Ημερομηνία Σάβ Μάιος 03, 2025 5:18 pm
Text Size
Αρχική Κοινότητας Γενική Συζήτηση Συζητήσεις

Συζητήσεις

Άσχημο όνειρο

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν τον χώρο του αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Συντονιστής: Moderators

Άσχημο όνειρο

Δημοσίευσηαπό norad » Τρί Απρ 19, 2005 5:01 pm

Είδα ένα άσχημο όνειρο εχθές το βράδυ. Ευτυχώς ένας φίλος είναι πολύ καλός ζωγράφος και απέδωσε επακριβώς αυτό που είδα. Εύχομαι σε κανέναν σας να μην τύχει τέτοιο όνειρο...

http://www.paraglidingforum.com/download.php?id=1827

norad
Διαχειριστής||Διαχειρίστρια

Δημοσ.: 2013

Δημοσίευσηαπό frog » Τρί Απρ 19, 2005 6:16 pm

Για κάποιους άσχημο όνειρο για κάποιους πραγματικότητα δεν είναι καθόλου ευχάριστο το συναίσθημα μου έτυχε φέτος το καλοκαίρι 8O

frog
Competition

Δημοσ.: 349

Δημοσίευσηαπό norad » Τρί Απρ 19, 2005 7:07 pm

Κάποιος ψυχάκιας είχε την ψυχραιμία να τραβήξει και φωτογραφία ...!

norad

Δημοσίευσηαπό orck » Τρί Απρ 19, 2005 7:42 pm

μπρρρρρ... πολυ κουραγιο ηθελε να καθησει να το φωτογραφισει
εγω θα ειχα κρεμαστει απο τον ιμαντα :)

norad έγραψε:Κάποιος ψυχάκιας είχε την ψυχραιμία να τραβήξει και φωτογραφία ...!

orck
Competition

Δημοσ.: 447

Δημοσίευσηαπό norad » Τρί Απρ 19, 2005 7:53 pm

orck έγραψε:μπρρρρρ... πολυ κουραγιο ηθελε να καθησει να το φωτογραφισει εγω θα ειχα κρεμαστει απο τον ιμαντα :)

Σε συμβουλεύω να μην το κάνεις αν σου τύχει. Ο πιο εύκολος τρόπος να βγει τελείως ο ιμάντας είναι να χάσει την πίεση του, που θα συμβεί αν κρεμαστείς. Άστο όπως είναι, κατευθύνσου προς την πλησιέστερη προσγείωση επιλέγοντας την ασφαλέστερη διαδρομή (αυτή που θεωρείς πως θα έχει τις λιγότερες αναταράξεις ή ανοδικά), έχοντας σε όλη την διαδρομή το νου σου να τραβήξεις εφεδρικό αν χρειαστεί.

Αν φύγει ο ιμάντας το μισό αλεξίπτωτο φεύγει προς τα πάνω, κρέμεσαι μονόπατα και αρχίζουν επιταχυνόμενες στροφές σαν να είχες γραβάτα μισό αλεξίπτωτο.

Δες σχετικό βιντεάκι, όπου test pilot έβγαλε επίτηδες τον ιμάντα:

http://parap.free.fr/video/Largage%20ele.mpg

Σημειωτέον πως σε όσες περιπτώσεις έχω ακούσει ιμάντα να έχει πιαστεί στην άκρη ανοιχτού καραμπίνερ, ποτέ δεν έφυγε τελείως. Η πίεση ακόμα και στην άκρη του καραμπίνερ είναι τόσο δυνατή που δύσκολα φεύγει.

P.S. Φυσικά δεν είναι ζωγραφιά του ονείρου μου, και ούτε το είδα σε όνειρο :) Απλά πέτυχα την φωτογραφία και σκέφτηκα πως έφτιαχνε άνετα super εφιάλτη :P

norad

Δημοσίευσηαπό guru » Τρί Απρ 19, 2005 8:14 pm

Αντιθέτως εγώ σε παρόμοια περίπτωση είχα κρεμαστεί από τον ιμάντα.

Ήταν μόλις είχα αρχίσει να πετάω με παραπέντε, έβαλα καταλάθος το καραμπίνερ στον ιμάντα που σφίγγει την ζώνη αντί στην κανονική του θέση (βιαζόμουν να πετάξω).

Απογειώνομε από κεραίες στο Καντήλι, και άκουγα μία μία τις ραφές να ξηλώνονται και το καραμπίνερ να έχει μείνει στην τελευταία ραφή πάνω στο ύψος του ώμου.

Κρεμάστηκα στον ιμάντα και πήγα μέχρι το πεδίο βολής με μετατόπιση βάρους (τα δύο μου χέρια ήταν στον ιμάντα και όχι στα φρένα).

Καλύτερη συμβουλή: Από τότε μαζεύω το αλεξίπτωτο χωρίς να λύσω την ζώνη.

Apostolos Mavrothalassitis
Axis team
guru
Competition

Δημοσ.: 537

Δημοσίευσηαπό norad » Τρί Απρ 19, 2005 8:19 pm

!!!!!!!!!!!!! Αυτό θα πει ΧΕΣΜΕΝΤΕΝ

Πάντως εσύ Αποστόλη δεν είχες άλλη επιλογή από το να κρεμαστείς :)

norad

Δημοσίευσηαπό antouan » Τρί Απρ 19, 2005 9:11 pm

Τελικά δεν είναι και τόσο απίθανο να συμβεί!!!
Μου έτυχε και μένα ακριβώς πριν δύο χρόνια Κιθαιρώνα.Αφού απογειώθηκα,κοιτάω δεξιά αριστερά τους ιμάντες και βλέπω τον έναν οριακά να βαστιέται από το ανοιγμένο καραμπίνερ!!!Καμιά σχέση με τη φώτο,ακόμα χειρότερα!Απορώ πως κρατιόταν ακόμα!!Μόνο ο θεούλης ξέρει.
Αμέσως το ένα χέρι στη λαβή του εφεδρικού(βρισκόμουν γύρω στα 30μ. απ' το έδαφος και ο καιρός με πολλές φούσκες).Απλά περίμενα την ενδεχόμενη ανατάρραξη για να τραβήξω το εφεδρικό μου.
Ευτυχώς καμιά σοβαρή ανατάρραξη,είχα απομακρυνθεί περισσότερο κι απ' το εδαφος και απλά ετοιμαζόμουν να τραβήξω τη λαβή και να προβώ στις επόμενες ενέργειες.Σε καμιά περίπτωση δεν σκεπτόμουν να προσγειωθώ έτσι και να ρισκάρω κάποια πιθανή ανατάρραξη κοντά στο έδαφος!!
Τελικά και αφού εκτίμησα ότι υπήρχαν περιθώρια σωστής χρήσης του εφεδρικού δηλ περισσότερο ύψος και άρα χρόνου( αηδίες και πάλι χαμηλός ήμουν)και αφού είχα ευθεία πορεία έξω αντίθετα με το βουνό,πιάνω τον ιμάντα και προσπαθω να τον βάλω μέσα στο καραμπίνερ.Μου φαινόταν αδύνατον και όμως μπήκε!!'Ηθελε πάρα πολύ δύναμη και απορώ πως τα κατάφερα!'Ισως η γωνία του καραμπίνερ να βοήθησε ή δεν ξέρω και 'γω τι..
Από τότε πάντα τσεκάρω τα καραμπίνερ με τους ιμάντες πριν από τη πτήση.Για το χέσιμο βέβαια δεν συζητάμε...

Τελευταία επεξεργασία απο antouan την Τετ Απρ 20, 2005 1:25 am, επεξεργάστηκε 1 φορές συνολικά.
Αντώνης
antouan
Competition

Δημοσ.: 210

Δημοσίευσηαπό guru » Τρί Απρ 19, 2005 10:11 pm

Αντώνη, φωτό δεν έβγαλες όμως...

Εξακολουθώ και πιστεύω: Μην λύνετε την ζώνη από το παραπέντε.
Προλαβαίνει πάρα πολλές καταστάσεις.

Apostolos Mavrothalassitis
Axis team
guru
Competition

Δημοσ.: 537

Δημοσίευσηαπό antouan » Τρί Απρ 19, 2005 10:30 pm

Για σκεφτείτε πάντως, στο ενδεχόμενο να βγει ο ιμάντας απ' το καραμπίνερ πάντα,το σχοινάκι της επιτάχυνσης δεν μπορεί να κρατήσει οριακά εν μέρει τη πτέρυγα ή έστω να επιβραδύνει την απομάκρυνση του ιμάντα και έτσι να έχουμε περισσότερο χρόνο για τα μετέπειτα;

Αντώνης
antouan
Competition

Δημοσ.: 210

Δημοσίευσηαπό jelis » Τετ Απρ 20, 2005 12:34 am

Ρε παιδιά , δεν ασφαλίζουν τα καραμπίνερ. Εγω βέβαια τώρα μαθαίνω αλλά απορία μου είναι.

jelis
EN A

Δημοσ.: 10

Δημοσίευσηαπό badder » Τετ Απρ 20, 2005 9:46 am

και βέβαια ασφαλίζουν. Αλλά επειδή για να ασφαλιστούν χρειάζεται πάντα και ο παράγων άνθρωπος καμιά φορά γίνονται και λάθη (ουδείς άσφαλτος...:P)

Η απλούστερη λύση είναι η σωστή.
badder

Δημοσ.: 2712

Δημοσίευσηαπό orck » Τετ Απρ 20, 2005 9:47 am

εχω σκεφτει και εγω να βαλω ιμαντα παραλληλα με τα καραμπινερ, το ειχα δει σε φωτο το gradient του gus, αλλα σκεφτομαι οτι πολλες φορες ειναι πιο πρακτικο να τα εχεις ξεχωριστα (παντως εχω τους ιμαντες μαζι μου αν ποτε το αποφασισω)

jelis τα καραμπινερ που εχουμε σχεδον ολοι ειναι σαν και αυτο, μολις βαλεις μεσα τον ιμαντα "κλειδωνει" απο μονο του απλα πρεπει να βεβαιθεις οτι εκλεισε η πορτα για να "κλειδωσει"
[ img ]

orck
Competition

Δημοσ.: 447

Δημοσίευσηαπό agrodoc » Τετ Απρ 20, 2005 1:30 pm

Μου έχει τύχει και'μένα. Ο ιμάντας μόλις που είχε περάσει στο ανοιχτό καραμπίνερ περίπου 2 mm. Δεν πιστεύω ότι αυτό συνέβη στον αέρα λόγω ανατάραξης ας πούμε. Λογικά λόγω βιασύνης, δεν πέρασα τελείως τον ιμάντα μέσα στο καραμπίνερ, αφού άπαξ και κλείσει το καραμπίνερ, ο ιμάντας ερχόμενος εμπρός δεν μπορεί να το ανοίξει λόγω της διαμόρφωσης του καραμπίνερ. Έκτοτε πάντα τσεκάρω αν έχουν κλείσει τελείως τα καραμπίνερ.

agrodoc
Competition

Δημοσ.: 302

Δημοσίευσηαπό jelis » Πέμ Απρ 21, 2005 12:37 am

Μήπως τα καραμπίνερ με την περιστρεφόμενη (βιδωτή) ασφάλεια είναι πιο σίγουρα???

jelis
EN A

Δημοσ.: 10

Επιστροφή στην Συζητήσεις

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Bing [Bot] και 2 επισκέπτες