ΩΡΑΙΟ ΜΕΡΟΣ ΝΑ ΠΕΤΑΣ Ο ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ ΤΕΛΙΚΑ
guru έγραψε:
Περιμένω με αγωνία το igc του Ever-rest που μας έβαλε τα γυαλιά…
Το χαμόγελο του MIK μου φάνηκε ελαφρώς παγωμένο, αφού νομίζω ότι έκανε το κλασικό λάθος μετά από super πτησάρα να χαλαρώσει την προσοχή του στο ποιο σημαντικό σημείο, τα τελευταία μέτρα πριν την προσγείωση. Φρόντισε να γεμίσεις τον σάκο με την εμπειρία προτού αδειάσει ο σάκος με την τύχη…
Μπράβο Δημήτρη και πιο μακριά...
Φίλτατε guru θα διαφωνήσω και εάν θές γράψε η γνώμη αφού διαβάσεις τι έγινε. Δεν ήμουνα καθόλου μα καθόλου χαλαρός τη στιγμή εκείνη αλλά πλήρως ψαρωμένος όπως κάθε φορά που προσγειώνομαι και έχει θερμική δραστηριότητα...διάβασε
Κυριακή 24.04.2005
Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την απόκτηση διπλώματος Πιλότου Λέσχης ο Αντωνάκης είχε οργανώσει την χοροεσπερίδα : Πάω τον ψάρακα Θήβα και τον γυρνάω, για να γελάω με τα μούτρα του μετά. Tην χοροεσπερίδα την οργάνωνε καιρό αλλά περίμενε να πάρω δίπλωμα πρώτα ή πατώναμε επειδή είναι άχρηστος.... Σε αυτή την εκδήλωση σωθήκαμε από πάρα πολύ χάμηλα, πήγαμε μια βόλτα από πίσω από τη κορφή του Κιθαιρώνα μέχρι τη Θήβα και γυρίσαμε μέσω Μελισσοχωρίου ενώ εγώ είχα και ένα cross-life από αυτή τη ζωή στην άλλη (αυτό ήταν εκτός προγράμματος). Παρεούλα είχαμε και στο πρώτο θερμικό μέχρι την κορφή και μετά με τον Τάσο που μας πέτυχε κάπου στη μέση.
Η καλύτερη πτήση της ζωής μου (μπορεί και οι καλύτερες δυόμιση ώρες) και η πιο μεγάλη τρομάρα της ζωής (μαζί με ένα βράχο που πήγα να σπάσω με το κορμί μου στο εντούρο αλλά εκεί απλά έπαθα διάσειση και δεν το πολυσκέφτηκα μετά) όλα πακέτο
When you are low fly the ground when you are high fly the sky.
Ατάκες που θα μου μείνουν:
-Τα βλέπεις τα ξέφτια. Άσε αυτό και ΟΡΜΑΑΑΑΑΑΑΑ
-Καλά ρε κυκλώνεις τόση ώρα και δεν λες τίποτα

-Εσείς με τα παλιά δυάρια έχετε πολύ χάλια λόγο και είστε και αργοί

-Αδερφέ σε βρίσκω στο σύννεφο. Αδερφέ μη φεύγεις είσαι ο μόνος που έχω

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντώνη που έκατσε να πετάξει παρέα με εμένα ενώ θα μπορούσε να είχε φύγει με πιο έμπειρους και να είχε πάει πιο μακριά. Τέτοια παιδιά θέλει ο χώρος, ώστε οι νέοι να μένουν και να νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη αλλά και να μαθαίνουν. Και υπάρχουν πολλά τέτοια παιδιά. Εγώ ίσως είμαι τυχερός που έχω μπλέξει με παρέες αλλά γύρω μου βλέπω αρχάριους χαμένους, που μόνο με το δάσκαλό τους μαθαίνουν και φυσικά δεν τυχαίνει πάντα ο δάσκαλος να έχει την ευχέρια να: εξηγήσει-μιλήσει-προσέξει-είναι στην απογείωση-βοηθήσει-πετάξει με τους μαθητές των παλαιών σχολών του. Δε θα ξεχάσω τον Αντώνη και άλλα παιδιά να λένε σε αρχάριους να μη πετάξουν επειδή ήταν δυνατά, ενώ άλλοι παραδίπλα χαχάνιζαν. Κάντε κάτι όσοι μπορείτε, εξαιτίας σας θα μείνουν ή θα φύγουν οι νέοι.
Το συμβάν
Αγιος Πέτρος: Σε θέλω κοντά μου νεαρέ παραπεντιστή τώρα που είσαι ευτυχισμένος
Nova Mamboo: Οχι Άγιε Πέτρο διαφωνώ ριζικά με την ιδέα σου και θα αντιδράσω
Αγιος Πέτρος: Με τίποτα δεν προλαβαίνεις τώρα. Υπάρχει τρόπος να βγει αλεξίπτωτο με αυτό το χάλι τόσο χαμηλά

Nova Mamboo: Ναι
Από την απογείωση οι εκπαιδευτές και οι έμπειροι μου λέγανε πέτα, αλλά προσοχή στην προσγείωση. Σηγκεκρημένα η μέρα χαρακτηριζόταν ως κωλομέρα στο πως ήταν τα θερμικά. Είδα τρια αλεξίπτωτα να προσγειώνονται πριν από εμένα με αέρα 15 χλμ δυτικό. Στα 25-40 μέτρα είδα τον αέρα Βόρειο σταθερό και άλλαξα προσέγγιση για βορινή. Νομίζω ενώ είχα αρχίσει ή άρχιζα ελαφριά στροφή (αλλά δεν είμαι σίγουρος μάλλον δεξιά για τελική ευθεία έστριβα με κορμί και δεξί φρένο) το αριστερό μου χέρι σαν να έφαγε μια κλωτσιά από το φρένο το αλεξίπτωτο κουνήθηκε βίαια (νομίζω ολόκληρο σαν σπαστικό) και πριν καταλάβω ή αντιδράσω το αλεξίπτωτο ήταν ακριβώς στο πλάι στα δεξιά μου κάθετα στο έδαφος(90 μοίρες) ενώ νομίζω δεν ήταν τεντωμένα τα σχοινιά και δεν είχα φρένα.
Η κάτω πλευρα έκλεισε (η δεξιά) όλη. Σκέφτηκα να φρενάρω την ανοιχτή και να βάλω βάρος αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν το έκανα και αυτή ήταν η τελευταία κίνηση που έκανα μέχρι να ξαναέρθει από πάνω μου. Επίσης που να βάλεις βάρος εάν πέφτεις....Ένιωσα να πέφτω ελεύθερα και μετά θυμάμαι το πανί να είναι ακριβώς μπροστά μου (επίσης 90 μοίρες) και να μπαίνω σε μια βίαιη ταλάντωση πάλι με τα σχοινιά όχι τεντωμένα. Τώρα είτε ξαναάνοιξε και πήγε κατευθείαν μπροστά είτε ήρθε στα αριστερά μου(περίπου 45 μοίρες πλάγια και 45 μπροστά) πρώτα και μετά μπροστά είτε και τα δύο με λάθος σειρά από αυτή που λέω. Σε αυτή τη φάση το μόνο που σκεφτόμουνα ήταν χέρια ψηλά και δεν έκανα τίποτα. Το πιο πιθανό από ότι θυμάμαι είναι:
Μετά το πρώτο που ήταν κάθετά μου στα δεξιά μου ΜΕΤΑ πήγε απότομα μπροστά και στο τέλος να ήρθε στα αριστερά μου απότομα επειδή ξανατεντώθηκαν τα σχοινιά όλα με αυτή τη σειρά και συνεχόμενα. Σκέφτηκα εφεδρικό(τις πρώτες στιγμές), κοίταξα τη λαβή αλλά αμέσως δίπλα στη λαβή είδα το έδαφος και λέω ξέχνα το. Κάπου εκεί λέω θα χτυπήσω άσχημα και ξαφνικά ο Άγιος Πέτρος είδε το αλεξίπωτο ορθάνοιχτο ακριβώς από πάνω μου και ξενέρωσε. Ενα φραπχρπχρουπ και πέταγε.
Κατά τη διάρκεια του συμβάντος ενώ ήμουν περίπου πίσω από το ξενοδοχείο και Νότια του 5-10 μέτρα πήγα περίπου στις τελευταίες ελίες πριν το δρόμο(καμιά 40 μέτρα απόσταση προς τον Βορεία) όταν ξανά είχα το πανί από πάνω μου. Πρέπει να διέρκεσε κάποια δευτερόλεπτα όχι πάνω από 4-5 αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν είμαι κατάλληλος άνθρωπος να πω πόσο διήρκεσε. Πριν είχα 25-40 μέτρα ύψος και βγήκα με ύψος 15-20 μέτρα. Μια σκέψη που κάνω τώρα είναι το θερμικό με σήκωσε πολύ και έδωσε τα μέτρα που με έσωσαν. Οι αυτόπτες μάρτυρες στην προσγείωση δεν το είδαν και ένας που είδε από τη μέση και μετά είπε ότι καταρχάς εκείνη τη στιγμή έφαγε αέρα στη μούρη του πολύ δυνατό (ξαφνικά γυρνάει ο αέρας και ένιωσα ότι θα με σηκώσει και μένα η ατάκα του) ενώ μου είπε ότι είδε ένα χάος με ακροβατικά και δεν έχει ιδέα πως βγήκε και τι έγινε. Τέλος νομίζω ότι το αλεξίπτωτο πέταγε ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση πριν και μετά.
Disclaimer:Ο συγγραφέας του άρθρου δεν ευθύνεται για τυχών ανακρίβειες στην περιγραφή επειδή όλη τη διάρκεια του συμβάντος ήταν χεσμένος. Πρωινό είχε φάει κρουασάν και corn-flakes.
Την ώρα που έγινε πετάγανε πιλότοι με πολύ μικρότερη εμπειρία από μένα. Μετά μου είπαν εκπαιδευτές ότι όλη τη μέρα σήκωνε θερμικά από τη στάνη μέχρι το ξενοδοχείο πολύ απότομα και δυνατά και μάλλον έπεσα ακριβώς πάνω στον στροβιλισμό του με το μισό πανί μέσα και το μισό έξω από το ανοδικό. Η οδηγία του ήταν όταν δεις το ανεμούρι να γυρίζει τέτοιες κωλομέρες τράβα ευθεία μακριά από εκεί που φαίνετε να γυρνάει ο αέρας. Εγώ έστριψα κατευθείαν επάνω του. (γιατί δεν υπάρχει στην ύλη κύριε εξεταστά

Μάθημα σημαντικό και από όσο το συζήτησα αρκετοί το έχουν πάθει στο ίδιο μέρος κυρίως άνοιξη τέτοιες κωλομέρες αλλά μάλλον απλά πρέπει να είσαι υπερβολικά γκαντέμης για να συμβεί (λες να το έφαγα τώρα και να έβγαλα το χρέος μου). Φοβήθηκα πολύ αλλά δε νομίζω να με επηρεάσει και να μην πετάω ή να πετάω πολύ πιο επιφυλακτικά (τη κάτσατε θα σας πρήζω εδώ μέσα) απλά εάν λέει ο Διονύσης κωλομέρα, πέτα αλλά με προσοχή στην προσγείωση, ξαναρωτάμε εάν πρόκειτε για πολύ κωλομέρα και τι ακριβώς είδους κωλομέρα και εάν οι απαντήσεις δεν είναι αυτές που θέλουμε τελειώσε....δεν πετάω.
Επίσης συμφώνησαν με την αντίδρασή μου (λίγο φρένο να μη μπει σε στροφή και μετά χέρια ψηλά μέχρι να αναγνωρίσεις την κατάσταση) και ότι μάλλον ότι με τις ικανότητες μου ήταν αδύνατον να το προλάβεις πριν συμβεί. Κάποιος πιο γάτα ίσως...
Όσο το ξανασκέφτομαι νομίζω ότι με το παλιό, θα είχε εξαφανιστεί τελείως το αλεξίπτωτο και θα είχα σκάσει κάτω επειδή το καινούργιο δεν βάζει κλίσεις στον εγκάρσιο άξονα(pitch damped) ενώ το wave έκανε τραμπάλες όπως και άλλοι άσοι που έχω πετάξει. Ισως....αλλά η λογική άλλο λέει. Από την άλλη με τον άσο άντε να έφτανα Θήβα και να σκίζω τα δυάρια οπότε θα είχα πατώσει σύντομα....Ισως....Δυάρι και μάλλον ο Αγιος Πέτρος θα έγραφε αυτό το post
Επίσης εάν δεν είχα γνωρίσει την Πόπη...
Ξύλο έχω φάει, κλεισίματα 30 άρια και 50 άρια (λίγα 7-8 το πολύ), έχω προλάβει αρκετά περισσότερα, αλλά ποτέ το αλεξίπτωτο δεν είχε φύγει από ακριβώς από πάνω μου οπότε τα παραπάνω διαβάστε τα με επιφύλαξη.
DHV 1-2 4 ever
Υ.Σ. 1 Αντε τώρα να κάτσεις στο γραφείο και να πας για καφέ με φίλους που δεν πετάνε
Υ.Σ. 2. Ποσο ύψος έχει ο Hannes Pappesh να ανάψω μια λαμπάδα ξέρει κανείς