Πάνω από το αεροδρόμιο αλλάζουμε πορεία με κατεύθυνση το Μελιγαλά.
Η ταχύτητα αυξήθηκε σταδιακά μέχρι τα 80 χαω. και συνεχίσαμε να πετάμε στα 300 περίπου μέτρα. Πλησιάζοντας το Μελιγαλά η ταχύτητα άρχισε να μειώνετε αρχικά στα 60 χαω και λίγο αργότερα μέσα σε αναταράξεις στα 40χαω. Ηταν φανερό ότι οι βορειοδυτικοί έμπαιναν πάνω από τα βουνά. Ήμασταν ολίγων υπήνεμοι. Τράβηξα τα trim για να πάρουμε ύψος αλλά η πτέρυγα άρχισε να συμπεριφέρεται σαν αλεξίπτωτο πλαγιάς, έγινε πολύ ευάλωτη και η ταχύτητα μειώθηκε στα 30χαω. δίχως να παίρνουμε ύψος. Αμόλησα τα trim και κατευθυνθήκαμε προς τις νοτιοδυτικές πλάγιες βόρεια του Μελιγαλά. Ο κινητήρας δούλευε με σταθερό γκάζι από την αρχή της πτήσης στα όρια των θερμοκρασιών που δίνει ο κατασκευαστής. Υπήρχε βέβαια η δυνατότητα να τον ζορίσουμε για 5 – 10 λεπτά σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.
Πλησιάζοντας τις πλαγιές στα 50 μέτρα οι αναταράξεις σταμάτησαν και παίρναμε σταδιακά ύψος και πάλι όμως η ταχύτητα ήταν απελπιστικά χαμηλή . Ο κινητήρας κατανάλωνε το καύσιμο και το αλεξίπτωτο είχε κολλήσει στα 35 με 40 χαω. Ο άνεμος έμπαινε από την Κυπαρισσία και κατέβαινε μέχρι το Μελιγαλά, εκεί συγκρούονταν με την αύρα της Καλαμάτας. Προφανώς ήταν λάθος να κατέβουμε τόσο χαμηλά αφού καθυστερήσαμε την απογείωση σχεδόν μια ώρα. Μετά από μια ώρα απογοητευτικής πτήσης φτάσαμε στη Ζαχάρω δίχως το αεροπορικό GPS και το VHF που κάηκαν από υπερφόρτιση.
DSC02338.JPG
Το VHF αντικαταστάθηκε από το εφεδρικό και την πτήση συνέχισε να καταγράφει το MLR. Η πτήση πλέων ήταν μόνο οπτική και ξέραμε ότι αυτό θα μας στοίχιζε πολύ σε χιλιόμετρα. Στην παραλία της Ζαχάρως και μέχρι την λίμνη Καϊάφα χαλαρώσαμε με την δυτική νοτιοδυτική αύρα στα 300 μετρά με 63 χαω., ανασυγκροτηθήκαμε κάναμε έναν πρόχειρο έλεγχο στο παρατράικ , φάγαμε λίγο παστέλι, ξαλαφρώσαμε και υπολογίσαμε μια νοητή ευθεία μέχρι το Μεσολόγγι.
DSC02339.JPG
DSC02349.JPG
DSC02344.JPG
Αφήνοντας τον παράδεισο του παραμοτέρ τις νοτιοδυτικές ακτές της Πελοποννήσου η ταχύτητα αυξήθηκε στα 65 χαω. Σύμφωνα με το σχέδιο έπρεπε να πετάμε από τα 300 μέτρα και σταδιακά μέχρι την κάτω Αχαϊά στα 800 γιατί πιο ψηλά ήταν βορειοδυτικός. Μπαίνοντας στις πλαγιές του Πύργου είχε κιόλας μεσημεριάσει και τα θερμικά ήταν ακριβώς αυτά που χρειαζόμαστε για να πάρουμε ύψος.
DSC02352.JPG
Περνούσαμε από το ένα στο άλλο σαν να ανεβαίναμε μεγάλα σκαλοπάτια. Πλησιάζοντας το φράγμα του Πηνειού είχαμε φτάσει τα 450 μ. Η θέα της λίμνης μαγευτική και μπροστά μας τα τελευταία βουνά πριν την κάτω Αχαϊά.
DSC02357.JPG
Το τράικ δεν έκανε καθόλου μπαλάντσο και αυτό μας έδινε μεγάλη σταθερότητα . Τα θερμικά πιο οργανωμένα ήταν πολύ προκλητικά . Δεν άντεξα κύκλωσα ένα, αστόχως βέβαια με 55χαω. Ο Νάσος με επανέφερε βιαστικά στην πορεία και συνεχίσαμε να ανεβαίνουμε τις πλαγιές σε ευθεία μέχρι την κορυφή όσπου φάνηκε ο πατραϊκός κόλπος.
DSC02359.JPG
Με 1100 μετρά περίπου μπήκαμε στον κάμπο και αφήσαμε πίσω μας την επικινδυνότητα της χαμηλής πτήσης. Τα δυο ντεπόζιτα είχαν αδειάσει και άναψε το λαμπάκι των 40 λίτρων. Μέχρι το Μεσολόγγι νιώθαμε σαν να πετούσαμε με ιπτάμενο χαλί.
Ταχύτητα 63 έως 65 χαω. Ο βορειοδυτικός που υπολογίζαμε ότι θα μας μείωνε την ταχύτητα είχε κολλήσει λίγα μέτρα πιο δυτικά και φαινόταν καθαρά τα όρια του στη θάλασσα..
DSC02366.JPG
DSC02369.JPG
Μετά από λίγο περνούσαμε πάνω από τις αλυκές του επιβλητικού Μεσολογγίου με το ύψος να μειώνετε συνεχώς φτάνοντας στο Αιτωλικό είχαμε λιγότερα από 500 μέτρα ύψος .
DSC02374.JPG
DSC02377.JPG
Οι πανέμορφες πλαγιές δεξιά μας , παλιές γνωστές, περίμεναν να μας περάσουν στο Αγρίνιο . Στροφή ελαφρώς δεξιά και το ασανσέρ αρχίζει να λειτουργεί άψογα. Ανεβαίνουμε μέσα στην πορεία μας δωρεάν στα 750 μετρά και περνάμε το βουνό με στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αγρινίου αλά μέχρι να φτάσουμε έχουμε χάσει πάλι ύψος και πετάμε στα 500μ. Η επικοινωνία με τον πύργο έλεγχου δεν ήταν πολύ καλή , το εφεδρικό VHF αποδεδείχθηκε μικρό για να ανταπεξέλθει .
Το τέταρτο sms φεύγει <<ΑΓΡΙΝΙΟ>>
Πάνω από το αεροδρόμιο περνούμε στροφή με κατεύθυνση ανατολικά , βλέπουμε το φιλόξενο αεροδρόμιο της αερολέσχης Αγρινίου και λίγο αργότερα περνάμε πάνω από την Τριχωνίδα με 60χαω.
DSC02382.JPG
DSC02383.JPG
Έχουμε περάσει ήδη το δεύτερο κομμάτι της διαδρομής αλλά το ύψος μας είναι πολύ λίγο και δεν μας βοηθά ο βορειοδυτικός να αυξήσουμε την ταχύτητα μας . Η βορειοανατολική πλευρά της λίμνης γυαλίζει . Φαίνεται να σταματά όμως εκεί ο βορειοανατολικός αφού οι καπνοί στη νότια πλευρά δείχνουν ασθενείς βορειοδυτικούς.
DSC02385.JPG
DSC02387.JPG
Κατευθυνόμαστε λίγο νοτιότερα όπου οι πρόσφορες βορειοδυτικές πλαγιές θα μπορούσαν να μας δώσουν λίγο ύψος για να αυξήσουμε την ταχύτητα. Πράγματι μόλις πλησιάσαμε, το ασανσέρ άρχισε να δουλεύει ανεβήκαμε κάθετα την πλαγία στην Μακρυνεια, σταθερά +3 και μετά από λίγο πετούσαμε στα 800 μέτρα με 63 χαω. βόρεια της Ναυπάκτου.
DSC02395.JPG
DSC02393.JPG
Η ταχύτητα και το ύψος συνεχώς αυξάνετε . Περνάμε πάνω από τον Εύηνο ποταμό και βλέπουμε να κατεβαίνουν τα ήσυχα νερά του ομάδες με φουσκωτά. Το θέαμα είναι φανταστικό.
DSC02394.JPG
DSC02397.JPG
Μπροστά μας υψώνονται τεράστιες ανεμογεννήτριες . Το μέγεθος τους προκαλεί δέος.
Η ταχύτητα είναι στα 83χαω. και το ύψος στα 1200μ Πάμε καλά αλά το άγχος που μας προκαλει το καύσιμο είναι πολύ έντονο για να μας αφήσει να χαρούμε.
DSC02399.JPG
DSC02400.JPG
Βλέπουμε την Γκιόνα μπροστά αριστερά και όσο πλησιάζουμε η ταχύτητα μας μειώνετε στα 53χαω. Ο βορειοανατολικός είχε αρχίσει να μπαίνει γιατί αργήσαμε και μας έτρωγε 30 χιλιόμετρα την ώρα. Λίγο μετά στις 4.45 βόρεια του Γαλαξιδιού ανάβει και το τελευταίο λαμπάκι των 5 λίτρων.
Η πτήση τελείωσε.
Με τον άνεμο εναντίον μας και 5 λίτρα καύσιμο κακής ποιότητας οι πιθανότητες να περάσουμε την τελευταία οροσειρά που μας χωρίζει από την Κωπαϊδα είναι ανύπαρκτες . Πλησιάζοντας την Ιτέα προκαθορίζουμε δυο τρεις πιθανούς χώρους για αναγκαστική προσγείωση.
Παρατηρώ τον κόλπο της Ιτέας και γυαλίζει βορειοανατολικά ,πιθανών λόγο της πρόωρης σκίασης και με την βοήθεια του ελαφρύ βορειοανατολικού άνεμου που είχε ψηλά να είχε γυρίσει νωρίς σε καταβάτη. Βλέπω δυο πιθανούς χώρους προσγείωσης κοντά στη Δεσφινα. Πετάμε πάνω από τον κόλπο της Ιτέας στα 1150 μέτρα και κάνουμε μια πρώτη επιβεβαίωση στις προσγειώσεις που είχαμε προκαθορίσει.
Ύψος είχαμε αρκετό και συνεχίσαμε προς την Δεσφινα προσπαθώντας να αποφύγουμε πιθανά υπήνεμα στην Ιτέα. Κουνήσαμε χέρια , πόδια για να ξεπιαστούμε και ελέγξαμε τον κοντινό χώρο προσγείωσης. Ένα γήπεδο γκολφ πάνω σε ένα λοφάκι , ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν. Πετάμε στα 250 μετρά σχεδόν από πάνω του και είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε διαδικασία αναγκαστικής προσγείωσης όταν ο κινητήρας μένει από καύσιμο. Τραβώ τα trim. Βαθμός καθόδου -2 μ/δ ταχύτητα 42 χαω. πλησιάζουμε στα 20 μετρά κλείνω τελείως τα trim ταχύτητα 33χαω βαθμός καθόδου -1,7 μ/δ. Το γήπεδο του γκολφ ήταν γεμάτο πέτρες.
Το τράικ τροχοδρόμησε ελάχιστα μέχρι που η μπροστινή ρόδα κόλλησε σε πέτρα και έπεσε στο πλάι.
Αποτέλεσμα ο ελαφρύς ευτυχώς τραυματισμός του Νάσου.
Λίγη ώρα αργότερα η ομάδα υποστήριξης μας περισυνέλεξε.
Η πτήση από τη δική μου πλευρά είναι αφιερωμένη στον Χάρη Χριστόπουλο
τον πιλότο που ανέβασε το επίπεδο του παραμοτέρ στην Ελλάδα , ενέπνευσε και εμπνέει πολλούς.
Παράλληλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας βοήθησαν και τις δυο χρονιές
ΕΛ.Α.Ο
ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΧΑΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ
ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΣΟΥΚΑ
ΓΙΩΡΓΟ ΓΚΟΡΤΖΙΛΑ
ΖΑΧΑΡΙΑ
Και όλους όσους μας έδωσαν απλόχερα τις γνώσεις τους και τη στήριξη.
Αρής Κολλιάκος
Δέν έχετε τα κατάλληλα δικαιώματα να δείτε τα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.