Ημερομηνία Κυρ Μάιος 04, 2025 2:38 am
Text Size
Αρχική Κοινότητας Γενική Συζήτηση Συζητήσεις

Συζητήσεις

Η σωτηρία του Γύπα

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν τον χώρο του αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Συντονιστής: Moderators

Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό Farsgian » Δευτ Νοέμ 16, 2009 7:57 pm

Γύπας σώθηκε από πιλότους Α.Π. στη Κρήτη μετά από σύγκρουση με πτερύγιο ανεμογεννήτριας



Συγχαρητήρια στα παιδιά από την Κρήτη που έσωσαν γύπα από βέβαιο θάνατο μετά την πρόσκρουση του σε πτερύγιο ανεμογεννήτριας σε αιολικό πάρκο στο Λέντα στα Αστερούσια όρη. Ο γύπας μεταφέρθηκε στο ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα με συντριπτικό κάταγμα στο φτερό. Επίσης κουτσαίνει. Άγνωστο παραμένει αν το πουλί που είναι ένα θηλυκό 2 ετών θα ξαναπετάξει. Το ατύχημα καταγράφηκε από τα παιδιά σε βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου δημιουργώντας αίσθηση.

Από ότι ακούστηκε στη Κρήτη έχουν σκοτωθεί πρόσφατα 4 γύπες από ανεμογεννήτριες (και αυτοί είναι μόνο οι γύπες που εντοπίστηκαν). Η Κρήτη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τους γύπες στην Ελλάδα. Ο απομείναντας πληθυσμός υπολογίζεται σε μόλις 150 ζευγάρια περίπου.



Μήπως τελικά οι ανεμογεννήτριες που μας πλασάρουν ως πανάκεια στα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι και τόσο αθώες και «πράσινες» όπως νομίζαμε; Μια ματιά στον κατάλογο αιτήσεων και άδειων παραγωγής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (www.rae.gr) φτάνει για να δει κανείς ότι δεν έμεινε κορυφογραμμή στη χώρα μας που να μην είναι υποψήφια για ανεμογεννήτριες… Είπαμε να σώσουμε το περιβάλλον, όχι να το καταστρέψουμε δήθεν «σώζοντας» το…



Το βίντεο του γύπα από την Κρήτη:

http://www.youtube.com/watch?v=1RcTjdY1aN4

Farsgian
EN A
 
Δημοσ.: 1

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό jollyroger » Δευτ Νοέμ 16, 2009 8:43 pm


jollyroger
Competition
 
Δημοσ.: 1075

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό pavlos dimitriadis » Τρί Νοέμ 17, 2009 1:11 am

Farsgian έγραψε:
Από ότι ακούστηκε στη Κρήτη έχουν σκοτωθεί πρόσφατα 4 γύπες από ανεμογεννήτριες (και αυτοί είναι μόνο οι γύπες που εντοπίστηκαν). Η Κρήτη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τους γύπες στην Ελλάδα. Ο απομείναντας πληθυσμός υπολογίζεται σε μόλις 150 ζευγάρια περίπου.



Μήπως τελικά οι ανεμογεννήτριες που μας πλασάρουν ως πανάκεια στα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι και τόσο αθώες και «πράσινες» όπως νομίζαμε; Μια ματιά στον κατάλογο αιτήσεων και άδειων παραγωγής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (http://www.rae.gr) φτάνει για να δει κανείς ότι δεν έμεινε κορυφογραμμή στη χώρα μας που να μην είναι υποψήφια για ανεμογεννήτριες… Είπαμε να σώσουμε το περιβάλλον, όχι να το καταστρέψουμε δήθεν «σώζοντας» το…


Να μπει πάραυτα στεφάνι στις ανεμογεννήτριες! Είναι η χρυσή τομή. Όσο για το κόστος της στεφάνης το αναλαμβάνω εγώ! Έχει τρελά λεφτά και μίζα από WWF, ευρωπαϊκή ένωση κλπ... :wink: :oops: :mrgreen:

pavlos dimitriadis
EN D
 
Δημοσ.: 152

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό Mistral KOR » Τετ Νοέμ 18, 2009 1:26 pm

Όπως το είπες είναι: Τρελή μίζα πέφτει…Οι οικολογικές οργανώνεις στην Ελλάδα όπως η Greenpeace, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, WWF, κ.λ.π. αντί να μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος τα έχουν βρει με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της δήθεν πράσινης ενέργειας (που είναι τα ίδια που ρυπαίνουν με τα ορυκτά καύσιμα, αν το ψάξετε λίγο, και με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών απλά «αγοράζουν» δικαιώματα ρύπων και συνεχίζουν να ρυπαίνουν όσο γουστάρουν …) και επιτρέπουν τώρα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμα σε περιοχές NATURA και Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά (κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες, αλλά την Ελλαδίτσα μας την ξεπουλάνε οι «άρχοντες» της και εμείς μαύρα μεσάνυχτα…)

Βλέπω στη σελίδα που έχει παραθέσει ο farsgian ότι για τον Δ. Πλαταιών η Ρ.Α.Ε. έχει ορίσει ως μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό τυπικών ανεμογεννητριών (δλδ. ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2 MW) 114,37 και για τον Δ. Ερυθραίων 40,22 αντίστοιχα. Αν εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες μικρότερης ισχύος θα είναι περισσότερες…O κατάλογος περιλαμβάνει όλους τους δήμους της Ελλάδας για τους οποίους έχουν εκδοθεί θετικές γνωμοδοτήσεις ή ακόμα άδειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. http://www.rae.gr/lic/FI-061009.html
Δείτε το να φρικάρετε… :shock: :!:

Mistral KOR
EN A
 
Δημοσ.: 13

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό MIK » Τετ Νοέμ 18, 2009 1:42 pm

Καταρχάς να δηλώσω ότι συμφωνώ ότι το παν πρέπει να είναι η προστασία της άγριας ζώης και πρέπει να μπουν αυστηροί και σωστοί όροιγια περιοχές που υπάρχει πραγματικό πρόβλημα.

Ξέρω πολύ καλά ποιοι και για ποιούς λόγους στην Greenpeace είναι υπέρ των Α/Γ και θεωρώ το post σου mistral προσβλητικό και εκτός πραγματικότητας. Θα σου πρότεινα να το στείλεις στην Greenpeace να απαντήσει και γιατί όχι να πας εκεί να το συζητήσεις. Η δόση αλήθειας που έχει το υπόλοιπο post σου ακυρώνεται από αυτή την γενίκευση που κάνεις.

Μερικά θέματα προς σκέψη

1. Θα ήθελα να δω τις απόψεις σας σχετικά με την πρόταση εναντίων των αυτοκινήτων τα οποία τεκμηριωμένα προκαλούν χιλιαπλάσια νεκρά ζώα από τις Α/Γ.

2. Θα ήθελα να δω τις προτάσεις σας για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ηλεκτροπαραγωγή. Σαφώς για να αναφέρεστε τόσο κατά των Α/Γ έχετε στο μυαλό σας κάποια άλλη λύση η οποία είναι αντίστοιχα τεχνικά εφικτή και οικονομικά αποδοτική.

3. Το σενάριο η Ελλάδα να παράγει όλο το ρεύμα της από Α/Γ σας βρίσκει αντίθετους? Πριν απαντήσετε μην ξεχνάμε το δεδομένο ότι σήμερα το παράγουμε από καρβουνο προκαλώντας καρκίνους στην Πτολεμαίδα κλπ. Κάρβουνο λοιπόν ή Α/Γ και (ακριβά) φωτοβολταικά?

4. Εγώ λέω να φρικάρω με την σπατάλη ρεύματος και πετρελαίου που κάνουμε όλοι μας οδηγώντας αυτοκίνητα με έναν άνθρωπο μέσα, μην έχοντας καμία σχέση με εξοικονόμηση ενέργειας και πετώντας σκουπίδια χωρίς ίχνος ανακύκλωσης. Αλλά ίσως πάντα στην οικολογία μς ενοχλεί τι κάνουν οι άλλοι. Ποτέ τι κάνουμε εμείς.

SUNSET TEAM ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 150KV
MIK
Competition
 
Δημοσ.: 1645

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό badder » Τετ Νοέμ 18, 2009 1:47 pm

Οκ Μιχάλη, σωστά τα περί οικολογίας και παραγωγής ρεύματος χωρίς ρύπους... αλλά πόσο δύσκολο είναι να βάλουν ένα προστατευτικό στεφάνι..... το οποίο εκτός από την ζωή των πτηνών μπορεί να σώσει και την ζωή άλλων ιπτάμενων... λέμε τώρα....

Η απλούστερη λύση είναι η σωστή.
badder
Διαχειριστής||Διαχειρίστρια
 
Δημοσ.: 2712

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό Mistral KOR » Τετ Νοέμ 18, 2009 2:26 pm

Τι θεωρείς προσβλητικό, ΜΙΚ; Από τι ακυρώνεται το Post μου; Από την αλήθεια; Μέσα στον Οκτώβρη οι 10 μεγάλες οικολογικές οργανώσεις της χώρας κατέθεσαν πρόταση για την βιοποικιλότητα στην νέα υπουργό Περιβάλλοντος κα. Μπιρμπίλη, όπου επιτρέπουν την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την δημιουργία αιολικών πάρκων σε NATURA και ΖΕΠ. Παραθέτω το επίμαχο απόσπασμα της εν λόγω πρότασης από το Κεφάλαιο 4-Ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου NATURA:
« α. Επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η δημιουργία αιολικών πάρκων κατά τη διαδικασία της προη-γούμενης παραγράφου.
β. Ειδικότερα, κατά τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε Ζώνες Ειδικής Προστα-σίας, η ορνιθολογική μελέτη που προβλέπεται στη παρ. 3 του άρ. 6 της ΚΥΑ 49828/ ΦΕΚ Β’ 2464/3.12.2008 περιλαμβάνει ….»

Αν είχες ασχοληθεί λιγάκι παραπάνω με το θέμα των Α/Γ, θα είχες ήδη καταλάβει ότι η Ελλάδα όπως και καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να παράγει όλο το ρεύμα της από Α/Γ. Μάλιστα η δυνατότητα συμμετοχής των Α/Γ στο φορτίο είναι άπυρο-ελάχιστη (κάτω από 5%). Το άλλο που ξεχνάς είναι ότι οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί πολύ απλά η πηγή ενέργειας που είναι ο άνεμος δεν είναι σταθερή. Και δεν υπάρχει τρόπος να αποθηκεύσεις την ενέργεια που παράγουν. Συνεπώς για κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από ανεμογεννήτριες, η Μεγαλόπολη και η Πτολεμαίδα καλούνται να λειτουργούν εφεδρικά για να ρυθμίσουν ανά πάσα στιγμή το φορτίο. Αυτό πόσο CO2 εξοικονομεί και πόσες ζωές σώζει στις περιοχές που ανέφερες;

Όσο για την σπατάλη ρεύματος, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Και έχω φρικάρει με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σοβαρά μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας που θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να εφαρμόσουν προκειμένου να μειώσουν τους ρύπους του διοξειδίου του άνθρακα (αν αυτό τους έκαιγε πραγματικά δλδ). Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι μια τεράστια ευκαιρία και αν έμπαιναν στα σπίτια μας θα μειώναμε κατευθείαν την κατανάλωση μας από το ρυπογόνο ρεύμα που παράγεται από λιγνίτη και πετρέλαιο. Αντιθέτως έχουν αμολυθεί όλοι οι μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας (Έλληνες και ξένοι) και μετατρέπουν τα βουνά μας σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής ενέργειας. Γιατί πολύ απλά η ανεξαρτησία δεν συμφέρει σε αυτούς και στην οικονομία έτσι όπως είναι σήμερα δομημένη.

Το άλλο: Οι ανεμογεννήτριες είναι «οικονομικά βιώσιμες» όπως λες, επειδή επιδοτούνται σφοδρά. Αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις δεν θα ασχολιόταν κανένας με αυτά. Αναλογίσου και το άλλο: Μια ανεμογεννήτρια κοστίζει περίπου 1 εκατ. Ευρώ (ανάλογα με την ισχύ). Με 1 εκατ. Ευρώ πόσα σπίτια θα μπορούσες να προμηθεύσεις με φωτοβολταικά πάνελ και μικρές ανεμογεννήτριες (για οικιακή χρήση πάντα), ηλιακούς θερμοσίφωνες, νέα κουφώματα, καλύτερη μόνωση κλπ. που θα μειώνανε άμεσα & αποτελεσματικά την κατανάλωση των νοικοκυριών;

Mistral KOR
EN A
 
Δημοσ.: 13

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό badder » Τετ Νοέμ 18, 2009 2:54 pm

Επειδή ο ΜΙΚ είναι σχετικός με το θέμα... θα με ενδιέφερε και εμένα να μάθω κατα πόσο μπορούν οι ανεμογεννήτριες να συμβάλλουν στην παραγωγή ρεύματος. Γιατί και εγώ ήξερα ότι η συμβολή τους στην συνολική παραγωγή είναι πολύ μικρή.

Μήπως τελικά η Α/Γ δεν είναι η ενδεδειγμένη εναλλακτική και πρέπει να στραφούμε σε άλλες λύσεις (ηλιακή, υδρογόνο κτλ).

Η απλούστερη λύση είναι η σωστή.
badder
Διαχειριστής||Διαχειρίστρια
 
Δημοσ.: 2712

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό MIK » Τετ Νοέμ 18, 2009 5:19 pm

http://www.eletaen.gr/Documents/Mythoi% ... ithies.pdf

Η αλήθεια είναι στη μέση παιδιά και παν μέτρον άριστον. Θα έλεγα να διαβάσετε το παραπάνω link. Ειλικρινά ασχολούμε με τον τομέα των ανανεώσιμων από οικολογικη επιλογή. Υπάρχουν υπέρ και κατά σε όλες τις επιλογές της σύγχρονης κοινωνίας. Το να ανάβουμε το ρεύμα μας σημαίνει ότι κάπου πρέπει να παραχθεί. Και σήμερα παράγεται με κάρβουνο. Τεχνικά και οικονομικά η καλύτερη επιλογή είναι οι Α/Γ. Μακάρι να υπήρχε κάπου που δεν ενοχλούν κανέναν άνθρωπο, κανένα ζώο και κάνενα φυτό.

Επιγραμματικά...

Φυσικά και τις ημέρες που φυσάει μπορούμε όπως η Δανία να παράγουμε το ρεύμα μόνο από Α/Γ. Σε επίπεδο πανευρωπαικών και παγκόσμιων δικτύων σαφώς και μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κάρβουνο μόνο για backup. Έχουν σώσει εκατομμύρια τόνους και στην Ελλάδα οι Α/Γ και κάθε μηχανή κόβει απευθείας ντουμάνι που βγαίνει από τη Πτολεμαίδα. Αν μπουν 3000 μηχανές στην Ελλάδα (μη μου πεις ότι δεν χοράνε...) θα έχουμε ουσιαστικά μισό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Τεχνικά είναι σύνθετο το θέμα και υπάρχει βιβλιογραφία.

Τα φωτοβολταικά θέλουν επιχορήγηση είναι πανάκριβα. Οι Α/Γ εκεί που φυσάει είναι η πιο οικονομική μορφή παραγωγής ρεύματος σήμερα. Μακάρι να επιχορηγηθούν και να γίνουν φτηνά. Λες να θέλόυμε όλοι να γεμίσουν παλούκια τα βουνά? Δεν υπάρχει σήμερα άλλη βιώσιμη εναλλακτική. Το υδρογόνο είναι φορέας μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας δεν είναι παραγωγής το ρεύμα πάλι πρέπει να το παράγεις από κάτι.

Για τις οικολογικές οργανώσεις και τις περιοχές Natura στην Ελλάδα θα τα πούμε από κοντά. Ο χορός του παραλόγου σίγουρα ισχύει αλλά δεν μπορώ να καταλάβω σε τι άλλο, εκτός από οπτική (του ανθρώπου δηλαδή εσένα που ανάβεις και το ρεύμα) όχληση και το σοβαρότατο όντως πρόβλημα των πουλιών, οι Α/Γ ενοχλούν?

Γιάννη το στεφάνι μου φαίνεται τεχνικά πολύ δύσκολο και ...κόβει τον αέρα

Θεωρώ ότι στην Ελλάδα τουλάχιστον το 80% των "φρικαριστικών" πάρκων δεν βλάπτουν καθόλου το περιβάλλον πλην το περιβάλλον του του μυαλού μας. Κάποια έργα όμως όντως δεν πρέπει να γίνουν.

Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική νίκη της Ελλάδας θα είναι το κόψιμο στο μισό των εκπομπών τη διοξειδίου. Και εφόσον το καλύτερο όχημα που έχουμε είναι ο άφθονος αέρας μας πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε. Μόλις ο ήλιος γίνει φτηνός σαφώς και ο ήλιος και ήδη ξεκινάει.

SUNSET TEAM ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 150KV
MIK
Competition
 
Δημοσ.: 1645

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό ian » Τετ Νοέμ 18, 2009 7:18 pm

Τι να λεμε ρε παιδια εδω το καλοκαιρι μπηκε μια φωτια και εκαψε ολη την ανατολικη Αττικη και παρολιγο και ολο τον Κιθαιρωνα,
προπερσυ μια απο τα ιδια, καηκε η μιση Πελλοπονησος, αναλογιστειτε ποσα ζωντανα χαθηκαν και ποσο δυσκολευτηκε η επιβιωση αυτων που γλιτωσαν απο τις φλογες
περιορισμενα πλεων σε πολυ λιγοτερη εκταση!!
Και ολα αυτα για το απολυτο κερδος
:evil:
Τελικα μας ψεκαζουν δεν εξηγειται αλιως :x


Το Παρα5 ειναι ψυχολογικό αθλημα
ian
Competition
 
Δημοσ.: 210

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό adreas » Τετ Νοέμ 18, 2009 8:00 pm

MIK έγραψε:Γιάννη το στεφάνι μου φαίνεται τεχνικά πολύ δύσκολο και ...κόβει τον αέρα


Χα, σ' έπιασα αδιάβαστο. Δες αυτό:

http://www.evologics.de/en/products/pro ... index.html

Όχι μόνο δεν κόβει τον αέρα αλλά αυξάνει την απόδοση και κόβει το θόρυβο (βασικά το κομμάτι που ενώνει τα πτερύγια δεν αφήνει το ακροπτερύγιο να δημιουργήσει μεγάλο στρόβιλο, πράμα που τρώει ενέργεια). Αλλά τεχνικά είναι ασύληπτο γαμήσι, άντε να το φτιάξεις σε μέγεθος Α/Γ.

adreas
Competition
 
Δημοσ.: 569

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό Mistral KOR » Τετ Νοέμ 18, 2009 9:13 pm

MIK έγραψε:http://www.eletaen.gr/Documents/Mythoi%20kai%20alithies.pdf

H ΕΛΕΤΑΕΝ είναι αυτή που σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο που μοίρασε μετά τις φωτιές τις Πελοποννήσου, έγραψε για να παινέψει τις αρετές της ανεμογεννήτριας το εξής ιδιοφυές: «Με μια ανεμογεννήτρια ετησίως αποφεύγεται η εκπομπή 4500 τόνων CO2, NOx, στάχτης και σωματιδίων. Και αυτό σημαίνει ότι αυτή η ανεμογεννήτρια είναι το ίδιο αποδοτική όσο ένα δάσος 6.000 στρεμμάτων!(ή 3000.000 δένδρα) ».
Σαν να σου λένε, κάψτε άφοβα τα εναπομείναντα δάση, εδώ είμαστε εμείς... Αυτό πως σου φαίνεται;
MIK έγραψε: Η αλήθεια είναι στη μέση παιδιά και παν μέτρον άριστον. Θα έλεγα να διαβάσετε το παραπάνω link. Ειλικρινά ασχολούμε με τον τομέα των ανανεώσιμων από οικολογικη επιλογή. Υπάρχουν υπέρ και κατά σε όλες τις επιλογές της σύγχρονης κοινωνίας. Το να ανάβουμε το ρεύμα μας σημαίνει ότι κάπου πρέπει να παραχθεί. Και σήμερα παράγεται με κάρβουνο. Τεχνικά και οικονομικά η καλύτερη επιλογή είναι οι Α/Γ. Μακάρι να υπήρχε κάπου που δεν ενοχλούν κανέναν άνθρωπο, κανένα ζώο και κάνενα φυτό.

Δεν αναφέρεσαι καθόλου στο θέμα των ΑΠΕ σε οικιακό επίπεδο. Φυσικά και υπάρχει πιο οικονομική λύση....
MIK έγραψε: Φυσικά και τις ημέρες που φυσάει μπορούμε όπως η Δανία να παράγουμε το ρεύμα μόνο από Α/Γ. Σε επίπεδο πανευρωπαικών και παγκόσμιων δικτύων σαφώς και μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κάρβουνο μόνο για backup. Έχουν σώσει εκατομμύρια τόνους και στην Ελλάδα οι Α/Γ και κάθε μηχανή κόβει απευθείας ντουμάνι που βγαίνει από τη Πτολεμαίδα. Αν μπουν 3000 μηχανές στην Ελλάδα (μη μου πεις ότι δεν χοράνε...) θα έχουμε ουσιαστικά μισό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Τεχνικά είναι σύνθετο το θέμα και υπάρχει βιβλιογραφία.

Η Δανία που αναφέρεις είναι μάλλον κακό παράδειγμα:
1ο: Το σύστημα της Δανίας βασίζεται στην λειτουργία δύο μη-διασυνδεδεμένων και σε μεγάλο βαθμό αυτόνομων συστημάτων με δυνατότητα εύκολης ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας με τα μεγαλύτερα ηλεκτρικά συστήματα των γειτονικών της χωρών κυρίως την Νορβηγία και την Σουηδία. Επίσης αντέχει μεγαλύτερη συμμετοχή αιολικής ενέργειας στο σύστημα από το δικό μας σύστημα, που όπως αυτό της Γερμανίας και των άλλων χωρών είναι διασυνδεδεμένο (με εξαίρεση τα νησια). Η Δανία έχει περίπου 3.500 MW εγκαταστημένα σε ανεμογεννήτριες και αν και περίπου το 20% που παράγει η χώρα σε ενέργεια προέρχεται από αυτές (το υπόλοιπο είναι από καύση του άνθρακα), το 2004 π.χ. μόλις το 6% αυτής της αιολικής ενέργειας καταναλώθηκε στη Δανία. Το υπόλοιπο ήταν πλεόνασμα ενέργειας επί του φορτίου τη στιγμή της παραγωγής της και η Δανία αναγκάστηκε να το ξεπουλήσει σε πολύ χαμηλές τιμές στη Νορβηγία και την Σουηδία για να διατηρήσει την σταθερότητα του εγχώριου ηλεκτρικού δικτύου.

Και το πιο σημαντικό: Η Δανία σε τόσα χρόνια και με τόσες ανεμογεννήτριες δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων. Μάλιστα, μόνο το 2006 οι ρύποι αυξήθηκαν κατά 36%. Φυσικά λόγω ανάγκης εφεδρικής λειτουργίας των συμβατικών εργοστασίων, δεν έχει κλείσει κανένα από αυτά. Το ίδιο ισχύει και για την Γερμανία. Επιπλέον η Δανία εισάγει ρεύμα από τις γειτονικές χώρες που βασίζονται κυρίως σε πυρηνική ενέργεια για να αντεπεξέλθει. Συνεπώς το παράδειγμα που πρέπει να πάρουμε από τη Δανία είναι ότι οι ανεμογεννήτριες δεν συμβάλουν καθόλου μα καθόλου στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Και για να είμαστε ξεκάθαρη, το να λειτουργεί μια Μεγαλόπολη «εφεδρικά» σημαίνει να λειτουργεί κανονικά. Δεν σταματάει την λειτουργία του ένας τέτοιος σταθμός επειδή φυσάει δύο ώρες στον Έβρο. Θέλει μέρες για να πάρει μπροστά.

Δεν ξέρω τι βιβλιογραφία έχεις στα χέρια σου που μιλαει για μισό ισοζύγιο εκπομών ρύπων με 3000 ανεμογεννητριες στην Ελλάδα... Θα μ΄ενδίεφερε πολύ να το δω. Όσο για τις 3000 Α/Γ, ναι, είμαι της άποψης ότι δε χωράνε. Δεν είμαστε Γερμανία εδώ με τις ατελείωτες πεδιάδες και τις τεράστιες εκτάσεις εντατικής καλλίεργειας όπου μπαινουν οι Α/Γ σε αυτές τις χώρες. Η φυσική ομορφιά της Ελλάδας είναι ένα από τα λίγα αγαθά της...
MIK έγραψε:Τα φωτοβολταικά θέλουν επιχορήγηση είναι πανάκριβα. Οι Α/Γ εκεί που φυσάει είναι η πιο οικονομική μορφή παραγωγής ρεύματος σήμερα. Μακάρι να επιχορηγηθούν και να γίνουν φτηνά. Λες να θέλόυμε όλοι να γεμίσουν παλούκια τα βουνά? Δεν υπάρχει σήμερα άλλη βιώσιμη εναλλακτική. Το υδρογόνο είναι φορέας μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας δεν είναι παραγωγής το ρεύμα πάλι πρέπει να το παράγεις από κάτι.

Κάτσε, οι ανεμογεννήτριες δηλαδή δεν επιδοτούνται τώρα;
Για τα νοικοκυρια υπάρχουν εναλλακτικές πολλές για εξοικονόμηση ενέργειας και για πιο «πράσινες» συμπεριφορές. Δεν υπάρχει «πράσινη» εναλλακτική για τους βιομήχανους της ενέργειας. Και αυτό γιατί οι ανεμογεννήτριες είναι η πιο ώριμη τεχνολογία, η πιο δοκιμασμένη....στις πεδιάδες της βορειοδυτικής Ευρώπης για τις οποίες είναι κατασκευασμένες. Δεν είναι φτιαγμένες για βουνοκορφές και αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις κανένας επιχειρηματίας με σώας τας φρένας θα ανέβαζε μια Α/Γ σε βουνό, για τον απλούστατο λόγο ότι φθείρονται πιο γρήγορα στο ορεινό περιβάλλον, λόγω της τυρβώδης ροής του άερα που επικρατεί στη κορυφογραμμή εξαιτίας της οποίας και είναι αδύνατον να υπολογίσει πραγματικά κανείς την απόδοση που θα έχει ένα αιολικό πάρκο....

Αλλά τι γίνεται τώρα: αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών που αναζητούν απελπισμένα καινούργιες αγορές για να πουλήσουν τις μηχανές τους που στην εγχώρια αγορά έχουν καταλήξει στα αζήτητα (Δανία, Γερμανία, ΗΠΑ κλπ). Υπάρχει το Πρωτόκολλο του Κιότο με το εμπόριο ρύπων, υπάρχει η καταστροφολογία περί κλιματικής αλλαγής και έτσι πρόσφορο έδαφος για να πέσουν όλοι με τα μούτρα....
Επιπλέον στην Ελλάδα οι δασικές εκτάσεις στα βουνά είναι δημόσια γη. Κατάφεραν να περάσουν ένα νόμο όπου η γη παραχωρείται τσάμπα στους επενδυτές...Με λίγα λόγια, φ-α-γ-ο-π-ό-τ-ι!
MIK έγραψε:Για τις οικολογικές οργανώσεις και τις περιοχές Natura στην Ελλάδα θα τα πούμε από κοντά. Ο χορός του παραλόγου σίγουρα ισχύει αλλά δεν μπορώ να καταλάβω σε τι άλλο, εκτός από οπτική (του ανθρώπου δηλαδή εσένα που ανάβεις και το ρεύμα) όχληση και το σοβαρότατο όντως πρόβλημα των πουλιών, οι Α/Γ ενοχλούν?

Μισό λεπτό.... Εδώ παραδέχεσαι αυτά που έγραψα περί ξεπούλημα των οικολογικών οργανώσεων και που βιάστηκες να βγάλεις και προσβλητικά. Αν ξέρεις κάτι παραπάνω πες το εδώ για να καταλάβουμε όλοι.

Αγαπητέ ΜΙΚ, έχεις δει αιολικό πάρκο από κοντά; Έχεις αντιληφθεί την ανεπίστρεπτη καταστροφή που επιφέρουν αυτές οι εγκαταστάσεις στο βουνό; Δεν έχεις πρόβλημα με τα πολλά χιλιόμετρα νέων οδών πρόσβασης στρωμένα με 3 Α για βαριά οχήματα σε παρθένα βουνά, τα χιλιόμετρα καλωδιώσεων -εναέρια συνήθως- που συνδέουν τις ανεμογεννήτριες με τον υποσταθμό που βρίσκεται σε χαμηλοτερα υψόμετρα ή στο κάμπο (εκει που περνάνε οι γραμμές υψηλής τάσης του Εθνικού δικτύου μεταφοράς) και την φύτευση εκατοντάδων στύλων της ΔΕΗ για την στήριξη τους; Δεν έχεις πρόβλημα με το ισοπέδωμα που γίνεται στη κορυφογραμμή εκεί που στήνονται οι ανεμογεννήτριες σε πλατώματα διαμέτρου 50μ. η κάθε μια, με τα 500 μ3 σκυροδέματος που πέφτουν σε τρύπες που έχουν εκσκαφτεί στο βράχο για τα θεμέλια κάθε ανεμογεννήτριας; Δεν έχεις πρόβλημα με την εκσκαφή χιλιάδων μ3 βραχωδών εκτάσεων που προκαλεί μόνιμη αλλαγή της εδαφοκάλυψης και εκτεθειμένες επιφάνειες στην διάβρωση; Αυτό το αποκαλείς ένα φιλικό προς το περιβάλλον έργο;

Αφού ασχολείσαι ξέρεις πολύ καλά ότι το περιβάλλον δεν επανέρχεται ποτέ. Δεν υπάρχει αποκατάσταση του χώρου. Και αυτά που γράφει η ΕΛΕΑΤΑΝ είναι μπούρδες για να φας την πράσινη καραμέλα τους. Πως μπορείς να δηλώσεις ότι έχεις οικολογική συνείδηση και να μείνεις αδιάφορος μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή; Η μήπως υποστηρίζεις και εσύ την άποψη ότι το Ελληνικό τοπίο με την χαμηλή βλάστηση (που είναι το κατεξοχήν μεσογειακό τοπίο όπου ευδοκιμεί η πλειοψηφία των ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας) είναι ένα υποβαθμισμένο τοπίο που δεν αξίζει; Είσαι δηλαδή ένας από αυτούς που τις δασικές εκτάσεις θα τις καταργούσες με συνοπτικές διαδικασίες; 114 ανεμογεννήτριες των 100- 150 μ. στην κορυφογραμμή του Κιθαιρώνα που είναι ένα τέτοιο τοπίο (και επιπλέον καμένο...γιατί άραγε;) δεν θα σε ενοχλούσαν καθόλου;
MIK έγραψε: Θεωρώ ότι στην Ελλάδα τουλάχιστον το 80% των "φρικαριστικών" πάρκων δεν βλάπτουν καθόλου το περιβάλλον πλην το περιβάλλον του του μυαλού μας. Κάποια έργα όμως όντως δεν πρέπει να γίνουν.

Προφανώς δεν ζεις στην Εύβοια, για να έχεις άποψη για το αν θα σε ενοχλούσαν το 80% των ανεμογεννητριών που στριφογυρίζουν στον ορίζοντα όπου και να κοιτάξεις και σου φτιάχνουν ατμόσφαιρα disco την νύχτα. Όσο για το θόρυβο υπάρχουν μέρες (κυρίως νύχτες) όπου ακούς τις ανεμογεννήτριες μια χαρά ακόμα και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων κόντρα στον αέρα...
MIK έγραψε:Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική νίκη της Ελλάδας θα είναι το κόψιμο στο μισό των εκπομπών τη διοξειδίου. Και εφόσον το καλύτερο όχημα που έχουμε είναι ο άφθονος αέρας μας πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε. Μόλις ο ήλιος γίνει φτηνός σαφώς και ο ήλιος και ήδη ξεκινάει.

Το αιολικό δυναμικό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Όπως τα περισσότερα πράγματα σε αυτή την χώρα το αιολικό δυναμικό της Ελλάδας έχει υπολογιστεί από το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) με πολύ μεγάλη προχειρότητα και εντελώς συμπτωματικά οι «υψηλές» τιμές συμπίπτουν με της περιοχές όπου υπάρχει και οι μεγαλύτερη συσσώρευση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από τότε που απελευθερώθηκε η αγορά ενέργειας το 1999...
Έχω δει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενός υπό σχεδιασμό έργου να «αναπροσαρμόζει» τρεις φορές την συνολική καθαρή ενεργειακή παραγωγή του αιολικού «πάρκου»,μειωμένη κατά 25% από το αρχικό, χωρίς αυτό να εμποδίσει την εταιρία να προχωρήσει με τα σχέδια της. Άρα ή τρελοί είναι και δεν ξέρουν που τους πάν’ τα τέσσερα ή τα περιθώρια κέρδους πέραν της υποτιθέμενης παραγωγής ενέργειας είναι τόσο τεράστια που δεν τους νοιάζει απλά....

Σε τέτοιους ανθρώπους εμπιστεύεσαι την προστασία του περιβάλλοντος.

Και -ναι- ήδη έχουν φτάσει και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί. Εκατοντάδες στρέμματα βουνοπλαγιάς (δεν μπαινουν στους κάμπους πάλι) που θα τσιμεντοποιηθούν για μια μόνο εγκατάσταση (η οποία είναι ακόμα λιγότερα αποδοτική από τις Α/Γ), θα περιφραχτούν, θα χαθούν για την χλωρίδα, την πανίδα...για μας. Θα αλλοιώσουν ανεπίστρεπτα την φυσιογνωμία του άγριου τοπίου...χωρίς κανένα περιβαλλοντικό όφελος. Τεράστιες επιδοτήσεις πάνε στις τσέπες των επενδυτών αντί να προορίζονται π.χ. για φωτοβολταϊκά στις στέγες των πολυκατοικιών της Αθήνας και να παραχθεί η ενέργεια εκεί που καταναλώνεται...

Mistral KOR
EN A
 
Δημοσ.: 13

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό achim » Πέμ Νοέμ 19, 2009 9:56 am

Εκτός από το επιπλέον πρόβλημα που απέκτησαν οι ολοένα και πιο σπάνιοι ιπτάμενοι φίλοι μας, θα ήθελα να θίξω και μια «άλλη» άποψη.

Εμένα προσωπικά με ενοχλεί αφάνταστα η εντελώς αποκαρδιωτική εικόνα των βουνών (ίσως των μοναδικών στοιχείων της φύσης που δεν τα ισοπέδωσε ολοκληρωτικά η "πρόοδος"), να μοιάζουν σαν το λόφο του Γολγοθά με τους απόκοσμους σταυρούς να περιμένουν τους μελλοθάνατους.

Δε θέλω πια όπου πέφτει η ματιά μου να βλέπει τεχνολογία.

Θέλω φύση, σκέτη, ανέγγιχτη, όπως τη σμίλεψε η συμπαντική σοφία στο πέρασμα των χιλιετιών.

Αυτή η αισθητική μου κάνει και καμία άλλη.

Αυτό μου έμεινε μόνο και δε γουστάρω κανείς να μου το χαλάσει.

Σας παρακαλώ αφήστε τις αγέρωχες βουνοκορφές στην ησυχία τους.

Αφήστε τους θρύλους, τους μύθους και τις παραδόσεις που τα συνοδεύουν να έρχονται ακόμα στο μυαλό μου όταν τα αγναντεύω από ψηλά.

Αφήστε τα σπίτια των Κενταύρων, των Θεών, των Νυμφών, των Μουσών απαραβίαστα από τη λαίλαπα της λογικής για ολοένα και παραπάνω παραγωγή ενέργειας.


Πριν αρκετά χρόνια ακόμα φοιτητές πάνω στο αντικείμενο των ήπιων μορφών ενέργειας καταλάβαμε τα παιχνίδια των μεγάλων πολυεθνικών που καταδυναστεύουν τον πλανήτη και τους ενοίκους αυτού, λανσάροντας κατά καιρούς νέους τρόπους λύσης του ενεργειακού προβλήματος.

Στην ουσία ενδιαφέρονται μόνο για το χρήμα.

Γνωρίζουν καλύτερα από εμένα ότι υπάρχουν τρόποι για άμεση και φθηνή ενέργεια. Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα.
Ότι είναι φθηνή.
Κανείς δηλαδή δεν θα μπορέσει να βγάλει λεφτά από αυτή.
Στο κάλαθο των αχρήστων λοιπόν όλα τα «άλλα» σχέδια.
Κρατάμε μόνο αυτά που μας πλουτίζουν.

** Ο Μιχάλης (ΜΙΚ) γνωρίζει πάνω – κάτω τις απόψεις μου αφού κατά καιρούς τα έχουμε συζητήσει.
Σέβομαι την επιλογή του στο πως θα βγάζει τον επιούσιο του, όπως σέβομαι και την εταιρία που συνεργάζεται αλλά και τις όποιες άλλες εταιρίες του είδους που κινούνται στην «ουρά» του ενεργειακού «ψαριού» και συνήθως διοικούνται από μια χαρά ανθρώπους με υψηλή οικολογική ευαισθησία.

Δεν έχω καν πρόβλημα ούτε με το «κεφάλι» του παραπάνω «ψαριού».

Έχω πρόβλημα με αυτούς που κρατάνε τη πετονιά με το αγκίστρι απ’ έξω.

Εδώ πρέπει να σταματήσω και να συνεχίσω τη δουλειά γιατί πρέπει να πληρώσω κάτι κιλοβατώρες και κάτι κιλοθερμίδες ενέργειας που έχω καταναλώσει.

Φιλικά
Ιωακείμ

achim
Competition
 
Δημοσ.: 549

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό MIK » Πέμ Νοέμ 19, 2009 10:33 am

Μάκη ποιές είναι αυτές οι περίφημες καθαρές ενέργειες να παρατήσω σήμερα τη δουλειά μου?

Τελικά δεν διαφωνώ με τίποτα από όσα λες (εκτός από μερικά χοντρά τεχνικά λαθάκια) και θα χαρώ να τα πούμε από κοντά σε μια επίσκεψη σε αιολικό πάρκο. Τα κοιτάς από τη μεριά του άσπρου θα χαρώ να στα εξηγήσω και από την άλλη οπτική γωνία. Απλά σε αρκετά σημεία πιάνεσαι από στοιχεία για τις Α/Γ ξεχνάς τα θετικά τους και τους φορτώνεις τα αρνητικά του Ελληνικού κράτους, το δεκτό αρνητικο αίσθημα της επέμβασης στο τοπίο και κατάφερες να τους φορτώσεις τις φωτιές της Πελοπονήσου.

Ναι κάθε Α/Γ είναι αποδοτική όσο ένα δάσος. Ποιός σου είπε να κόψεις/κάψεις δέντρα από την ΕΛΕΤΑΕΝ δεν το κατάλαβα. Άμα ψάχνουμε να συνδέσουμε κάτι με κάτι κακό θα το βρούμε.

Το θέμα των ΑΠΕ σε οικιακό επίπεδο μακάρι να προχωρήσει και ειλικρινά έχω έτοιμη επαγγελματική λύση να φύγω από το να βάζω παλούκια στα βουνά και να με βρίζουν όλοι και να σώνω εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πόρτα πόρτα. Ξέρεις ότι δεν προχωράνε όμως. Ξέρεις ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν καθυστερήσει 5 χρόνια ήδη την πανευρωπαικώς εφαρμοζόμενη οδηγία για ενεργειακή ταυτότητα σπιτιών. Ξέρεις ότι μόλις σου πω "το σπίτι σου σπαταλάει ρέυμα και πετρέλαιο σα τρελό πλήρωσε για την αναβάθμισή του" μου κλεινεις τη πόρτα και βγαίνεις στους δρόμους για να μη περάσει πρόστιμο στα μη αποδοτικά ενεργειακά κτίρια. Ξέρεις ότι στα σπίτια τη λέξη φωτοβολταικό την ακολουθεί η ερώτηση "πόση επιχορήγηση θα πάρω?"

Τα τεχνικά από τη Δανία και την Ισπανία μόλις βρω κάνα καλό συγκεντρωτικό με νούμερα. Είσαι αρκετά έξω από την πραγματικότητα και ξεχνάς ότι αν συνεχιστεί η ανάπτυξη των Α.Γ τα νούμερα ανεβαινουν εκθετικά. Υπήρχε μέρα που η Δανία και η Ισπανία έκλεισαν όλα τα εργοστάσια και δούλευαν μόνο αιολικά υδροηλεκτρικά.

Το ότι δεν αποκαθιστά το περιβάλλον μετά τη λειτουργία ενός έργου φταίει το κράτος, ο επενδυτής και όχι η Α/Γ. Θα σου πρότεινα να επισκεφτούμε ένα 400αρι σταθμό από λιγνίτι, να μιλήσουμε σε μερικά παιδιάκια με καρκίνο της γύρω περιοχής και μετά 130 μηχανές και να μιλήσουμε με παιδάκια χωρίς καρκίνο που ζουν γύρω τους. Για τα χωματουργικά και το σκάψιμο των σταθμών της ΔΕΗ με λιγνίτη και φυσικού αερίου θα μου επιτρέπεις να τα βρίσκω μεγαλύτερη καταστροφή από τη βελτίωση και διάνοιξη δρόμου καποιων έργων. Έχεις πάει σε εγκατάσηατση παραγωγής φυσικού αερίου ή σε μια πετρελαιοπηγή? Στα λιγβιτορυχεία?Φυσικά και εγώ θεωρώ καταστροφή έργο που θέλει 30 χιλιόμετρα νέο δρόμο στα κατσάβραχα μέσα από δάση κλπ.

Παν έτρον Άριστον. Θα μου επιτρέψεις ένα από τα όνειρά μου να έχει μέσα μεγάλες μηχανές (και όχι τις παλιές που βλέπεις δάση από αυτές στην Εύβοια συμφωνώ είναι χάλια και θέλουν ξήλωμα και αντικατάσταση με λίγες μεγάλες) σωστά καταμερισμένες σε όλη την Ελλάδα. Σαφώς και όχι 114 μηχανές στον Κιθαιρώνα σαφώς και ναι σε 17 μηχανές στον Κιθαιρώνα. Σφαλως και όχι 100 μηχανές στη Σέριφο σαφώς και ναι σε 3 μηχανές στη Σέριφο. Είναι μια χαρά μεγάλη η Ελλάδα 3 σε κάθε νησί σκέψου.Το πρόβλημα είναι του Ελληνικού κράτους που δεν έκατσε ποτέ να βάλει μέτρο. Και επειδή προφανώς ο επενδυτής δεν θα βάλει μέτρο αλλά μέγιστο κέρδος έχουμε οδηγηθεί σε λυπηρά φαινόμενα.

Μακάρι ένα κράτος σωστό να χωροθετούσε και να έθετε όρια και κανόνες σε κάτι σωστό που είναι οι Α/Γ και φυσικά εκεί που έχει γύπες να μη μπουν ποτέ...

Από κοντά για καφέ τα υπόλοιπα δεν θα σας πείσω από το internet ότι τα καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για το περιβάλλον σήμερα είναι να αξιοποιήσουμε την καθαρή ενέργεια του αέρα της χώρας μας η οποία ουσιαστικά μόνο οπτικά μας ενοχλεί. Όμως και εσύ δε θα με πείσεις ότι οι Α/Γ εί ναι το ίδιο κακές με το λιγνίτη και το φυσικό αέριο.

Και τελικά θα μου επιτρέψετε να επιμένω στην άποψη ότι όλοι μας που έχουμε αμάξι aircondition τηλεόραση και καίμε ρεύμα και πετρέλαιο αλόγιστα δεν έχουμε δικαίωμα να εμποδίζουμε επενδύσεις καθαρης ενέργειας. Η διαφορά είναι ότι το ρεύμα από κάρβουνο δεν βλέπουμε που παράγεται ενώ τις Α/Γ τις βλέπουμε. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι το να βλέπω κάτι άσχημο είναι λιγότερο σημαντιοκό από το να αναπνέουν όλοι καθαρό αέρα.

SUNSET TEAM ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 150KV
MIK
Competition
 
Δημοσ.: 1645

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό Mistral KOR » Πέμ Νοέμ 19, 2009 4:43 pm

ΜΙΚ, από την στιγμή που είναι η δουλειά σου, εξηγούνται πολλά από όσα γράφεις . Δεν αμφισβητώ ότι ασχολείσαι από οικολογική επιλογή και την επιθυμία σου να κάνεις το «σωστό». Αλλά γράφεις και μόνος σου, ότι οι φυσιολατρικές διαθέσεις συγκρούονται με την ελληνική (και όχι μόνο) πραγματικότητα των Golden boys της πράσινης ενέργειας.

MIK έγραψε:Τελικά δεν διαφωνώ με τίποτα από όσα λες (εκτός από μερικά χοντρά τεχνικά λαθάκια) και θα χαρώ να τα πούμε από κοντά σε μια επίσκεψη σε αιολικό πάρκο. Τα κοιτάς από τη μεριά του άσπρου θα χαρώ να στα εξηγήσω και από την άλλη οπτική γωνία. Απλά σε αρκετά σημεία πιάνεσαι από στοιχεία για τις Α/Γ ξεχνάς τα θετικά τους και τους φορτώνεις τα αρνητικά του Ελληνικού κράτους, το δεκτό αρνητικο αίσθημα της επέμβασης στο τοπίο και κατάφερες να τους φορτώσεις τις φωτιές της Πελοπονήσου.


Μέχρι στιγμής το μόνο που έχω ακούσει από ανθρώπους που είναι «μέσα» στα πράγματα, είναι κάτι παπαγαλίστικες, αναμασημένες αερολογίες. Ενδεχομένως να έχεις να πεις κάτι παραπάνω, αλλά επειδή έχω ένα πρόβλημα απόστασης, θα ήθελα να μου περιγράψεις την οπτική σου γωνία μέσω από αυτό το φόρουμ. Στο κάτω κάτω συζήτηση κάνουμε και το θέμα ενδιαφέρει όλους.

Τα στοιχεία από τα οποία πιάνομαι για να καταγγείλω τις Α/Γ είναι αυτά που «καίνε» το περιβάλλον και δεν τα διαψεύδεις. Από την στιγμή που επιφέρουν καταστροφή στο περιβάλλον, αυτό έχει σημασία, ειδικά όταν πλασάρονται σαν πανάκεια για όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Και δεν έχω καταλάβει την θετική πλευρά τους ούτε από άποψη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. θες να μιλήσεις εσύ περί απόδοσης των ανεμογεννητριών κλπ.; Για πες μας π.χ. πόσες ανεμογεννήτριες θα χρειάζονταν -υποθετικά πάντα- για να αντικατασταθεί η παραγωγή ενέργειας από την λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Μεγαλόπολης;

Δεν τους φόρτωσα εγώ τις φωτιές της Πελοποννήσου. Απλά οι κύριοι της ΕΛΕΤΑΕΝ είχαν την ευαισθησία να δημοσιεύσουν κάτι τέτοιο εκείνη την εποχή. Και από εκεί (και άλλα πολλά) καταλαβαίνεις τον βαθμό ευαισθησίας τους απέναντι στο περιβάλλον. Επίσης υπήρχαν αρκετά δημοσιεύματα στον τύπο το 2007 που συνδέσανε τις φωτιές με έργα «πράσινης» ενέργειας ειδικά στις περιοχές όπου ξεσηκώθηκε ο κόσμος. Έχεις αμφιβολία ότι κάποιοι ας πούμε «μεσολαβητές» των επενδυτών δεν θα δίσταζαν να φτάσουν ως εκεί για να γονατίσουν την τοπική κοινωνία; Και για να καταλάβουν οι υπόλοιποι: Υπάρχει πρόσφατος νόμος που επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε καμένες εκτάσεις….

MIK έγραψε:Ναι κάθε Α/Γ είναι αποδοτική όσο ένα δάσος. Ποιός σου είπε να κόψεις/κάψεις δέντρα από την ΕΛΕΤΑΕΝ δεν το κατάλαβα. Άμα ψάχνουμε να συνδέσουμε κάτι με κάτι κακό θα το βρούμε.


Εξήγησε μας πως μια ανεμογεννήτρια «αποδίδει» ως ένα δάσος; Το ότι δεν παράγει ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά την λειτουργία της το ξέρουμε. Αλλά πως αποδίδει ως ένα δάσος; Με ποια έννοια; Απορροφάει η Α/Γ διοξείδιο του άνθρακα, και το απελευθερώνει ως οξυγόνο στην ατμόσφαιρα; Αποτελεί η Α/Γ βιότοπος για χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας όπως ένα δάσος;

Στην Λακωνία έχουν αποψιλώσει δεκάδες χιλιάδες δέντρα για να εγκαταστήσουν Α/Γ…. Δεν είδα την ΕΛΕΤΑΕΝ να βγαίνει και να το καταγγείλει αυτό…

MIK έγραψε:Το θέμα των ΑΠΕ σε οικιακό επίπεδο μακάρι να προχωρήσει και ειλικρινά έχω έτοιμη επαγγελματική λύση να φύγω από το να βάζω παλούκια στα βουνά και να με βρίζουν όλοι και να σώνω εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πόρτα πόρτα. Ξέρεις ότι δεν προχωράνε όμως. Ξέρεις ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν καθυστερήσει 5 χρόνια ήδη την πανευρωπαικώς εφαρμοζόμενη οδηγία για ενεργειακή ταυτότητα σπιτιών. Ξέρεις ότι μόλις σου πω "το σπίτι σου σπαταλάει ρέυμα και πετρέλαιο σα τρελό πλήρωσε για την αναβάθμισή του" μου κλεινεις τη πόρτα και βγαίνεις στους δρόμους για να μη περάσει πρόστιμο στα μη αποδοτικά ενεργειακά κτίρια. Ξέρεις ότι στα σπίτια τη λέξη φωτοβολταικό την ακολουθεί η ερώτηση "πόση επιχορήγηση θα πάρω?"


..ενώ ο Κοπελούζος κλπ. πληρώνει τις ανεμογεννήτριες που βάζει στα βουνά από την τσέπη του…. Βρε, ΜΙΚ…. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων φταίνε που μέχρι το 2008 δεν επιδοτούνταν να βάλουν φωτοβολταΪκό στα σπίτια τους, που μέχρι πρίν λίγους μήνες έπρεπε να γράφεσαι στο ΤΕΒΕ για να παράγει ενέργεια με το φωτοβολταϊκό σου στη ταράτσα; Οι ιδιοκτήτες ακινήτων φταίνε που το 2001 αν θυμάμαι καλά τους σταματήσανε την φοροαπαλλαγή για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων και μόλις το 30% των νοικοκυριών της Ελλάδας..της ΕΛΛΑΔΑΣ έχει ζεστό νερό από τον ήλιο; Αυτούς βρήκες να χτύπησες για να υπερασπίζεσαι τους μεγαλοκαρχαρίες που δεν επιθυμούν την ανεξαρτησία του κόσμου από την ενέργεια που παράγεται κεντρικά; Έλα τώρα…. Τα υπόλοιπα για τα σπίτια και τις επιδοτήσεις τα έχω ήδη πει παραπάνω…


MIK έγραψε:Τα τεχνικά από τη Δανία και την Ισπανία μόλις βρω κάνα καλό συγκεντρωτικό με νούμερα. Είσαι αρκετά έξω από την πραγματικότητα και ξεχνάς ότι αν συνεχιστεί η ανάπτυξη των Α.Γ τα νούμερα ανεβαινουν εκθετικά. Υπήρχε μέρα που η Δανία και η Ισπανία έκλεισαν όλα τα εργοστάσια και δούλευαν μόνο αιολικά υδροηλεκτρικά.


Ναι, θέλω να μου τα βρεις και μένα τα στοιχεία αυτά και το πώς «έκλεισαν» τα συμβατικά εργοστάσια για μια μέρα….

MIK έγραψε: Το ότι δεν αποκαθιστά το περιβάλλον μετά τη λειτουργία ενός έργου φταίει το κράτος, ο επενδυτής και όχι η Α/Γ. Θα σου πρότεινα να επισκεφτούμε ένα 400αρι σταθμό από λιγνίτι, να μιλήσουμε σε μερικά παιδιάκια με καρκίνο της γύρω περιοχής και μετά 130 μηχανές και να μιλήσουμε με παιδάκια χωρίς καρκίνο που ζουν γύρω τους. Για τα χωματουργικά και το σκάψιμο των σταθμών της ΔΕΗ με λιγνίτη και φυσικού αερίου θα μου επιτρέπεις να τα βρίσκω μεγαλύτερη καταστροφή από τη βελτίωση και διάνοιξη δρόμου καποιων έργων. Έχεις πάει σε εγκατάσηατση παραγωγής φυσικού αερίου ή σε μια πετρελαιοπηγή? Στα λιγβιτορυχεία?Φυσικά και εγώ θεωρώ καταστροφή έργο που θέλει 30 χιλιόμετρα νέο δρόμο στα κατσάβραχα μέσα από δάση κλπ.


Θα ήθελα πολύ να δω πως θα φλομώσεις στο ψέμα τα παιδάκια με ιστορίες τύπου «Με 3000 Α/Γ στην Ελλάδα θα κλείσουμε τα θερμοηλεκτρικά στην Πτωλεμαϊδα και δεν θα υποφέρετε πια από καρκίνο….και πείτε στους γονείς σας να αρχίσουν να ψάχνουν από τώρα για καινούργια δουλειά…»; Τι άλλο θα τους πεις: Μήπως ότι «Σόρρυ παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν επιδοτήσεις για να βελτιώσουμε την περιβαλλοντική συμπεριφορά των εργοστασίων, να μπουν καινούργια/καλύτερα φίλτρα κλπ;» Και στα παιδιά των χωριών που θα ζούνε δίπλα στους αιολικούς σταθμούς τι θα πεις: « Τι όμορφα που γυρίζουν»; «Είναι σαν να έχετε ένα πραγματικό δάσος πάνω από τα κεφάλια σας, ξεχάστε το παλιό, λέρωνε με τα φύλλα και τις αυλές σας…»; « Δεν κοιμάστε τα βράδια από το θόρυβο…βάλτε ωτοασπίδες….»; « Η ανεμογεννήτρια δημιουργεί φωτοσκίαση στο δωμάτιο σου; Τι ωραία! Είναι σαν να αναβοσβήνεις το φως…πολύ cool…»;
« Τώρα δεν έχεις πραγματικά τίποτα να ζηλέψεις ποια από τα παιδιά της πόλης…» ;

Ξέρεις, φαντάζομαι, πόσες άδειες παραγωγής έχουν ήδη εκδοθεί και πόσες άλλες αιτήσεις υπάρχουν για αιολικά. Αθροίστηκα έχεις μια ιδέα για το πόσα εκατοντάδες (χιλιάδες ?) χιλιόμετρα νέων δρόμων θα μπουν προσεχώς σε κατσάβραχα και δάση; Αν υποθέσουμε πως μόνο οι 3000 ανεμογεννήτριες σου θα μπουν ανά συστάδες των 10 ανεμογεννητριών, δλδ. 300 αιολικοί σταθμοί, οι οποίοι κατά μέσω όρο θα χρειαστούν ας πούμε 10 χλμ. (άλλα θα χρειαστούν πολύ περισσότερα) οδών πρόσβασης, μιλάμε για 3000 χιλιόμετρα λεωφόρους σε βουνά και δάση…. Αυτό είναι καταστροφή.

MIK έγραψε: Παν έτρον Άριστον. Θα μου επιτρέψεις ένα από τα όνειρά μου να έχει μέσα μεγάλες μηχανές (και όχι τις παλιές που βλέπεις δάση από αυτές στην Εύβοια συμφωνώ είναι χάλια και θέλουν ξήλωμα και αντικατάσταση με λίγες μεγάλες) σωστά καταμερισμένες σε όλη την Ελλάδα. Σαφώς και όχι 114 μηχανές στον Κιθαιρώνα σαφώς και ναι σε 17 μηχανές στον Κιθαιρώνα. Σφαλως και όχι 100 μηχανές στη Σέριφο σαφώς και ναι σε 3 μηχανές στη Σέριφο. Είναι μια χαρά μεγάλη η Ελλάδα 3 σε κάθε νησί σκέψου.Το πρόβλημα είναι του Ελληνικού κράτους που δεν έκατσε ποτέ να βάλει μέτρο. Και επειδή προφανώς ο επενδυτής δεν θα βάλει μέτρο αλλά μέγιστο κέρδος έχουμε οδηγηθεί σε λυπηρά φαινόμενα.


Το «Παν μέτρον άριστον» δεν υπάρχει στις μπίζνες…. Μην υπερασπίζεσαι κάτι που είναι ήδη χαμένο. Απορώ με πόση «αφέλεια» ζεις στο χώρο στον οποίον εργάζεσαι, και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα δεις το όνειρο σου να εξελίσσεται σε εφιάλτη. Δεν θα υπάρξει σωστός καταμερισμός των αιολικών. Όλοι οι Ελλάδα θα γίνει Εύβοια και χειρότερα αν δεν ξυπνήσει ο κόσμος (ή τελειώσουν οι επιδοτήσεις). Δες την λίστα της ΡΑΕ που παρέθεσα παραπάνω με το «μέτρο» που έβαλαν και δούλεψε το στο Excel…Θα δεις: Εύβοια 2581,34 Α/Γ των 2 ΜW (δεν έχουν τελειώσει ακόμα με την Εύβοια), Βοιωτία: 2065 Α/Γ, Αρκαδία: 2019 Α/Γ, Νομός Κοζάνης 1456 Α/Γ (θα φάνε και τα παλούκια οι άνθρωποι εκτός από τα φουγάρα), Λακωνία 1694 Α/Γ, Κρήτη 2252 Α/Γ (καλύτερα να μαζέψουμε από τώρα τους γύπες και να τους πάμε στο ΕΚΠΑΖ) κλπ. κλπ.
ΠΙΟ ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ??????
Έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι πως κοιμάσαι τις νύχτες με αυτά τα νούμερα…

MIK έγραψε:Μακάρι ένα κράτος σωστό να χωροθετούσε και να έθετε όρια και κανόνες σε κάτι σωστό που είναι οι Α/Γ και φυσικά εκεί που έχει γύπες να μη μπουν ποτέ...
Από κοντά για καφέ τα υπόλοιπα δεν θα σας πείσω από το internet ότι τα καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για το περιβάλλον σήμερα είναι να αξιοποιήσουμε την καθαρή ενέργεια του αέρα της χώρας μας η οποία ουσιαστικά μόνο οπτικά μας ενοχλεί. Όμως και εσύ δε θα με πείσεις ότι οι Α/Γ εί ναι το ίδιο κακές με το λιγνίτη και το φυσικό αέριο.


Από ένα μικρό κράτος σαν την Ελλάδα που είναι στο έλεος των οικονομικών συμφερόντων και που οι πολίτες της έχουν επιδοθεί στον ωχαδερφισμό περιμένεις να γίνει σωστή χωροθέτηση και να μπουν σωστά όρια; Please…

Όχι, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, αν και εφόσον θέλουμε να σώσουμε και να διατηρήσουμε το φυσικό περιβάλλον, είναι να μπούμε στην ουσία του πράγματος. Και αυτή δεν είναι η εκμετάλλευση της «καθαρής» ενέργειας του αέρα. Το πρόβλημα είναι η απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος.
Πόσα δάση και δασικές εκτάσεις χάνονται κάθε χρόνο; Πόσος υπαίθριος χώρος; Πόσα είδη χάνονται ως συνέπεια της απώλειας των βιότοπων τους;
Ποιος είναι ο βασικότερος παράγοντας που ευθύνεται για αυτή την καταστροφή: Ο άνθρωπος και οι δραστηριότητες του, κυρίως στο τομέα των κτηρίων (είτε αυτό έχει σχέση με την ενέργεια, είτε με την οικοπεδοποίηση κλπ.). Άρα εκεί θα εστιάσεις, στην καρδιά του προβλήματος. Γιατί δεν ξεκίνησαν από την πολιτική του κτηρίου; Γιατί δεν κοίταξαν πρώτα τι μπορούμε να μειώσουμε και να αφήσουν την φύση ήσυχη αντί να την γεμίσουν με παλούκια που συντελούν στην απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος και στην καταστροφή;


MIK έγραψε:Και τελικά θα μου επιτρέψετε να επιμένω στην άποψη ότι όλοι μας που έχουμε αμάξι aircondition τηλεόραση και καίμε ρεύμα και πετρέλαιο αλόγιστα δεν έχουμε δικαίωμα να εμποδίζουμε επενδύσεις καθαρης ενέργειας. Η διαφορά είναι ότι το ρεύμα από κάρβουνο δεν βλέπουμε που παράγεται ενώ τις Α/Γ τις βλέπουμε. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι το να βλέπω κάτι άσχημο είναι λιγότερο σημαντιοκό από το να αναπνέουν όλοι καθαρό αέρα.


Όσες ανεμογεννητριες και να βάλεις στα βουνά της Ελλάδας, δεν θα κλίσει ποτέ κανένα θερμοηλεκτρικό για τους λόγους που είδη ανέφερα. Από την στιγμή που οι Α/Γ δεν ρουφάνε το Διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για να την μετατρέψουν σε καθαρό οξυγόνο, θα συνεχίσεις να αναπνεεις τα καυσαέρια των Ι.Χ….
Και μη μου πεις ότι επειδή εμποδίζουν εσκεμμένα επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, στα κτήρια κλπ., που θα μπορούσαν να συμβάλουν πραγματικά στη προστασία του περιβάλλοντος, ότι δεν έχω δικαίωμα να εμποδίσω βιομηχανικές επενδύσεις δήθεν «καθαρής» ενέργειας από ανθρώπους που χέστηκαν για το περιβάλλον, για τα βουνά για τους γύπες, για μας και που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και την εξουσία.

Νομίζω ότι πρέπει να καθίσεις λίγο και να ξεκαθαρίσεις τι είσαι. Αν είσαι φυσιολάτρης οφείλεις να υπερασπίζεσαι την φύση. Αν είσαι μπίζνεσμαν της ενέργειας θα υπερασπίζεσαι το συμφέρον της όποιας εταιρίας σου. Τότε όμως τον μαντείο του οικολόγου, μην το φοράς…
(Όλα αυτά χωρίς καμία διάθεση για παραξεγήση...)

Mistral KOR
EN A
 
Δημοσ.: 13

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό MIK » Πέμ Νοέμ 19, 2009 5:59 pm

Γρήγορα γιατί φεύγω

3.000 μηχανές των 3MW θα προκαλούσαν το κλείσιμο των λιγντικών για περίπου το 30% του χρόνου, υπολειτουργία (θερμή εφεδρεία) το 30% και κανονικό τους καύσιμο το 40%. Αν δεν είναι νίκη αυτό τι είναι?

Εγώ τις βρίσκω όμορφες αρκεί να έχουν μέτρο. Το σκηνικό που περιγράφεις με τα παιδάκια και τις σκιες είναι εκτός πραγματικότητας έχουμε σαφείς αποστάσεις. Ο θόρυβος είναι παντελός άκυρος. Έχει ζητηθεί σε παιδάκια που μένουν κοντά σε αιολικά πάρκα που λειτουργούν και όλα βάζουν ανεμογεννήτριες (φυσικά θετικά) στις ζωγραφιές στους.

Τα πολλά κακά της χώρας μας δεν πρέπει να τα φορτώσουμε στα έργα ΚΑΘΑΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Σε πολλά που λες έχεις δίκιο αλλά έχεις αναγάγει μια απλή Α/Γ σε μπετόν αρμέ με περίπου 1000πλασια επέμβαση στο περιβάλλον από αυτή που πραγματικά προκαλεί. Έχω έργο με ελάχιστα χωματπουργικά, εκεί που δεν το βλέπει κανένας και δεν υπάρχει δέντρο, φυτό και ζώο για χιλιόμετρα. Να το χτίσω ή να χτίσω άλλη μια Πτολεμαίδα?

Τα υπόλοιπα αύριο

SUNSET TEAM ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 150KV
MIK
Competition
 
Δημοσ.: 1645

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό Mistral KOR » Παρ Νοέμ 20, 2009 12:20 am

MΙΚ έγραψε: 3.000 μηχανές των 3MW θα προκαλούσαν το κλείσιμο των λιγντικών για περίπου το 30% του χρόνου, υπολειτουργία (θερμή εφεδρεία) το 30% και κανονικό τους καύσιμο το 40%. Αν δεν είναι νίκη αυτό τι είναι?

Μπορείς να μας εξηγήσεις λιγάκι τα παραπάνω; Τι ακριβώς σημαίνει εφεδρική λειτουργία των θερμοηλεκτρικών; Πως υπολογίζονται αυτά τα ποσοστά που γράφεις;
MΙΚ έγραψε:Εγώ τις βρίσκω όμορφες αρκεί να έχουν μέτρο. Το σκηνικό που περιγράφεις με τα παιδάκια και τις σκιες είναι εκτός πραγματικότητας έχουμε σαφείς αποστάσεις. Ο θόρυβος είναι παντελός άκυρος. Έχει ζητηθεί σε παιδάκια που μένουν κοντά σε αιολικά πάρκα που λειτουργούν και όλα βάζουν ανεμογεννήτριες (φυσικά θετικά) στις ζωγραφιές στους.

Που θα τολμούσαν τα παιδάκια να τις παρουσιάσουν αλλιώς τις ανεμογεννήτριες με την πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί από τα ΜΜΕ και τις δασκάλες στο σχολείο κλπ. Εδώ δεν τολμάς ως ενήλικας να πεις μια κακή κουβέντα για αυτά, σε θεωρούν κατευθείαν αιρετικός...
Πάντως μόνο το γεγονός ότι κάποιος (και φαντάζομαι ότι ήταν η πλευρά των επενδυτών) σκέφτηκε να υποβάλει παιδιά σε ένα τέτοιο ψυχολογικό τεστ αποδεικνύει ότι προσπαθεί πολύ να αποδείξει κάτι... Ποιος χρηματοδότησε αυτή την έρευνα; Που έγινε; Ποιος ερμήνευσε τα αποτελέσματα; Τι ακριβώς ζητήθηκε από τα παιδάκια; Να ζωγραφίσουν μια ανεμογεννήτρια ή το πως βλέπουν το περιβάλλον στο οποίο ζούνε;

Όσο για τον θόρυβο δεν είναι καθόλου άκυρος. Και σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστος όταν αναγκάζεσαι να ζήσεις με αυτό μέρα-νύχτα.... Ξέρω τι λέω...και δεν στεκόμουν κάτω από την Α/Γ, ούτε στις «σαφείς» αποστάσεις των 500 μ. Αλλά ρώτα και ανθρώπους που ζουν σε χωριά που έχουν στην απέναντι κορυφογραμμή μια σειρά παλούκια. Η θα μας πεις ότι ο θόρυβος δεν ξεπερνάει την ηχητική στάθμη ενός ψυγείου ή κλιματιστικού και άρα δεν μπορεί να είναι ενοχλητικός για κανέναν;
MΙΚ έγραψε: Τα πολλά κακά της χώρας μας δεν πρέπει να τα φορτώσουμε στα έργα ΚΑΘΑΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Σε πολλά που λες έχεις δίκιο αλλά έχεις αναγάγει μια απλή Α/Γ σε μπετόν αρμέ με περίπου 1000πλασια επέμβαση στο περιβάλλον από αυτή που πραγματικά προκαλεί. Έχω έργο με ελάχιστα χωματουργικά, εκεί που δεν το βλέπει κανένας και δεν υπάρχει δέντρο, φυτό και ζώο για χιλιόμετρα. Να το χτίσω ή να χτίσω άλλη μια Πτολεμαΐδα?

Έχω διαβάσει αρκετές μελέτες (των ίδιων των εταιριών) και έχω δει αρκετά ΑΠ για να ξέρω για τι πράγμα μιλάω και τι επιπτώσεις προκαλούν. Αν θες μπορώ να σου δώσω και πραγματικά στοιχεία και πραγματικούς αριθμούς...
Εκεί που μένω χωρίς λόγια πάντως είναι με το γεγονός ότι πραγματικά δείχνεις να πιστεύεις ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα μπορείς να σηκώσεις 3000 ανεμογεννήτριες των 3 MW (μιλάμε για τις μεγαλύτερες χερσαίες Α/Γ που υπάρχουν, με έλικα διαμέτρου 90μ. και το ύψος του πύργου να κυμαίνεται μεταξύ 100-150 μ.) σε περιοχές που δεν θα «τις βλέπει κανένας, που δεν υπάρχει δέντρο, φυτό και ζώο για χιλιόμετρα»; Μιλάς για ένα τοπίο εντελώς ερημοποιημένο... Έτσι βλέπεις την ελληνική ύπαιθρο; Ή έτσι την ονειρεύεστε μετά την επέλαση των μηχανών σας;

Συνεχίζεις να επιμένεις στο ότι έχουμε μόνο δύο επιλογές: Ή χτίζουμε άλλη μια Πτολεμαΐδα ή γεμίζουμε τα βουνά μας ανεμογεννήτριες. Αυτές είναι οι επιλογές ενός επενδυτή επιχειρηματία...όχι ενός φυσιολάτρη. Τώρα έγινες δυστυχώς ξεκάθαρος.... :-(

Πάντως και εγώ ότι και να πω... με όσα λόγια και αριθμούς και να το πω, την ουσία απλά και αφοπλιστικά την είπε ήδη ο Ιωακείμ. Γι’ αυτό και θα επαναλάβω τα λόγια του, γιατί έχουν μεγάλη αξία και γιατί έτσι θα έπρεπε να σκεφτόμαστε όλοι εδώ μέσα:

«Εμένα προσωπικά με ενοχλεί αφάνταστα η εντελώς αποκαρδιωτική εικόνα των βουνών (ίσως των μοναδικών στοιχείων της φύσης που δεν τα ισοπέδωσε ολοκληρωτικά η "πρόοδος"), να μοιάζουν σαν το λόφο του Γολγοθά με τους απόκοσμους σταυρούς να περιμένουν τους μελλοθάνατους.

Δε θέλω πια όπου πέφτει η ματιά μου να βλέπει τεχνολογία.

Θέλω φύση, σκέτη, ανέγγιχτη, όπως τη σμίλεψε η συμπαντική σοφία στο πέρασμα των χιλιετιών.

Αυτή η αισθητική μου κάνει και καμία άλλη.

Αυτό μου έμεινε μόνο και δε γουστάρω κανείς να μου το χαλάσει.

Σας παρακαλώ αφήστε τις αγέρωχες βουνοκορφές στην ησυχία τους.

Αφήστε τους θρύλους, τους μύθους και τις παραδόσεις που τα συνοδεύουν να έρχονται ακόμα στο μυαλό μου όταν τα αγναντεύω από ψηλά.

Αφήστε τα σπίτια των Κενταύρων, των Θεών, των Νυμφών, των Μουσών απαραβίαστα από τη λαίλαπα της λογικής για ολοένα και παραπάνω παραγωγή ενέργειας.»


Καληνύχτα

Mistral KOR
EN A
 
Δημοσ.: 13

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό Mistral KOR » Παρ Νοέμ 20, 2009 1:12 am

Αυτό το νέο δελτίο τύπου του ΕΚΠΑΖ μόλις μου ήρθε.... :D

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ
Τ.Θ. 57, 18010 Αίγινα
Τηλ.: 22970 28367, 31338, κιν. 6973318845, fax: 22970 28214
Δικτυακός τόπος: http://www.ekpaz.gr
e-mail: ekpaz@ekpazp.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Κέντρο Περίθαλψης του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα, παραλάβαμε στις 29-10-2009 από την Κρήτη, ένα τραυματισμένο θηλυκό όρνιο (gyps fulvus), ηλικίας 2 ετών. Το πουλί είχε χτυπηθεί στις 27-10-09 από τον έλικα ανεμογεννήτριας στο Αιολικό Πάρκο του Λέντα των Αστερουσίων Ορέων. Αλεξιπτωτιστές πλαγιάς (paragliding) που βιντεοσκοπούσαν το νεαρό γύπα καθώς ανεμοπορούσε, κατέγραψαν την ξαφνική σύγκρουσή του με την ανεμογεννήτρια, την κατακόρυφη πτώση από μερικές δεκάδες μέτρα στο έδαφος, και την περισυλλογή του την επόμενη μέρα.

Το βίντεο αυτό είναι μοναδικό και όπως ήταν αναμενόμενο έκανε το γύρο του κόσμου από το διαδίκτυο. Τραυματισμένα και νεκρά πουλιά στις βάσεις ανεμογεννητριών έχουν βρεθεί πολλά στο παρελθόν, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως τώρα, όμως, δεν είχαμε καταγεγραμμένο ζωντανά το συμβάν.

Όπως διαπίστωσε ο συνεργάτης, κτηνίατρος του ΕΚΠΑΖ, το άτυχο πτηνό υπέστη κάταγμα του κάτω τρίτου ωλένης κι υπεξάρθρωμα αντιβραχιοκαρπικής άρθρωσης στη δεξιά φτερούγα. Κουτσαίνει έντονα από το δεξί του πόδι χωρίς να εμφανίζει κακκώσεις. Πριν από λίγες ημέρες λύθηκε η φτερούγα του και προχωρήσαμε σε φυσικοθεραπεία προκειμένου να αποφευχθεί η αναμενόμενη μερική αγκύλωση της αντιβραχιοκαρπικής άρθρωσης.

Ήδη ο γύπας είναι ζωηρός και η όρεξή του για τροφή παραπάνω από ικανοποιητική, σε αντίθεση με τις πρώτες ημέρες της άφιξής του. Σύντομα θα μεταφερθεί από την μονάδα εντατικής παρακολούθησης στον μεγάλο διπλό κλωβό, όπου φιλοξενούνται άλλοι 23 γύπες του είδους του. Εκεί θα δυναμώσει και θα γυμναστεί υπό στενή παρακολούθηση. Ελπίζουμε ότι μετά από μερικούς μήνες θα μπορέσει πάλι να πετάξει ελεύθερος στα πατρογονικά του Κρητικά βουνά.

Συγχαρητήρια αξίζουν στους αλεξιπτωτιστές πλαγιάς που δεν άφησαν το σπάνιο πουλί αβοήθητο, πράγμα που μοιραία θα οδηγούσε στον θάνατό του.
Το συγκεκριμένο είδος γύπα (όρνιο, gyps fulvus) προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και η Κρήτη αποτελεί τον σημαντικότερο πυρήνα διατήρησης του φθίνοντος πληθυσμού του.

Αίγινα, 19-11-2009

Για το ΕΚΠΑΖ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Mistral KOR
EN A
 
Δημοσ.: 13

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό adreas » Παρ Νοέμ 20, 2009 2:54 am

Mistral KOR έγραψε:...υπάρχει η καταστροφολογία περί κλιματικής αλλαγής...


Ρε γαμώτο ρε συ Mistral KOR, γιατί μου το χαλάς εκεί που είχα αρχίσει να συμφωνώ. Οι πάγοι στους πόλους δε λιώνουνε; Και όχι μόνο αυτό, αλλά παρά το γεγονός ότι συμφωνώ με πολλά από αυτά που λες, θα με αναγκάσεις να υπερασπιστώ το ΜΙΚ πράμα που θεωρώ πολύ μεγάλη αγγαρεία.

Λοιπόν, κατ' αρχήν σας πιάνω πάλι και τους δυο αδιάβαστους, φτου σας ρεμάλια. Υπήρξε βέβαια κάποια μικρή καθυστέρηση της τάξεως δεκαετίας αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση, σεμνά και ταπεινά, συγκρούστηκε παλικαρίσια με τη διαπλοκή, έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο και άφησε και τους ψωροΐδιώτες να βάλουν Φ/Β στις σκεπές τους. Εδώ ο νόμος κι εδώ η αδειοδοτική διαδικασία (κλεμμένα από αυτό εδώ το σάιτ (ελληνιστί diadiktyakos topos), άμα έχετε κι εσείς σκεπή στο σπίτι σας και σας πιάσει ένας διακαής πόθος να βάλετε επάνω φωτοβολταϊκά προτιμήστε τον, είναι ωραίο παιδί με αγέρωχο βλέμμα).

Πάμε παρακάτω. Ναι, το γεγονός ότι δε δόθηκαν άδειες (μέχρι να φτάσουν στο παρατσάκ να τους λυντσάρουν γενικότερα) για τους idiots (ιδιώτες) από την προηγούμενη κυβέρνηση προδίδει το ότι κρατούσανε με κοντό λουρί τον κοσμάκη και αφήνανε τα φιλέτα στους μεγαλοκαρχαρίες. ΟΚ, δεκτό και κατανοητή η οργή σου (με την οποία συμφωνώ απόλυτα) για το γαμήσι που έχουν να φάνε τώρα τα βουνά με την καινούρια μόδα. Αλλά μη λέμε και λάθος πράματα. Κατ' αρχήν, δε χρειάζεται να κλείσει τη λειτουργία του ένα εργοστάσιο για να μην εκπέμπει πολύ πράμα. Εδώ μέχρι και το αμάξι μου έχει πεντάλι γκαζιού, άλλο καίει στο φανάρι κι άλλο στην ανηφόρα. Σε κοτζάμ Μεγαλόπολη κάποιος θα έβαλε κάτι αντίστοιχο, δε μπορεί να δουλεύει στο φουλ με το που την ανάβεις, τι διάολο. Άρα αν τις βγάλεις ένα ποσοστό του φορτίου της ας μη σβήσει και ποτέ 100% καλό κάνεις. Αν λοιπόν κάψεις σε μια μέρα το οξυγόνο που βγάζουνε εκατό δέντρα, με το προμηθεύσεις την αντίστοιχη ενέργεια στο δίκτυο αμέσως αμέσως κάνεις τη δουλειά εκατό δέντρων όσων αφορά το οξυγόνο/διοξείδιο. Εννοείται ότι δεν κάνεις τη δουλειά εκατό δέντρων όσων αφορά σκιά, νερό, φιλτράρισμα, βιότοπος, ομορφιά και άλλα πολλά.

Παρακάτω. Καρτέλ, μεγαλοκαρχαρίες κλπ. Σύμφωνοι. Έχεις δίκιο. Μαζί σου πέρα για πέρα κι ακόμα πιο πέρα. Αλλά από την άλλη τι έχουμε; Τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας. Για να το πω λαϊκά και πεζοδρομιακά, Τσερνομπίλ και Ιράκ (μπάι δε γουαίη (παρεμπιπτόντως) το Τσερνομπίλ ήτανε ευλογία για την πανίδα της περιοχής, χωρίς πλάκα, έδιωξε τους μαλάκες τους κατοίκους και τα υπόλοιπα ζωντανά πήρανε τα πάνω τους. Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο το Wormwood Forest επί του θέματος). Δεν είναι άγιοι, αδίστακτοι χονδρέμποροι θανάτου είναι (σε αντίθεση οι ανερχόμενοι των ΑΠΕ είναι περιπτεράδες). Και ο μεγάλος κακός είναι δυστυχώς ο αφέντης λαός επειδή ο κόσμος να χαλάσει θα τη χρησιμοποιήσει αυτή την ενέργεια. Θα μονώσει ανεπαρκώς το σπίτι του και μετά θα καίει δέκα τόνους πετρέλαιο το χειμώνα και τον κλιματισμό στο φουλ το καλοκαίρι (και δε βγάζω και τον εαυτό μου απ' έξω κι ας μη μιλήσουμε και για αυτοκίνητα) και μετά θα γκρινιάζει για τη Μεγαλόπολη, για τις Α/Γ, για την τιμή του πετρελαίου κι αν τολμάει καμιά κυβέρνηση ας δοκιμάσει να του πει κάντε κράτει στις σπατάλες (δες τον πόλεμο που πάει να γίνει μεταξύ Θεσσαλίας και Αιτωλοακαρνανίας για τον Αχελώο, θα γελάσουμε). Όχι ότι κι οι κυβερνήσεις είναι καλύτερες αλλά από αυτήν την κοινωνία βγαίνουνε τι περιμένεις, κάνα φωστήρα;

Φτηνές, έυκολες, καθαρές πηγές ενέργειας δεν έχουμε βρει (πέραν θεωριών συνομωσίας, που μπορεί και να έχουνε δίκιο, ποιός ξέρει, αλλά προς το παρών δε μιλάμε για επιστημονική φαντασία). Μακάρι να είχαμε καταφέρει ψυχρή σύντηξη αλλά προς το παρόν πούτσες μπλε. Ο κόσμος θέλει ενέργεια, η Κίνα και η Ινδία θέλουν ενέργεια και όταν την πάρουνε και φτάσουνε στην κατανάλωση των χοντροδυτικών (κι εμείς σ' αυτούς είμαστε) θα αλλάξουν μάλλον πολλά.

ΜΙΚ, οι Α/Γ εκτός από πουλιά σκοτώνουνε και νυχτερίδες, πράμα που δεν είναι πολύ γνωστό. Μπορείς να τις διώχνεις με μικρούς πομπούς ραντάρ. Αν θες να δείξεις πρωτοβουλία και οικολογική ευαισθησία υπέρ του δέοντος άρχισε να τις βάζεις στις Α/Γ σου.

adreas
Competition
 
Δημοσ.: 569

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό MIK » Παρ Νοέμ 20, 2009 9:38 am

http://www.paraglidingforum.com/viewtop ... 388#180388

Υπάρχει συζήτηση και στο pg forum. Η παραπληροφόρηση όσν αφορά τις Α/Γ δεν μπορεί να καταπολεμηθεί και είναι προφανές και εκεί. Φίλε γενίκευσες πάρα πολύ όσα επιχειρήματα και να ρίξω προφανώς θα βρεις κάτι να πιαστείς και για αυτό σου λέω να τα πούμε από κοντά. Με το δίκιο σου σε κάποια σημεία απλά επαναλαμβάνω τις θεωρείς καταστροφή ενώ δεν είναι ή είναι υποπολαπλάσια η επίπτωση ενός έργου από αυτό που θεωρείς. Στο προηγούμενο post πιάνεσαι από φράση μου την γενικέυεις, της φορτώνεις όλα τα έργα της Ελλάδας και λες ότι κάνουμε και πλύση εγκεφάλου σε παιδιά. Θα μου επιτρέψεις ηλεκτρονικά να μη συνεχίσω.

Για τον θόρυβο πάντως...πήγαινε κοντά σε ένα σύγχρονο αιολικό πάρκο.

Στο διαδύκτιο υπάρχει βιβλιογραφία για τα πάντα θα μου επιτρέψεις να πιστεύω ότι την έχεις διαβάσει επιλεκτικά.

Αντρέα να δω τι θα πουν οι ιδιοι άνθρωποι όταν τους έρθει πανταπλάσιος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος επειδή βάλαμε όλοι φωτοβολταικά στις ταράτσες μας.

Θέλω ηλεκτρικό ρεύμα άφθονο. Το θέλω και φτηνό. Το θέλω και οικολογικό. Δε με νοιάζει που παράγεται αρκεί να μη το βλέπω. Σιγά μη βγω από το αυτοκίνητό μου και σιγά μη κάνω εγώ εξοικονόμιση ενέργειας, κάνω οικονομίες να πάρω τζιπ. Έχει καταστραφεί ο κόσμος από το πετρέλαιο αλλά δε με νοιάζει εγώ απλά το καίω. Και όταν είχα την ευκαιρία με μια φτηνή και καθαρή τεχνολογία να μειώσω αρκετά τις εκπομπές διοξειδίου την καταπολέμησα γιατί...μου χάλαγε τη θέα.

Κάθε πράγμα έχει μαύρο και άσπρο. Διαλέγουμε το τι θέλουμε να δούμε, ενημερωνόμαστε και αποφασίζουμε. Για μένα το κάρβουνο είναι μαύρο και ξέρω ότι οι ανεμογεννήτριες με μέτρο και σωστό σχεδιασμό μπορούν να το ασπρίσουν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και να το εξαφανίσουν.

Δεν ευθύνομαι για τα κακά της Ελλάδας ούτε γιατί η ορνιθολογική στην Κρητη και ο κάθε δασάρχης επέτρεψε κακό έργο. Προσωπικά δεν έχω έργο που κόβει δέντρα. Σε αυτή τη χώρα ζούμε όλοι φταίμε από κοινού για τα κακά. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε για τη χώρα για μένα είναι να σταματήσουμε την αιολική ενέργεια επειδή...μας χαλάει τη θέα.

Και να κάνω εναλλακτική πρόταση. Να μη μπει καμία ανεμογεννήτρια στην Ελλάδα αλλά η χώρα να πάρει απόφαση όλα τα αυτοκίνητα να είναι smart ή iq, οι μετακινήσεις να γίνονται με ΜΜΜ και σε όλα τα σπίτια να εφαρμοστεί σοβαρή εξοικονόμιση ενέργειας. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Για σκέψου όμως κάτι θα βρούμε να πούμε και για αυτό. Μήπως το σωστό είναι να κάνουμε και τα δύο?

SUNSET TEAM ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 150KV
MIK
Competition
 
Δημοσ.: 1645

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό Mistral KOR » Παρ Νοέμ 20, 2009 12:12 pm

adreas έγραψε:Παρακάτω. Καρτέλ, μεγαλοκαρχαρίες κλπ. Σύμφωνοι. Έχεις δίκιο. Μαζί σου πέρα για πέρα κι ακόμα πιο πέρα. Αλλά από την άλλη τι έχουμε; Τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας.


Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι οι ίδιες που ασχολούνται και με τις ρυπογόνες μορφές αλλά και την πυρηνική ενέργεια. Επίσης υπάρχουν εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε άλλο μεγάλο ρυπογόνο χώρο: Αυτό τον κατασκευών. Μερικά ονόματα: Κοπελούζος, Μυτιληναίος, Ρόκα, ΓΕΚ-TEPNA, EDF (η γαλλική ΔΕΗ), IBERDROLA (Ισπανία), Acciona (Ισπανική και αυτή, η οποία θα υλοποιήσει και το αιολικό πάρκο-μαμούθ των 514 MW στο όρος Βέρμιο του νομού Ημαθίας…παν μέτρον άριστον…) και άλλοι… Αν πιάσεις τους Αμερικάνους θα δεις ότι και εκεί η αιολική ενέργεια είναι συμφερόντων ορυκτών καυσίμων κλπ. Άρα… μόνο λάθος πράγμα δεν είπα εδώ. Αυτοί όλοι συνεργάζονται με τους λίγους κατασκευαστές ανεμογεννητριών που είναι κυρίως Δανοί και Γερμανοί… Γι’ αυτό βλέπουμε αυτό το προσκύνημα Των ΜΜΕ στο παράδειγμα Ισπανίας και Δανίας κυρίως…

Και όπως έγραψα και παραπάνω, αυτές οι εταιρίες έχουν εκτός από τις επιδοτήσεις και τον κυνήγι του παγκοσμίου μεριδίου αγοράς και ένα άλλο στόχο: Τον εμπόριο των ρύπων που βασίζεται στο πρωτόκολλο του Κιότο. Τι είναι αυτό το εμπόριο: Μια επιχείρηση αντιμετωπίζεται σαν να ήταν καλυμμένες οι εγκαταστάσεις της παντού από μια φυσαλίδα. Στο βαθμό που το συνολικό επίπεδο ρύπανσης (για κάθε ρύπο χωριστά) δεν ξεπερνά ορισμένα όρια, τότε η επιχείρηση έχει δικαίωμα σε κάποια εγκατάσταση να αυξήσει τις εκπομπές ρύπων, αρκεί να τις μειώσει ανάλογα σε κάποια άλλη δική της εγκατάσταση. Στο εσωτερικό της υποθετικής φυσαλίδας το συνολικό επίπεδο ρύπων δεν θα ξεπερνά τα όρια. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να εφαρμόζει κάποια μέτρα «προστασίας» περιβάλλοντος σε μια εγκατάσταση, που οικονομικά συμφέρουν και να μην εφαρμόζει μέτρα προστασίας στις εγκαταστάσεις, όπου το κόστος είναι μεγάλο. Είναι προφανές ότι σε αυτές τις περιοχές, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων θα είναι μεγάλες.
Τι γίνεται δλδ με λίγα λόγια: Έχουμε την IBERDROLA που δραστηριοποιείτε στην Ισπανία σε θερμοηλεκτρικά κλπ. αλλά και Πυρηνικά και ταυτόχρονα και στην αιολική ενέργεια σε όλο τον κόσμο. Οι εγκαταστάσεις της αιολικής ενέργειας δεν ρυπαίνουν, άρα συμψηφίζει τους ρύπους που εκπέμπουν τα θερμοηλεκτρικά κλπ. (τα πυρηνικά θεωρούνται «πράσινα» γιατί δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα). Έτσι δεν χρειάζεται να μειώσει την περιβαλλοντική ρύπανση στις εγκαταστάσεις που έχουν περιβαλλοντικό πρόβλημα. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Όλοι αυτοί οι μεγάλοι της ενέργειας δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα και εξαγοράζουν τις άδειες που κατέχουν μικρές επιχειρήσεις (για τον σκοπό και μόνο να τις πουλήσουν στους μεγάλους). Η ισχύς αυτών των ενεργειακών ομίλων είναι τέτοια –ειδικά σε μια χώρα σαν την δική μας - που μπορούν να επιβάλουν τις επιθυμητές για τους ίδιους πολιτικές και να γίνεται ακόμα δυσκολότερη η θεσμοθέτηση κανόνων για τον έλεγχο των αυθαιρεσιών τους. Πολλές περιοχές της Ελλάδας υφίστανται ήδη αυτές τις αυθαιρεσίες αφού η άναρχη εγκατάσταση, τυποποιημένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν ελέγχονται από κανέναν και δεν τηρούνται, η περιφρόνηση κάθε έννοιας αναλογικότητας και η έλλειψη ευαισθησίας για τις περιοχές που φιλοξενούν τα αιολικά έργα έχει οδηγήσει σε περιπτώσεις κραυγαλέας αισθητικής ρύπανσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Γύρω από τα βουνά μας που στο κάτω κάτω είναι δημόσια περιουσία έχει στηθεί ένα τεράστιο εμπορικό πανηγύρι. Αν αυτό από μόνο του δεν σας κάνει να αναλογιστείτε λίγο, τι άλλο να πω εγώ ….

Όσο για την βιβλιογραφία που έχω διαβάσει… έχω διαβάσει και διαβάζω και τις δύο απόψεις και έχω ταχτεί υπέρ της μιας – όπως και εσύ, ΜΙΚ, υπέρ της άλλης.

Μακάρι, να μην δικαιωθώ με τα σενάρια μου για καταστροφή και υποβάθμιση του ελληνικού τοπίου από τα έργα «πράσινης» ενέργειας… Μακάρι, αλλά το βλέπω χλωμό….

Όσο για τις τιμές ρεύματος… Φαντάζομαι γνωρίζετε όλοι ότι η ΔΕΗ είναι αναγκασμένη να αγοράσει το ρεύμα από τους ιδιώτες παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχεδόν διπλάσια τιμή από ότι την πουλάει μέχρι στιγμής σε μας (η τιμή πώλησης είναι εξασφαλισμένη για τους ιδιώτες)… Δεν θα αυξηθεί η τιμή πώλησης στους καταναλωτές αναγκαστικά κάποια στιγμή; Παρεμπιπτόντως, η Δανία είναι η χώρα στην Ευρώπη με την υψηλότερη τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Και τέλος όσον αφορά την κλιματική αλλαγή…Ναι ο άνθρωπος καταστρέφει το περιβάλλον και πρέπει να αλλάξει άμεσα τον σπάταλο τρόπο ζωής του, την νοοτροπία του και την στάση του απέναντι στη φύση. Αλλά δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό για αυτό. Τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν κυριολεκτικά με σενάρια τρόμου για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, και ταυτόχρονα πλασάρεται η βιομηχανική εκμετάλλευση των ΑΠΕ και κυρίως της αιολικής σαν πανάκια σε όλα τα προβλήματα μας… Και έτσι ο μεσαίος Έλληνας, που όπως πολύ σωστά είπατε δεν κάνει απολύτως τίποτα για να αλλάξει τον σπάταλο τρόπο ζωής του, πετάει το πλαστικό μπουκάλι από το παράθυρο του Ι.Χ. του, δεν έχει καμία απολύτως επαφή με την φύση κλπ., όταν αυτός λοιπόν ακούει για 207 ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο, το μόνο που νοιώθει είναι αφάνταστη ανακούφιση και μια καθαρή συνείδηση ότι κάτι γίνεται, και περήφανα σκέπτεται « Μαλάκα, τελικά θα τον σώσουμε τον πλανήτη!»

Mistral KOR
EN A
 
Δημοσ.: 13

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό george29041 » Παρ Νοέμ 20, 2009 1:24 pm

Αφου μου βγηκαν τα ματια απο το διαβασμα και πιστευω θα πιαστικαν τα δαχτυλα σας απο το πληκτρολογιο ,το θεμα φενετε ανεξαντλητο.
Τελικα ο γυπας μας αναψε φωτιες περι ενεργειας , οικολογιας,συμφεροντων και παει λεγοντας.
Δεν επεσε αδοξα ο αμοιρος ανοιξε θεμα εδω, πιστευω ομως οτι αν γλυτωσει απο τις λεπιδες της ανεμογενητριας τελικα θα τον φαει η γενικη μολυνση απο τα φουγαρα οποτε παπαλα η κατασταση.
Παιδες καπως πρεπει να παραγουμε ενεργεια και απο οτι διαβαζω σε καθε περιπτωση το περιβαλον την πληρωνει,εχετε να προτεινετε κατι πρακτικο που να μην ρυπανει με καπνους και τοξινες,να μην αλειωνει το τοπιο αισθητικα,να ειναι φθηνο και ανεξαντλητο και να μην υπαρχουν συμφεροντα οικονομικα....ζηταω πολλα. :lol: :lol: :lol:

ΠΟΛΥ ΓΡΑΦΕΙΣ...ΛΙΓΟ ΠΕΤΑΣ :lol: :lol: :lol:
george29041
Competition
 
Δημοσ.: 376

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό Mistral KOR » Παρ Νοέμ 20, 2009 2:20 pm

Αν πραγματικά ήθελαν να προστατεύσουν το περιβάλλον το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουν είναι να σταματήσουν την αλματώδη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας (όχι μόνο στην Ελλάδα φυσικά). Το να βάλεις ηλιακό, κουφώματα τελευταίας τεχνολογίας, διπλά τζάμια, θερμομόνωση στα σπίτια, φωτοβολταϊκά για τον δημόσιο φωτισμό κλπ. κλπ. δεν θα ήταν ένας καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να αξιοποιήσεις τους πόρους της Ε.Ε. και των φορολογουμένων; Με καλύτερη μόνωση και κουφώματα στα σπίτια μας θα καίμε λιγότερο καλοριφέρ, πετρέλαιο και θα ανάβουμε λιγότερα τα κλιματιστικά…
Παιδιά, στην Ελλάδα ο οικιακός τομέας, ευθύνεται για το 36% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και για το 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (στοιχεία Greenpeace). Αν θέλεις να μειώσεις αυτό το 40% θα δόσεις οικονομικά κίνητρα για εγκατάσταση των παραπάνω. Σε D.T. χρόνο θα είχες αποτέλεσμα.
Αντιθέτως δαπανώνται δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την βιομηχανική εκμετάλλευση των ΑΠΕ… χωρίς να λύνεται το πρόβλημα που ευθύνεται για την ρύπανση. Αυτό δεν έχει πλέον σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος… και αυτή η υποκρισία είναι αυτό με αηδιάζει περισσότερο. Όλοι αγαπήσανε ξαφνικά την φύση...

Mistral KOR
EN A
 
Δημοσ.: 13

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό diinekis » Κυρ Νοέμ 22, 2009 3:00 pm

Δεν είμαι αεροπτεριστής, έκανα εγγραφή για να πω αυτό που έχω στην ψηχή μου γιατί έχω κουραστεί πλέον.

Το θέμα με τα αιολικά πάρκα είναι μια κοροϊδία.....τελεία και παύλα. Αυτοί κοιτούν να αρπάξουν τις επιδοτήσεις δηλαδή τα λεφτά μας και τίποτε άλλο.

Και απαντώ στα θέματα προς συζήτηση που έβαλε ο χρήστης παραπάνω:

"1. Θα ήθελα να δω τις απόψεις σας σχετικά με την πρόταση εναντίων των αυτοκινήτων τα οποία τεκμηριωμένα προκαλούν χιλιαπλάσια νεκρά ζώα από τις Α/Γ."

Πόσοι αετοί έχουν σκοτωθεί από αυτοκίνητα?πόσοι γύπες?πόσα γεράκια????
Για τα σπιτζούρια μιλάς που συναντούνται κατά εκατομμύρια????τα αρπακτικά απειλούνται όχι τα σπιτζούρια κύριε! Μην συγκρίνεις πατίνι με φερράρι, είναι άτοπο....

"2. Θα ήθελα να δω τις προτάσεις σας για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ηλεκτροπαραγωγή. Σαφώς για να αναφέρεστε τόσο κατά των Α/Γ έχετε στο μυαλό σας κάποια άλλη λύση η οποία είναι αντίστοιχα τεχνικά εφικτή και οικονομικά αποδοτική."

Οικιακή ενεργειακή ανεξαρτησία! το κάθε οίκιμα παράγει μόνο του την ενέργειά του.....ας μας δώσουν επιδοτήσεις γι'αυτό......θα κοστίσει πολύ λυγότερο!από οικιακές Α/Γ ύψους 90 εκατοστών με παραγωγή μέχρι και 1Κwatt, μικρά panel μέχρι και κάτι άλλο για το οποίο μιλάνε κάποιοι αλλά δεν ακούει κανείς(δεν θα σας ανοίξω εγώ τα μάτια, μεσα την τεχνολογία είστε!)

"3. Το σενάριο η Ελλάδα να παράγει όλο το ρεύμα της από Α/Γ σας βρίσκει αντίθετους? Πριν απαντήσετε μην ξεχνάμε το δεδομένο ότι σήμερα το παράγουμε από καρβουνο προκαλώντας καρκίνους στην Πτολεμαίδα κλπ. Κάρβουνο λοιπόν ή Α/Γ και (ακριβά) φωτοβολταικά?"

Για ρώτα τη NASA.....η οποία υποστηρίζει ότι και όλη την ελεύθερη επιφάνεια της γης να γεμίσουμε με Α/Γ δεν θα μπορέσουμε να παράξουμε πάνω από ο 20% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης....ο στόχος της Κοπενχάγης για το 20% δεν είναι τυχαίος...και δυσκολευόμαστε κιόλας....
Όσο για την Πτολεμα¨ίδα δεν άκουσα να λέει κανείς πως θα κλείσει....ίσα ίσα που με τις Ανανεώσιμες όπως θέλουν να τις εφαρμόσουν θα παραταθεί η λειτουργία της κατά πολλά χρόνια....

"4. Εγώ λέω να φρικάρω με την σπατάλη ρεύματος και πετρελαίου που κάνουμε όλοι μας οδηγώντας αυτοκίνητα με έναν άνθρωπο μέσα, μην έχοντας καμία σχέση με εξοικονόμηση ενέργειας και πετώντας σκουπίδια χωρίς ίχνος ανακύκλωσης. Αλλά ίσως πάντα στην οικολογία μς ενοχλεί τι κάνουν οι άλλοι. Ποτέ τι κάνουμε εμείς."

Λύση για τα αυτοκίνητα υπάρχει, τα ηλεκτρικά (είτε ηλιακά, είτε υδρογόνου κ.α.). Αλλά τα λαμόγια προτιμούν τα βενζινοκίνητα καλέ μου κύριε.....όσο για την ανακύκλωση συμφωνώ (ας συμφωνήσουμε κάπου) διαφωνόντας πάλι όμως ως προς το γιατί αυτή έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες....Αλλά το θέμα του Περιβάλλοντος, είπαμε έχει πολλά money!!!!!


Αυτά από εμένα κύριοι, με όλο τον σεβασμό και τον θαυμασμό προς την δραστηριότητά σας την οποία γουστάρω αλλά που χρόνος και χρήμα για τέτοια!

Να στε καλά όλοι σας και ευχαριστώ για το βήμα.

diinekis
EN A
 
Δημοσ.: 2

Re: Η σωτηρία του Γύπα

Δημοσίευσηαπό diinekis » Κυρ Νοέμ 22, 2009 3:04 pm

Y.G. KATI GIA TOUS PAGOUS POU LIONOUN.....
OTAN ANAKALIPSAN TIN GRILANDIA TON MESSAIONA OI VIKINGS, TIN ONOMASAN PRASINI GH...GIATI?
MHPOS GIATI DEN EIXE PAGOUS KAI HTAN KATAPRASINH??????

KAI TI SHMAINEI AYTO????

EKAIGAN PERISSOTERO KARBOYNO TON MESAIONA APO OTI SHMERA?????


KAI POLLA ALLA....DIABASTE KAI SKEFTITE MONOI SAS......

O TROMOS STHRIZEI TIS EKSOUSIES....

diinekis
EN A
 
Δημοσ.: 2

Επόμενο

Επιστροφή στην Συζητήσεις

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron