Συντονιστής: Moderators
condor\";p=\"11067 έγραψε:Νομίζω ότι αν απαντάμε καταφατικά σε αυτές τις ερωτήσεις δεν κινδυνεύουμε.
condor\";p=\"11076 έγραψε:Το διατυπώνω καλύτερα:
Είναι το παραπέντε επικίνδυνο? ΝΑΙ
Πιστεύουμε ... ότι, μπορεί και σε εμάς να συμβεί κάποιο ατύχημα ? ΝΑΙ
Γνωρίζουμε τις πιθανότητες που υπάρχουν... για να εμπλακούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις ? ΝΑΙ
Αξίζει τον κόπο να ταλαιπωρηθούμε ... γι αυτό που απολαμβάνουμε ? ΝΑΙ
Έχω την εντύπωση ότι κάποιος που πετάει παρα5 και έχει αυτά στο μυαλό του κινδυνεύει λιγότερο να του συμβεί ατύχημα ή τουλάχιστον όταν του συμβεί δεν θα παραπονεθεί. (Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι καλά θα ήταν να είμαστε προετοιμασμένοι). Τι λέτε ?
condor\";p=\"11076 έγραψε:...ή τουλάχιστον όταν του συμβεί δεν θα παραπονεθεί.
dimitrisky1\";p=\"11078 έγραψε:Βραζω αυτη τη στιγμη για ΕΣ ΑΗ ΒΙ, δεν μπορω αλλο την στασιμοτητα
agrodoc\";p=\"11079 έγραψε:Πολύ καλό το θέμα του post και δεν πιστεύω ότι δείχνει απαισιοδοξία.
Και έγω έχω κάνει στον εαυτό μου την ερώτηση : "Αν πάθαινα ατύχημα και χτυπούσα, θα συνέχιζα το parapente? Σημαίνει για εμένα τόσα πολλά? Αξίζει να πετάς, έναντι του ρίσκου που πάντα υπάρχει να χτυπήσεις?" ΑΞΙΖΕΙ?
Αυτό που θέλει να πει ο Condor πιστεύω είναι, ότι όσοι ασχολούμαστε με αυτό το άθλημα πρέπει να το κάνουμε συνειδητά.Και εννοώ να συνειδητοποιούμε ότι το άθλημα ενέχει στη φύση του τον κίνδυνο. Προσωπικά δεν έχω άγνοια κινδύνου, ενώ έχω δει άλλους που το έχουν "ίσωμα" και κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε να πετάνε. Απλά δεν κάνουν για το άθλημα γιατί ασυναίσθητα εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο και μάλιστα δεν βελτιώνονται ως προς την επίγνωση του κινδύνου.
Ενισχύω την άποψη του topic λέγοντας πως ΟΛΟΙ όσους γνωρίζω, είχαν ατύχημα με το parapente που ευτυχώς τις περισσότερες φορές δεν προκάλεσε τραυματισμό, όμως κάλιστα τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Αναρωτηθείτε εσείς οι ίδιοι που διαβάζετε αυτό το θέμα, αν κινδυνεύσατε ποτέ να χτυπήσετε ή αν βρεθήκατε σε κατάσταση που θα μπορούσε να εξελιχθεί και άσχημα. Αν υπάρχει έστω και ένας που δεν είχε ούτε ένα συμβάν, ας το αναφέρει εδώ. Όχι για να τον πούμε πιλοτάρα, αλλά για να δούμε αν υφίσταται τέτοιο πράγμα στο αλεξίπτωτο πλαγιάς!
Δεν τα γράφω αυτά ούτε από απαισιοδοξία, ούτε για να σπείρω φόβο. Για 'μένα η ερώτηση αν αξίζει, έχει απαντηθεί. Η ελευθερία χρειάζεται θάρρος, όπως και το να "κυνηγάς" τα όνειρά σου. Όμως επίσης χρειάζεται και ΣΕΒΑΣΜΟ, πρώτα απ'όλα προς τον εαυτό σου. Γιατί αν δεν σέβεσαι τον εαυτό σου, πως θα σεβαστείς την ελευθερία σου?
Ξανασεβάστηκα το αλεξίπτωτο πλαγιάς και τη δύναμη της φύσης, την 3η Ιουλίου 2007 όταν έπεσα με stall στο Κάθισμα της Λευκάδας μετά μιας ώρας δυναμικό, με υπέροχες φωτογραφίες, από μια δυνατή φούσκα και λάθος δικό μου χειρισμό (πολλά φρένα). Έσκασα στην πλαγιά που θεωρούσα την πιο ασφαλή απ'όλες (λόγω δυναμικού και βλάστησης) από 30 μέτρα ύψος, ευτυχώς μέσα στα 2μετρα πουρνάρια με κατεύθυνση κώλο-πλάτη και την έβγαλα "καθαρή" με λίγες γρατσουνιές στο δεξί χέρι και πόδι. Η επόμενη πτήση μου (αναγκαστικά λόγω εργασίας) ήταν στον αγώνα στον Εμπεσό τον Σεπτέμβριο, με το καινούριο μου 2άρι και ήταν η καλύτερη και μεγαλύτερη πτήση που έχω κάνει εκεί!
Τα θέματα ασφάλειας έχουν αναφερθεί σε διάφορα άλλα σημεία.
Για εμένα η ιστορία είναι η εξής : "Δείξε στο άθλημα τον σεβασμό που του ταιριάζει. Μέχρι να αυξηθεί η εμπειρία και η γνώση σου, μην ξεψαρώνεις. Αλλά ακόμη και τότε σεβάσου τον αέρα. Μην επιτρέπεις στην επιθυμία σου για να πετάξεις, να αναλάβει τον έλεγχο, ιδιαίτερα αν είσαι νέος πιλότος. Και μην κατηγορείς το άθλημα για λάθος δικές σου αποφάσεις - το αλεξίπτωτο δεν σκέφτεται. Να πετάς όταν έχεις καλή ψυχολογία. Αυτοπεποίθηση, αλλά όχι εγωισμός. Επιθετικότητα ελεγχόμενη στην πτήση. Επίγειες όταν έχεις ευκαιρεία. Μην απορροφιέσαι πολύ από την μαγεία της πτήσης για να προσέχεις σημάδια στις αλλαγές του αέρα, κλπ κλπ κλπ"
Ο κίνδυνος που ενέχεται στην ελεύθερη φύση του αθλήματός μας, έχει καταγραφεί από παλιά στον μύθο του Ίκαρου. Σε εμάς τους σύχρονους απογόνους του, απομένει να διδαχθούμε από αυτόν και να φερθούμε πιο συνετά από εκείνον τιμώντας την μνήμη του και το δίδαγμά του.
Καλές και ασφαλείς πτήσεις την άνοιξη που δεν λέει να στρώσει!
condor έγραψε:...αρκεί να είναι συνειδητή επιλογή του καθενός μας ο δικός του τρόπος.
AntonisM\";p=\"11089 έγραψε:Αν κάποιος (λέμε τώρα ...) πετάει για «ιατρικούς λόγους» ικανοποίησης ενός αρχέγονου ενστίκτου, δεν συνειδητοποιεί, ή τουλάχιστον δε μπορεί να εκφράσει ούτε στο ελάχιστο τους λόγους που τον ωθούν στην ελεύθερη πτήση και δεν είναι στο παραμικρό προετοιμασμένος για τον κακιά ώρα, αλλά «σέρνεται» από την επιθυμία να βρεθεί στον αέρα, μάλλον δεν έχει πολλές ελπίδες επιβίωσης εεε....;;;![]()
Η ερώτηση είναι φυσικά εντελώς υποθετική.
condor\";p=\"11098 έγραψε:Άλλωστε (Φόβος = σεβασμός) π.χ Η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα = η γυναίκα να σέβεται – να υπολογίζει τον άνδρα της.
condor\";p=\"11098 έγραψε:Μιλάω και από προσωπική πείρα, μπορείτε όμως κι εσείς (όχι οι νέοι) να το δοκιμάσετε, να φύγετε π.χ. με 30-35-40 χλμ/ωρα αέρα ή με λιγότερη ένταση αλλά εντελώς πλάγιο ή ακόμα καλύτερα με πολύ λιγότερη αλλά ούριο και θα διαπιστώσετε ότι οι κανόνες ασφαλείας δεν είναι ελαστικοί στο ελάχιστο!
condor\";p=\"11098 έγραψε:(Ένα άλλο παράδειγμα: επειδή υπάρχει στην απογείωση κάποιο άτομο/μα που με ενδιαφέρουν ή κάποια κάμερα που γράφει, κάνω με το πανί μου «πράγματα» που δεν θα τα έκανα αν ήμουν μόνος μου στο βουνό.)
condor\";p=\"11098 έγραψε:(έχω τρία μεγάλα παιδιά) και πλέον είμαι προετοιμασμένος για να ΜΗΝ μου συμβεί το ατύχημα, δηλαδή τώρα προσέχω ΠΡΙΝ να κάνω κάποια ενέργεια.
wolfgang\";p=\"11190 έγραψε:...and you will land by yourself
Μόνος σου στο βουνό αν κοπανήσεις και σπάσεις ένα πόδι και μια σπλήνα είσαι νεκρός (μετά από πολύ ώρα βάσανο). Με κόσμο να σε θαυμάζει, αν τα σκατώσεις θα σε πάνε κουβαλητό στο νοσοκομείο.
... Τον ειδα τον Γιαννη την ωρα του ατυχηματος. Εφαγε ενα κλεισιμο αριστερο... ηταν αρκετα τυχερος και για το οτι ετυχε να ειμαστε εμεις διπλα και να τον δουμε, ωστε να καλεσουμε ασθενοφορο.
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες