Η ιστορία επαναλαμβάνεται…
Λίγα χρόνια πριν, ο προηγούμενος πρόεδρος της ΕΑΠ είχε αναλάβει την διεξαγωγή του πρωταθλήματος στην Κόνιτσα και για λίγα ευρώ τον λιθοβολήσαμε!
Παρακολουθώντας τις τελευταίες αποφάσεις και προθέσεις της καινούργιας ΕΑΠ αναρωτιέμαι: από αυτό δεν διδαχτήκαμε τίποτα;
Ο τότε βασικός πρωτεργάτης της αλλαγής, με σημαία του την διαφάνεια και την εντιμότητα, μας έπεισε και ψηφίστηκε πρόεδρος. Και επαναπαυτήκαμε, κι εμείς και αυτός…
Και αυτός, που τα ήξερε όλα εκ των έσω και μου τα μάθαινε κι εμένα, που δεν τα ΄ξερα και τον εμπιστευόμουν τυφλά, έλεγε ότι μόνο τα σωματεία έχουν δύναμη ότι η ΕΑΠ είναι ένα όργανο χωρίς δύναμη, διαμεσολαβητικό μεταξύ σωματείων και Ομοσπονδίας χωρίς δικαίωμα διαχείρισης χρημάτων και είχε την πρόθεση να δημιουργήσει υποεπιτροπές που θα βοηθούσαν και θα εξασφάλιζαν την πολυπόθητη διαφάνεια.
Όπως βλέπω στο αγωνιστικό πρόγραμμα η ΕΑΠ έχει αναλάβει την διεξαγωγή του 6ήμερου πρωταθλήματος και μάλιστα στα Καλάβρυτα. Δεν θυμάμαι τα 9 χρόνια που είμαι στον χώρο να έχει ξαναγίνει αυτό εκτός από τότε στην Κόνιτσα που πάλι όμως τυπικά υπήρχε δηλωμένη η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης.
Δικαιωματικά νομίζω, σκέφτομαι ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. Δεν βρέθηκε κανένα σωματείο; ΟΚ. Και στα Καλάβρυτα, που υπήρχε…άριστη «συνεργασία» στο Πανευρωπαϊκό; ΟΚ.
Μήπως ήρθε η ώρα να συστηθεί υποεπιτροπή (με μέλη που θα συστήσουν τα σωματεία) για να διενεργήσει όλο τον οικονομικό έλεγχο της διεξαγωγής του πρωταθλήματος;;
Έτσι, για την λεγόμενη διαφάνεια…και για να γίνετε πράξη η ιδεολογία μας…
Μήπως με αυτές τις επιλογές, εντελώς φυσικά και… αθόρυβα αποδυναμώνονται τα σωματεία και απομακρύνονται από την ανάληψη των αγώνων και αβίαστα προωθείται ένας νέος και μοντέρνος τρόπος διεξαγωγής τους;
(στην αρχή η ΕΑΠ και στην συνέχεια κάποιοι ιδιώτες… «ειδικοί», που μάλλον εμείς με την ψήφο μας τους εκπαιδεύουμε για ειδικούς, που θα πουλάνε, κανονικά και με τον νόμο, τις πολύτιμες υπηρεσίες τους!)
Αυτά, και αν προσθέσω και την κάθε τόσο αλλαγές και τροποποιήσεις επί των κανονισμών χωρίς να εγκρίνονται από την ΓΣ Σωματείων, την υιοθέτηση ενός συστήματος βαθμολόγησης για επιλογή της εθνικής ομάδας που απαξιώνει το Ελληνικό Πρωτάθλημα και διάφορα άλλα καταλαβαίνω ότι τώρα πια πολλά άλλαξαν:
και τα σωματεία αποδυναμώνονται και η ΈΑΠ αποκτά όλο και περισσότερη δύναμη και δεν χρειάζεται να μεσολαβεί αφού τα σωματεία δεν υπάρχουν και αγώνες κάνει μόνη της και χρήματα μπορεί να διαχειρίζεται…
Και απορώ πόσο εύκολα ο πρόεδρος εγκατέλειψε τις αρχικές του θέσεις (ή μήπως αυτές δεν υπήρχαν ποτέ κι εγώ έτρωγα κουτόχορτο)και δεν μπόρεσε να λειτουργήσει, στην ουσία, διαφορετικά από τον προηγούμενο. Είναι θέμα χαρακτήρα ή η ίδια η εξουσία εκτελείται με έναν και μόνο τρόπο; Αυταρχικό και συγκεντρωτικό;
Ξεκαθαρίζω για άλλη μια φορά ότι δεν ανήκω πια σε κανένα σωματείο, ότι εκφράζω αυστηρά προσωπικές μου απόψεις και θέσεις τις οποίες έχω διαμορφώσει παρακολουθώντας τον χώρο και συμμετέχοντας ενεργά για αρκετά χρόνια.
Προσπαθώ να είμαι δίκαιος και σωστός, ακόμα και αν χρειάζεται να στραφώ εναντίον κάποιου που παλαιότερα ήταν φίλος μου και τον υποστήριζα δουλεύοντας μαζί του, αλλά με διέψευσε.
Αποφάσισα να τα γράψω αυτά γιατί πιστεύω ότι αν προβληματιστούν και οι υπόλοιποι και ξανασκεφτούν τα πεπραγμένα τους, ίσως ανακαλύψουν σημεία που έχουν πει «ναι» στον πρόεδρο και έχουν δεχτεί αποφάσεις, που τους έχουν επιβληθεί «αθόρυβα» και με το «γάντι».Και να κοιτάξουν να μην ξανασυμβεί.
Η κριτική, ειδικά η αρνητική και δημόσια, όσο και αν κατακρίνεται, δεν αρέσει ή πληγώνει, είναι στην πραγματικότητα ένας καλός τρόπος για να ελέγξει η εξουσία τις επιλογές της και το έργο της. Και να μην επαναπαύεται…
Γιατί υπάρχουν και οι «κακοί» σαν κι εμένα που έχουν την κακιά συνήθεια να λένε τα πράγματα με το όνομά τους…
Χριστόπουλος Δημήτρης