Το μελτέμι σε αυτό το βουνό είναι ο παράδεισος και η κόλαση μαζί
Εάν πετάξεις την ώρα και στα σημεία που πρέπει είναι πραγματικά απόλαυση ,αφήνεις τα φρένα και απλός χαλαρώνεις χαζεύοντας την θέα .
Εάν φύγεις χωρίς να ξέρεις τι συμβαίνει γύρω σου και πάρεις ύψος νομίζοντας ότι κατάφερες κάτι ιδιαίτερο είναι πολύ εύκολο να βρεθείς στην κόλαση 100-200 μέτρα πιο πίσω και πιο πάνω από ότι θα έπρεπε .
Συνήθως το μελτέμι έχει εντάσεις απαγορευτικές για πτήση ιδίως τις μεσημεριανές ώρες , διότι συνοδεύετε και από μεγάλα και δυνατά θερμικά .
Το απόγευμα μερικές φορές για κάποια διαστήματα δείχνει να έχει μειωθεί η ένταση του άνεμου στην απογείωση αλλά πολλές φορές συμβαίνει διότι έχει πολλά μεγάλα θερμικά μπροστά στον κάμπο και δημιουργούν ένα τείχος στον μετεωρολογικό άνεμο .Μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα θερμικά πολλές φορές ζυγίζουν κάποιους τόνους και ο αέρας δεν τα παρασύρει εύκολα μαζί του .
Αυτό είναι και το φαινόμενο που βοηθά τους νέους πιλότους να κάνουν λάθει
Αρχικά απογειώνονται νομίζοντας ότι η ένταση του μετρολογικού μειώθηκε και μετά όταν βρεθούν μέσα στο θερμικό δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει έξω από το θερμικό .
Να το εξηγήσω αυτό .
Όσο ο πιλότος βρίσκεται μέσα στο θερμικό πεταει μέσα σε μια μεγάλη φυσαλίδα αέρα που ανεβαίνει και η οποία μετακινείται με λιγότερη ταχύτητα από τον μετεωρολογικό αέρα που την σπρώχνει με δυσκολία προς μια κατεύθυνση ,και έτσι βλέπουμε μέσα στο θερμικό ταχύτητα πχ προς τον βοριά 20χλμ ,αυτό μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι από ταχύτητα είμαστε οκ
Όσο δε πιο δυνατό και μεγάλο είναι το θερμικό τόσο λιγότερο παρασύρετε από τον άνεμο .
Έτσι φτάνουμε εύκολα στην κορυφή του θερμικού και βγαίνοντας από έξω του βλέπουμε (

Απλός βγήκαμε από το προστατευμένο περιβάλλον της θερμικής κολόνας η μπάλας και πέσαμε στον πραγματικό αέρα .

Συνήθως δε υπάρχει και ανεμοβαθμίδα με αποτέλεσμα στα τελευταία μέτρα το θερμικό να παρασύρετε περισσότερο και να μας μεταφέρει πιο γρήγορα προς τα πίσω .
Όταν ο άνεμος είναι ΒΑ η πτήση είναι γενικά πιο ασφαλής διότι έχουμε καλύτερη ταχύτητα προς τον βοριά όμως προσοχή διότι συχνά γυρίζει η κατεύθυνση λίγες μοίρες γίνεται βόρειος και πάλι το πρόβλημα ταχύτητας του αλεξιπτώτου προς σημεία διαφυγής αυξάνεται
Γνώμη μου λοιπόν είναι περισσότερο κατανόηση των συνθηκών στην απογείωση και κατά την πτήση συνεχώς μέτρημα του αέρα έξω από τα θερμικά σε διάφορα ύψη και να ανεβαίνουμε σταδιακά .
Καλή πτήση μπορεί να γίνει και έξω από το βουνό σε μεσαίο ύψος 600-800 μέτρα μέχρι να μειωθούν οι εντάσεις και να ανεβούμε με ασφάλεια .
Να έχετε δε πάντα στο μυαλό σας ότι το μελτέμι δεν πέφτει πάντα σίγουρα το βράδυ και συμβαίνει κάποιες φορές το εξής
Μειώνονται τα θερμικά που έκαναν φράγμα στον μετεωρολογικό και μπαίνει αυτός πιο δυνατός και καθαρός χωρίς αναταράξεις ,μπορεί δε να δούμε και ταχύτητες που να μας ξαφνιάσουν .
Το ότι κάποιος είναι στον αέρα σε κάποιο σημείο του βουνού δεν σημαίνει σίγουρα ότι είναι ασφαλής ούτε σημαίνει ότι μπορούν να πάνε όλοι ,εξαρτάτε από την πείρα την γνώση
το πανί και αρκετά άλλα , το συναίσθημα του κοπαδιού είναι πολύ επικίνδυνο .
Ελπίζω να βοήθησα έστω και έναν πιλότο με αυτά και να μην ξαναδούμε φίλους στα υπήνεμα του αγαπημένου μας βουνού.
