Ημερομηνία Σάβ Απρ 27, 2024 10:53 am
Text Size

Οργάνωση πτήσεων / μετακινήσεων

Νέο site Πρόβλεψης Ανεμοπορικού Καιρού

Που θα πετάξουμε, πότε και πως θα πάμε εκεί

Συντονιστής: Moderators

Νέο site Πρόβλεψης Ανεμοπορικού Καιρού

Δημοσίευσηαπό tsoukasvaggelis » Τρί Οκτ 16, 2007 3:53 pm

Αγαπητοί φίλοι,

Τι κάνει κάποιος που δεν προλαβαίνει να πετάξει λόγω δουλειάς και έχει ξεμείνει από καναρίνι λόγω φωτιάς μέσα στο κλουβί?

Παίζει με το internet.

Το νέο μου λοιπόν site είναι σχεδόν έτοιμο, με νέες πληροφορίες, όπως χάρτη πρόβλεψης θερμικών, όπου χρωματίζονται οι περιοχές αστάθειας ανάλογα, με realtime δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που δείχνουν τα σύννεφα, με web κάμερες ανά την Ελλάδα, και γενικά έχω κάνει μια προσπάθεια να συγκεντρώσω απαραίτητη και φιλτραρισμένη πληροφορία για να μην χαθούμε εντελώς ψάχνοντας.

Το βράδυ σήμερα υπολογίζω να βγει στον αέρα...

Το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι αλγόριθμοι πρόβλεψης κάνουν σφάλμα, γιατί βασίζονται σε παραδοχές που δεν λαμβάνουν 100% υπόψιν το τοπικό ανάγλυφο σε καλή ανάλυση και έτσι μαπίνουν σφάλματα του τελικού τύπου
..."Ο Τσούκας έπεσε έξω"....

Γι αυτό θα περάσει μια περίοδος αξιολόγησης των στοιχείων, γιατί συγκρίνω την τελική πραγματικότητα με 3 διαφορετικής λογικής προβλέψεις, ωστε να δούμε ποια πέφτει πιο κοντά για κάθε περιοχή πτήσης που δίνουν τα διάφορα μοντέλα.
Stay tuned....

Βαγγέλης Τσούκας
Freedom Team

PS
ένα παράδειγμα είναι το παρακάτω:
http://www.sky.gr/album_pic.php?pic_id=372

tsoukasvaggelis
Competition
 
Δημοσ.: 458

Δημοσίευσηαπό tsoukasvaggelis » Τρί Οκτ 16, 2007 10:32 pm

Το site είναι έτοιμο.
Αν υπάρχουν σχόλια με προσοχή γιατί είμαι και άσχετος

Βαγγέλης Τσούκας

www.sky.gr/tsoukas

tsoukasvaggelis
Competition
 
Δημοσ.: 458

Δημοσίευσηαπό norad » Τρί Οκτ 16, 2007 10:58 pm

Βαγγέλη έγραψες! Όλα σε ένα! δεν έχουμε παρα να περιμένουμε 5-6 μήνες να ξανανοίξει η σεζόν για πτήση :)

norad
Διαχειριστής||Διαχειρίστρια
 
Δημοσ.: 2013

Re: Νέο site Πρόβλεψης Ανεμοπορικού Καιρού

Δημοσίευσηαπό georgek » Τετ Οκτ 17, 2007 7:39 pm

Πρώτο μου post στο forum παρότι το παρακολουθώ αρκετό καιρό.

Βαγγέλη μπραβο είσαι άξιος !!!

Ευχαριστώ για την προσφορά σου εσένα καθώς και όλους τους κυρίους που έχουν την ευθύνη του sky.gr

Γιώργος

georgek
EN B
 
Δημοσ.: 46

Re: Νέο site Πρόβλεψης Ανεμοπορικού Καιρού

Δημοσίευσηαπό agrodoc » Πέμ Οκτ 18, 2007 1:52 am

Μπράβο Βαγγέλη, ωραίος!
Πολύ χρήσιμο εργαλείο - site. Η "μέρα" είναι αυτή που μας "πετάει" και 'οχι ο τόπος! Άντε καλές πτήσεις!

agrodoc
Competition
 
Δημοσ.: 302

Re: Νέο site Πρόβλεψης Ανεμοπορικού Καιρού

Δημοσίευσηαπό vagos » Πέμ Οκτ 18, 2007 2:26 pm

Και απο μενα ενα ευχαριστω στον Van Tsouk !!!!!! Αξιος ,,,αξιος :o

vagos
Competition
 
Δημοσ.: 1007

Re: Νέο site Πρόβλεψης Ανεμοπορικού Καιρού

Δημοσίευσηαπό georgex » Πέμ Οκτ 18, 2007 5:05 pm

Μπράβο Βαγγέλη.

Μιά παρατήρηση, όταν περιλαμβάνεις εικόνα από κάποιο άλλο site, μην αλλάζεις το μέγεθος. Πχ αστάθεια και πιθανότητα καταιγίδας, τις έχεις κάνει πιό μεγάλες. Δεν κάνει αυτό πάντα τις εικόνες πιό ευανάγνωστες, ειδικά αν το scale δεν είναι ακέραιο πολλαπλάσιο. Κάποιες άλλες τις έχεις μικρύνει, γι' αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος, πχ στα Soundings, το WRF.

Άλλωστε πιό απλό από άποψη κώδικα είναι να τις δείχνεις όπως είναι!

georgex
Competition
 
Δημοσ.: 620

Re: Νέο site Πρόβλεψης Ανεμοπορικού Καιρού

Δημοσίευσηαπό stavros » Παρ Οκτ 19, 2007 3:32 am

Βαγγέλη μπράβο σου, το έχω ήδη στα αγαπημένα.
Για αρχή είναι πάρα πολύ καλό ελπίζω να βρεις και βοήθεια στο έργο σου που κάνεις με μεράκι, πιστεύω θα ήταν καλύτερα εν καιρό αν μπορούσες να απλοποιήσεις κάποιους πίνακες με κάποιες επεξηγήσεις ίσως για να είναι και πιο προσιτό και στους πιο αδαείς .
Κάθε αρχή και δύσκολή καλή επιτυχία σου εύχομαι και σε ευχαριστώ εκ τον προτέρων για τις πληροφορίες που θα παίρνω για τον καιρό μέσα από την δουλεία σου.

stavros
Competition
 
Δημοσ.: 264

Re: Νέο site Πρόβλεψης Ανεμοπορικού Καιρού

Δημοσίευσηαπό achim » Παρ Οκτ 19, 2007 12:09 pm

Ήταν πραγματικά αναγκαίο να "μαζευτούν" όλα σε ένα, γιατί "πηδούσαμε" απο το ένα site το άλλο για να πάρουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Εύγε....

ΥΓ: φαντάζομαι πως κι εσύ τον "έχασες" το καιρό τις μέρες του κυπέλλου στον Εμπεσό (όπως και οι μετεωρολόγοι και όλα τα σχετικά sites), γι αυτό δεν ήρθες.
Η μήπως όχι?

Ιωακείμ

achim
Competition
 
Δημοσ.: 549

Δημοσίευσηαπό tsoukasvaggelis » Παρ Οκτ 19, 2007 1:36 pm

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, γιατί προσπάθησα να τα συγκεντρώσω όλα όπως λέει ο Ιωακείμ, αλλά μπαίνουν πολλοί υπολογισμοί που είναι manual και χρονοβόροι για να ενημερώνονται κάθε μέρα.

Στην πρώτη σελίδα, βλέπεις γενικά και παίρνεις μια εικόνα για τους ανέμους, τη νέφωση και την πιθανή βροχή, οπότε και καταλαβαίνεις στο περίπου που θα πας να πετάξεις την ίδια και την επόμενη ημέρα.

Στη συνέχεια, περνάς στα Blipmaps, για περισσότερες λεπτομέρειες όπως βάσεις, θερμικά, άνεμοι στο ύψος που ανεβαίνουν τα θερμικά, με σκοπό να σχεδιάσεις τη σωστή διαδρομή του XC που θέλεις να κάνεις.Η χρωματική διαβάθμιση βοηθάει σε αυτή την - μια εικόνα χίλιες λέξεις - εκδοχή.

Μπορείς για να επιβεβαιώσεις τα μοντέλα και να έχεις προσωπική άποψη, να δεις τα links με τις τοπικές συνθήκες που επικρατούν ανά την Ελλάδα - απογειώσεις (πχ Αμφίκλεια), και αν πάλι και αυτό δεν είναι αρκετό, μπορείς να πάρεις τα τεφιγράμματα που έχουν μετρηθεί (Actual) για Αθηνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, ή τα προβλεπόμενα (Forecast) Soundings με βάση το WRF μοντέλο, για Αθήνα, Θεσσαλονίκη Ιωάννινα και σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του meteo, Skiron κλπ, μπορείς να δεις τι θα συμβεί σήμερα ή αύριο αντίστοιχα.

Για το τί συμβαίνει τώρα, μπορείς να δεις εικόνες από δορυφόρους, realtime μετεωρολογικούς σταθμούς για όλη την Ελλάδα πάνω σε χάρτη, και αν πάλι θες να δεις και με τα μάτια σου, υπάρχουν οι Web Cams, όπου βλέπεις ΒΔ της Θεσσαλονίκης, Δ της Πάτρας, Δ της Αθήνας τον ουρανό αυτή τη στιγμή.

Τέλος έχω βάλει και διάφορα Links, μέσα από τα οποία μπορείς να δεις τι προβλέψεις δίνουν τα γνωστά sites, αλλά να πάρεις και forecast Soundings που δίνει το Αμερικάνικο ΝΟΑΑ για το στίγμα και την ώρα που σε ενδιαφέρει.

Υπάρχει και μια σελίδα με έναν πίνακα συνηθισμένων απογειώσεων, με πρόβλεψη για βάσεις, θερμικά, ανέμους με μεγαλύτερη ακρίβεια, που βέβαια είναι πολύ χρονοβόρο γιατί το κάνω εντελώς manual και για την ανάλυση των στοιχείων και για το πέρασμα στη σελίδα, και θα προσπαθώ όταν αξίζει ο καιρός να το ενημερώνω κάθε Παρασκευή, εφόσον υπάρχει και το σχετικό ενδιαφέρον.

Ο σκοπός για όλα αυτά είναι ένας.

Ο σωστός σχεδιασμός των πτήσεων Cross Country, ώστε να καταφέρουμε να Μεγιστοποιήσουμε αυτό που μπορεί να μας δώσει η κάθε μέρα σε χιλιόμετρα.

Βαγγέλης Τσούκας

PS
Ιωακείμ συγχαρητήρια για τον Εμπεσσό. Εγω δυστυχώς λόγω δουλειάς δεν μπόρεσα να έρθω, και είναι ο Δεύτερος αγώνας που δεν είμαι εκεί, σε ένα εξαιρετικό μέρος που μπορεί να δώσει πολλά χιλιόμετρα.

tsoukasvaggelis
Competition
 
Δημοσ.: 458

Δημοσίευσηαπό tsoukasvaggelis » Πέμ Οκτ 25, 2007 1:25 pm

Σχετικά με το νέο site που φαίνεται ότι έχει προοπτικές σαν εργαλείο, σκοπεύω να ενσωματώσω σε μια σελίδα όλους τους τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς που στέλνουν στο internet στοιχεία σε πραγματικό χρόνο.

ήδη τώρα υπάρχει η παρακάτω σελίδα
http://www.sky.gr/tsoukas/stations.html

που δείχνει ένα realtime χάρτη της Ελλάδας με τις συνθήκες που καταγράφουν τώρα, κάποιοι τέτοιοι σταθμοί.

Σκοπεύω να προσθέσω μια σελίδα με μια λίστα μετεωρολογικών σταθμών, από την οποία θα μπορείτε να αναζητήσετε έυκολα και χωρίς πολύ ψάξιμο κάποια στοιχεία όπως άνεμο, κατεύθυνση, βαρομετρική πίεση, θερμοκρασία, dewpoint για την περιοχή που σας ενδιαφέρει.

Αν λοιπόν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, πείτε μου τι θα σας εξυπηρετούσε για να ψάξω και να συγκεντρώσω στοιχεία για αυτές μόνο τις περιοχές και να μην χανόμαστε ψάχνοντας δεξιά και αριστερά.

Βαγγέλης Τσούκας
freedom Team

tsoukasvaggelis
Competition
 
Δημοσ.: 458

Δημοσίευσηαπό tsoukasvaggelis » Παρ Νοέμ 02, 2007 11:05 pm

Νέα έκδοση με τον καιρό του Σαββάτου.

www.sky.gr/tsoukas

Μανόλη το προγραμματάκι είναι εξαιρετικό. Είναι ότι χρειαζόμουν για να ενημερώνω το site από οπουδήποτε.

Βαγγέλης Τσούκας

tsoukasvaggelis
Competition
 
Δημοσ.: 458


Επιστροφή στην Οργάνωση πτήσεων / μετακινήσεων

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 43 επισκέπτες