερικές αρτνάνες που δείχνανε να πηγαίνουνε προς τη σωστή μεριά και τις τράβηξα. Σιγά μη μου το χρωστάγανε να κάνουνε δουλειά. Χαμηλώνεις. Άρχισα να ψαρεύω ανάμεσά τους και τράβηξα μερικές πιο σοβαροφανείς. Πούτσες μπλε. Χαμηλώνεις. Σκέψου μαλακάκο, που είναι το stabilo; Εεεε, συνήθως στους Β κυρία. Συνήθως; Εεεε, το έχω δει και στους C ή μήπως ήτανε στους Α σε κάποιο πανί... Χαμηλώνεις. Σε ΠΟΙΟ πανί; Σε δικό σου πανί; Εεε, δε θυμάμαι, ίσως δικό μου, ή ενός φίλου, ή γνωστού, δε θυμάμαι. Ήταν ΑΥΤΟ το πανί; Δε θυμάμαι, μπορεί. Χαμηλώνεις. Τι χρώμα είναι οι Α σου; Α, α, α, το ξέρω αυτό. Είναι εμμμ, κόκκινοι, όχι όχι, μια στιγμή, το ξέρω, εεε, κόκκινοι είναι στα Sky ή στα Airwave; Το Axis έχει κίτρινους; Ναι, όλο τους μπέρδευα γαμώ τους κρετίνους τους Τσέχους. Και τα καθυστερημένα της Advance βάζουνε μπλε... Χαμηλώνεις. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ! Τι χρώμα έχει ΑΥΤΟ ΕΔΟ; KOITA ΜΑΛΑΚΑ! Αφήνω το άχρηστο δεξί φρένο και αρπάζω τον πιο πολλά υποσχόμενο ιμάντα. Ράουλο επιτάχυνσης, κόκκινο χρώμα, μπράβο Swing, εξαιρετική επιλογή χρώματος. Χαμηλώνεις. Εεε, ναι, που ήμασταν; Πιο πίσω, μια κόκκινη αρντάνη χύμα στο κύμα, μάλλον δεν είναι stabilo. Χαμηλώνεις. Πιο πίσω, ένας πρασινομπλέ ιμάντας με μπλε αρντάνες και μια κόκκινη. Μπίνκγο, αυτό πρέπει να είναι το stabilo. Χαμηλώνεις. Αρχίζω να τραβάω, στην αρχή τίποτα και ξαφνικά, ως εκ θαύματος, η γραβάτα εξαφανίζεται.
Ανήθικο δίδαγμα. Ο κάθε παπάρας κάνει της ψωλής του το χαβά όσον αφορά τα χρώματα των ιμάντων και αρντάνων. Καλό είναι όταν ψάχνουμε κάτι να μην περιμένουμε να τυλιχτούμε σουβλάκι για να ανακαλύψουμε τι χρώμα είναι και που είναι δεμένη μια σημαντική αρντάνη. Τα stabilo είναι τρομερά σημαντικές αρντάνες. Μερικά φτερά acro έχουν χρωματιστά πλαστικάκια στα stabilo (οι ακροβάτες τα χρειάζονται συχνά). Μέχρι να πάρουνε χαμπάρι οι κατασκευαστές ότι μόνο μαλακία είναι να μην έχουνε στάνταρντ χρώματα, το να έχουμε ξεκάθαρο στο μυαλό μας τι και πώς συνδεέται που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο. Ένα κομματάκι χρωματιστό αυτοκόλλητο μπορεί να κάνει θαύματα.