Ημερομηνία Κυρ Μάιος 04, 2025 3:39 am
Text Size
Αρχική Κοινότητας Γενική Συζήτηση Συζητήσεις

Συζητήσεις

Στροφές...

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν τον χώρο του αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Συντονιστής: Moderators

Στροφές...

Δημοσίευσηαπό agrodoc » Πέμ Νοέμ 24, 2005 1:53 pm

Στο βιβλίο του Dennis Pagen ( The art of paragliding ), διάβαζα κάτι για τις στροφές που δεν επιβεβαιώνεται απ'τη δική μου εμπειρία :

"Αs long as you keep holding a turn control(weight shift or one control line down), the turn will continue to steepen. So once you have achieved your desired bank angle, all controls should be centered, your weight evenly distributed and your hands in equal position. The bank angle will remain and you should adjust your speed to produce an efficient turn if you aren't trying to do a diving turn. "

Όταν στρίβω 360, πάντα κρατάω σταθερά περισσότερο εσωτερικό φρένο ή/και βαζω λίγο σώμα, διότι διαφορετικά η γωνία bank θα μειωθεί και το πανί θα τείνει να "επιπεδώσει". Τι λέτε?

agrodoc
Competition
 
Δημοσ.: 302

Δημοσίευσηαπό GUS » Πέμ Νοέμ 24, 2005 2:58 pm

Έχεις δίκαιο.

Αν δεν μιλάει για προβληματικά spiral, αυτό που λέει είναι λάθος για τα σημερινά δεδομένα. Πιθανό σε κάποια από τις επόμενες εκδόσεις να το έχει εντοπίσει και να το συμπεριλάβει στα λάθη του βιβλίου (errata).

GUS
EN B
 
Δημοσ.: 104

Δημοσίευσηαπό skipper » Πέμ Νοέμ 24, 2005 4:31 pm

Η θεωρία που αναπτύσσει είναι σωστή . Η διαφορά είναι ότι έχει ισχύ για όλες τις άλλες πτητικές μηχανές εκτός από το παραπέντε. Αυτό γιατί υπάρχει διαφορά στην θέση του κέντρου βάρους σε κατακόρυφο άξονα σε σχέση με π.χ. ένα αεροπλάνο. Εμείς είμαστε κρεμασμένοι περίπου 7~8 μέτρα κάτω από την πτέρυγα μας δημιουργώντας έτσι ένα εκκρεμές το οποίο με κάθε αλλαγή στην κλίση του ως προς τον άξονα της κίνησής του (δεξιά – αριστερά, κατά την διάρκεια μιας στροφής), το βάρος μας τείνει να το επαναφέρει στην αρχική κατάστασή του. Υπάρχει διαφορά δηλαδή στο κέντρο βάρους με το κέντρο στροφής της πτητικής συσκευής. Ενώ σε ένα αεροπλάνο αυτά τα δύο είναι πολύ κοντά μεταξύ τους γι’ αυτό το λόγω αρκεί να στραφεί το πηδάλιο και όταν πάρει την απαιτούμενη κλίση για την στροφή επαναφέρεται το πηδάλιο στην θέση του ενώ το αεροπλάνο εξακολουθεί να στρίβει. Για να επανέλθει χρειάζονται οι αντίθετες κινήσεις στο πηδάλιο.

skipper
EN A
 
Δημοσ.: 11

Δημοσίευσηαπό guru » Πέμ Νοέμ 24, 2005 6:33 pm

skipper έγραψε:Η θεωρία που αναπτύσσει είναι σωστή . Η διαφορά είναι ότι έχει ισχύ για όλες τις άλλες πτητικές μηχανές εκτός από το παραπέντε. Αυτό γιατί υπάρχει διαφορά στην θέση του κέντρου βάρους σε κατακόρυφο άξονα σε σχέση με π.χ. ένα αεροπλάνο. Εμείς είμαστε κρεμασμένοι περίπου 7~8 μέτρα κάτω από την πτέρυγα μας δημιουργώντας έτσι ένα εκκρεμές το οποίο με κάθε αλλαγή στην κλίση του ως προς τον άξονα της κίνησής του (δεξιά – αριστερά, κατά την διάρκεια μιας στροφής), το βάρος μας τείνει να το επαναφέρει στην αρχική κατάστασή του. Υπάρχει διαφορά δηλαδή στο κέντρο βάρους με το κέντρο στροφής της πτητικής συσκευής. Ενώ σε ένα αεροπλάνο αυτά τα δύο είναι πολύ κοντά μεταξύ τους γι’ αυτό το λόγω αρκεί να στραφεί το πηδάλιο και όταν πάρει την απαιτούμενη κλίση για την στροφή επαναφέρεται το πηδάλιο στην θέση του ενώ το αεροπλάνο εξακολουθεί να στρίβει. Για να επανέλθει χρειάζονται οι αντίθετες κινήσεις στο πηδάλιο.

[ img ]
Σωστός…

Μην ξεχνάμε ότι ο Pagen είναι αετατζής με κέντρο βάρους <1μ κάτω από ΣΑΔ. Μπορεί να είναι copy paste από παλιά του βιβλία.

Apostolos Mavrothalassitis
Axis team
guru
Competition
 
Δημοσ.: 537

Δημοσίευσηαπό paramick » Πέμ Νοέμ 24, 2005 10:44 pm

Μηπως μιλαει για coordinated turn ?
Λεω αυτο που λεω ,γιατι το αλεξιπτωτο μου αν μπει σε καλοκουρδισμενη(?)
σφιχτογυρισμενη(!) στροφη,π.χ. θερμικαροντας,και αφησω τα φρενα στην τυχη τους ενω διατηρω weight shift,κυκλωνει ευχαριστα για ακομα μιαμιση-δυο στροφες ακομη.....
Λεμε τωρα.......................

paramick
Competition
 
Δημοσ.: 1063


Επιστροφή στην Συζητήσεις

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

cron