vagos\";p=\"10094 έγραψε:1.κατ' αρχην να πω απο πλευρας μου οτι νιωθω καποιες τυψεις γιατι εχθες αφου απογειωθηκα δεν ειχα vhf να συμβουλεψω καποιους νεοτερους πιλοτους να μην πεταξουν απο την κορυφη. ( για καποιον που η πτηση σε νεφη ειναι πρωτογνωρη , ειναι σιγουρο οτι για πρωτη φορα η παραμονη του σε αυτα πανω απο πεντε λεπτα θα προκαλεσει τουλαχιστον ενα μικρο πανικο)
2.καποιος χθες απογειωθηκε διχως πυξιδα και gps !!!!!!!!!
πιστευω οτι κατα τυχη δεν κολησε στο βουνο . συνχωρα με φιλαρακι που το γραφω , αλλα πιστευω οτι αυτο ηταν μεγαλη χαζομαρα!
3.Οσον αφορα τις πιξυδες τωρα (δικη μου αποψη παντα,,,,,) . πιστευω οτι στην πτηση μπορεις να εμπιστευθεις μονο σφαιρικη περιστροφικη πιξυδα!
οι επιπεδες ( ακομα κι αν ειναι καλης ποιοτητας) πολλες φορες κολανε οταν εχουν καποια κληση. το συμβαν του georgex θα μπορουσε να συμβει στον καθενα,,,,,,,,,,,,,
παρακληση προς καποιον απο τους επαγγελματιες του χορου : η sup air εξακολουθει να βγαζει καποια μικρη-ελαφρια-σφαιρικη πιξυδα ( αυτη που εχει μαυρο πλαισιο σε σχημα κυβου και velcro περιμετρικα). εκ πειρας , μετα απο πολλες ωρες πτησης με μια ιδια , λειτουργει αριστα και ειναι πολυ ευκολο να την βαλεις παντου πανω στη ζωνη η το cocpit . μηπως ειναι δυνατο να φερει καποιος απ' τους αντιπροσωπους τις συγκεκριμενες πιξυδες ?
(δεν την εχω ουτε και γω)) την εδωσα στον Σλαβεκ οταν του πουλησα την ζωνη μου )
4. καποιοι ειδαν αλλες ενδειξεις στο gps και αλλες στην πιξυδα. εκ πειρας, το gps οταν κολαει απλα δεν αλλαζει καμια ενδειξη("παγωνει" ας πουμε στις πληροφοριες που ειχε τη τελευτεα στιγμη που επιανε δορυφορους ).
αν εξακολουθουν να αλλαζουν οι μοιρες η η ταχυτητα , τοτε το gps λειτουργει κανονικα. ( συγκεκριμενα, το garmin 12 μου κολαγε πολλες φορες οσο το ειχα μεσα σε θηκη. αφου το εβγαλα απ' τη θηκη του δεν ειχα ποτε ξανα το ιδιο προβλημα )
ξερω ,ξερω, στους περισοτερους αυτα ειναι γνωστα και βαρετα να τα ξαναδιαβαζουν,,,,,,,,,,,,,,,πες οτι τα ' γραψα για αυτον τον ενα η δυο που κατι μπορει να μην ειχαν ξανακουσει.
καλη χρονια με υγεια!
Πραγματικά και εμένα μου έκανε εντύπωση το ότι ενώ η κορυφή του Κιθαιρώνα ήταν 400μ μέσα στα σύννεφα, δεν έγιναν απογειώσεις μόνο από 1-2 έμπειρους και extreme αλλά πήγε να πετάξει κόσμος μαζικά.
Νομίζω ότι οι περισσότεροι δεν είχαν καταλάβει το πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό που έκαναν και θα ήταν καλό να διαβάσουν και αυτά που γράφει ο vag. Το ότι δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός (παρόλο το ένα συμβάν) ήταν εντελώς τυχαίο.
Οι παράγοντες που έκαναν την πτήση ιδιαίτερα επικίνδυνη ήταν:
Πτήση σε σύννεφο.
Όταν μπαίνουμε σε σύννεφο είναι 99% σίγουρο ότι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε ευθεία πορεία χωρίς gps ή/και πυξίδα. Δεν λέω 100% επειδή ο vag ανέφερε ότι κάποιος πέταξε χωρίς αυτά και την γλύτωσε.
Όταν αρχίσουμε να βασιζόμαστε μόνο στα όργανα, τότε ανοίγει ολόκληρο κεφάλαιο που λέει σε τι κατάσταση είναι αυτά και οι μπαταρίες τους, τι εναλλακτικές έχουμε σε περίπτωση βλάβης, τι προτεραιότητα δίνουμε σε αντιφατικές ενδείξεις. Πρέπει να ξέρεις πάρα πολύ καλά τι κάνεις όταν την ώρα που δεν βλέπεις τίποτα, αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά οι παραπάνω παράγοντες.
Σύννεφο κολλημένο στο βουνό
Πέρα από τον παραπάνω κίνδυνο αποπροσανατολισμού, έχεις και το βουνό να σε περιμένει, το οποίο μάλιστα θα το δεις το πολύ σε 10-20 μέτρα πριν την κρούση. Υπολογίστε τον χρόνο αντίδρασης αν αυτό συμβεί σε πορεία με ούριο.
Αριθμός πιλότων
Σαν να μη φτάνουν τα παραπάνω, προσθέτεις και το πόσοι άλλοι πιλότοι πέταγαν και τις πιθανότητες που έχουν οι άλλοι να αποπροσανατολιστούν ή/και να πάρουν λάθος αποφάσεις. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι ένας πιλότος που απογειώθηκε νωρίτερα θα είναι και σε χαμηλότερο ύψος λόγω συνθηκών δυναμικού, διαφορετικά επίπεδα πιλότων και αλεξιπτώτων, διαφορετικές περιοχές ανοδικών και καθοδικών. Παρατήρησα κάποιους πιλότους που συνέχισαν να κάνουν δυναμικό κολλητά στο σύννεφο (αφού είχαν βγει). Τι περιθώριο έδιναν στον επόμενο πιλότο?
Τα συμπεράσματα δικά σας…