από tsoukasvaggelis » Δευτ Δεκ 19, 2005 7:24 pm
Φίλοι μου
μου αρέσει να εξάπτω τη φαντασία.
Τα στατιστικά είναι πάντοτε στατιστικά, και αφορούν το παρελθόν και όχι το μέλλον. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει στις επόμενες τρεις φορές που θα επισκεφτεί την Κόνιτσα. Συνήθως όμως, θα πάει στην Κόνιτσα, ή στην Έδεσσα κλπ, όταν περιμένει κάτι από εκεί με τις αναμενόμενες συνθήκες. Ας μην ξεχνάμε και ότι πολλές εξαιρετικές πτήσεις έχουν γίνει μετά από σκέψη του τύπου «μα είναι απαραίτητο να βάλω φόρμα;», «αφήνω τον καφέ μου για μια τσουλήθρα και συνεχίζω μετά από λίγο» κλπ.
Το θέμα είναι αν υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για μια συγκεκριμένη περιοχή, ποιες είναι αυτές και πόσα χιλιόμετρα αυτή η περιοχή μπορεί να δώσει το μέγιστο και με ποια στρατηγική;
Αν πηγαίνουμε να πετάμε σε διάφορα μέρη για XC επιλέγοντας τις ιδανικές συνθήκες για το κάθε ένα από αυτά, σε ποιό μέρος μπορούμε να αναμένουμε τα περισσότερα χιλιόμετρα και πότε;
Ποιος είναι ο ιδανικός καιρός για την κάθε περιοχή;
Πόσες φορές έχουμε δοκιμάσει πχ στην Έδεσσα και αλλού με τον καλύτερο δυνατό καιρό και πόσα χιλιόμετρα κάναμε;
Αν ο ιδανικός καιρός τον Κιθαιρώνα είναι ελαφρύς νοτιάς πχ, πόσα χιλιόμετρα έχουν γίνει και πόσο συχνό είναι αυτό;
Σίγουρα θα ήταν πιο αντικειμενικό να μελετήσουμε την κάθε περιοχή ανά πιλότο. Πχ τις πτήσεις του GUS στην Έδεσσα για να δούμε αν πετάξει ο GUS σε τέλειες συνθήκες για την Έδεσσα πόσα χιλιόμετρα θα κάνει, ή ο Μπακούνης στα Καλάβρυτα, ο Γκουρού στον Κιθαιρώνα ή ο Αποστόλης με το Σωτήρη στα Γιάννενα κλπ.
Όσο πιο πολλές καταχωρήσεις έχουμε στο Leonardo, τόσο πιο αξιόπιστο μπορεί να είναι ένα συμπέρασμα. Δεν είναι πρόγραμμα που θα προβλέψει το μέλλον, μας δίνει απλά πληροφορίες από ειδικές συνθήκες του παρελθόντος.
Αν έχουμε πρόβλεψη για συγκεκριμένες συνθήκες και δοκιμάσουμε XC στην κατάλληλη περιοχή, έχουμε και μεγαλύτερες πιθανότητες για απόσταση. Άραγε έχουμε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα;
Και τι έχουμε για να τις βρούμε;
Ας μην ανακαλύπτουμε τον τροχό ο καθένας μόνος του, αλλά ας μοιραστούμε απλά τις γνώσεις.
πχ Πολλοί προσπάθησαν να συνδέσουν την αμφίκλεια με τον κιθαιρώνα, αλλά ο Μπουραζάνης το κατάφερε πετώντας νότια του ελικώνα με βορειοδυτικό.
Αν τώρα ο Δασκαλάκης δεν βάζει τις πτήσεις του , όπως και πολλοί άλλοι, ας τους πείσουμε να τις βάζουν.
Αν έχουμε μεγάλο δείγμα, να είστε σίγουροι ότι μπορούν να γίνουν ομοειδείς συγκρίσεις με στατιστική σημαντικότητα και με ουσία. Αν κάποιος φιλτράρει τις πτήσεις που βάζει, αυτό θα απαιτήσει μεγαλύτερο δείγμα και χρόνο για να βγάλει κάποιος που ξέρει στατιστική αξιόπιστα συμπεράσματα.
Το βασικό νομίζω είναι να πετάμε με σωστή μεθοδολογία, να καταγράφουμε την εμπειρία μας και να πετάμε, να πετάμε να πετάμε.
Για το parawaiting, ας το χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά.
Βαγγέλης Τσούκας