Καλημέρα,
Ελπίζω πιο αναλυτικό, αλλά όχι μπερδεμένο παράδειγμα, που καταλήγει και σε κανόνα!
Οταν πλησιάζει ένα θερμό μέτωπο, πλησιάζουν μάζες αέρα που είναι θερμότερες, άρα και ελαφρύτερες από τις υπάρχουσες. Αυτό όμως δεν γίνεται άμεσα, αλλά κατα κάποιο τρόπο ο θερμός αέρας σταδιακά σκαρφαλώνει πάνω από τον υπάρχοντα ψυχρότερο που είναι βαρύτερος αλλά αργά εκτοπίζεται.
Σε αυτή του την κίνηση, ο θερμός αέρας πάνω από το σημειο που είμαστε θα περάσει πρώτα σε μεγάλο ύψος, και σταδιακά το σημείο επαφής του με τον ψυχρό θα κατεβαίνει συνέχεια ακριβώς από πάνω μας.
Αν έχουμε ένα βαρόμετρο, το βάρος του αέρα από πάνω μας που αυτό θα μετράει, σταδιακά θα μειώνεται, όσο αντικαθίστανται οι ψυχρές από τις θερμές μάζες και σταδιακά η πυκνότητα θα περιορίζεται.
Αρα, όταν το υψόμετρό μου το πρωί δείχνει μεγαλύτερο ύψος, αυτό σημαίνει ότι η πίεση μικραίνει, άρα έρχονται θερμές μάζες αέρα, άρα πλησιάζει κάποιο χαμηλό βαρομετρικό, και αυτό έκτός από τις συγκεκριμένες εκτροπές που κάνει στον άνεμο της περιοχής μας, μπορεί να συνοδεύεται και από μετωπική δραστηριότητα, με βροχές και τα ρέστα (and the rest macrometeorology phenomena).ΠΧ θα έχω νοτιάδες και θα πρέπει να πάω να πετάξω στο Καντήλι σήμερα και όχι στον κιθαιρώνα.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ - tsoukoλογική:
Αν λοιπόν είναι Σάββατο πρωί και μόλις ξύπνησα, βλέπω το υψόμετρο του σπιτιού μου. Γνωρίζω ότι μένω στο δεύτερο όροφο, άρα το σενάριο έχει ως εξής:
1. Αν το σπίτι μου έχει μετακομίσει στον τρίτο, πάω καντήλι και δεν πρήζω το Βλασσόπουλο για το που κάνει ο καιρός.
2. Αν το σπίτι μου κατέβηκε στον πρώτο, πηγαίνω σε βορεινή απογείωση.
3. Αν το σπίτι μου ανέβηκε ή κατέβηκε πολλούς ορόφους, τα φαινόμενα είναι έντονα, γεμίζω το πορτοφόλι και πάω στο Διονύσση για να ψωνίσω κανένα γκατζετάκι.
Είδες πόσο απλοποιείται η ζωή από την απόκλιση που δίνει ένα Αλτίμετρο;
Στην προκειμένη περίπτωση, δεν με ενδιαφέρει να κατέβω στο ισόγειο και να μηδενίσω τον όροφο ή να δευτεροροφήσω (2ος όροφος) το όργανο, γιατί αυτό δεν επηρεάζει την απόφασή μου για την πτήση.
Βαγγέλης Τσούκας
[ img ]