Ο πίνακας με τα g, ισχύει για μια συντονισμένη στροφή στην οποία δεν χάνεις ύψος και κρατάς τον ορίζοντα σταθερό. Στην περίπτωση του σπιράλ αυτό αλλάζει καθώς οι δυνάμεις και οι ταχύτητες αναλύονται διανυσματικά και τρισδιάστατα με άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα τα g που αισθάνεσαι να είναι λιγότερα, καθώς μέρος της ενέργειας που έχεις δαπανάται κατά την κάθοδό σου και μειώνεται η δυναμική σου ενέργεια λόγω της καθόδου, αλλά ταυτόχρονα για τον υπολογισμό της κεντρομόλου επιτάχυνσης πρέπει να υπολογίσεις την οριζόντια συνιστώσα της ταχύτητάς σου, καθώς υπάρχει και η κατακόρυφη συνιστώσα.
Αν πχ η κατακόρυφη συνιστώσα της ταχύτητας είναι πχ -18m/s = 65kmh, ενώ η γραμμική σου ταχύτητα είναι πχ 100kmh, και η ελικοειδής κίνησή σου ακολουθεί μια γωνία πχ ~30 μοίρες, η οριζόντια συνιστώσα της ταχύτητάς σου μπορεί να είναι πχ 50kmh, οπότε με αυτή την συνθήκη μπορεί να αισθάνεσαι τα μισά g από ότι λέει ο πίνακας.
Δεν ξέρω τι γίνεται μέσα σε στιγμιαίες μεταβολές ταχύτητας, όπως σε ένα wing over ή σε κάποια άλλα ακροβατικά, υπάρχουν όμως ειδικά μικρά και φτηνά όργανα τα g-μετρα, που κρατάνε τη μέγιστη ένδειξη και κάποιος μπορεί να το διερευνήσει.
Το απλούστερο όργανο θα μπορούσε να είναι μια απλή ζυγαριά με ελατήριο, και ένα κρεμασμένο βάρος οπόιασδήποτε μάζας, το οποίο πχ ανεχει μάζα ένα kg, με 3 g η ζυγαριά θα έδειχνε μέσα στη στροφή 3kg.
[ img ]όποιος έχει iphone, υπάρχει και εφαρμογή που χρησιμοποιεί τα αξελερόμετρα της συσκευης και σου δίνει ακριβώς τα g κάθε στιγμή, ενώ σου κρατάει τη μέγιστη θετική και τη μέγιστη αρνητική τιμή.
[ img ]Βαγγέλης Τσούκας