Ημερομηνία Πέμ Μάιος 08, 2025 1:29 am
Text Size

Περιγραφές Πτήσεων & Cross Country

Δελφοί - Πτήση στον ομφαλό της γης

Πείτε μας πως πετάξατε

Συντονιστής: Moderators

Δελφοί - Πτήση στον ομφαλό της γης

Δημοσίευσηαπό tsoukasvaggelis » Δευτ Φεβ 20, 2006 3:57 am

Γεια σας φίλοι.

Όποιος δεν έχει πετάξει στη Δυτική πλευρά του Παρνασσού, έχει χάσει πολλά.

Εντελώς Αλπική πτήση, με χιονισμένες κορφές, βράχια, έλατα, χαράδρες, απίστευτη ομορφιά.

Το μέρος είναι εξαιρετικό και δίνει ευκαιρίες για cross country, με εικόνες συγκινητικές και μεγάλες προοπτικές.

Τέλειο
Δελφοί - Καλίδρομο μέσα στο χειμώνα!

http://www.sky.gr/modules.php?name=leon ... ghtID=1361

[ img ]

tsoukasvaggelis
Competition

Δημοσ.: 459

Δημοσίευσηαπό georgex » Δευτ Φεβ 20, 2006 11:09 am

Βαγγέλη μπράβο! Ξέρω το μέρος (από κάτω όμως) και πρέπει να ήταν πραγματικά πολύ όμορφη πτήση. Ζηλεύω...
Δώσε μια περιγραφή.

Με τι κέφι τώρα να ανεβάσω φωτογραφίες από το Κανδήλι...

georgex
Competition

Δημοσ.: 620

Δημοσίευσηαπό tsoukasvaggelis » Δευτ Φεβ 20, 2006 2:00 pm

Aνεβήκαμε στην απογείωση με τον Ξηρό και τον Ανδρέα. Αυτή στο εκκλησάκι κάτω από τους δελφούς, στη στροφή που έχει ένα κάμπινγκ με τροχόσπιτα. Χρειάστηκε να περπατήσουμε 100 μέτρα για να φτάσουμε σε ένα καθαρό σημείο. Πολύ εύκολα βρεθήκαμε στον αέρα, και με ένα +5 (έφτασε +6,3) πιάσαμε βάση ακαριαία. Η θέα με το χιονισμένο παρνασσό από τη μία και τη θάλασσα από την άλλη, σε συνδυασμό με έναν απίστευτο ορίζοντα από βουνά , όπως τα βαρδούσια και η Γκιώνα, ήταν άπαιχτη.

Πιάνοντας βάση, φύγαμε πίσω, βόρεια, και πιάσαμε τα πίσω βουνά, που για αρκετά χιλιόμετρα σχημάτιζαν μια κορυφογραμμή, γεμάτη έλατα, χιονισμένες αλπικές κορυφές και σύννεφα. Η εικόνα ήταν εκπληκτική πάνω στα οροπέδια όπου κύκλωνες ντριφτάροντας 100 μέτρα πάνω από τα δέντρα και αν και φαινόταν λίγο αβέβαιο το που θα προσγειωνόσουν αν έχανες το θερμικό, στην πραγματικότητα το βουνό είχε πολλες διεξόδους για να βγεις έξω και να προσγειωθείς κοντά σε δρόμο.

Το αποκορύφωμα της πτήσης ήταν στο τέλος αυτής της κορυφογραμμής, προς το σημείο σύνδεσης του Παρνασσού με τη Γκιώνα, όπου υπήρχε αυχένας στα 1600, με τη βάση στα 1500, και έπρεπε να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή για να βρείς παράθυρο από το σύννεφο να περάσεις πίσω προς τό χωριό Μαριολάτα.

Το πέρασμα του αυχένα ήταν σε γενικές γραμμές ήσυχο, αν και πέρναγες στα υπήνεμα με 18 χλμ ούριο και λιγότερο από 100 μέτρα πάνω από την κορυφή. Μετά, δραματική κάθοδος μέχρι το χωριό με λόγο λιγότερο από 5:1 και ταραγμένο υπήνεμο θερμικό για σώσιμο, μερικά μέτρα πάνω από το χωριό. Αυτό έδωσε 1000 μέτρα, με τα οποία σιγά σιγά και κυκλωνοντας ότι υπήρχε, έφτασα στους πρόποδες του Καλλίδρομου. Δυστυχώς εκείνη την ώρα πολύ πυκνά Cirrus έσβησαν για 10 λεπτά κάθε θερμική δραστηριότητα, και έτσι αναγκάστηκα να προσγειωθώ δίπλα στους πυλώνες της υψηλής τάσης, ανατολικά από το Παλαιοχώρι. Μετά από 10 λεπτά ο καιρός άνοιξε πάλι και σκάγανε ριπές 15-20 χλμ. από δυτικά, ενώ ο τόπος γέμισε cumulus.

Πρέπει να παραδεχτώ την άπειρη τύχη να προσγειωθώ κοντά στο σπίτι της Γιωργίας, και να την ευχαριστήσω που ήρθε να με μαζέψει, ενώ το full aervice, περιελάμβανε μαθήματα baby sitting, καφεδάκι, Μπύρες και κοψίδια και μεταφορά στη Γραβιά όπου με περίμενε αργότερα ο Ξηρός για την επιστροφή.

Γιάννη, σε ευχαριστώ για τον κόπο σου, και νομίζω ότι το μέρος που πετάξαμε είναι τόσο καλό που γρήγορα ο κόσμος θα το ανακαλύψει και θα έχεις πολύ περισσότερη παρέα εκεί από ότι τώρα.

Δείτε πάντως και αυτό, γιατί η πρόβλεψη δεν έπεσε και πολύ έξω τελικά.Φαίνεται ότι η χαμηλότερη υγρασία της περιοχής έδωσε λίγο ισχυρότερα θερμικά, αλλά η βάση ήταν σωστή.

http://www.sky.gr/modules.php?name=Foru ... opic&t=926

Φίλοι μου , το Σάββατο μύρισα άνοιξη στον ουρανό...προετοιμαστείτε.

Με εκτίμηση

Βαγγέλης Τσούκας

tsoukasvaggelis
Competition

Δημοσ.: 459

Δημοσίευσηαπό guru » Δευτ Φεβ 20, 2006 2:33 pm

Μπράβο van-tsouk, αυτές οι πτήσεις τέτοια εποχή είναι μοναδικές. Με την περιγραφή σου μας πήρες και εμάς στην βόλτα σου.

Μπράβο και στον adreas που ξαναγύρισε στον ομφαλό και πήρε και έξτρα OLC points.

Apostolos Mavrothalassitis
Axis team
guru
Competition

Δημοσ.: 537

Δημοσίευσηαπό adreas » Δευτ Φεβ 20, 2006 5:11 pm

guru έγραψε:Μπράβο και στον adreas που ξαναγύρισε στον ομφαλό και πήρε και έξτρα OLC points.

Κολοκύθια γύρισα, Άμφισσα προσγειώθηκα. Από την αρχή της πτήσης έτρεχα και δεν έφτανα. Οι άλλοι δυο είχανε πάρει φόρα και τρέχανε βόρεια κι εγώ άρπαζα ότι ύψος προλάβαινα και τους κυνηγούσα. Σπάσαμε για καλά προς τη Γκιώνα όπου ο μεν Βαγγέλης την κοπάνησε για βόρεια, ο Γιάννης για Δυτικά κι εγώ έφτασα όπως πάντα αργά κι έμεινα χωρίς επικοινωνία (ασύρματος γιοκ με το που χάθηκε η οπτική επαφή) να χαζεύω τα έλατα. Η κορυφή είχε σύννεφο και δε μπορούσα να δω τι είχε από πίσω. Έτσι έκανα δυναμικό παρέα με κάτι γεράκια για κάμποση ώρα μέχρι που βαρέθηκα κι είπα να γυρίσω (με βαρεθήκανε και τα γεράκια). Δρόμους και ξέφωτα για προσγείωση ειχε χιλιάδες αλλά το χιόνι ήτανε απάτητο στους δασικούς δρόμους (κι έχει να ρίξει καιρό) αυτοκίνητο εκεί δεν πάει τέτοια εποχή ούτε γι αστείο. Όποιος κάνει κάνα αστείο και προσγειωθεί εκεί θα περπατάει κάνα μήνα μέχρι να βγει. Ο γυρισμός μούρλια, περνάγανε κάτι σύννεφα απο πάνω κι εγώ τράβαγα μια ευθεία κι ανέβαινα, όχι σαν το πήγαινε που είχα γίνει ερπετό. Τόσο μούρλια που άρχισα να ασχολούμαι με τη ζώνη μου που δε με βόλευε στους ώμους αλλά δεν ήξερα και απο που χαλαρώνει (είναι καινούρια). Αποροφήθηκα τόσο πολύ με τη $^&%$^*ζώνη και μου πήρε τόση ώρα που σε κάποιο σημείο συνειδητοποίησα ότι το βάριο είχε ώρα να μιλήσει και τα δέντρα είχαν αρχίσει να παραμεγαλώνουνε. Εκεί είδα ότι με glide δεν τη βγάζω κι έπρεπε να βγω από το οροπέδιο αλλιώς ακόμα θα περπάταγα. Την έκανα προς 'Αμφισσα και σιγά σιγά χαμηλός ον άρχισα να τρώω υπήνεμα σκαμπίλια. Το χάρηκα επειδή σκέφτηκα για να με σκαμπιλίζει τουλάχιστον δουλεύει μάλλον από μπροστά αλλά τελικά μάπα, έστριψα με αηδιαστική κάθοδο και κόλλησα σα βδέλα από μπροστά αλλά δεν είδα προκοπή, η μέρα είχε ψοφήσει. Προσγείωση έξω από την Άμφισσα και ωτοστόπ, να ναι καλά ο άνθρωπος που με μάζεψε.

adreas
Competition

Δημοσ.: 569

Επιστροφή στην Περιγραφές Πτήσεων & Cross Country

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης