
...Ναι, δεν το βρίσκεις γιατί δεν το έχω βάλει...
Αλλά εννοείς το εξής :
Το parapente είναι αλεξίπτωτο? Όχι και ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αλεξίπτωτο. Είναι μια δυναμικά διαμορφωμένη πτέρυγα λόγω της κίνησής της μέσα στον αέρα. Ο αέρας εισέρχεται εντός της πτέρυγας από ειδικά διαμορφωμένες θυρίδες στο πρόσθιο τμήμα της(χείλος προσβολής) και παγιδεύεται εντός αυτής, δίνοντάς της συμπαγές σχήμα. Έτσι η πτέρυγα του parapente δεν διαφέρει απο τις πτέρυγες άλλων πτητικών συσκευών και ''δουλεύει'' στον αέρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δουλεύει και η πτέρυγα ενός Jumbo jet. To parapente ανήκει στην κατηγορία των πτητικών συσκευών, που αναφέρονται ως gliders. Εδώ ανήκουν το ανεμόπτερο,το αιωρόπτερο(αετός) και το parapente. Οι επιδόσεις των gliders περιγράφονται από τον Λόγο Κατολίσθησης που έχουν(glide ratio). Έτσι το ανεμόπτερο πετάει περίπου με λ.κ.: 30/1, ο αετός με λόγο περίπου 11/1 και το parapente με λόγο 8/1. Αυτό σημαίνει οτι για κάθε 8 μέτρα που πετάει οριζόντια, χάνει 1 μέτρο ύψος. Έτσι αν κάποιος απογειωθεί από 1000 μέτρα ύψος, θα διανύσει 8 χιλιόμετρα οριζόντιας απόστασης μέχρι να προσγειωθεί.
Τότε πως πετάει? Το parapente πετάει χάνοντας ύψος με ρυθμό περίπου 1m/s(μέτρο/δευτερόλεπτο).Μέσα στο ίδιο δευτερόλεπτο έχει διανύσει ταυτόχρονα και 8 μέτρα οριζόντιας απόστασης(λόγος κατολίσθησης 8/1). Εάν βρεθεί κατά την κίνησή του, μέσα σε ένα ανοδικό ρεύμα αέρα που ανεβαίνει κατακόρυφα με ταχύτητα μεγαλύτερη από 1m/s, τότε την διαφορά την κερδίζει σε βαθμό ανόδου.Παραδείγματος χάριν, εάν θερμός αέρας ανεβαίνει με ταχύτητα 2m/s τότε το parapente θα ανεβαίνει με ρυθμό 1m/s για όσο χρόνο παραμένει μέσα στο ανοδικό αίτιο.Τα ανοδικά ρεύματα αέρα που εκμεταλεύονται όλοι οι gliders για να παραμείνουν στον αέρα είναι κυρίως δύο ειδών. Τα θερμικά και το δυναμικό. Θερμικά: Η ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει τις διάφορες επιφάνειες της γης και αυτές με την σειρά τους θερμαίνουν τον υπερκείμενο αέρα που έτσι γίνεται ''ελαφρύς'' και αρχίζει να ανυψώνεται. Δυναμικό: Όταν ο άνεμος κατευθύνεται προς μια πλαγιά, αναγκάζεται να ανέβει παράλληλα με αυτήν για να περάσει πίσω της. Έτσι παράλληλα στην πλαγιά, το parapente μπορει να πηγαινοέρχεται ''πέρα-δώθε'' χωρίς να χάνει ύψος ή και να ανεβαίνει αναλόγως της έντασης του ανέμου. Οι έμπειροι πιλότοι, εκμεταλευόμενοι τα ανοδικά ρεύματα μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, πετώντας για ώρες(cross country).
Είναι εύκολο να μάθεις? Όσο και αν ακούγεται παράξενο, το parapente είναι εύκολο στην εκμάθηση του χειρισμού του. Σε λιγότερο ίσως από ένα μήνα διάρκεια εκπαίδευσης(καιρού επιτρέποντος), ο εκπαιδευόμενος θα κάνει την πρώτη solo πτήση. Το να ''κατακτήσει'' όμως το συγκεκριμένο αεράθλημα, θα πάρει χρόνια και πολλές πτήσεις. Αυτό δεν είναι κακό. Ίσα-ίσα κρατάει το ενδιαφέρον σου αμείωτο γιατί συνεχώς εξελίσσεσαι και προοδεύεις. Πτήση με την πτήση και καθώς η αυτοπεποίθησή σου αυξάνεται, θέτεις όλο και μεγαλύτερους στόχους. Περισσότερη διάρκεια πτήσης, μεγαλύτερο ύψος, πιο μακρυά. Πάντοτε βέβαια με γνώμονα την προσωπική ασφάλεια, με μικρά και εφικτά βήματα κάθε φορά και υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή που εμπιστεύεσαι. Στο Αγρίνιο λειτουργούν 3 σχολές εκπαίδευσης, όλες με έμπειρους και αναγνωρισμένους εκπαιδευτές.
Είναι επικίνδυνο? Ο κίνδυνος σίγουρα εμπεριέχεται στην φύση του αθλήματος. Ο κίνδυνος όμως δεν οφείλεται στην πτητική συσκευή που ονομάζεται parapente. Είναι μηδενικές οι περιπτώσεις τραυματισμών ή χειρότερων ατυχημάτων που οφείλονται σε αστοχία του υλικού. Ο κίνδυνος και το ρίσκο ξεκινάει και τελείωνει από το μυαλό του πιλότου. Κατά κανόνα σωρεία λαθών από την πλευρά του πιλότου θα οδηγήσουν σε ατύχημα. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση του πιλότου που τον κάνει απρόσεκτο και υποτιμητή των καιρικών συνθηκών ή η προσπάθεια επίτευξης υπέρμετρων για το επίπεδο του πιλότου στόχων και τα ρίσκα που παίρνει, είναι ίσως ο σημαντικότερος στην πράξη παράγοντας πρόκλησης ατυχήματος.
Πόσο κοστίζει? Το parapente δεν είναι ένα απαγορευτικό spor από οικονομικής πλευράς για να ασχοληθεί κανείς. Το κυνήγι είναι ακριβότερο. Και η χρηματική επένδυση που κάνεις σε αποζημειώνει με το παραπάνω. Κανένα άλλο άθλημα-χομπυ δεν σου δίνει τον ενθουσιασμό και την ενέργεια που βίωνεις όταν πετάς. Αλλά αυτό βέβαια είναι υποκειμενικό για τον καθ'ένα. Η εκπαίδευση κοστίζει περίπου 350 euro. Εν συνεχεία υπάρχουν τρεις επιλογές: α Ενοικίαση εξοπλισμού από την αερολέσχη Αγρινίου με κόστος από 5 εως 10 euro ανά πτήση(parapente-κάθισμα-κράνος-εφεδρικό). β Αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού με κόστος 1500-2100 euro αναλόγως παλαιότητας κλπ. γ Αγορά καινούριου με κόστος περίπου 3000 euro, αναλόγως ποιότητας.
Βέβαια οι τιμές που αναγράφονται είναι προ 4-5 χρόνων, όταν και είχα γράψει το συγκεκριμένο άρθρο...
Η δική μου γνώμη είναι, ότι η πτήση με το parapente και αυτό που τελικά αποκομίζεις από το άθλημα, ξεπερνάει σε "αξία" κατά (πάαααρα) πολύ τα χρήματα που θα δώσεις... Δεν είναι πιο ακριβό, από οποιοδήποτε άλλο χόμπυ με το οποίο ασχολείται κάποιος συστηματικά (αερομοντελισμός, καταδύσεις με μπουκάλες, κυνήγι, windsurfing κλπ). Το θέμα ελεύθερος χρόνος όμως είναι σημαντικό... Όχι μόνο για να μπορείς να απολαμβάνεις το άθλημα, αλλά και για να είσαι σε θέση να πετάς τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα κατά την πτητική περίοδο, ώστε να διατηρείς την επαφή σου με την αίσθηση της πτέρυγας και να διατηρείς έτσι ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας κατά την πτήση (όπως αυτό ακούγεται στα αυτιά ενός αρχάριου, μπορεί να τον φοβίσει, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο επίφοβο όσο ακούγεται...)