Ημερομηνία Τρί Μάιος 06, 2025 7:46 am
Text Size

Περιγραφές Πτήσεων & Cross Country

Κανδήλι ( αγριεμένο ! ) 17/11/10

Πείτε μας πως πετάξατε

Συντονιστής: Moderators

Re: Κανδήλι ( αγριεμένο ! ) 17/11/10

Δημοσίευσηαπό yannis » Τρί Νοέμ 23, 2010 10:54 pm

Αντώνη,Και ο iozois, και ο badder,σου εξήγησαν οτι είναι για μετά αυτά.Αν ακόμα έχεις την εντύπωση οτι γίνετε να πετάς σε υπήνεμα,τότε δέν ήσουν σε υπήνεμα.Όταν θα είσαι,θα κάνεις αρκετές ώρες να βρείς το χρώμα σου μετά που θα προσγειωθείς,αν υποθέσουμε οτι όλα θα έχουν πάει καλά και είχες αρκετή τύχη.Γιατί μόνο αυτή θα σε βγάλει απο αυτήν την κατάσταση.Κάποια πραγματάκια γίνοντε πάντως στα υπήνεμα,αλλά στο μέλλον.

Αντρέα,εσένα σε έβαλε τιμωρία η μαμά σου γιατί άφησες να σε περάσει το mentor :wink:

http://www.cretanparagliding.gr

After all,its all about having fun!
yannis
Competition

Δημοσ.: 233

Δημοσίευσηαπό iozois » Τρί Νοέμ 23, 2010 10:58 pm

ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ,ΠΡΩΤΗ ΦΩΡΑ ΓΡΑΦΩ ΕΔΩ.ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΟΙΟ ΚΑΚΟΣ ΓΙΝΕΣΑΙ,ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ...
ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ.

ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΠΑΛΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ 2Η ΦΟΡΑ

iozois
EN A

Δημοσ.: 14

Δημοσίευσηαπό adreas » Τρί Νοέμ 23, 2010 11:03 pm

Καλέ τι πάθανε όλοι σήμερα και πλακώνονται όλοι με όλους, ψέκασμα φάγατε; Αντώνη γιατί δαγκώνεις το Ζώη, δε λέει τίποτα πολύ τραγικό. 150 ώρες δυναμικό, 150 θερμικά και SIV είναι περίπου τριών χρονών καριέρα για πιλότο που πετάει τακτικά. Δεν είναι κακή συμβουλή να έχεις τρία χρονάκια εμπειρία πριν αρχίσεις να την ψάχνεις. Φυσικά και υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάλογα με τις περιπτώσεις αλλά όταν συζητάς κάτι που έχει να κάνει με την ασφάλεια πάντα πρέπει να αφήνεις μεγάλα περιθώρια ασφαλείας (ειδικά στπ π5 όπου δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και πρέπει ΠΑΝΤΑ να κάνεις τις σωστές κινήσεις). Τα 3 (που λέει ο λόγος) χρόνια έχουν το καλό όχι μόνο της απόκτησης δεξιότητας, αυτή μπορεί να έρθει πάρα πολύ γρήγορα αν στρώσεις κώλο και λιώσεις στα επίγεια και στις πτήσεις. Αλλά κυρίως θα σου πέσουν οι καύλες. Στην αρχή είσαι σα 12χρονο που μόλις ανακάλυψε τη μαλακία, το κάνεις λάστιχο. Και στα 15 πάλι λάστιχο το κάνεις (και στα 50, τρελά πράματα) αλλά τουλάχιστον έχεις ιεραρχήσει κάποια πράματα βάση της εμπειρίας σου.

Ουφ, πολύ φιλοσοφία, ας τσιγκλίσουμε λίγο το Σταμέλο και τον Άλεξ για τα πανιά τους μπας και τσιμπήσουνε.

adreas
Competition

Δημοσ.: 569

Δημοσίευσηαπό antonisk6 » Τρί Νοέμ 23, 2010 11:12 pm

Παιδιά για να τελειώνουμε, ευχαριστώ αλλά δεν με πείσατε. Εγώ ζήτησα την γνώμη από αυτούς που πετάνε συνηδητά σε υπήνεμα και ξέρουν πότε να το κάνουν αυτό. Μάλλον δεν μπορείτε να μου εξηγήσετε. Το πότε πρέπει εγώ να το επειχηρήσω και αν πρέπει αφήστε το στη δικί μου κρίση. Οπως είπα και παραπάνω δεν θέλω να ακούω μην πατάς στα κάρβουνα αλλά να ακούσω πως θα πατήσω χωρίς να καώ, αν θα το κάνω και πότε θα το κρίνω εγώ. Η ειρωνία είναι χαρακτηριστικό αυτών που δεν ξέρουν να απαντούν και εγώ δεν σας συστήθηκα ως πιλοτάρα εσείς σπεύσατε σε τέτοιους χαρακτηρησμούς υποβαθμίζοντας την έννοια μια συζήτησης. Δέν πειράζει, καλή καρδιά.

antonisk6
Competition

Δημοσ.: 236

Δημοσίευσηαπό badder » Τρί Νοέμ 23, 2010 11:25 pm

antonisk6 έγραψε:Badder και Yanni κανείς δεν έχει μιλήσει ως τώρα για τα υπήνεμα και το μόνο πράγμα που ακούγεται είναι εκεί δεν πάμε! Τζιζ!

Έλα τώρα... Τόσα σεμινάρια έχουν γίνει και από ΄Ελληνες και από ξένους. Βέβαια όταν γινόντουσαν ίσως εσύ δεν είσουν ακριβώς το target group αλλά μην βιάζεσαι , θα ξαναγίνουν. Και φυσικά υπάρχουν και βιβλία. π.χ. http://www.xcshop.com/shop/product.php/ ... f1d0d5af25

Θέλω να πω ότι ίσως ο λόγος που δεν έχεις ακούσει λεπτομέριες ακόμα να έχει να κάνει με το ότι δεν έχει έρθει η ώρα ακομα. Κάποια πράγματα λειτουργούν συνδυαστικά και έρχονται την κατάλληλη στιγμή.

Βλέπεις ότι παίρνεις και σοβαρές απαντήσεις. Και αν σου λένε ότι δεν έκανες σωστά κάποια πράγματα είναι γιατί ενδιαφέρονται να στο πουν. Μην παίρνεις αμυντική στάση... κουβέντα κάνουμε. Οι σοβαρές απαντήσεις δεν είναι ειρωνικές... αν τις εκλαμβάνεις έτσι... μάλλον χαλάμε τα πληκτρολόγια μας.

Ας το δούμε λίγο προσεκτικά. Σε έναν νέο πιλότο δεν είναι εύκολο να κάνεις πλήρη ανάλυση των υπήνεμων θερμικών γιατί μάλλον θα τον μπερδέψεις. Για να είναι σε θέση να το καταλάβει πρέπει να έχει μπει στη εμπειρία των κανονικών θερμικών με αρκετές ώρες καθώς και στην θεωρητική αναβάθμιση περι πτήσεων. Μέχρι τότε υπάρχει λόγος που κάποιοι λένε απλά "εκεί μην πας"

Τώρα αν θες την γνώμη μου...

Γράφεις "Ήταν δική μου επιλογή και συμφωνα με την κρίση μου για την ημέρα εκείνη δεν ήταν επικίνδυνα. Ρίσκαρα και βγήκα κερδισμένος η πτήση αυτή μου έδωσε εμπειρία που αλλοι πιλότοι δεν την έχουν δει στα τόσα χρόνια που πετούν."

Προφανώς η κρίση σου δεν ήταν σωστή γιατί ήταν επικίνδυνα. Αν δεν το κατάλαβες... είναι άλλο θέμα αλλά μην υποτιμάς τον κίνδυνο.

Ρίσκαρες και βγήκες κερδισμένος? Ναι αν κάνεις παραπέντε για να ρισκάρεις σοβαρά το ατύχημα όντως. Αλλά δεν βγήκες κερδισμένος, τυχερός βγήκες. Δηλαδή εσύ νιώθεις ότι βγήκες κερδισμένος όταν η επιλογή σου είναι επικίνδυνη για τον ευατό σου? Μου ακούγετε σαν "Ουφ την γλυτώσαμε και σήμερα". ϊσως είμαι πολύ συντηρητικός για να το καταλάβω αυτό.

Αυτό που ίσως δεν καταλαβαίνεις και για αυτό χρειάζεσαι εμπειρία πριν πας σε υπήνεμα είναι ότι όταν είσαι στο ρότορα χρειάζεται μεγάλη ικανότητα για να πεις ότι το ελέγχεις κάπως. Στη φάση αυτή είναι όλα απρόβλεπτα και στη περίπτωση σου καθαρά θέμα τύχης. Το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι επέλεξαν να μην πετάξουν το έλαβες υπόψιν σου? και άτομα με περισσότερες γνώσεις και εμπειρία.

Αν πιστεύεις ότι με αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση κέρδισες εμπειρία που άλλοι δεν έχουν δει για πολλά χρόνια, επέτρεψε μου να σε διαψεύσω. Απλά έζησεες μια έντονη εμπειρία. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν πρόκειται να σε βοηθήσει αν ξανακάνεις το ίδιο, μόνο αν σε αποτρέψει από το να απογειωθείς. Η εμπειρία που θα αποκομίσεις με τον χρόνο σε πτήσεις με αναταράξεις θα σου φανεί χρήσιμη σε παρόμοια περιστατικά.

Με λίγα λόγια αυτό που πρέπει να πεις στον ευατό σου δεν είναι ¨μπράβο ρίσκαρες και κέρδισες και την επόμενη φορά θα ξέρεις τι να κάνεις" . Πρέπει να πεις " λάθος έκανες που απογειώθηκες, είσουν τυχερός που δεν έπαθες τίποτα και την επόμενη φορά θα πάς για κοντρόλ στην προσγείωση".

Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι υποκειμενικά και απλά λέω την γνώμη μου με βάση τα όσα ξέρω. Αν δεν σου αρέσουν απλά τα αγνοείς και συνεχίζεις όπως νομίζεις. Αν πάλι θες περαιτέρω συζήτηση... εδώ είμαστε. Αλήθεια... μόνος είσουν στην απογείωση....? 8) Μήπως προτίμησες να απογειωθείς για μη προφανείς λόγους? 8)

Η απλούστερη λύση είναι η σωστή.
badder
Διαχειριστής||Διαχειρίστρια

Δημοσ.: 2712

Δημοσίευσηαπό paramick » Τρί Νοέμ 23, 2010 11:38 pm

Αντώνη,αν πετάξεις στα υπήνεμα και έχει αέρα,αυτόματα θα έχει και ρότορες.Είναι δυνατόν να πάρεις υπήνεμα θερμικά,αλλά να είσαι πάνω απο την κορυφογραμή(και συνήθως είναι και πολύ καλά),αλλά όχι να πάς να "βουτήξεις"πίσω απο το βουνό για να τα βρείς.Ελπίζω να με κατάλαβες.

Σε τρείς γραμμές,όλη η αλήθεια απο τον yannis,δεν χρειάζεσαι κατι αλλο. :!:
Στο pgforum εχει ωραια ποστάκια για πτήσεις στα υπήνεμα.

Τελευταία επεξεργασία απο paramick την Τρί Νοέμ 23, 2010 11:45 pm, επεξεργάστηκε 1 φορές συνολικά.
paramick
Competition

Δημοσ.: 1063

Δημοσίευσηαπό badder » Τρί Νοέμ 23, 2010 11:40 pm

adreas έγραψε:
dimitree έγραψε:Μηλα ποιο ομορφα γιατι εδω εχει και τελειως νεους πιλοτους

Ντροπή σας κακά παιδιά. Είπα στη μαμά μου αυτά μου διάβασα στο forum και με έβαλε τιμωρία.

Ντροπή σε σένα που αντί να συγκρίνεις το stratus στα υπήνεμα πήγες και έκανες λαχανοντολμαδοτσουληθροσυγκρίσεις.

badder

Δημοσίευσηαπό DrFlight » Τετ Νοέμ 24, 2010 12:52 am

Δεν ξέρω αν βοηθάει..
Χελμός, η κατάληξη μιας πτήσηςς ελαφρού αεροπλάνου πριν λίγες ημέρες πάνω από το πάρκινγκ του χιονοδρομικού.
Στόχος ήταν ο έλεγχος του καιρού με χαμηλή διέλευση και η επαναπροσέγγιση για προσγείωση στον νοητό διάδρομο του άδειου πάρκινγκ.
Την ίδια διαδικασία είχε επαναλάβει ο ίδιος χειριστής πολλές φορές.. εκείνη την ημέρα τα υπήνεμα ήταν εκεί.., ή τουλάχιστον ήταν πιο δυνατά και διαφορετικά από όλες τις άλλες φορές.
Η κατάληξη της χαμηλής διέλευσης ήταν αυτή παρακάτω.:
[ img ]
Ακραίο αλλά...αυτό σημαίνει υπήνεμα.
Δεν μπορώ να φανταστώ το γιατί κάποιος από εμάς θα ήθελε να πετάξει εκεί..

'Paragliding and Aviation' blog
http://drflight.blogspot.com/
Vangelis 'drflight' Patra.
DrFlight
Competition

Δημοσ.: 313

Δημοσίευσηαπό badder » Τετ Νοέμ 24, 2010 1:48 am

Υ.Γ.
γράφεις στην περιγραφή σου
"Ξαφνικά αισθάνομαι δυνατή άνοδο και τρώω ένα Γερό αριστερό και τη στιγμή που πάει να ανοίξει έρχεται ένα καλόοοο δεξί. Το vario συνεχίζει να χτυπάει και τη στιγμή που ανοίγουν τα δυο κλεισίματα βλέπω την πτέρυγα σε 45 μοίρες μπροστά μου και να με τραβάει προς τα πάνω λες και με είχαν πετάξει με σφεντόνα. Σκέφτομαι... Αντώνη τώρα ετοιμάσου για τρελό χτύπημα, χέρια στα φρένα έτοιμα να αντιδράσουν και φραααααααααπ... την θέση του φτερού μου είχε πάρει ένα πράσινο πατσαβούρι που είχε κλείσει και από τις δυο πλευρές σαν ακορντεόν!!! Τώρα τη γ@.μησ@με ...Το πατσαβούρι είχε έρθει σχεδόν μπροστά μου οι αρτάνες είχαν λιγήσει και εγώ πάνω στη ζώνη να κάνω ελέυθερη πτώση, "

και μετά
"Η πτήση αυτή ήταν καθαρό ρίσκο στο σημείο που πέταγα και αυτό το γνώριζα τη στιγμή που πέταγα, με ότι συνεπάγεται, ήμουν έτοιμος ψυχολογικά ότι μπορεί να τραβήξω εφεδρικό αν χρειαστεί. Ήθελα να τα πιέσω λίγο τα πράγματα (όσο το Mentor μου επέτρεπε) και να δώ τι κάνει αυτό το 1-2? Κατά τη δική μου κρίση λέω τα εξής: καταλάβαινα κάθε στιγμή τη ακριβώς συμβαίνει."

Εγώ 2 πράγματα καταλαβαίνω. Οτι εν γνώση σου αποφάσισες να πετάξεις σε επικίνδυνες συνθήκες όπου ήξερες ότι το εφεδρικό μπορεί να σου χρειαστεί. Και ότι μάλλον δεν έχεις καταλάβει πόσο άσχημα μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα σε αυτό που κάνεις. Η ασφάλεια μας (εαν μας ενδιαφέρει) χρειάζεται και το δέοντα σεβασμό.

Τη πτήση μας μπορούμε να την κάνουμε όσο ακίνδυνη ή όσο επικίνδυνη θέλουμε εμείς. Η λογική σειρά των πραγμάτων είναι πρώτα φροντίζουμε να μάθουμε για τα υπήνεμα ακόμα και αν μέχρι τώρα δεν μας έχει πει κάποιος, και μετά αποφασίζουμε αν θα πάμε να ρισκάρουμε τη ζωή μας στους ρότορες. Εσύ επέλεξες το ανάποδο. Αποφάσισες συνειδητά να πετάξεις στα υπήνεμα χωρίς καν να έχεις την θεωρητική έστω γνώση.

Είναι περίεργο που μας κάνει τέτοια εντύπωση...? Δεν σου λέει εσένα κάτι αυτό? Εκτός και αν πιστεύεις ότι όλοι αυτοί βρήκανε την ευκαιρία να σε κοροιδέψουν. Κάποιος λόγος υπάρχει που σου λέμε όλοι (με διάφορους τρόπους είναι η αλήθεια) το ίδιο πράγμα. Είναι επικίνδυνο και είσαι τυχερός.

Ελπίζω να βγεί κάτι ουσιαστικό από όλο αυτό.

badder

Δημοσίευσηαπό tsouloufis » Τετ Νοέμ 24, 2010 10:38 am

yannis έγραψε:
tsouloufis έγραψε:
yannis έγραψε: Δέν φαίνεται κάπου να έχει κολήσει και να μην τρυπάει,και πολύ παραπάνω,δεν φαίνεται πουθενά ρούφηγμα.Το +2m/sec που έχει καταγραφεί στην πτήση του δεν είναι κάν δυνατό θερμικό,και σε καμία περίπτωση ρούφηγμα.Επίσης βγαίνοντας απο το βούνο,θα παρατηρήσετε οτι κυκλώνει κιόλας για να ανέβει ακόμα ψηλότερα,πράγμα που αποδεικνύει,οτι καθόλου δεν ζοριζόταν.Ίσως απο κάτω εσείς να τρομάξατε,και αυτός να ήξερε πολύ καλά τι γινόταν.
.

μπορείς σε παρακαλώ να μην λες μαλακίες γιατί εδώ μέσα είναι και τελείως νέοι πιλότοι.

ΌΤΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ
αν δεν το ξέρεις να στο πούμε να το μάθεις ...........αν είναι δυνατόν :evil: :evil: :evil:

Άν και με παρακαλείς,δεν θα σου κάνω την χάρη να γράψω ότι σου αρέσει να διαβάζεις.
Παρ όλα αυτά,δεν γράφω κάπου οτι πετάμε στίς καταιγίδες,μιλάω για την συγκεκριμένη πτήση.

Άλλα για να μάθεις και εσύ κάτι,σε πολλούς αγώνες πετάνε με καταιγίδες,δεν έχει να κάνει μόνο αν υπάρχει καταιγίδα εκεί κοντά,αλλά και προς τα πού πηγαίνει.Αλλά που να τα μάθεις εσύ αυτά.
Και χωρίς παρεξήγηση,απο σένα θα δεχόμουν συμβουλές πως να κάνω καμιά μανούβρα,και πάλι με κάθε επιφύλαξη λόγο του ύφους σου,το οποίο δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.Τώρα όσο για το στόμα σου,εδώ και καιρό εχεις αποδείξει οτι είναι βρώμικο.Και πού σαι,δεν παρεξηγιέμαι,δεν είμαι καμια γκομενίτσα.Απλά μπορείς να μιλάς πιο όμορφα.

Αντώνη,αν πετάξεις στα υπήνεμα και έχει αέρα,αυτόματα θα έχει και ρότορες.Είναι δυνατόν να πάρεις υπήνεμα θερμικά,αλλά να είσαι πάνω απο την κορυφογραμή(και συνήθως είναι και πολύ καλά),αλλά όχι να πάς να "βουτήξεις"πίσω απο το βουνό για να τα βρείς.Ελπίζω να με κατάλαβες.

Αν εσύ θέλεις να πετάξεις μέσα σε καταιγίδα σε κάποιον αγώνα να πας να κόψεις τον λαιμό σου οι νέοι δεν σου φταίνε όμως σε τίποτα να κάνουν το ίδιο.
Όσο για το στόμα μου αυτό έχω και σε όποιον αρέσει γιατί δεν μπορώ να διαβάζω μαλακιές από υποτιθέμενους εμπείρους πιλότους .

dimitree έγραψε:ρε tsouloufis τις δικες σου ΜΑΛΑΚΙΕΣ στις εχει υπογραμμησει κανεις? Μηλα ποιο ομορφα γιατι εδω εχει και τελειως νεους πιλοτους

Πες μου μια να στην αναλύσω λεπτομερώς αν και δεν νομίζω να καταλάβεις τίποτα
antonisk6 έγραψε:
yannis έγραψε:
Αντώνη,δεν υπάρχει τρόπος να πατήσεις τα συγκεκριμένα κάρβουνα και να μην καείς κάποια στιγμή(όπου κάρβουνα,βλέπε πτήση σε ρότορες).Οπότε το νού σου....

Γιάννη ευχαριστώ για τη συμβουλή σου αλλά θα ήθελα να βάλεις όπου κάρβουνα = πτήση σε υπήνεμα και όχι σε ρότορες.
Είναι λοιπόν δυνατό να γίνει μέρος της πτήσης μας σε υπήνεμα? ή να το θέσω αλλιώς να πάρουμε κάπου κάποια στιγμή σε cross country πτήση ή σε αγώνες ένα υπήνεμο θερμικό και να συνεχίσουμε αντί να πατώσουμε?

τι έγινε ρε παλληκάρια μάθατε να πετάτε τόσο καλά που θέλετε και υπήνεμα
ορέ μπράβο εξελίξεις !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Competition

Δημοσ.: 1216

Δημοσίευσηαπό tsouloufis » Τετ Νοέμ 24, 2010 10:50 am

adreas έγραψε:
dimitree έγραψε:Μηλα ποιο ομορφα γιατι εδω εχει και τελειως νεους πιλοτους

Ντροπή σας κακά παιδιά. Είπα στη μαμά μου αυτά μου διάβασα στο forum και με έβαλε τιμωρία.

Εσύ καλά την έβγαλες έμενα που μου έκοψε το χαρτζιλίκι τι να πω :( :(

Competition

Δημοσίευσηαπό agrodoc » Τετ Νοέμ 24, 2010 10:52 am

Θα αργήσω να πάω στη δουλειά, αλλά θα γράψω... Θα αναφέρω μόνο πληροφορίες και τίποτα άλλο για τα υπήνεμα :

1. Σε άπνοια & έλλειψη τοπικής αύρας, δεν υπάρχουν υπήνεμα.
2. Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα υπήνεμα από 2 χαρακτηριστικά : α. Κάθοδος & β. αναταράξεις.
3. Τα υπήνεμα αρχίζουν να σοβαρεύουν όταν ο μετεωρολογικός άνεμος ξεπερνάει τα 10 - 15 KM/h.
4. To παραπάνω είναι σχετικό, γιατί ρόλο παίζουν και οι επικρατούσες πιέσεις. Όταν υπάρχουν υψηλές πιέσεις, τα υπήνεμα είναι πολύ πιο επικίνδυνα. Ο λόγος είναι ότι μάζες αέρα που θα ανέλθουν με θερμικά ή αύρα πλαγιάς μέχρι την προσήνεμη κορυφή, αναγκαστικά θα πρέπει να κατέλθουν (στην υπήνεμη πλαγιά) και όταν οι πιέσεις είναι υψηλές, κατεβαίνουν "κουτρουβαλώντας", σα πέτρες που ρολάρουν κάτω στην πλαγιά. Ενώ μέρες με χαμηλές πιέσεις (περισσότερη αστάθεια και καλύτερη κατακόρυφη μείωση της θερμοβαθμίδας) τα πράγματα είναι πιο "γλυκά" στα υπήνεμα (τον ακριβή μηχανισμό, πιθανώς να τον αναλύσω περισσότερο το απόγευμα). Τέτοιες μέρες με αστάθεια και χαμηλές πιέσεις (& λίγο μετεωρολογικό άνεμο), έμπειροι πιλότοι ψάχνουν και στα υπήνεμα...
5. Ακόμα και χωρίς μετεωρολογικό, με αύρα πλαγιάς μόνο, ο αέρας που θα ανέλθει στην κορυφή, θα κατέλθει όπως περιγράφεται παραπάνω στην υπήνεμη πλευρά.
6. Τα υπήνεμα θερμικά είναι πολύ δυνατά και αναταράξιμα. Ο λόγος είναι ότι ο θερμός αέρας προστατεύεται στα υπήνεμα από τον μετεωρολογικό, γι'αυτό δεν ξεκολλάει πρόωρα & μπορεί να αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες που θα ξεκολλήσουν τελικά το θερμικό. Αυτό σημαίνει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας από τον περιβάλλοντα αέρα & γι'αυτό πολύ υψηλοί ρυθμοί ανόδου. Μια τέτοια (μεγάλη συνήθως) μάζα αέρα που ανεβαίνει πολύ γρήγορα και μάλιστα κόντρα σε καθοδικά κινούμενο αέρα, δεν μπορεί να μην είναι πολύ αναταράξιμη.
7. Ο ρότορας στα υπήνεμα δεν αντιμετωπίζεται (παρά με τύχη...) ούτε καν με εφεδρικό. Ο λόγος είναι ότι, λόγω της γρήγορης καθοδικής κίνησης του αέρα, το εφεδρικό κατεβαίνει με τη δική του κάθοδο + την κάθοδο του ρότορα & η επαφή με το έδαφος θα είναι πολύ "σκληρή", πέραν των ταλαντώσεων που θα κάνει το εφεδρικό & θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η επαφή με το έδαφος...
8. Η κυριότερη αιτία σοβαρών ατυχημάτων σε αγώνες, είναι η πτήση στα υπήνεμα & πλαγιοϋπήνεμα...

agrodoc
Competition

Δημοσ.: 302

Δημοσίευσηαπό george29041 » Τετ Νοέμ 24, 2010 11:07 am

antonisk6 έγραψε:Παιδιά για να τελειώνουμε, ευχαριστώ αλλά δεν με πείσατε. Εγώ ζήτησα την γνώμη από αυτούς που πετάνε συνηδητά σε υπήνεμα και ξέρουν πότε να το κάνουν αυτό. Μάλλον δεν μπορείτε να μου εξηγήσετε. Το πότε πρέπει εγώ να το επειχηρήσω και αν πρέπει αφήστε το στη δικί μου κρίση. Οπως είπα και παραπάνω δεν θέλω να ακούω μην πατάς στα κάρβουνα αλλά να ακούσω πως θα πατήσω χωρίς να καώ, αν θα το κάνω και πότε θα το κρίνω εγώ. Η ειρωνία είναι χαρακτηριστικό αυτών που δεν ξέρουν να απαντούν και εγώ δεν σας συστήθηκα ως πιλοτάρα εσείς σπεύσατε σε τέτοιους χαρακτηρησμούς υποβαθμίζοντας την έννοια μια συζήτησης. Δέν πειράζει, καλή καρδιά.

Ετσι Αντωνη φιλε μου μην τους ακους,ειναι ολοι τους κωλοπαιδα και ζηλιαρηδες ,βλεπουν ενα ανερχομενο αστερι και δεν θελουν να σε εχουν αντιπαλο στους αγωνες.
Αποδειξη ,πηγες στα υπηνεμα ,κυκλωσες,πηρες υψος και εκανες πτησαρα ,αλλη αποδειξη η Eva, πηγε στην καταιγιδα, πηρε υψος και τους πατησε ολους ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ, εχω ομως μια κρυφη ελπιδα οτι θα πας εσυ.και θα φερεις τοπαγκοσμιο ρεκορ υψους στην Ελλαδα μας.
Επιδεις εδω μεσα δεν εχουν την καλη καρδια που λες και δεν δεχοντε τα αυτονοητα μην το βαζεις κατω ,πηγαινε και πετα τωρα με συνδιασμο υπηνεμα με καταιγιδα να δουν οτι η εξελιξη δεν σταματαει,αποδειξε τους οτι εισε "αναστεναρης" και δεν φοβασε να χορεψεις στα καρβουνα.
Περιμενα περισοτερη υπευθυνοτητα απο πιλοτους που πιστευα καλους εδω μεσα ,αυτο που ειδα ειναι μικροψυχια ,διαθεση χαβαλε , απαξιωση και κακες κριτικες για ενα νεο πιλοτο που προσπαθει να ανεβει.
Θα σε συμβουλευα δε να μην βαζεις τετοιες περιγραφες στις πτησεις σου γιατι μερικοι μερικοι επωφελουντε απο την πειρα που αποκτας και θα την χρησημοποιησουν το καλοκαιρι στους αγωνες.
Το χειροτερο δε απο ολα αυτα ειναι οτι μερικοι κυριοι που σου λενε μην πετας στα υπηνεμα ,καταιγιδες και αλλες τετοιες παπαρολογιες,δεν ειναι απλως παλιοι και υποτιθεμενοι καλλοι πιλοτοι αλλα και εκπαιδευτες,βγαλε τωρα συμπερασμα τι γινετε στο χωρο ,μετα σου λενε δεν υπαρχουν "κλικες".
Σε κουρασα φιλε μου αλλα μου βγηκε το ματι με τα κολοπαιδα ,επρεπε να το βγαλω απο μεσα μου.
Συνεχησε την καλη δουλεια και κατ εξαιρεση και ενδειξη μεγαλοψυχιας γραψε τις επομενες εμπειριες σου ΟΧΙ ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟ*ΣΤΗΔ*Σ που σεκατακρινουν και σε φρεναρουν αλλα για μας τους φουκαριαρηδες που θελουμε να μαθουμε πεντε πραγματα.

ΠΟΛΥ ΓΡΑΦΕΙΣ...ΛΙΓΟ ΠΕΤΑΣ :lol: :lol: :lol:
george29041
Competition

Δημοσ.: 376

Δημοσίευσηαπό tsouloufis » Τετ Νοέμ 24, 2010 11:11 am

Με τις υγείες σας :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Competition

Δημοσίευσηαπό tsouloufis » Τετ Νοέμ 24, 2010 11:17 am

και ξανα με τις υγειες σας !!!!!!!!!!!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

http://www.sky.gr/forum/index.php/topic?f=11&t=3344

Competition

Δημοσίευσηαπό sot » Τετ Νοέμ 24, 2010 11:19 am

Πολύ σωστά τα λέει ο agrodoc!
Συγχαρητήρια !!!

Πάντως είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν κάποιοι που μπορεί να ξεκινήσουν παρα5 με οδηγίες από φόρουμ και αγορά εξοπλισμού από ebay όπως στο παρακάτω βίντεο

sot
EN D

Δημοσ.: 165

Δημοσίευσηαπό antonisk6 » Τετ Νοέμ 24, 2010 11:23 am

agrodoc έγραψε:Θα αργήσω να πάω στη δουλειά, αλλά θα γράψω... Θα αναφέρω μόνο πληροφορίες και τίποτα άλλο για τα υπήνεμα :

1. Σε άπνοια & έλλειψη τοπικής αύρας, δεν υπάρχουν υπήνεμα.
2. Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα υπήνεμα από 2 χαρακτηριστικά : α. Κάθοδος & β. αναταράξεις.
3. Τα υπήνεμα αρχίζουν να σοβαρεύουν όταν ο μετεωρολογικός άνεμος ξεπερνάει τα 10 - 15 KM/h.
4. To παραπάνω είναι σχετικό, γιατί ρόλο παίζουν και οι επικρατούσες πιέσεις. Όταν υπάρχουν υψηλές πιέσεις, τα υπήνεμα είναι πολύ πιο επικίνδυνα. Ο λόγος είναι ότι μάζες αέρα που θα ανέλθουν με θερμικά ή αύρα πλαγιάς μέχρι την προσήνεμη κορυφή, αναγκαστικά θα πρέπει να κατέλθουν (στην υπήνεμη πλαγιά) και όταν οι πιέσεις είναι υψηλές, κατεβαίνουν "κουτρουβαλώντας", σα πέτρες που ρολάρουν κάτω στην πλαγιά. Ενώ μέρες με χαμηλές πιέσεις (περισσότερη αστάθεια και καλύτερη κατακόρυφη μείωση της θερμοβαθμίδας) τα πράγματα είναι πιο "γλυκά" στα υπήνεμα (τον ακριβή μηχανισμό, πιθανώς να τον αναλύσω περισσότερο το απόγευμα). Τέτοιες μέρες με αστάθεια και χαμηλές πιέσεις (& λίγο μετεωρολογικό άνεμο), έμπειροι πιλότοι ψάχνουν και στα υπήνεμα...
5. Ακόμα και χωρίς μετεωρολογικό, με αύρα πλαγιάς μόνο, ο αέρας που θα ανέλθει στην κορυφή, θα κατέλθει όπως περιγράφεται παραπάνω στην υπήνεμη πλευρά.
6. Τα υπήνεμα θερμικά είναι πολύ δυνατά και αναταράξιμα. Ο λόγος είναι ότι ο θερμός αέρας προστατεύεται στα υπήνεμα από τον μετεωρολογικό, γι'αυτό δεν ξεκολλάει πρόωρα & μπορεί να αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες που θα ξεκολλήσουν τελικά το θερμικό. Αυτό σημαίνει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας από τον περιβάλλοντα αέρα & γι'αυτό πολύ υψηλοί ρυθμοί ανόδου. Μια τέτοια (μεγάλη συνήθως) μάζα αέρα που ανεβαίνει πολύ γρήγορα και μάλιστα κόντρα σε καθοδικά κινούμενο αέρα, δεν μπορεί να μην είναι πολύ αναταράξιμη.
7. Ο ρότορας στα υπήνεμα δεν αντιμετωπίζεται (παρά με τύχη...) ούτε καν με εφεδρικό. Ο λόγος είναι ότι, λόγω της γρήγορης καθοδικής κίνησης του αέρα, το εφεδρικό κατεβαίνει με τη δική του κάθοδο + την κάθοδο του ρότορα & η επαφή με το έδαφος θα είναι πολύ "σκληρή", πέραν των ταλαντώσεων που θα κάνει το εφεδρικό & θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η επαφή με το έδαφος...
8. Η κυριότερη αιτία σοβαρών ατυχημάτων σε αγώνες, είναι η πτήση στα υπήνεμα & πλαγιοϋπήνεμα...

Ευχαριστώ agrodoc με κάλυψες, δεν ήθελα κάτι παραπάνω. Το κακό είναι πως ούτε κάποιοι εκπαιδευτές κατάλαβαν τι ρωτάω.
Καλημέρα σας.

antonisk6
Competition

Δημοσ.: 236

Δημοσίευσηαπό sot » Τετ Νοέμ 24, 2010 11:34 am

antonisk6 έγραψε:Ευχαριστώ agrodoc με κάλυψες, δεν ήθελα κάτι παραπάνω. Το κακό είναι πως ούτε κάποιοι εκπαιδευτές κατάλαβαν τι ρωτάω.
Καλημέρα σας.

sorry για το κακό μου χιούμορ αλλά....
ελπίζω να μην κλείσει εδώ αυτό το θέμα.

sot
EN D

Δημοσ.: 165

Δημοσίευσηαπό badder » Τετ Νοέμ 24, 2010 12:06 pm

antonisk6 έγραψε:Ευχαριστώ agrodoc με κάλυψες, δεν ήθελα κάτι παραπάνω. Το κακό είναι πως ούτε κάποιοι εκπαιδευτές κατάλαβαν τι ρωτάω.
Καλημέρα σας.

Όλοι κατάλαβαν τι ρωτάς και για αυτό γουρλώσανε τα μάτια. Μετά το περιστατικό που τόσο γλαφυρά περιγράφεις αυτό που φαίνεται να σε ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι να δεις τι ακριβώς συνέβει, γιατί συνέβει, πως λειτούργησες εσύ και το αλεξίπτωτο και πως θα το αποφύγεις στο μέλλον. Είναι το πως θα πάρεις πληροφορίες (μέσω ίντερνετ :shock: ) για να μπορέσεις να το ξανακάνεις.

Τα περί συζήτησης για το θέμα για την μελλοντική αποφυγή ατυχημάτων φυσικά δεν ισχύουν γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός σου προφανώς. Όπως λέει ο Σωτήρης μάλλον στην εκπαίδευση δι' αλληλογραφίας αποσκοπεί αυτό.

Τα περι επικινδυνότητας, μη ελεγχου του αλεξιπτώτου, και πόσο εύκολο είναι το ατύχημα σε τέτοιες περιπτώσεις έρχονται σε δεύτερη (αν όχι 25η) μοίρα, πίσω από την ανάγκη για πτήση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αλλά επειδή λοιπόν όλοι καταλάβανε και ενδιαφέρθηκαν, ήθελαν να σου πούνε αυτό που και εσύ θα έπρεπε λογικά να ρωτήσεις. Τι έγινε, γιατί και ποιοι οι λόγοι που θα πρέπει να αποφεύγεις τέτοιου είδους καταστάσεις. Πως πρέπει να αποκτήσεις εμπειρία μέσω χρόνου που θα επενδύσεις σε νορμαλ πτήσεις. Για σένα λοιπόν όλοι αυτοί δεν σε καταλαβαίνουν.

Και επαναλαμβάνω. Είναι λογικό να θες να μάθεις όλα αυτά μετά την συνειδητή επιλογή σου να πας στα υπήνεμα? Είναι λογικό στο επίπεδο που είσαι να σκέφτεσαι ότι θα ξαναπάς? Δύσκολο ήταν να συμβουλευτείς τον Εκπαιδευτή σου πριν?

Αλλά εσύ ξέρεις καλύτερα... (το εννοώ). Αν και ελπίζω πραγματικά να καταλάβεις ποιο πραγματικά είναι το ζήτημα εδώ, έχω αρχίσει να αποθαρρύνομαι.

badder

Δημοσίευσηαπό wolfgang » Τετ Νοέμ 24, 2010 12:47 pm

GEORGE29041 έγραψε:
antonisk6 έγραψε:Παιδιά για να τελειώνουμε, ευχαριστώ αλλά δεν με πείσατε. Εγώ ζήτησα την γνώμη από αυτούς που πετάνε συνηδητά σε υπήνεμα και ξέρουν πότε να το κάνουν αυτό. Μάλλον δεν μπορείτε να μου εξηγήσετε. Το πότε πρέπει εγώ να το επειχηρήσω και αν πρέπει αφήστε το στη δικί μου κρίση. Οπως είπα και παραπάνω δεν θέλω να ακούω μην πατάς στα κάρβουνα αλλά να ακούσω πως θα πατήσω χωρίς να καώ, αν θα το κάνω και πότε θα το κρίνω εγώ. Η ειρωνία είναι χαρακτηριστικό αυτών που δεν ξέρουν να απαντούν και εγώ δεν σας συστήθηκα ως πιλοτάρα εσείς σπεύσατε σε τέτοιους χαρακτηρησμούς υποβαθμίζοντας την έννοια μια συζήτησης. Δέν πειράζει, καλή καρδιά.

Ετσι Αντωνη φιλε μου μην τους ακους,ειναι ολοι τους κωλοπαιδα και ζηλιαρηδες ,βλεπουν ενα ανερχομενο αστερι και δεν θελουν να σε εχουν αντιπαλο στους αγωνες.
Αποδειξη ,πηγες στα υπηνεμα ,κυκλωσες,πηρες υψος και εκανες πτησαρα ,αλλη αποδειξη η Eva, πηγε στην καταιγιδα, πηρε υψος και τους πατησε ολους ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ, εχω ομως μια κρυφη ελπιδα οτι θα πας εσυ.και θα φερεις τοπαγκοσμιο ρεκορ υψους στην Ελλαδα μας.
Επιδεις εδω μεσα δεν εχουν την καλη καρδια που λες και δεν δεχοντε τα αυτονοητα μην το βαζεις κατω ,πηγαινε και πετα τωρα με συνδιασμο υπηνεμα με καταιγιδα να δουν οτι η εξελιξη δεν σταματαει,αποδειξε τους οτι εισε "αναστεναρης" και δεν φοβασε να χορεψεις στα καρβουνα.
Περιμενα περισοτερη υπευθυνοτητα απο πιλοτους που πιστευα καλους εδω μεσα ,αυτο που ειδα ειναι μικροψυχια ,διαθεση χαβαλε , απαξιωση και κακες κριτικες για ενα νεο πιλοτο που προσπαθει να ανεβει.
Θα σε συμβουλευα δε να μην βαζεις τετοιες περιγραφες στις πτησεις σου γιατι μερικοι μερικοι επωφελουντε απο την πειρα που αποκτας και θα την χρησημοποιησουν το καλοκαιρι στους αγωνες.
Το χειροτερο δε απο ολα αυτα ειναι οτι μερικοι κυριοι που σου λενε μην πετας στα υπηνεμα ,καταιγιδες και αλλες τετοιες παπαρολογιες,δεν ειναι απλως παλιοι και υποτιθεμενοι καλλοι πιλοτοι αλλα και εκπαιδευτες,βγαλε τωρα συμπερασμα τι γινετε στο χωρο ,μετα σου λενε δεν υπαρχουν "κλικες".
Σε κουρασα φιλε μου αλλα μου βγηκε το ματι με τα κολοπαιδα ,επρεπε να το βγαλω απο μεσα μου.
Συνεχησε την καλη δουλεια και κατ εξαιρεση και ενδειξη μεγαλοψυχιας γραψε τις επομενες εμπειριες σου ΟΧΙ ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟ*ΣΤΗΔ*Σ που σεκατακρινουν και σε φρεναρουν αλλα για μας τους φουκαριαρηδες που θελουμε να μαθουμε πεντε πραγματα.

Μπράβο GEORGE είσαι ο πρώτος !!! :D
Με άνοιξεις και εμένα τα μάτια !!! :twisted:

do everything with your heart
and your life will not be wasted
8)
wolfgang
Competition

Δημοσ.: 463

Δημοσίευσηαπό yannis » Τετ Νοέμ 24, 2010 12:50 pm

tsouloufis έγραψε:Αν εσύ θέλεις να πετάξεις μέσα σε καταιγίδα σε κάποιον αγώνα να πας να κόψεις τον λαιμό σου οι νέοι δεν σου φταίνε όμως σε τίποτα να κάνουν το ίδιο.
Όσο για το στόμα μου αυτό έχω και σε όποιον αρέσει γιατί δεν μπορώ να διαβάζω μαλακιές από υποτιθέμενους εμπείρους πιλότους .

ΞΑΝΑΛΕΩ,για τελευταία φορά τοι μιλάω για το συγκεκριμένο περιστατικό.Αν είδες εσύ κάπου ρούφηγμα,δείξε το και σε μένα.Αν βλέπεις να πηγαίνει πρός τα πίσω,δείξε το και σε μένα.Τώρα πως έβγαλες εσύ το συμπέρασμα οτι προτρέπω κάποιον να πάει να πετάξει σε καταιγίδα,μόνο το δικό σου μυαλό μπορεί να το καταλάβει.
Εγώ δεν σε γνωρίζω,και δεν σε θεωρώ έμπειρο,οπότε καλά θα κάνεις να μην με θεωρείς και εσύ υποτιθέμενο έμπειρο.

yannis
Competition

Δημοσίευσηαπό cleo » Τετ Νοέμ 24, 2010 12:57 pm

Ουρές θα κάνουνε στο σεμινάριο...

http://www.flyfreedom.gr/images/seminarion2010.pdf

Πολλά τα λεφτά Διονύση... :mrgreen:

cleo
EN D

Δημοσ.: 141

Δημοσίευσηαπό tsouloufis » Τετ Νοέμ 24, 2010 1:00 pm

yannis έγραψε:
tsouloufis έγραψε:Αν εσύ θέλεις να πετάξεις μέσα σε καταιγίδα σε κάποιον αγώνα να πας να κόψεις τον λαιμό σου οι νέοι δεν σου φταίνε όμως σε τίποτα να κάνουν το ίδιο.

ΞΑΝΑΛΕΩ,για τελευταία φορά τοι μιλάω για το συγκεκριμένο περιστατικό.Αν είδες εσύ κάπου ρούφηγμα,δείξε το και σε μένα.Αν βλέπεις να πηγαίνει πρός τα πίσω,δείξε το και σε μένα.Τώρα πως έβγαλες εσύ το συμπέρασμα οτι προτρέπω κάποιον να πάει να πετάξει σε καταιγίδα,μόνο το δικό σου μυαλό μπορεί να το καταλάβει.
Εγώ δεν σε γνωρίζω,και δεν σε θεωρώ έμπειρο,οπότε καλά θα κάνεις να μην με θεωρείς και εσύ υποτιθέμενο έμπειρο.

Ρε μεγάλε είσαι βλήμα !!!!!!!!!!!
Δηλ. έπρεπε να τον ρουφήξει η καταιγίδα γα να πούμε ότι ναι όντος η καταιγίδα ρουφαγε
Τι άλλο θα δουνε τα μάτια μας
Κα ποιος σου είπες εσένα ότι εγώ είμαι έμπειρος ?
Άσχετος είμαι και έμαθα να πεταω από το internet

Competition

Δημοσίευσηαπό yannis » Τετ Νοέμ 24, 2010 1:23 pm

tsouloufis έγραψε:
yannis έγραψε:

Ρε μεγάλε είσαι βλήμα !!!!!!!!!!!
Δηλ. έπρεπε να τον ρουφήξει η καταιγίδα γα να πούμε ότι ναι όντος η καταιγίδα ρουφαγε
Τι άλλο θα δουνε τα μάτια μας
Κα ποιος σου είπες εσένα ότι εγώ είμαι έμπειρος ?
Άσχετος είμαι και έμαθα να πεταω από το internet

Αυτό είναι επί προσωπικού.Οπότε δεν έχει νόημα η κουβέντα εδώ.Απλά αν δεν έχεις ντραπεί ποτέ για το μπόι σου,θα ντραπείς.

yannis
Competition

Δημοσίευσηαπό tsouloufis » Τετ Νοέμ 24, 2010 1:29 pm

Ναι επί προσωπικού γιατί λες πράγματα που δεν ισχύουν αλλά δεν θες να τα καταλάβεις !

Competition

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στην Περιγραφές Πτήσεων & Cross Country

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες