Συντονιστής: Moderators
Farsgian έγραψε:
Από ότι ακούστηκε στη Κρήτη έχουν σκοτωθεί πρόσφατα 4 γύπες από ανεμογεννήτριες (και αυτοί είναι μόνο οι γύπες που εντοπίστηκαν). Η Κρήτη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τους γύπες στην Ελλάδα. Ο απομείναντας πληθυσμός υπολογίζεται σε μόλις 150 ζευγάρια περίπου.
Μήπως τελικά οι ανεμογεννήτριες που μας πλασάρουν ως πανάκεια στα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι και τόσο αθώες και «πράσινες» όπως νομίζαμε; Μια ματιά στον κατάλογο αιτήσεων και άδειων παραγωγής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (http://www.rae.gr) φτάνει για να δει κανείς ότι δεν έμεινε κορυφογραμμή στη χώρα μας που να μην είναι υποψήφια για ανεμογεννήτριες… Είπαμε να σώσουμε το περιβάλλον, όχι να το καταστρέψουμε δήθεν «σώζοντας» το…
MIK έγραψε:Γιάννη το στεφάνι μου φαίνεται τεχνικά πολύ δύσκολο και ...κόβει τον αέρα
MIK έγραψε:http://www.eletaen.gr/Documents/Mythoi%20kai%20alithies.pdf
MIK έγραψε: Η αλήθεια είναι στη μέση παιδιά και παν μέτρον άριστον. Θα έλεγα να διαβάσετε το παραπάνω link. Ειλικρινά ασχολούμε με τον τομέα των ανανεώσιμων από οικολογικη επιλογή. Υπάρχουν υπέρ και κατά σε όλες τις επιλογές της σύγχρονης κοινωνίας. Το να ανάβουμε το ρεύμα μας σημαίνει ότι κάπου πρέπει να παραχθεί. Και σήμερα παράγεται με κάρβουνο. Τεχνικά και οικονομικά η καλύτερη επιλογή είναι οι Α/Γ. Μακάρι να υπήρχε κάπου που δεν ενοχλούν κανέναν άνθρωπο, κανένα ζώο και κάνενα φυτό.
MIK έγραψε: Φυσικά και τις ημέρες που φυσάει μπορούμε όπως η Δανία να παράγουμε το ρεύμα μόνο από Α/Γ. Σε επίπεδο πανευρωπαικών και παγκόσμιων δικτύων σαφώς και μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κάρβουνο μόνο για backup. Έχουν σώσει εκατομμύρια τόνους και στην Ελλάδα οι Α/Γ και κάθε μηχανή κόβει απευθείας ντουμάνι που βγαίνει από τη Πτολεμαίδα. Αν μπουν 3000 μηχανές στην Ελλάδα (μη μου πεις ότι δεν χοράνε...) θα έχουμε ουσιαστικά μισό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Τεχνικά είναι σύνθετο το θέμα και υπάρχει βιβλιογραφία.
MIK έγραψε:Τα φωτοβολταικά θέλουν επιχορήγηση είναι πανάκριβα. Οι Α/Γ εκεί που φυσάει είναι η πιο οικονομική μορφή παραγωγής ρεύματος σήμερα. Μακάρι να επιχορηγηθούν και να γίνουν φτηνά. Λες να θέλόυμε όλοι να γεμίσουν παλούκια τα βουνά? Δεν υπάρχει σήμερα άλλη βιώσιμη εναλλακτική. Το υδρογόνο είναι φορέας μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας δεν είναι παραγωγής το ρεύμα πάλι πρέπει να το παράγεις από κάτι.
MIK έγραψε:Για τις οικολογικές οργανώσεις και τις περιοχές Natura στην Ελλάδα θα τα πούμε από κοντά. Ο χορός του παραλόγου σίγουρα ισχύει αλλά δεν μπορώ να καταλάβω σε τι άλλο, εκτός από οπτική (του ανθρώπου δηλαδή εσένα που ανάβεις και το ρεύμα) όχληση και το σοβαρότατο όντως πρόβλημα των πουλιών, οι Α/Γ ενοχλούν?
MIK έγραψε: Θεωρώ ότι στην Ελλάδα τουλάχιστον το 80% των "φρικαριστικών" πάρκων δεν βλάπτουν καθόλου το περιβάλλον πλην το περιβάλλον του του μυαλού μας. Κάποια έργα όμως όντως δεν πρέπει να γίνουν.
MIK έγραψε:Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική νίκη της Ελλάδας θα είναι το κόψιμο στο μισό των εκπομπών τη διοξειδίου. Και εφόσον το καλύτερο όχημα που έχουμε είναι ο άφθονος αέρας μας πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε. Μόλις ο ήλιος γίνει φτηνός σαφώς και ο ήλιος και ήδη ξεκινάει.
MIK έγραψε:Τελικά δεν διαφωνώ με τίποτα από όσα λες (εκτός από μερικά χοντρά τεχνικά λαθάκια) και θα χαρώ να τα πούμε από κοντά σε μια επίσκεψη σε αιολικό πάρκο. Τα κοιτάς από τη μεριά του άσπρου θα χαρώ να στα εξηγήσω και από την άλλη οπτική γωνία. Απλά σε αρκετά σημεία πιάνεσαι από στοιχεία για τις Α/Γ ξεχνάς τα θετικά τους και τους φορτώνεις τα αρνητικά του Ελληνικού κράτους, το δεκτό αρνητικο αίσθημα της επέμβασης στο τοπίο και κατάφερες να τους φορτώσεις τις φωτιές της Πελοπονήσου.
MIK έγραψε:Ναι κάθε Α/Γ είναι αποδοτική όσο ένα δάσος. Ποιός σου είπε να κόψεις/κάψεις δέντρα από την ΕΛΕΤΑΕΝ δεν το κατάλαβα. Άμα ψάχνουμε να συνδέσουμε κάτι με κάτι κακό θα το βρούμε.
MIK έγραψε:Το θέμα των ΑΠΕ σε οικιακό επίπεδο μακάρι να προχωρήσει και ειλικρινά έχω έτοιμη επαγγελματική λύση να φύγω από το να βάζω παλούκια στα βουνά και να με βρίζουν όλοι και να σώνω εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πόρτα πόρτα. Ξέρεις ότι δεν προχωράνε όμως. Ξέρεις ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν καθυστερήσει 5 χρόνια ήδη την πανευρωπαικώς εφαρμοζόμενη οδηγία για ενεργειακή ταυτότητα σπιτιών. Ξέρεις ότι μόλις σου πω "το σπίτι σου σπαταλάει ρέυμα και πετρέλαιο σα τρελό πλήρωσε για την αναβάθμισή του" μου κλεινεις τη πόρτα και βγαίνεις στους δρόμους για να μη περάσει πρόστιμο στα μη αποδοτικά ενεργειακά κτίρια. Ξέρεις ότι στα σπίτια τη λέξη φωτοβολταικό την ακολουθεί η ερώτηση "πόση επιχορήγηση θα πάρω?"
MIK έγραψε:Τα τεχνικά από τη Δανία και την Ισπανία μόλις βρω κάνα καλό συγκεντρωτικό με νούμερα. Είσαι αρκετά έξω από την πραγματικότητα και ξεχνάς ότι αν συνεχιστεί η ανάπτυξη των Α.Γ τα νούμερα ανεβαινουν εκθετικά. Υπήρχε μέρα που η Δανία και η Ισπανία έκλεισαν όλα τα εργοστάσια και δούλευαν μόνο αιολικά υδροηλεκτρικά.
MIK έγραψε: Το ότι δεν αποκαθιστά το περιβάλλον μετά τη λειτουργία ενός έργου φταίει το κράτος, ο επενδυτής και όχι η Α/Γ. Θα σου πρότεινα να επισκεφτούμε ένα 400αρι σταθμό από λιγνίτι, να μιλήσουμε σε μερικά παιδιάκια με καρκίνο της γύρω περιοχής και μετά 130 μηχανές και να μιλήσουμε με παιδάκια χωρίς καρκίνο που ζουν γύρω τους. Για τα χωματουργικά και το σκάψιμο των σταθμών της ΔΕΗ με λιγνίτη και φυσικού αερίου θα μου επιτρέπεις να τα βρίσκω μεγαλύτερη καταστροφή από τη βελτίωση και διάνοιξη δρόμου καποιων έργων. Έχεις πάει σε εγκατάσηατση παραγωγής φυσικού αερίου ή σε μια πετρελαιοπηγή? Στα λιγβιτορυχεία?Φυσικά και εγώ θεωρώ καταστροφή έργο που θέλει 30 χιλιόμετρα νέο δρόμο στα κατσάβραχα μέσα από δάση κλπ.
MIK έγραψε: Παν έτρον Άριστον. Θα μου επιτρέψεις ένα από τα όνειρά μου να έχει μέσα μεγάλες μηχανές (και όχι τις παλιές που βλέπεις δάση από αυτές στην Εύβοια συμφωνώ είναι χάλια και θέλουν ξήλωμα και αντικατάσταση με λίγες μεγάλες) σωστά καταμερισμένες σε όλη την Ελλάδα. Σαφώς και όχι 114 μηχανές στον Κιθαιρώνα σαφώς και ναι σε 17 μηχανές στον Κιθαιρώνα. Σφαλως και όχι 100 μηχανές στη Σέριφο σαφώς και ναι σε 3 μηχανές στη Σέριφο. Είναι μια χαρά μεγάλη η Ελλάδα 3 σε κάθε νησί σκέψου.Το πρόβλημα είναι του Ελληνικού κράτους που δεν έκατσε ποτέ να βάλει μέτρο. Και επειδή προφανώς ο επενδυτής δεν θα βάλει μέτρο αλλά μέγιστο κέρδος έχουμε οδηγηθεί σε λυπηρά φαινόμενα.
MIK έγραψε:Μακάρι ένα κράτος σωστό να χωροθετούσε και να έθετε όρια και κανόνες σε κάτι σωστό που είναι οι Α/Γ και φυσικά εκεί που έχει γύπες να μη μπουν ποτέ...
Από κοντά για καφέ τα υπόλοιπα δεν θα σας πείσω από το internet ότι τα καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για το περιβάλλον σήμερα είναι να αξιοποιήσουμε την καθαρή ενέργεια του αέρα της χώρας μας η οποία ουσιαστικά μόνο οπτικά μας ενοχλεί. Όμως και εσύ δε θα με πείσεις ότι οι Α/Γ εί ναι το ίδιο κακές με το λιγνίτη και το φυσικό αέριο.
MIK έγραψε:Και τελικά θα μου επιτρέψετε να επιμένω στην άποψη ότι όλοι μας που έχουμε αμάξι aircondition τηλεόραση και καίμε ρεύμα και πετρέλαιο αλόγιστα δεν έχουμε δικαίωμα να εμποδίζουμε επενδύσεις καθαρης ενέργειας. Η διαφορά είναι ότι το ρεύμα από κάρβουνο δεν βλέπουμε που παράγεται ενώ τις Α/Γ τις βλέπουμε. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι το να βλέπω κάτι άσχημο είναι λιγότερο σημαντιοκό από το να αναπνέουν όλοι καθαρό αέρα.
MΙΚ έγραψε: 3.000 μηχανές των 3MW θα προκαλούσαν το κλείσιμο των λιγντικών για περίπου το 30% του χρόνου, υπολειτουργία (θερμή εφεδρεία) το 30% και κανονικό τους καύσιμο το 40%. Αν δεν είναι νίκη αυτό τι είναι?
MΙΚ έγραψε:Εγώ τις βρίσκω όμορφες αρκεί να έχουν μέτρο. Το σκηνικό που περιγράφεις με τα παιδάκια και τις σκιες είναι εκτός πραγματικότητας έχουμε σαφείς αποστάσεις. Ο θόρυβος είναι παντελός άκυρος. Έχει ζητηθεί σε παιδάκια που μένουν κοντά σε αιολικά πάρκα που λειτουργούν και όλα βάζουν ανεμογεννήτριες (φυσικά θετικά) στις ζωγραφιές στους.
MΙΚ έγραψε: Τα πολλά κακά της χώρας μας δεν πρέπει να τα φορτώσουμε στα έργα ΚΑΘΑΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Σε πολλά που λες έχεις δίκιο αλλά έχεις αναγάγει μια απλή Α/Γ σε μπετόν αρμέ με περίπου 1000πλασια επέμβαση στο περιβάλλον από αυτή που πραγματικά προκαλεί. Έχω έργο με ελάχιστα χωματουργικά, εκεί που δεν το βλέπει κανένας και δεν υπάρχει δέντρο, φυτό και ζώο για χιλιόμετρα. Να το χτίσω ή να χτίσω άλλη μια Πτολεμαΐδα?
Mistral KOR έγραψε:...υπάρχει η καταστροφολογία περί κλιματικής αλλαγής...
adreas έγραψε:Παρακάτω. Καρτέλ, μεγαλοκαρχαρίες κλπ. Σύμφωνοι. Έχεις δίκιο. Μαζί σου πέρα για πέρα κι ακόμα πιο πέρα. Αλλά από την άλλη τι έχουμε; Τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας.
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες