Αυτό το ΣΚ γύρισα σπίτι με το δίπλωμα Π και τα νεύρα τσατάλια. Βασικά έχω δύο επιλογές μπροστά μου. Αφού το πήρα να ηρεμήσω και να μην ασχοληθώ περαιτέρω, ή να βγω και εγώ & να πω ειλικρινά τη γνώμη μου. Τελικά επέλεξα να κάνω το δεύτερο. Τα είπαν και άλλοι, αλλά άλλη μία γνώμη δε βλάπτει.
Αυτό το ΣΚ εξετάσεων ήταν ένα χάος έλλειψης οργάνωσης και σοβαρότητας, και,
το βασικότερο, χαρακτηριζόταν από μία σημαντική απουσία κατανόησης της ψυχολογίας των εξεταζομένων.

Δεν μπορώ να μιλήσω για το briefing που έγινε στους εξεταζόμενους διότι ήμουν απών, αλλά μπορώ να μιλήσω για το αποτέλεσμα που είχε αυτό στους εξεταζόμενους διότι τους είδα στην απογείωση, και η ψυχολογική τους κατάσταση σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη. Πολλοί ήταν ανήσυχοι και αγχωμένοι για τα πράγματα που έμαθαν ξαφνικά ότι θα έπρεπε να εκτελέσουν για να περάσουν, πράγματα τα οποία
δε περιλαμβάνονται στον κανονισμό.
Και εδώ είμαι σύμφωνη με τους άλλους που υποστηρίζουν ότι ναι, οι εξετάσεις πιθανόν θα πρέπει να δυσκολέψουν, αλλά ας κάτσουν όποιοι αρμόδιοι να προσαρμόσουν επίσημα τον κανονισμό.
Δεν μπορεί κανένας αυθαίρετα να ζητάει ότι του κατέβει στο κεφάλι, δικαιολογημένα ή μη.

Δεν υπήρχε καμία οργάνωση για περισυλλογή.

Την δεύτερη μέρα δεν υπήρχε ανεμούριο στην προσγείωση - σημειώστε, σε μέρα εξέτασης, και επίσης μέρα θερμικών που ο άνεμος κάτω έπαιζε γύρω-γύρω-όλοι. Όταν ρωτήθηκε ένας εξεταστής γιατί δεν υπήρχε το ανεμούριο η απάντηση ήταν (ήμουν μπροστά): "Γιατί.. ε, ε, ...τι να κάνουμε, δεν το βάλαμε, με όλο το τρέξιμο που είχαμε."

Μήπως το τρέξιμο που είχε ήταν τα φουσκώματα που έκανε σε μαθητή του την ώρα που έλεγχε την προσγείωση των εξεταζόμενων την πρώτη μέρα; Ή τη δεύτερη μέρα η διπλή με πελάτη που 'έπρεπε' να κάνει νωρίτερα σε ώρα εξέτασης; Ώρα με καλές συνθήκες που θα έπρεπε οι Π και οι ΠΠ να παίρνουν ύψος για να κάνουν το απαιτούμενο σπιράλ.
Αλλά καθόταν άπραγοι στην απογείωση, περιμένοντας να τελειώσουν με τις διθέσιες και τα προφορικά οι εξεταστές (που για κάποιο λόγο έπρεπε να γίνουν την καλύτερη πτητική ώρα), να πέσουν οι συνθήκες, και μετά να τους βγει η πίστη να πάρουν λίγο ύψος μπας και τελειώσουν με τις εξετάσεις.
Αλλιώς πάλι στην επόμενη εξεταστική, γιατί φυσικά έχουν άπειρο χρόνο και χρήμα να τρέχουν από εξεταστική σε εξεταστική, ξανά και ξανά...
Και μάλιστα ήταν η δεύτερη φορά που γινόταν αυτό, γιατί και το σάββατο τα πρακτικά άρχισαν αφού είχαν πέσει οι συνθήκες.
Και αφού δόθηκε το οκ, άρχισαν οι τσουλήθρες. Εγώ ήμουν 'τυχερή'! Έκανα μόνο μία μέχρι να καταφέρω να πάρω ύψος για το σπιράλ. Άλλοι πρέπει να έκαναν μέχρι και 5, και μερικοί ακόμα χρωστάνε το σπιράλ. Φανταστείτε την ψυχολογία τους.

Την κυριακή κατά τις 1.30 βρήκα την υπέθυνη του οργανωτικού συλλόγου και τη ρώτησα τι θα γίνει και πόσο θα περιμένουμε ακόμα. Αύτη πήρε τηλ. έναν εξεταστή και τον ρώτησε σε πόση ώρα θα ανέβουν για τα πρακτικά. Αυτός της απάντησε "σε μισή ώρα", και αυτή μου ζήτησε να το πω στους υπόλοιπους εξεταζόμενους, όπως και έκανα. Πρέπει να πέρασε πάνω από μία ώρα, γιατί ήταν γύρω στις 3 παρά, όταν επιτέλους ανέβηκε ένας εξεταστής για τα πρακτικά.

Και αναρωτιέμαι, μια και δεν θέλουν να πετάξουμε με καλές συνθήκες, τότε γιατί μας βάζουν να απογειωθούμε για σπιράλ από μέρος που εκ των πραγμάτων, αν δεν πάρεις ύψος ΔΕΝ φτάνεις να κάνεις σπιράλ;
Φίλε Guru μια και ανέφερες το εθελοντικό, σε πληροφορώ πως οι εξεταστές αποζημειώνονται για την συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Αλλά και εντελώς εθελοντικά να το έκαναν, τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορούν να κάνουν ότι τους κατέβει; Αν δε έχουν όρεξη να λειτουργήσουν με συνέπεια και σεβασμό προς τους εξεταζόμενους, ας μην συμμετέχουν στις εξετάσεις. Όπως και να έχει, δεν πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους;;
Πρέπει να πω, για να μην παρεξηγηθώ, ότι
δεν έχω τίποτα προσωπικό με κανένα εξεταστή ή οργανωτή αυτών των εξετάσεων. Καλά καλά δεν τους ξέρω και στη πραγματικότητα δεν με νοιάζει ποιοι είναι, αρκεί να κάνουν καλά αυτό που πρέπει να κάνουν.
Ότι γράφω αφορά την προσωπική μου εμπειρία ως συμμετέχουσα στις εξετάσεις και τη γνώμη μου για αυτές. Και ελπίζω οι επόμενοι εξεταζόμενοι να μην βιώσουν κάτι αντίστοιχο.
Μαρίνα