Σωστές Ταχύτητες Πτήσης στο Cross Country
Όταν κάνεις πολύ καιρό να πετάξεις, και ενώ βρίσκεσαι κάτω από υψηλό βαθμό στέρησης, έχεις δύο επιλογές συνήθως. Είτε να μην το σκέφτεσαι από άμυνα να προστατέψεις τον εσωτερικό σου κόσμο, και να μην καταλήξεις στα ναρκωτικά, κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις άρνησης ότι σου λείπει η πτήση, είτε από την άλλη επιλογή, να κάτσεις να σκεφτεις, να διαβασεις, να μελετήσεις στατιστικά τον τρόπο που πετάς.
Στα πλαίσια τέτοιων συλλογισμών, κάθησα μια μέρα (νύχτα) να ασχοληθώ με το θέμα του ποιές είναι οι σωστές ταχύτητες με τις οποίες πρέπει να πετάει κάποιος για να πετυχαίνει τον καλύτερο δυνατό λόγο με το αλεξίπτωτό του, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο αέριο μέσο που χρησιμοποιούμε.
Τι γίνεται όταν έχει αντίθετο άνεμο , καθοδικά ή ανοδικά και κινείσαι προς μια κατεύθυνση προς την οποία περιμένεις να συναντήσεις ένα θερμικό? Και πόσο γρηγορα ή αργά μπορείς να τρέξεις προκειμένου να πετύχεις το γρήγορο και αποτελεσματικό ταξίδι, με τον καλύτερο λόγο, και τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα απεναντι σε αυτό το παιχνίδι με το χρόνο και την απόσταση που λέγεται cross country?
Α πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, και ας δούμε τι λέει η θεωρία των ταχυτήτων που βασίζεται στις πολικές καμπύλες, και τι λέει η θεωρία Mc Cready για όλα αυτά?
Κατεβάστε τα δύο αρχεία σε Word και Excel.
To πρώτο περιγράφει το ζήτημα του πως να υπολογίζεις την καλύτερη ταχύτητα πτήσης ανάλογα με τις συνθήκες, και εξηγεί ένα πειραματικό μοντέλο που λειτουργεί αν τρέξεις το δεύτερο αρχείο, που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως γίνονται οι υπολογισμοί.
Δεν είναι το πιο απλό θέμα, αλλά έχει ενδιαφέρον να δείτε πως οι μικρές λεπτομέρειες επηρεάζουν σημαντικά τις επιδόσεις μας στην πτήση.
Manual
http://www.sky.gr/tsoukas/Several/Speed ... ulator.doc
Calculator
http://www.sky.gr/tsoukas/Several/Speed ... lator.xlsx
Βαγγέλης Τσούκας