Οτάν ανέβαζα αυτό το βίντεο, με τον γύπα, στο youtube δεν περίμενα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτό το θέμα, τι να πώ θέλει όντως πολύ σκέψη για το εάν θα "αφήσουμε" τις ανεμογεννήτριες που φυσικά τις ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ να συνεχίσουν να "αναπτύσονται" με ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ που γίνετε μέχρι σήμερα.
Οι Α/Γ πάντως ΜΙΚ κάνουν θόρυβο, το διαπίστωσα και σήμερα που πέταξα Λέντα, τις άκουγα απο ενα χιλιόμετρο απόσταση "καθαρά". Στον βίντεο φυσικά δεν ακούγονται γιατί: 1. φυσάει πολύ λίγο, 2. δεν είμαι ούτε μπροστά ούτε πίσω απο τις Α/Γ αλλά στην προέκταση του κύκλου τους και 3 απο πολύ κοντά ακούγοντε λιγότερο δυνατά.
Σας μεταφέρω μια προσπάθεια πολιτών της περιοχής μου σχετική. Αν συμφωνήτε, υπογράψτε την και στήλτε την:
dimivolt@gmail.com-------------------------------------------------------------------------
Αγαπητοί συντοπίτες
Στην ημερίδα της 23ης Νοεμβρίου στο Ηράκλειο με θέμα «πρασινη αναπτυξη , μύθος η πραγματικότητα» με ομιλητές τον Υφυπουργό Οικονομίας ,Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κο Σταύρο Αρναουτακη , Κρεμλη Γεώργιο Διευθυντικό στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τον Μπουλαξη Νίκο Διευθυντικό στέλεχος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας εκφράστηκε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτείας στις ΑΠΕ.
Ο κος Αρναουτακης επανέλαβε την ισχυρή θέληση της κυβέρνησης να πάμε σε μια δυνατή «πρασινη αναπτυξη»
Ο κος Κρεμλης με χαρά ανήγγειλε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αλλάξει πολιτική για τις περιοχές Φύση 2000 έτσι ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα ακόμη και μέσα σε αυτές.
Τέλος , ο κος Μπουλαξης έδειξε ότι η Κρήτη ενδείκνυται στο σύνολο της για εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων ακόμη και «σε περιοχές με χαμηλή απόδοση αέρα» και ότι η ΡΑΕ συμβουλεύει την πολιτεία να προχώρηση σε λύση του γραφειοκρατικού έτσι ώστε να προχωρήσουν οι δεκάδες αιτήσεις που περιμένουν μόνο για την Κρήτη.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι για κάθε αιολικό σταθμό ανοίγονται δρόμοι φάρδους 12 μέτρων για την μεταφορά των πυλώνων και η ευρύτερη τοποθεσία που θα εγκατασταθεί ο αιολικός σταθμός εκχερσώνετε πλήρως και γίνετε σωπατο.
Με το παρόν κείμενο οι υπογράφοντες φορεις , σύλλογοι , οργανώσεις πολίτες θέλουν να εκφράσουν την απόλυτη υποστήριξη τους στις ΑΠΕ αλλά με τους κανόνες της βιώσιμης ανάπτυξης και όχι της «πράσινης Επιχειρηματικότητας» έτσι ώστε ο πόλεμος στην κλιματική αλλαγή να μην μετατραπεί σε πόλεμο προς την ποιότητα ζωής των ντόπιων κοινωνιών και της βιοποικιλότητας.
Επιθυμούν επίσης να εκφράσουν τον προβληματισμό τους για το πώς είναι δυνατόν δασικές εκτάσεις εντος και εκτός προστατευόμενων περιοχών να μην είναι επιλέξιμες ως προς την ενεργοποίηση των κτηνοτροφικών δικαιωμάτων του 2009, γιατί δασικές, αλλά να είναι επιλέξιμες προς πλήρη αποψίλωση και ισοπέδωση βουνοκορφών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Για το ποιες πηγές ανάπτυξης της ενδοχώρας γύρω από τον οικοτουρισμο παραμένουν ζωντανές μετά από τέτοια αλλοίωση του φυσικού τοπίου.
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ορεινή Κρήτη μαζί με την εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας θα δώσει την χαριστική βολή στους πληθυσμούς αρπαχτικών που θεωρούνται μέρος της παράδοσης μας και της ζωής μας.
Τα αιτήματα μας (προτάσεις μας) είναι
Α) μια πολιτική ενθάρρυνσης ώστε ο κάθε πολίτης να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητος και γιατί όχι μικρός ενεργειακός επιχειρηματίας.
(Κάθε σκεπή θα μπορούσε να φιλοξενήσει συνδυασμό φωτοβολταικου συστήματος και μικρής ανεμογεννήτριας μοντέλο που ενθαρρύνετε σε όλη την Ευρώπη)
Β) οι μελέτες χωροθετησης να γίνονται από δημόσια πανεπιστημιακά – εξειδικευμένα ιδρύματα.
Γ) να γίνει πιλοτική μελέτη χωροθετησης ΑΠΕ όπου θα λαμβάνει υπόψη τα όρια του διχτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 και την κατανομή των ειδών προτεραιότητας και ενδιαιτημάτων με βάση την Κοινοτική νομοθεσία για όλη την επικράτεια Αιγαίο πέλαγος – Κρήτη.
Δ) να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ίδρυσης – βιωσιμότητας Φορέων Διαχείρισης ώστε να ιδρυθούν Φορεις διαχείρισης για όλες τις περιοχές Νατουρα με ισότιμη συμμέτοχη των ντόπιων κοινωνιών σε αυτούς και την εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου με κατεύθυνση της διατήρησης του παραδοσιακού χαρακτήρα των περιοχών αυτών και με σεβασμό σε όλες τις δραστηριότητες υπαίθρου.
Ε) να αυξηθούν τα ανταποδοτικά οφέλη από 3% σε 6% προς τους ΟΤΑ γνωρίζοντας ότι η κάθε ανεμογεννήτρια προσφέρει τεράστια κέρδη ετησίως στους ισολογισμούς των εταιρειών ενώ υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον.
Ζ) να καταβάλετε τέλος 1% προς τους Φορεις Διαχείρισης των Προστατευομένων Περιοχών ώστε να λειτουργήσουν τα αντισταθμιστικά μέτρα και υποδομές για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας.
Η) να δοθεί βάρος στα φωτοβολταικα πάρκα καθώς είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον και σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Bologna Prof. Vincenzo Balzani , θα αρκούσε η εδαφική κάλυψη του πλανήτη σε ποσοστό 0,9% ώστε να καταστεί η γη ενεργειακά αυτοδύναμη.
Θ) η εγκατάσταση των Αιολικών σταθμών να γίνεται κοντά σε πόλεις και σε βιομηχανικές ζώνες έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.
Μετά την περιβαλλοντική καταστροφή από τον μαζικό τουρισμό και δόμηση , την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την μαζική γεωργία και κτηνοτροφία δεν θέλουμε να υποστούμε και το «μοντέλο της άναρχους Πράσινης Ανάπτυξης».
--------------------------------------------------------
Γιάννης