Ημερομηνία Παρ Μάιος 02, 2025 2:41 pm
Text Size
Αρχική Κοινότητας Θέματα Αλεξίπτωτα & Εξοπλισμός

Αλεξίπτωτα & Εξοπλισμός

Βοήθεια!!!

Τεχνικά και πρακτικά θέματα - Ανακοινώσεις

Συντονιστής: Moderators

Βοήθεια!!!

Δημοσίευσηαπό pichon » Δευτ Μαρ 10, 2008 7:35 pm

Χαιρετώ.

Εν συντομία, έκανα το πρώτο course στην Τενερίφη (ζω στην Ισπανια) πριν ενα μήνα. Αγόρασα μεταχειρισμένο εξοπλισμό από τη σχολή και σήμερα προσπάθησα να κάνω την πρωτη μου μικρή πτήση. Δεν τα κατάφερα ούτε να το σηκώσω, καθώς ο αέρας μάλλον ήταν πολύς για μένα (το δελτίο έλεγε 19-21 Km/h αλλά ίσως να ήταν και περισσότερο). Το κακό είναι ότι μετά από δύο τρεις προσπάθειες...είδα ένα σκίσιμο στο πανί. Δεν ξέρω πώς έγινε αλλά δεν ξέρω και πόσο σοβαρό είναι και τι πρέπει να κάνω. Θα μιλήσω φυσικά αργότερα με τον εκπαιδευτή/πωλητή αλλα θα ήθελα και τις γνώμες σας!

Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να φαίνονται οι φωτογραφίες.

Δέν έχετε τα κατάλληλα δικαιώματα να δείτε τα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
pichon
EN B

Δημοσ.: 53

Δημοσίευσηαπό badder » Δευτ Μαρ 10, 2008 7:54 pm

Καλησπέρα, και καλή συνέχεια με ασφάλεια.

Δεν μπορώ να ξέρω σε τι συνθήκες προσπάθησες να φουσκώσεις την πτέρυγα, εκτός από το δυνατό αέρα. Πως ήταν το έδαφος? υπήρχαν πέτρες, κλαδιά? Η πτέρυγα χτύπησε με δύναμη το έδαφος? Αν ναι με ποιο μέρος της? πιάστηκε πουθενά? σύρθηκε?

Το σκίσιμο στο σημείο που είναι θα μπορούσε να οφείλετε και στη παλαιότητα της ή σε ελειπή συντήρηση από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Είναι πάνω στη ραφή και είναι πιθανόν να χτύπησε με δύναμη στο έδαφος με το χείλος προσβολής και από την πίεση να άνοιξε η ραφή. Τι αλεξίπτωτο είναι και πόσων ετών / με πόσες ώρες πτήσης?

Δώσε κάποια στοιχεία για να έχουμε εικόνα. Πάντως η επισκευή δεν είναι δύσκολη, αρκεί γενικά το πανί να είναι σε καλή κατάσταση. Δεν πρέπει να δοκιμάσεις να πετάξεις πριν επισκευαστεί όμως.

Και μια ερωτησούλα σχετικά με την εκπαίδευση. Αφού μόλις τελείωσες εκπαίδευση, δεν σου είπε ο εκπαιδευτής ότι με πάνω από 20 χλμ/ώρα δεν πρέπει να δοκιμάσεις να κάνεις την πρώτη σου πτήση???

badder
Διαχειριστής||Διαχειρίστρια

Δημοσ.: 2712

Re: Βοήθεια!!!

Δημοσίευσηαπό pichon » Δευτ Μαρ 10, 2008 8:56 pm

Ευχαριστώ.

Το αλεξίπτωτο είναι APCO (Xtra αν θυμάμαι καλά). Έχει ημερομηνία κατασκευής τον 09.03. Παρ'ολα αυτά ο εκπαιδευτής που μου το έδωσε μου είπε ότι είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολύ και έχει συντηρηθεί ώστε να πουληθεί. Το πήρα από αυτόν γιατί ακριβώς δεν μπορούσα να ξέρω πώς να ελέγξω τι και πώς, οπότε αφού διάβασα από δω κι απο κει, "εμπιστεύτηκα τον εκπαιδευτή". Το σημείο είναι αυτό που φαίνεται στη φωτο. Εκεί που τελειώνει το γκαζόν, τώρα έχει ένα πέτρινο τοιχάκι ύψους 0.5μ περίπου. Προσπάθησα να το σηκώσω 3 φορές, όλες με έπαιρνε πίσω αμέσως (ένας φίλος με κρατούσε από μπροστά για βοήθεια αλλά δεν ήταν αρκετό). Κάποια φορά χτύπησε στο τοιχάκι, κάποια και στο έδαφος. Πάντως δεν μάγκωσε πουθενά ή σύρθηκε. Ο εκπαιδευτής όταν τον ρώτησα μου είπε ότι μέχρι 25km/h μπορώ να τα αντέξω. Το κατάλαβα φυσικά ότι δεν έπρεπε να δοκιμάσω καν ...η επόμενη φορά θα είναι με μηδέν άνεμο. Στην εκπαίδευση πέταξα 10-12 φορές, γύρω στα 5 λεπτά καθε μία (από περίπου 300μ) και μετά την 3η, τα έκανα όλα μόνος. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και ήδη πείρα το πρώτο μου μάθημα, ευτυχώς μόνο με ένα σκίσιμο στη ραφή του αλεξιπτώτου ;)

Δέν έχετε τα κατάλληλα δικαιώματα να δείτε τα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
pichon
EN B

Δημοσίευσηαπό GPapapetrou » Δευτ Μαρ 10, 2008 9:49 pm

Φιλε pichon καταρχην χρονια πολλα και καλη σαρακοστη :) Τα οσα θα σου πω ειναι μια καθαρα προσωπικη μου αποψη και εμπειρια. θεωρω οτι συνεβη στο αλεξιπτωτο σου ειναι 99% ευθυνη δικια σου αλλα αυτο ειναι αποκλειστικα και μονο αρμοδιοτητα να το εκτιμηση του εκπαιδευτη σου. Απευθυνσου σε αυτον και μονο και ειμαι σιγουρος οτι θα βρεις λυση :) Με τοσο αερα τι δουλεια ειχες να πεταξεις εκει? Για να σε βασταει και δευτερο ατομο παει να πει οτι ειχε πολυ αερα το πιθανοτερο ειναι να σου γυρισε το αλεξιπτωτο και να εσκασε με τις κυψελες στο εδαφος αν σκασει ετσι στο εδαφος ακομα και καινουριο να ειναι το πιθανοτερο ειναι να ανοιξει.Τα πραγματα ειναι μερικες φορες απλα εμεις τα κανουμε πολυπλοκα απευθυνσου λοιπον στον εκπαιδευτη και θα σου πει <<προσοχη σου μιλαω εκ πειρας>>

Με εκτιμηση Γιωργος Παπαπετρου.

GPapapetrou
EN D

Δημοσ.: 128

Δημοσίευσηαπό badder » Δευτ Μαρ 10, 2008 10:37 pm

Από αυτά που λες υποθέτω λοιπόν ότι όντως το άνοιγμα στις ραφές οφείλετε σε κάποιο χτύπημα στο έδαφος, και εκτόνωση της πίεσης. Το σημείο στο χείλος προσβολής είναι χαρακτηριστικό.

Το καλό λοιπόν είναι ότι με ένα σωστό ράψιμο θα γίνει όπως πρίν, εφόσον δεν έχει σκιστεί το ύφασμα και έχουν ανοίξει απλά οι ραφές.

Λίγη προσοχή μόνο στις συνθήκες ειδικά τώρα που είσαι στα πρώτα σου βήματα.

Το μόνο ανησυχητικό είναι το αλεξίπτωτο. Αν όντως πρόκειται για to Apco Xtra μιλάμε για αλεξίπτωτο του 1995 κατηγορίας competition. Αυτό σημαίνει αφ'ενός ότι είναι αρκετά παλιό (και δύσκολο να είναι σε καλή κατάσταση) και το πιο σημαντικό ότι είναι ένα αγωνιστικό αλεξίπτωτο εντελώς ακατάλληλο (και μάλλον επικίνδυνο) για νέους πιλότους. Πρόσεξε μήπως πρόκειται για το Tetra το οποίο είναι του 2003 και είναι κατηγορίας standard δηλαδή κατάλληλο για το επίπεδο σου.

Σε κάποιο κομμάτι της κάτω πλευράς της πτέρυγας πρέπει να υπάρχει σφραγίδα του κατασκευαστή με τα στοιχεία του αλεξιπτώτου. Έλεγξε επίσης αν είναι για τα σωστά κιλά. Υπολογίζεις το βάρος σου μαζί με τον εξοπλισμό και το αλεξίπτωτο και πρέπει να είναι εντός της κλίμακας του αλεξιπτώτου (π.χ 90-110).

badder

Δημοσίευσηαπό pichon » Δευτ Μαρ 10, 2008 10:54 pm

Γεια σας και σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση. Όποτε θελήσετε να κάνετε ταξιδάκι προς Ανδαλουσία, είστε όλοι καλοδεχούμενοι ;)

Το μοντέλο όντως είναι το Tetra του 2003. Μέσα στην απελπισία μου το είδα Xtra! Μόλις μίλησα με τον εκπαιδευτή και μου επιβεβαιωσε όσα μου είπατε και είμαστε σε συνεννόηση για να το διορθώσουμε.

Ήταν ένα καλό πρώτο μάθημα...

Ευχαριστώ

pichon
EN B

Δημοσίευσηαπό badder » Δευτ Μαρ 10, 2008 10:58 pm

Τελικά η Ανδαλουσία είναι επίκαιρη. Ευχαριστούμε και ελπίζουμε να κάνουμε και κανα ταξιδάκι προς τα ωραία μέρη σας.

Μετά από προσεκτικότερη ματιά μάλλον έχει σκιστεί το ύφασμα πάνω στη ραφή. Θέλει προσεκτική επιδιόρθωση γιατί είναι δύσκολο το σημείο.

Καλή συνέχεια...

Η απλούστερη λύση είναι η σωστή.
badder

Δημοσίευσηαπό Εστιατωρ » Τρί Μαρ 11, 2008 12:19 am

badder έγραψε:Τελικά η Ανδαλουσία είναι επίκαιρη. Ευχαριστούμε και ελπίζουμε να κάνουμε και κανα ταξιδάκι προς τα ωραία μέρη σας.

Μετά από προσεκτικότερη ματιά μάλλον έχει σκιστεί το ύφασμα πάνω στη ραφή. Θέλει προσεκτική επιδιόρθωση γιατί είναι δύσκολο το σημείο.

Καλή συνέχεια...
Hola Pichon.
Me voy a visitar Andalu para volar un poquito, con un amigo griego.Estare en Malaga a las 20 de Abril y me partire a las 3 de Mayo.Tenemos tiempo para discutir por todo.Y volar tambien!!!!
A donde vives en Andalucia?
Puedes usar correo electronico: georgenakos@hotmail.com

Εστιατωρ
EN A

Δημοσ.: 23

Δημοσίευσηαπό ian » Τρί Μαρ 11, 2008 12:51 am

Εστιατωρ\";p=\"10811 έγραψε:
badder έγραψε:Τελικά η Ανδαλουσία είναι επίκαιρη. Ευχαριστούμε και ελπίζουμε να κάνουμε και κανα ταξιδάκι προς τα ωραία μέρη σας.

Καλή συνέχεια...
Hola Pichon.
Me voy a visitar Andalu para volar un poquito, con un amigo griego.Estare en Malaga a las 20 de Abril y me partire a las 3 de Mayo.Tenemos tiempo para discutir por todo.Y volar tambien!!!!
A donde vives en Andalucia?
Puedes usar correo electronico: georgenakos@hotmail.com

Καλα γιατι του τα γραφεις στα ισπανικα μια χαρα τα γρφει τα ελληνικα ο ανθρωπος 8)

Το Παρα5 ειναι ψυχολογικό αθλημα
ian
Competition

Δημοσ.: 210

Δημοσίευσηαπό pichon » Τρί Μαρ 11, 2008 1:51 am

'Ελα ντε ;

τρόμαξα κι εγώ...μιλάω ήδη σαν Έλληνας του εξωτερικού ???

Εστιατωρ μιλάμε στα ισπανικά όταν έρθεις από δω ;)

pichon
EN B

Δημοσίευσηαπό Εστιατωρ » Τρί Μαρ 11, 2008 11:43 am

pichon έγραψε:'Ελα ντε ;

τρόμαξα κι εγώ...μιλάω ήδη σαν Έλληνας του εξωτερικού ???

Εστιατωρ μιλάμε στα ισπανικά όταν έρθεις από δω ;)
Στο forum εχετε χασει το χιουμορ σας?
Μιλαω και καλα ελληνικος...ετσι νομιζω τουλαχιστον!!!!!

Εστιατωρ
EN A

Δημοσ.: 23

Δημοσίευσηαπό ian » Τρί Μαρ 11, 2008 4:58 pm

Estiator plaka kanoyme :D :D

Το Παρα5 ειναι ψυχολογικό αθλημα
ian
Competition

Δημοσ.: 210

Δημοσίευσηαπό norad » Τρί Μαρ 11, 2008 6:38 pm

Εγώ δεν κάνω πλάκα.