Αυτές τις μέρες που ο καιρός δεν ήταν στα καλύτερα του, βρήκα την ευκαιρία να ανεβάσω τη μετατροπή που έκανα στο IQ-BASIC/GPS της BRAUNIGER, συνεχίζοντας την καλή προσπάθεια του dim
http://www.sky.gr/forum/index.php/topic?f=5&t=4869&p=30809&hilit=iq%20basic#p30779.
Με τη μετατροπή αυτή έχω δύο σετ από μπαταρίες διαθέσιμα (θα μπορώ να πετάω περισσότερο, λέμε τώρα!!!) και συνεπώς δεν μένω από μπαταρίες, ούτε χρειάζεται να τις αλλάζω πριν τελειώσουν.
τα υλικά που χρησιμοποίησα:
-θήκη 4 μπαταριών ΑΑ
-καλώδιο (μαύρο και κόκκινο) 0,25 mm2
-διακόπτης 2 θέσεων 3 επαφών
-ηλεκτρολυτικός πυκνωτής 3300 μF 6,3 V
-σύρμα φ1,3 χιλ.
-σύρμα φ3,4 χιλ.
-velcro πλάτους 5 εκ.
-τάπα τραπεζιού 3χ3 εκ.
-θερμοσυστελόμενο σωληνάκι
τα εργαλεία που χρειάστηκα:
-κολλητήρι
-πιστόλι κόλας σιλικόνης
-λίμα ψιλή στρογγυλή
-πένσα
-κοφτάκι
-ραπτομηχανή (ο καλός πιλότος πρέπει να ξέρει να ράβει!!!)
βήματα:
-κάνω μια «μετατροπή» στη καλωδίωση της θήκης μπαταριών ώστε ηλεκτρικά να έχει 2+2 μπαταρίες αντί για 4
-κόβω μια θυρίδα κατάλληλου μεγέθους στην τάπα τραπεζιού για τον διακόπτη και τον κολλάω με το πιστόλι σιλικόνης
-κολλάω με το κολλητήρι τα καλώδια όπως φαίνεται στο διάγραμμα, συνδέοντας τη θήκη μπαταριών και το διακόπτη
-με το ψιλό σύρμα στερεώνω την τάπα τραπεζιού στη θήκη των μπαταριών αφού προηγουμένως κάνω μικρές εγκοπές και στα δύο εξαρτήματα για να περάσει το σύρμα
-διαμορφώνω το χοντρό σύρμα σε αγκράφα όπως στη φωτογραφία και ράβω το velcro αρσενικό με θηλυκό το ένα πίσω από το άλλο (εεεπ, που πήγε το μυαλό σου!!!)
-ράβω τη μία άκρη του velcro για να περάσει και να τερματίσει μέσα από τη βάση του vario/gps
-η μπαταρίες με το διακόπτη, το velcro και την αγκράφα είναι πλέον έτοιμες για να συναρμολογηθούν
-περνάω μικρά κομματάκια από το θερμοσυστελόμενο σωληνάκι στα καλώδια που θα κολληθούν στον πυκνωτή και τα θερμαίνω μετά την κόλληση
-τα καλώδια που βγαίνουν από κατάλληλη εγκοπή της τάπας τραπεζιού τα κολλάω (όπως στο διάγραμμα) στον ηλεκτρολυτικό πυκνωτή και στη συνέχεια στις επαφές τροφοδοσίας του vario/gps
-με την ψιλή λίμα διαμορφώνω ένα μικρό άνοιγμα στο καπάκι μπαταριών του vario/gps περνάω τα καλώδια και βιδώνω το καπάκι
Το σύστημα αυτό το έχω δοκιμάσει με το δικό μου vario/gps στο έδαφος και στον αέρα και δουλεύει μια χαρά. Μου δίνει τη δυνατότητα να "αλλάξω" μπαταρίες εν πτήσει όταν το όργανο δείξει "χαμήλ μπατάρ"

Πιθανόν να λειτουργεί και με άλλες συσκευές, αλλά αυτό δεν το γνωρίζω. Εννοείται πως χρειάζονται στοιχειώδεις γνώσεις ηλεκτρονικών για να μην κλάψετε το μηχάνημα σας.
Όποιος/α ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες ή/και βοήθεια στην κατασκευή ας μου τηλεφωνήσει στο 6992630343
Ελπίζω να βοήθησα τους επίδοξους κύρους Γρανάζηδες των αιθέρων!
Εύχομαι καλή χρονιά και ασφαλείς πτήσεις σ' όλους