"Οταν η προφητεία δεν επαληθεύεται"
Είχα πάντα την απορία γιατί οι πιο πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν με τόσο πάθος τις επιλογές τους, από τις πιο μικρές όπως την ηλεκτρονική συσκευή ή αυτοκίνητο που μόλις αγόρασαν μέχρι τις πιο ουσιώδεις στις οποίες συγκαταλέγονται οι βαθιά ριζομένες αντιλήψεις
Στο βιβλίο αυτό (Leon Festinger -1956) περιγράφεται η ενδυνάμωση της πίστης των μελών μιας ομάδας μετά την αποτυχία της προφητείας που έλεγε για την προσγείωση UFO και την ολική καταστροφή του κόσμου. Μόνο αυτοί που θα βρίσκονταν σε ένα προκαθορισμένο τόπο και χρόνο θα γλίτωναν. Η στιγμή αυτή ήρθε και πέρασε χωρίς να συμβεί κάτι. Τότε αντιμετώπισαν μια γνωστική σύγκρουση : πέσανε θύματα απάτης ; δώρισαν τα υπάρχοντα τους για το τίποτα ; Τα περισσότερα μέλη επέλεξαν να πιστέψουν κάτι που θα συμβίβαζε την πραγματικότητα με αυτό που περίμεναν και πίστευαν. Πίστεψαν λοιπόν ότι οι εξωγήινοι έδωσαν στην γη μια δεύτερη ευκαιρία και η ομάδα τώρα πιο παθιασμένα από πριν ξεκίνησε να διαδίδει το μήνυμα. Η ομάδα αύξησε δραματικά τον ρυθμό προσηλυτισμού νέων μελών παρότι η προφητεία απέτυχε.
Σας φαίνεται τραβηγμένο; Και όμως αν και έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις και αναπροσαρμογές η θεωρία της Γνωστικής Ασυμφωνίας είναι ένα εργαλείο που μπορεί να εξηγήσει αρκετά πράγματα.
Η Θεωρία της Γνωστικής Ασυμφωνίας μπορεί να οριστεί ως εξής:
«Γνωστική Ασυμφωνία είναι η τάση του ατόμου να μειώνει την ασυμφωνία που δημιουργείται από δυο γνωστικά αντιφατικά μεταξύ τους στοιχεία».
Το άτομο έχει την τάση να μειώνει την ασυμφωνία που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ δύο γνωστικών στοιχείων αντιφατικών μεταξύ τους.
O Leon Festinger(1957) περιγράφει την Γνωστική Ασυμφωνία, σαν ένα δυσάρεστο αίσθημα για το άτομο και ως κατευθυντήρια δύναμη η οποία αναγκάζει το μυαλό στο να εφευρίσκει νέες σκέψεις ή πεποιθήσεις για να τροποποιήσουν τις υπάρχουσες πεποιθήσεις (ή σκέψεις) έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν το ποσό σύγκρουσης μεταξύ των γνωστικών στοιχείων.
αυτά...
και όποιος κατάλαβε κατάλαβε
