από lovedoctor » Πέμ Απρ 22, 2010 1:44 am
Τελικά η απάντηση της μιας γραμμής που έδωσα δεν ήταν αρκετή.
Oι διαφορές μεταξύ 60csx και etrex legend hcx είναι:
το 60csx διαθέτει μαγνητική πυξίδα και βαρομετρικό υψόμετρο
το 60csx διαθέτει ένα εκατοστό περίπου μεγαλύτερη οθόνη
το etrex legend hcx διαθέτει μεγαλύτερη αυτονομία μπαταριάς κατά 1/3 από το 60csx
το etrex legend hcx είναι φθηνότερο 130€ περίπου από το 60csx (ενδεικτικές τιμές Ελλάδας)
σε όλα τα υπόλοιπα είναι ακριβώς τα ίδια.
Ότι λοιπόν θα γράψω από δω και πέρα πιθανόν να ισχύει και για τα δυο αλλά ισχύει σίγουρα για το etrex legend hcx.
Πριν 6 μήνες περίπου αγόρασα το etrex legend h (με την ασπρόμαυρη οθόνη και τα 24 ΜΒ εσωτερική μνήμη)
Το κράτησα 2 μήνες και το έδωσα γιατί δεν μπορούσα να του εγκαταστήσω τον χάρτη που ήθελα λογω μνήμης (δεν παίρνει κάρτα μνήμης) και γιατί δεν έκανε πλοήγηση.
Αμέσως μετά αγόρασα το etrex legend hcx με μια κάρτα micro SD των 2 GB.
Πρόκειται για κατά πολύ καλύτερη συσκευή από την προηγούμενη. Τέλειος δέκτης ο οποίος λαμβάνει σήμα από τους δορυφόρους ακόμα και μέσα στο σπίτι.
Φόρτωσα στην κάρτα δυο χάρτες (Αnavasi και Euro greece) ταυτόχρονα. Εμφανίζονται ο ένας πάνω στον άλλο δεν επιλεγείς δηλ έναν από τους δυο.
Στην πλοήγηση στο δρόμο είναι αρκετά καλό αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα gps αυτοκίνητου λόγω του ότι είναι λίγο αργό λογω έλλειψης γρήγορου επεξεργαστή.
Μετά τη μικρή εισαγωγή πάμε στη χρήση στο παραπέντε:
Παραμετροποιήσιμο όσο δεν φαντάζεσαι. Μπορείς να βλέπεις στην οθόνη ότι θες εσύ και όσα πεδία θες.
Έως 4 πεδία για χρήση με το χάρτη ή την πυξίδα ή την πορεία και έως 8 πεδία χωρίς χάρτη κλπ.
Παράδειγμα 1:μιση οθόνη χάρτης ή πορεία και μισή 4 πεδία: ταχύτητα, υψόμετρο, απόσταση ως επόμενο, ώρα ως επόμενο
Παράδειγμα 2: ταχύτητα, υψόμετρο, απόσταση ως επόμενο, ώρα ως επόμενο, κάθετη ταχύτητα, glide ως επόμενο, πορεία, συνολική απόσταση.
Αποθηκεύει 10.000 σημεία (ίχνη) στη μνήμη της συσκευής αλλά υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης αντιγραφής των ιχνών στην κάρτα μνήμης. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ψάχνεις υπολογιστή κάθε 10 ώρες πτήσης (περίπου)που κάνει να γεμίσει η μνήμη της συσκευής. Μπορείς δηλαδή να έχεις ακόμα και όλες πτήσεις που θα κάνεις σε όλη σου τη ζωή μέσα στην κάρτα της συσκευής όσο υπερβολικό και να ακούγεται.
Εμφανίζει τους πυλώνες στο χάρτη ή στη σελίδα πλοήγησης και μπορείς να ρυθμίσεις και σε ποια ακτίνα θα πηγαίνει στον επόμενο.
Ηχητικές ειδοποιήσεις όταν πλησιάζεις στον πυλώνα, όταν φτάσεις και τον πάρεις και όταν είσαι εκτός πορείας κ.α. τις οποίες μπορείς ακόμα και να αλλάξεις μέσα από μενού 20 ήχων περίπου.
Το ότι έχει τα κουμπιά στο πλάι εμένα δε μου δημιουργεί πρόβλημα γιατί κατά τη διάρκεια της πτήσης συνήθως δεν χρειάζεται να πατήσω κανένα.
Και για να γελάσουμε και λίγο:
Αν κάποιος φάρδος φίλος σου που πετάτε μαζί κάνει κανένα XC και χρειαστεί να πας για περισυλλογή γιατί εσύ είσαι γκαντέμης και πάτωσες, ακόμα και να μην ξέρεις τους δρόμους της περιοχής βάζεις την πλοήγηση και σε πάει δρόμο-δρόμο. Το αναφέρω γιατί το κάνω συνέχεια τώρα τελευταία, μόνο που αυτός που πάω και μαζεύω είναι λίγο περισσότερο πιλότος από κωλόφαρδος. Το etrex λοιπόν σε κάνει άριστο στην περισυλλογή.
Αν είδες στο forum το βιντεάκι από το Discovery channel που δείχνει την ομάδα του Brent Chandler στα Ιμαλάια τότε θα είδες ότι πάνω στο cockpit υπάρχουν garmin etrex και για να τα πετάνε αυτοί κάτι θα ξέρουν…
Συνοψίζοντας, αν έχεις 310-330€ πάρε το 60csx, αν έχεις 180-200€ τότε πιστεύω ότι το etrex είναι μονόδρομος.
Πάντως αν είχα 310-330€ θα έπαιρνα το etrex και ένα vhf παρά ένα 60csx.
Αν έρθεις προς Θεσσαλία μεριά μπορώ να στο δείξω και να το δοκιμάσεις.
Ελπίζω να σε βοήθησα.
Νίκος
don't leave your dreams on the cemetery