Ημερομηνία Κυρ Μάιος 04, 2025 3:40 am
Text Size
Αρχική Κοινότητας Γενική Συζήτηση Συζητήσεις

Συζητήσεις

Πληροφορίες για ένταση και ύψος θερμικών

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν τον χώρο του αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Συντονιστής: Moderators

Δημοσίευσηαπό guru » Παρ Οκτ 14, 2005 2:53 pm

TsoukasVaggelis έγραψε:Σάββατο:
Θερμικά μέχρι +2 και βαση στον κάμπο μέχρι 1900-2000 μέτρα, μικρη πιθανότητα δίνει και για απομονωμένες καταιγίδες
Κυριακή(χλωμό:
Θερμικά μέχρι +0,5 βάση μέχρι 1500
όχι βροχή.

Van-Tsouk που τα βρήκες αυτά τα στοιχεία? SOS Θέλουμε και εμείς…

Apostolos Mavrothalassitis
Axis team
guru
Competition

Δημοσ.: 537

Δημοσίευσηαπό tsoukasvaggelis » Κυρ Οκτ 16, 2005 12:27 pm

Guru,
Oι υπολογισμοί είναι σωστοί ρε παιδιά. Η δε απόκλιση που υπάρχει όταν υπολογίζω για την αμφίκλεια, πέφτει πολύ μέσα.
Στον κιθαιρώνα όμως δεν υπάρχει τοπικός σταθμός του οποίου τα στοιχεία να οδηγούν σε πρόβλεψη και συνηθως υπάρχει μεγαλύτερο σφάλμα.
Πάντως όπως και να το κάνεις, δεν τα λέω εγώ, απλά βγάζω τήν πρόβλεψη με βάση την πιθανότητα προσέγγισης που δίνει το δελτίο.
Ο πιο σίγουρος καιρός είναι του χθες και όχι του αύριο.
Βαγγέλης

tsoukasvaggelis
Competition

Δημοσ.: 459

Δημοσίευσηαπό guru » Δευτ Οκτ 17, 2005 11:12 am

Van-Tsouk, για δώσε τα φώτα σου από που παίρνεις τις προβλέψεις.

Αυτό που έχω βρει για πρόβλεψη αστάθειας και τεφιγράμματα είναι το http://www.arl.noaa.gov/ready/cmet.html, αλλά απέχει από το να σου δώσει την βάση και την ένταση των θερμικών.

Εσύ τα έχεις βρει από κάποιο site, ή κάνεις υπολογισμούς με βάση τα τεφιγράμματα?

Apostolos Mavrothalassitis
Axis team
guru
Competition

Δημοσ.: 537

Δημοσίευσηαπό paramick » Δευτ Οκτ 17, 2005 11:27 pm

Πας στο accuweather.com,παιρνεις προβλεψη για Greece,Thiva.
Με την θερμοκρασια και το dew point για συγκεκριμενη ωρα που σε ενδιαφερει,πας στο υπολογιστης(μεση αριστερα, στην κεντρικη σελιδα του sky),και η βαση ............ετοιμη!
Οσο για τα θερμικα........τα παραπανω, σε σχεση με την υγρασια,σου δινουν μια περιπου εικονα, για το τι λογης αερας θα σηκωθει...........

paramick
Competition

Δημοσ.: 1063

Δημοσίευσηαπό tsoukasvaggelis » Τρί Οκτ 18, 2005 10:01 am

Guru,
αυτό που κάνω είναι το εξής.
Μπαίνω στα world forecasts του accuweather.com, επιλέγω Ελλάδα,πόλη και πρόβλεψη ανά ώρα. Ετσι έχω dewpoint και Temperature ανά ώρα, από τα οποία μπορώ να βγάλω μια πρόβλεψη για το ύψος των θερμικών. Επειδή όμως χρειάζεται και η υγρασία, έχω απλοποιήσει τη διαδικασία με το να χρησιμοποιώ τη θερμοκρασία Realfeel, η οποία έχει συνυπολογίσει και το ποσοστό υγρασίας της ατμόσφαιρας και με οδηγεί σε προσέγγιση, άρα και σε κάποιο σφάλμα. Παρόλα αυτά, παρατηρώ πρόβλεψη και αποτέλεσμα τα τελευταία 2 χρόνια, και πέφτω πολύ μεσα για την Αμφίκλεια, με σφάλμα της βάσης +/- 100 μέτρα. Ετσι έχω έναν πρακτικό κανόνα και πριν πάω για πτήση, έχω μια ιδέα του τι να περιμένω.
Σίγουρα, αν πάρεις ραδιοβόληση ή το τεφίγραμμα από το Wyoming, είσαι πιο κοντά, αλλά δεν με ενδιαφέρει προσωπικά να πάρω το διδακτορικό μου στη μετεωρολογία, αλλά να μην πέσω πολύ έξω στο βουνό.
Καλημέρα - πηγμένος
Βαγγέλης

tsoukasvaggelis
Competition

Δημοσ.: 459

Επιστροφή στην Συζητήσεις

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες