Ααααα ρε Γιατρέ.....
Απάνω που είπαμε να τα βάλουμε σε μια σειρά και να αναβαθμίσουμε όλους τους αγώνες μέσα στη σαιζόν, έρχεσαι με τις δηλώσεις σου (σαφώς καλοπροαίρετες) να ξαναδώσεις το «παλιό» στίγμα που βάζει στη κορυφή του Ολύμπου μόνο το πρωτάθλημα, ενώ όλα τα υπόλοιπα να είναι κάτι σαν Β΄ εθνική που φυσικά και θα υποτιμηθούν γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και θα μαζευτούν πάλι 25 – 30 πιλότοι εκ των οποίων οι 20 θα είναι ντόπιοι.
Ε, λοιπόν φίλοι μου καλοί, εγώ είμαι της λογικής του να έχουν όλα την ίδια σπουδαιότητα και αξία.
«Δάσκαλε» γνωριζόμαστε γι’αυτό και δεν παρεξηγιόμαστε. Αλλά ειλικρινά ενώ μιλάμε στην ίδια «συχνότητα», δεν μπορώ να αντιληφθώ από τα γραφόμενά μου, πως κατάλαβες ακριβώς το αντίθετο απ’ότι εννοούσα..!! Μα αυτό ακριβώς που λες εσύ, λέω και εγώ. Μάλιστα αν γνώριζα την ανακοίνωση της ΕΑΠ σχετικά, το post μου θα ήταν πολύ μικρότερο… Παραθέτω αυτούσια την απάντησή μου στο Blog της Γιώτας, σήμερα το πρωί :
Ο θεσμός της Greek League, αν ιδωθεί και αντιμετωπιστεί σωστά, θα έχει πιθανώς μεγαλύτερη σημασία και αξία στη συνείδηση του Έλληνα πιλότου, ιδίως των περισσότερων από εμάς που λόγω υποχρεώσεων αλλά και έλλειψης αγωνιστικής εμπειρίας, δεν σκεφτόμαστε καν το ενδεχόμενο συμμετοχής σε ξένους αγώνες...
Στο φινάλε, πολλές συναντήσεις μέσα στο χρόνο δεν είναι το ζητούμενο - έστω και fun?
Όσο αφορά τον αριθμό συμμετοχών, παράλληλα με τους αγώνες της League, μπορούν να προγραμματίζονται σεμινάρια, SIV, εξετάσεις πτυχίων, διαλέξεις, διθέσιες πτήσεις εθισμού κλπ ως επιπλέον κίνητρο για τη συμμετοχή περισσότερων πιλότων, αλλά και πιθανώς για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων για ενασχόληση με το άθλημα...
Και επεκτείνω λίγο :
1. Όλοι οι αγώνες FAI cat 2. εντάσσονται στην League, άρα και του πρωταθλήματος, πράγμα που δεν γνώριζα, άρα η αρχική πρότασή μου έχει ήδη επικυρωθεί από τα σωματεία εν’αγνοία μου...!
2. Πρωτάθλημα και Λίγκα είναι απλώς λέξεις. Προσωπικά εκλαμβάνω την έννοια της Λίγκας ως ανώτερης αυτής του πρωταθλήματος ως προς τη σημασία της για την εξέλιξη του ελληνικού παραπέντε, αγωνιστικού ή μη ! Ωστόσο είναι διοργανώσεις με διαφορετική λογική, προσανατολισμό, λειτουργία και εξυπηρετούν διαφορετικό αλλά συγκεκριμένο σκοπό η κάθε μια και γι’αυτό δεν μπορούν να χαρακτηριστούν άνισης αξίας συγκρινόμενες.
Πρωτάθλημα = 1 ή 2 αγώνες που με
μαζική συμμετοχή, στον ίδιο τόπο και τις ίδιες πτητικές συνθήκες, διαμορφώνουν την κατάταξη του πρωταθλήματος Ελλάδας, που με τη σειρά της διαμορφώνει την εθνική ομάδα ( με μεγάλες διοργανωτικές απαιτήσεις από τα αναλαμβάνοντα αυτούς τους αγώνες σωματεία, αναγκαστικά…)
Λίγκα = Πολλοί, μικρότερων διοργανωτικών απαιτήσεων αγώνες, που αποσκοπούν στο
μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συμμετοχών σε αγώνες από ατομικής πλευράς του κάθε αθλητή ( η μαζική συμμετοχή δεν αποκλείεται λόγω του ορισμού της! – μην παρεξηγούμαστε !)
3. Εν ‘τέλει η όλη λογική σχετικά με τους αγώνες, καταλήγει στο εξής ερώτημα : Θέλουμε λίγους και μεγάλους αγώνες κατά τη διάρκεια του έτους ή πολλούς με μικρότερες διοργανωτικές απαιτήσεις ?(εξαιρούνται αναγκαστικά οι αγώνες πρωταθλήματος που πρέπει να είναι ελάχιστοι και μεγάλοι) Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ίσως να μην είναι και τόσο προφανής, διότι μπορεί να εμπλέκει παράγοντες που οι πιλότοι που είμαστε έξω από τα διοργανωτικά πράγματα, να μην γνωρίζουμε.
4. Προβλέπω ότι σχετικά με την ύπαρξη πολλών αγώνων και αναγκαστικά μικρότερης αριθμητικής συμμετοχής πιλότων σε αυτούς, αφού από έναν αριθμό και μετά τίθεται πλέον και οικονομικό ζήτημα για τον καθ’ένα από εμάς, θα υπάρξουν ενστάσεις του τύπου : Μικρός αριθμός πιλότων σε έναν αγώνα συνεπάγεται μείωση της βαθμολογικής απόδοσης του συγκεκριμένου αγώνα για τους συμμετέχοντες πιλότους. Σωστό. Αλλά λύσεις μπορούν να βρεθούν, όπως : Α) Από όλους τους αγώνες Λίγκας, να προσμετρήσουν στη βαθμολογία της Λίγκας στο τέλος του έτους, μόνο εκείνοι που είχαν ένα ελάχιστο αριθμό συμμετοχών που θα καθοριστεί ή που απέδωσαν στον 1ο πάνω από ορισμένο βαθμολογικό όριο (ωστόσο μια λύση που δεν μου φαίνεται δίκαιη για τα σωματεία που καταθέτουν κόπο στη διοργάνωση αγώνων) Β) Δημιουργία και τρίτου θεσμού που θα ονομάζεται, ας πούμε, Ελληνικό Κύπελο και η βαθμολόγηση στο τέλος του έτους, θα βγαίνει από όλους τους αγώνες όπως προβλέπεται από την ανακοίνωση της ΕΑΠ σχετικά με τη Λίγκα (και ουσιαστικά θα είναι η καθαρόαιμη έννοια και σκοπός που υπηρετεί η δημιουργία της Λίγκας εντός των ελληνικών συνόρων )
5. Έτσι και κλείνοντας, διασαφήνιση στόχων του κάθε θεσμού : Όλοι οι αγώνες χαρακτηρίζονται αγώνες κυπέλου. Πρωτάθλημα = διαμόρφωση εθνικής ομάδας. Λίγκα = εκείνοι από τους αγώνες του κυπέλου που εκπλήρωσαν τα κριτήρια για υποβολή βαθμολογίας στη FAI. Κύπελο Ελλάδας = με μεγάλη αξία για όλους τους συμμετέχοντες πιλότους της ελληνικής πραγματικότητας και συνθηκών και ιδιαίτερα τους μη μετέχοντες σε διεθνείς αγώνες.
Τι εξυπηρετούν οι πολλοί αγώνες κατά τη διάρκεια του έτους : Ούτε για τη Δράμα είναι εύκολο να κατέβει στο Καλέντζι, ούτε για μένα που μένω Αθήνα είναι εύκολο να πάω στη Δράμα. Έτσι απομακρυσμένα σωματεία, θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν περισσότερους Αγώνες στη διάρκεια του έτους για να συμμετέχουν έτσι οι κοντινοί πιλότοι. Αυτό από την άλλη μεριά δεν αποκλείει εξ’ορισμού τον Κρητικό πιλότο που θέλει να ανεβεί στη Δράμα και να βάλει έναν ακόμα αγώνα στο ενεργητικό του! Απλά πρέπει να σκεφτούμε μία φόρμουλα χωροταξικής διανομής των αγώνων στην Ελλάδα ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πιλότους να συμμετάσχουν σε όσο γίνεται περισσότερους αγώνες, χωρίς να εξαντληθούν οικονομικά και να συμμετέχουν έτσι με ικανό αριθμό αγώνων στην τελική βαθμολογία του Ελληνικού κυπέλου (ή Λίγκας-δεν κολλάμε στα ονόματα). Έτσι θα έχει πραγματικά νόημα και αξία ως θεσμός, θα αναβαθμίσει ουσιωδώς τα αγωνιστικά πράγματα στη χώρα μας, τα σωματεία θα έχουν έργο να επιδείξουν στο τέλος του χρόνου, το τμήμα παραπέντε της ΕΛΑΟ θα εμφανίζεται πολύ δραστήριο και μέσα σ’αυτό το πλήθος συναντήσεων, σίγουρα θα προβληθεί το άθλημα στην Ελλάδα αλλά και η Ελλάδα ως προορισμός παραπέντε, στο εξωτερικό…
Is just an opinion…