Ημερομηνία Κυρ Μάιος 04, 2025 11:56 am
Text Size
Αρχική Κοινότητας Γενική Συζήτηση Συζητήσεις

Συζητήσεις

Θελω να μαθω να πεταω...που θα εκπαιδευτω;

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν τον χώρο του αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Συντονιστής: Moderators

Θελω να μαθω να πεταω...που θα εκπαιδευτω;

Δημοσίευσηαπό ian » Κυρ Μάιος 21, 2006 10:35 pm

Καλησπερα σε ολους και καλες ασφαλες πτησεις. Ο λογος που γραφω ειναι για να δωσω και εγω το στιγμα μου για τις μικροπαγιδες που υπαρχουν και που ειναι πολυ ευκολο να πεσει κανεις μεσα οταν αποφασισει οτι θελει να μαθει αλεξιπτωτο πλαγιας!!Και δεν μιλαω για τιποτε αλλο παρα για την επιλογη του εκπαιδευτη και της σχολης με την οποια θα πρεπει να εκπαιδευτεις.Ετσι και εγω περυσι τον Ιουλιο βρηκα επιτελους τον τροπο για να μπορεσω να κανω το παιδικο μου ονειρο πραγματικοτητα...να πεταξω δηλαδη!!Εψαξα στο διαδυκτιο για να βρω τις σχετικες πληροφοριες και τελικα βρηκα ευκολα μια σχολη και σχεδον αμεσως ξεκινησα τα μαθηματα.Φυσικα ο εκπαιδευτης κατα την πρωτη μας επαφη φροντισε να με διαβεβαιωσει για το ποσο σωστα θα γινει η εκπαιδευση, ποσο ομορφο και ασφαλες εινα το αθλημα, ποσο ικανος και απιστευτα καλος εκπαιδευτης ειναι και μπλα μπλα μπλα...Τελικα ξεκινησα και υποτιθεται οτι τελειωσα την βασικη εκπαιδευση. Απο περυσι τον Ιουλιο μεχρι σημερα ολες ολες οι ψηλες μου πτηςεις ειναι ΤΡΕΙΣ!!!! Κατα την δειαρκεια της εκπαιδευσης ο εξοπλισμος ο οποιος διεθεται η σχολη ηταν παμπαλαιος ασε που για να κανουμε μαθημα στις Πλαταιες επρεπε να κανω και τον σοφερ στον εκπαιδευτη!! Αυτο ομως που πραγματικα με στεναχωρουσε ειναι οτι δεν υπηρχαν αλλοι μαθητες ωστε να μπορεις να συζητησεις κατι βρε αδερφε,να πεις κατι που σε εντυπωσιασε, για κατι που φοβηθηκες, τιποτα σαν την καλαμια στον καμπο!!Αυτο ομως που με εκανε να εκνευριστω πολυ ηταν οταν σε μια συζητηση πριν απο λιγο καιρο, του ανεφερα οτι θα ηθελα να δωσω καποια στιγμη εξετασεις για ΠΛ και τοτε φροντισε να μου εξηγησει οτι αυτος ηταν εξω απο το συστημα διοτι ολα ηταν φτιαχτα και δεν ακολουθουσε τα συμφεροντα ορισμενων και για να δωσω τελικα εξετασεις θα φροντιζε να το κανω μεσω καποιας αλλης σχολης η κατι τετοιο δεν πολυκαταλαβα να σας πω την αληθεια.Για να μην μακρυγορω παρα πολυ θα σταθω σε τρια σημεια που για μενα εχουν μεγαλη σημασια, 1 ΑΣΦΑΛΕΙΑ, 2 κοινωνικη επαφη με αλλους ανθρωπους σ' αυτο που αγαπας και συ, γιατι μονον ετσι θα ευχαριστηθεις αυτο που κανεις, μονο ετσι θα μαθεις κατι παραπανω και θα γινεις καλυτερος απ'οτι εισαι και 3 να πετας!!! Οταν αποφασισα να μαθω παρα πεντε το εκανα γιατι εχω μεγαλη αγαπη για την πτηση και ηθελα να εκπαιδευτω και να πεταω οσο το δυνατον περισοτερο οχι να κανω μεσα σε ενα διαστημα 10 μηνων τρεις πτησεις μονο και αυτες κατευθυνομενες!! εαν ηταν ετσι οποτε μου ερχοταν να δω τον κοσμο απο ψηλα θα πηγαινα να κανω κανα διπλο και θα μου κοστιζε και πολυ λιγοτερο!!Τελικα αποφασισα εστω και αργα να μην συνεχισω το λαθος!! να φυγω απο την υποτιθεμενη επιβλεψη αυτου του εκπαιδευτη και να ξαναρχισω εντελως απο την αρχη!!Δεν κανω διαφημιση αλλα επιβαλεται να πω οτι ολο αυτο τον καιρο που ειμαι στο βουνο εμαθα το τι θελω και ειδα ποιος μπορει να μου το προσφερει, γιαυτο και ηρθα σε επαφη με την freedom και τον κ.Βλασσοπουλο και απο εχθες ξεκινησαμε μαζι και με αλλους οχτω μαθητες την βασικη εκπαιδευση.Ειμαι παρα πολυ χαρουμενος που τελικα πηρα αυτη την αποφαση εστω και εαν αυτο σημαινει οτι φυσικα θα ξαναπληρωσω για την εκπαιδευση, αφου εγω ο ιδιος εκρινα οτι την πρωτη φορα απλα εδωσα τα λεφτα μου τσαμπα!!Εγραψα ολα τα παραπανω για να πω στους ανθρωπους που θα θελησουν να ασχοληθουν με το αλεξιπτωτο πλαγιας και θα θελησουν να εκπαιδευτουν να μην επιλεγουν την σχολη και τον εκπαιδευτη με τα ματια κλειστα!!ΟΧΙ μονο απο το διαδυκτιο, για μενα θα πρεπει πρωτα απ'ολα να επισκεπτονται τις εγκαταστασεις της σχολης και να αξιολογουν την ποιοτητα αυτων των εγκατασταςεων και την ποιοτητα του εξοπλισμου που διαθετει η σχολη, θα πρεπει να ρωταται ο εκπαιδευτης για το ποσοι μαθητες του πετανε ενεργα αυτη τη στιγμη, και φυσικα θα πρεπει οπωσδηποτε να ζητηται απο αυτον να μας δειξει το διπλωμα του εκπαιδευτη που κατεχει και την αδεια της σχολης που την καταστει νομιμη, ολα αυτα χωρις ντροπη, γιατι επιτελους πρεπει στην Ελλαδα να σταματησει το οτι δηλωσεις εισαι και το οτι φαμε οτι πιουμε και οτι αρπαξει ο κ...ς μας!! Σε ολα αυτα δεν ριχνω το φταιξιμο σε κανεναν παρα μονο σε μενα που δεν φροντισα να ψαξω σωστα για το που και σε πιον θα εμπιστευτω την ασφαλεια μου, τα χρηματα μου και το ονειρο μου που ηθελα να γινει πραγματικοτητα... να πεταω!!!

ian
Competition

Δημοσ.: 210

Δημοσίευσηαπό norad » Κυρ Μάιος 21, 2006 11:01 pm

Κάλλιο αργά παρα ποτέ φίλε Ian...

Δεν μας λες και μας ποιός είναι αυτός ο "υποτιθέμενος" εκπαιδευτής να ξέρουμε να τον αποφεύγουμε;

norad
Διαχειριστής||Διαχειρίστρια

Δημοσ.: 2013

Re: Θελω να μαθω να πεταω...που θα εκπαιδευτω;

Δημοσίευσηαπό ex_hustler » Δευτ Μάιος 22, 2006 9:30 am

Ευτυχώς φίλες μου που απήυδησες και άλλαξες εκπαιδευτή πριν πάθεις κανένα κακό...

Λοιπόν προσπάθησε να "ξεχάσεις" ότι είχες μάθει και άκου προσεκτικά τον Διονύση (και δικός μου εκπαιδευτής στη Βασική εκπαίδευση και στα πρώτα μαθήματα "δυναμικού"). Μη χάσεις λέξη απο αυτά που λέει. Δε χρειάζεται να πω περισσότερα για το Διονύση, δε χρειάζεται διαφήμηση, είναι δάσκαλος γυπαετός-πτέραρχος με τα όλα του.

Ασχολήσου, αφιέρωσε χρόνο και θα μάθεις να πετάς ψηλά και μακριά με ασφάλεια.

Και αν ποτέ νιώσεις ότι ο εκπαιδευτής σου σε βάζει στον "πάγο" και δε σε αφήνει να πετάξεις νωρίς με συνθήκες ή ενώ είσαι στον αέρα και πετάς σα πουλάκι σε κατεβάζει για προσγείωση γιατί αγριεύουν οι συνθήκες να θυμάσαι οτι το κάνει ΜΟΝΟ για το ΔΙΚΟ σου καλό και για τη ΔΙΚΙΑ σου ασφάλεια η οποία προέχει όλων.

Πετάμε για ευχαρίστηση και πετάμε για να ξαναπετάξουμε ξανά και ξανά.

Καλές πτήσεις και θα τα πούμε στο βουνό.
Γιώργος

ex_hustler
EN B

Δημοσ.: 67

Δημοσίευσηαπό badder » Δευτ Μάιος 22, 2006 9:50 am

Ian όλα σωστά τα λες. Στη προηγούμενη έκδοση του sky.gr (σε αυτή θα μπει σε λίγο, έτσι Άλεξ?) υπήρχε λίστα με αναγνωρισμένες σχολές που είχαν εκπαιδευτές που αναγνωρίζονται από την ΕΛΑΟ και φυσικά δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να ολοκληρώσουν την εκπαιδευσή σου και να σε στείλουν για αξετάσεις.

Για να σου λέει ότι θα σε στείλει μέσω άλλης σχολής υποψιάζομαι (χωρίς να είμαι σίγουρος) ότι ο "εκπαιδευτής" μπορεί επίσης να δηλώνει και αστροναύτης. Και φυσικά είναι εναντίον ενός συστήματος στο οποίο δεν ανήκει και για να καλύψει τη πιθανή ανεπάρκεια του το κατηγορεί.

Άλλωστε η βασική εκπαίδευση ολοκληρώνεται όταν έχεις κάνει περίπου 10 πτήσεις από βουνό και φυσικά εφόσον κρίνει ο εκπαιδευτής σου ότι είσαι έτοιμος. Όλα όσα λες για τον ¨εκπαιδευτή" που περιγράφεις με κάνουν να καταλάβω ότι πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση ανθρώπου που εκπαιδεύει νύχτα για να μην το βλέπουν οι άλλοι. Υπήρχαν αρκετοί παλιότερα αλλά ευτυχώς έχουν αρχίσει να εκλίπουν.

Ας τα ξαναπούμε για να μαθαίνουν οι νεότεροι.

1. Εκπαίδευση μπορούν να κάνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι εκπαιδευτές. Σχετική λίστα θα βρείτε στο site της ΕΑΠ www.e-a-p.gr (αρχείο). Ακόμα και οι βοηθοί τους δεν μπορούν να κάνουν εκπαίδευση αν δεν είναι παρόν ο ίδιος ο εκπαιδευτής. Όλοι οι άλλοι ΔΕΝ είναι εκπαιδευτές και δεν είναι σε θέση (τυπικά αλλά και πρακτικά) να εκπαιδεύουν.Εξαίρεση αποτελούν εκπαιδευτές με αντίστοιχα διπλώματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Το σύστημα που πρέπει να τηρήται είναι το Parapro (επίσης στο site της ΕΑΠ). Είναι το παγκόσμιο σύστημα και ισχύει για όλες τις χώρες της FAI. Είναι λογικό κάποιες φορές να υπάρχουν παρεκλίσεις λόγω αναγκών αλλά γενικά αυτή είναι η κατεύθυνση. Με 3 ψηλές ποτέ δεν τελείωνει η εκπαίδευση.

3. Ο εξοπλισμός που διατίθεται στην εκπαίδευση πρέπει να είναι σύγχρονος και πιστοποιημένος. Τα αλεξίπτωτα που χρησιμοποιούνται για πτήσεις (χαμηλές ή ψηλές) πρέπει να έχουν πιστοποίηση DHV 1 ή 1-2 ή AFNOR Standard. Εαν τα αλεξίπτωτα είναι παλαιότερα από κάποια χρόνια (2 ή 3) πρέπει να περνάνε τα περιοδικά τεστ που ζητάνε οι οργανισμοί πιστοποίησης. Εξαιρούνται τα αλεξίπτωτα για επίγειες ασκήσεις τα οποία συνήθως είναι παλαιότερα λόγω της φθοράς με τη οποία επιβαρύνονται. Επίσης στο εξοπλισμό της πτήσης πρέπει να υπάρχει πάντα εφεδρικό και το κάθισμα να είναι επίσης πιστοποιημένο.

4. Οι εκπαιδευτές σε συνεργασία με τα σωματεία μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης δίνουν στους μαθητές την σχετική βεβαίωση. Όσοι δεν την έχουν πρέπει να την ζητάνε.

Ενημερωθείτε, ελέγξτε και ψάξτε. Η εκπαίδευση με ακατάλληλα άτομα δεν είναι μόνο χάσιμο χρόνου. είναι και επικίνδυνη (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα). Αν κάτι το μάθετε λάθος δύσκολα το αποβάλετε. Έχουν σημειωθεί περιστατικά στο παρελθόν σε μαθητές που οφείλονταν αποκλειστικά στην ακαταλληλότητα και ανεπάρκεια του "εκπαιδευτή". Οι οργανωμένες σχολές έχουν έμπειρους εκπαιδευτές, ικανούς να σας μεταφέρουν σωστά την γνώση τους και να σας καθοδηγήσουν με ασφάλεια. Έχουν εξοπλισμό σύγχρονο και πιστοποιημένο και όλα γίνονται οργανωμένα. Οι "εκπαιδευτές" της νύχτας συνήθως δεν έχουν τίποτα από όλα αυτά.

Η απλούστερη λύση είναι η σωστή.
badder

Δημοσ.: 2712

Re: Θελω να μαθω να πεταω...που θα εκπαιδευτω;

Δημοσίευσηαπό ian » Δευτ Μάιος 22, 2006 12:22 pm

Norad δεν θα ηθελα να αναφερω το ονομα του εκπαιδευτη, λιγο πολυ εσεις οι παλαιοτεροι τους ξερετε ολους αυτους.Προχτες οταν ανεφερα σε εναν παλιο πιλοτο το ονομα του πρωην εκπαιδευτη λεγοντας του αυτα που εγραψα και παραπανω στο post, αρχισε χαριτολογοντας να ψαχνει γυρω απο μενα για το αν ειμαι καλα και αρτιμελης!!
ex_hustler συμφωνω και επαυξανω σε ολα για τον Διονυση!!!
Θεωρω οτι ειμαι πολυ υπομονετικος και μεθοδικος σε αυτο που καταπιανομαι και στην περιπτωση του αλεξιπτωτου επειδη δεν πεταγα με τον εκπαιδευτη για διαφορους λογους οπως ανεφερε και ο badder, επιανα τον εαυτο μου ανυπομονο, υπηρξαν στιγμες που ηθελα να παω να πεαξω χωρις τον εκπαιδευτη...καταλαβαινεις οτι υπηρχε προβλημα και πιστευω οτι ισως ηλικειακα εαν ημουν μικροτερος μαλλον θα το ειχα κανει!!
Badder επισης συμφωνω με ολα οσα γραφεις!!!
Η ειρωνεια της τυχης ειναι οτι το πρωτο τηλεφωνο που ειχα παρει ηταν στη Freedom, αλλα εκεινη την εποχη μολις ειχε τελειωσει ενα σχολειο και το επομενο θα αρχιζε τον Σεπτεμβρη.Ελικρινα εαν ειχα την γνωση του σημερα θα ειχα κανει υπομονη ενα μηνα. δεν πειραζει ομως καλιο αργα παρα ποτε!! τωρα ειμαι ετοιμος για μια σωστη αρχη!!! ευχομαι παντα καλες ευχαριστες πτησεις και ασφαλεις προσγειωσεις, τα υπολοιπα θα τα πουμε στο βουνο και φυσικα εδω στο site.

ian
Competition

Δημοσ.: 210

Δημοσίευσηαπό badder » Παρ Μάιος 26, 2006 10:00 pm

Το ζήτημα είναι απλό. Και απευθύνομαι βασικά σε όλους όσους ξεκινάνε τώρα ή σκέφτονται να ξεκινήσουν εκπαίδευση. Προφανώς τα ξέρουν και συμφωνούν οι περισσότεροι αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τα πούμε με το όνομα τους.

Οι εκπαιδευτές είναι αυτοί που έχουν περάσει το σχετικό σχολείο. Για να πάρουν μέρος στο σχολείο αυτό έπρεπε να έχουν καλύψει κάποιες προϋποθέσεις.
- Συγκεκριμένο επίπεδο πιλότου (ΠΠ)
- Παρουσία σε αγώνες και πτήσεις με συγκεκριμένες αποστάσεις
- Επίπεδο γενικότερης μόρφωσης κ.α.

Στο σχολείο αφιέρωσαν πολλές ώρες για να μάθουν πράγματα χρήσιμα για την εκπαίδευση (δεν έμαθαν να πετάνε στο σχολείο). Εξετάστηκαν σε αυτά και αφού πέρασαν τις εξετάσεις αναγνωρίστικαν ως εκπαιδευτές. Η πείρα τους δε και η επαφή τους με το κόσμο τους κάνει καλύτερους συνεχώς.

"Σχολές" τύπου Airsports Greece, Icarus Aerosporting, και δεν ξέρω τι άλλο, είναι μια προβληματική κατάσταση που βασίζεται στο γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος καμμία σχέση και ενημέρωση με το αντικείμενο δεν έχει.

Το να έχεις παρει IPPI κάρτα επιπέδου 5 στη Βουλγαρία μπορεί να σε κάνει πιλότο ικανό για cross country σύμφωνα με τους Βούλγαρους αλλά σε καμία περίπτωση δε σε κάνει εκπαιδευτή. Ούτε η ικανότητα να πετάς αιωρόπτερο, παραμοτερ, trike κτλ σε κάνει εκπαιδευτή πόσο μάλλον όταν δεν ξέρεις να πετάς με παραπέντε. Αυτά που γράφω παραπάνω ισχύουν κυριολεκτικά για τις "σχολές".

Και βέβαια όταν έρθει η ώρα να ζητήσει ο μαθητής να δώσει εξετάσεις ο "εκπαιδευτής" το παίζει αποστασιοποιημένος από το σαθρό σύστημα τονίζοντας την ακεραιότητα του. Το θέατρο του παραλόγου.

Το να μάθεις σωστά παραπέντε είναι βασική ανάγκη ασφάλειας της σωματικής ακεραιότητας, πριν από όλα τα άλλα. Η ένταξη σε μια αναγνωρισμένη σχολή δεν είναι απλά μια σωστή κίνηση, είναι ανάγκη για να μάθουμε σωστά και να είμαστε ασφαλείς.

Η απλούστερη λύση είναι η σωστή.
badder

Δημοσ.: 2712

Επιστροφή στην Συζητήσεις

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες