Ημερομηνία Κυρ Μάιος 04, 2025 2:46 am
Text Size
Αρχική Κοινότητας Γενική Συζήτηση Συζητήσεις

Συζητήσεις

Πως "σκοτώνουμε" το πανί με ισχυρό αέρα?

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος που αφορούν τον χώρο του αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Συντονιστής: Moderators

Πως "σκοτώνουμε" το πανί με ισχυρό αέρα?

Δημοσίευσηαπό MIK » Σάβ Φεβ 20, 2010 10:19 pm

Πως τα φέρνει η τύχη. Χτες ρώταγα τον Μάκη τι να έκανε κάποιος που τον σέρνει το φτερό σήμερα έκανα καλό cross beach πηγαίνοντας όπισθεν και πάνω.

Καιρός: Αφρικανική σκόνη και Νοτιάς στην παραλία της Βάρκιζας. Προβλεψη για είσοδος ψυχρού μετώπου και γλάροι να κυκλώνουν από πάνω. 25-30χλμ άερα ριπάτο.

Μαζί με φίλο έμπειρο kiter κάναμε προπόνηση snowkite, kitesurfing και control του speedflying μιας και ο ένας έδειχνε στον άλλο. Από την αρχή του έλεγα ότι κάτι θα κάνει ο αέρας σήμερα και από την αρχή παραπονίομασταν για stall και ξερές ριπές στο kite.

Κάποια στιγμή ο αέρας πέφτει σε 10-15 και λέω θα ανοίξω το παραπέντε αφού έμεινε έτσι για κάνα μισάωρο. Ούτε καν φούσκωνε και αφού περίμενα μια ριπή να έρθει τοίχος το έφερε από πάνω. Ψώφια ούτε καν μπορούσα να το κρατήσω από πάνω. Βάζει μια ριπή κάνω δυο δυνατά βήματα πάω 2 μέτρα πάνω προσγειώνομαι και κάνω control. Δεύτερη ριπή άλλα δυο μέτρα βήματα και 2 μέτρα πάνω. Συζητάμε ενώ κάνω μια χαρά control για κάνα δυο λεπτά. Ο φίλος μου αρχίζει να με σπρώχνει και αξάφνου....10 μέτρα πάνω και με χέρια ψηλά προσπερνάω το φίλο μου όπισθεν και αρχίζω μια πολύ όμορφη πτησούλα 40 μέτρων με 5χλμ όπισθεν χωρίς να κατεβαίνω ίσα ίσα ανέβαινα. Περίπου μισό λεπτό.

Εγώ μόλις πάτησα B-Line και αν εξαιρέσουμε κάτι λάσπες όλα ΟΚ. Απλά αγχώθηκα γιατί κάτι μου λέει ότι ήμουν πολύ τυχερός που κατέβηκα μιας και μετά ξανάρθε ριπή χωρίς να είμαι σίγουρος πιστεύω θα συνέχιζα να ανεβαίνω.

Προτάσεις από έμπειρους? Το μόνο που σκέφτηκα είναι δυνατά wingover να κατέβω και έτοιμος για b-LINE να έκανα διαφορετικά.

Μετά άνοιξαμε το 14 αρι και καναμε μια χαρά όπως και με το kite το οποίο συνέχισε να τρώει χαστούκια και stall. Ο αέρας έμεινε στα 25-30 με ριπές 35 χλμ.

ΦΟΡΑΤΕ ΚΡΑΝΟΣ

SUNSET TEAM ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 150KV
MIK
Competition

Δημοσ.: 1645

Re: Πως "σκοτώνουμε" το πανί με ισχυρό αέρα?

Δημοσίευσηαπό norad » Σάβ Φεβ 20, 2010 11:01 pm

video or it didnt happen

norad
Διαχειριστής||Διαχειρίστρια

Δημοσ.: 2013

Δημοσίευσηαπό badder » Κυρ Φεβ 21, 2010 4:10 am

πάλι καλα που τα wing over τα σκέφτηκες μόνο....

να υποθέσω ότι η επιτάχυνση ήταν απούσα.

Η απλούστερη λύση είναι η σωστή.
badder

Δημοσ.: 2712

Δημοσίευσηαπό raflas » Κυρ Φεβ 21, 2010 8:54 am

norad έγραψε:video or it didnt happen

σωστος!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

raflas
Competition

Δημοσ.: 250

Δημοσίευσηαπό vagos » Κυρ Φεβ 21, 2010 10:45 am

Raflas έγραψε:
norad έγραψε:video or it didnt happen

σωστος!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

γεμισε ο κοσμος απιστους Θωμαδες :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

vagos
Competition

Δημοσ.: 1013

Δημοσίευσηαπό MIK » Κυρ Φεβ 21, 2010 12:16 pm

badder έγραψε:να υποθέσω ότι η επιτάχυνση ήταν απούσα.

Υes.

Σημασία έχει αν happen ή να δωθεί καμιά καλή συμβουλή από τους έμπειρους εδώ μέσα πως να αποφύγουμε ατύχημα σε μια τέτοια κατάσταση.

Γιάννη χωρίς επιτάχυνση και όπισθεν καθόδον προς την παραλιακή ο μόνος τρόπος που μπορούσα να σκεφτώ να χώσω ύψος να πατήσω ήταν οι απότομες στροφές. όποιος έχει καμιά καλύτερη πρόταση ας την γράψει να την ξέρουμε.

Επίσης για την επιτάχυνση όταν κάνεις απλά control στο έδαφος (πχ αρχαία Κιθαρώνα) πιστεύω ότι λίγοι από εμας όταν γίνει παρόμοια στραβή και πετάξουμε προλαβαίνουμε να τη πατήσουμε. Σαφώς και θα έπρεπε να το κάνουμε προπόνηση πολύ πιο συχνά. Θυμάμαι αρκετές φορές και πολύ έμπειρους πιλότους να "απογειώνονται" στα αρχαία σε αλλά ποτέ δεν έχω δει κάποιον να προλάβει να βάλει το πόδι του στην επιτάχυνση.

Προσωπικά για σκότωμα πανιού από όσα μου έχουν πει το bline κρατάω αλλά σαφώς και το cut away μοιάζει πολύ καλή ιδέα.

MIK
Competition

Δημοσίευσηαπό andread » Κυρ Φεβ 21, 2010 2:09 pm

Οτι συμβουλή και να δώσεις σε αυτή την περίπτωση ειναι παρακινδυνευμένη γιατί το λάθος έχει ήδη γίνει πιο πρίν.

Εγώ σε δυνατό αέρα νόμιζα οτι οι C /D είναι καλύτεροι για να κατεβάσεις το πανί.

Μια επικίνδυνη τεχνική είναι να δώσεις παραπάνω ταχύτητα στο πανί ακριβώς πριν πατήσεις
είτε με μικρές στροφές ή με λίγο φρένα ώστε το πανι μετά να βουτήξει. Το να πετύχεις το σωστό timing ομως (γιατι αν δεν το πετύχεις ... :roll: ) και οι κίνδυνοι από αυτό να φας κλείσιμο ή stall νομίζω οτι δεν αξίζουν να το δοκιμάσεις.

andread

Δημοσ.: 725

Δημοσίευσηαπό wolfgang » Δευτ Φεβ 22, 2010 1:05 pm

andread έγραψε:Οτι συμβουλή και να δώσεις σε αυτή την περίπτωση ειναι παρακινδυνευμένη γιατί το λάθος έχει ήδη γίνει πιο πρίν.

Εγώ σε δυνατό αέρα νόμιζα οτι οι C /D είναι καλύτεροι για να κατεβάσεις το πανί.

Μια επικίνδυνη τεχνική είναι να δώσεις παραπάνω ταχύτητα στο πανί ακριβώς πριν πατήσεις
είτε με μικρές στροφές ή με λίγο φρένα ώστε το πανι μετά να βουτήξει. Το να πετύχεις το σωστό timing ομως (γιατι αν δεν το πετύχεις ... :roll: ) και οι κίνδυνοι από αυτό να φας κλείσιμο ή stall νομίζω οτι δεν αξίζουν να το δοκιμάσεις.

Συμφωνώ εξ ολοκλήρου !!

Μακριά απο την επιτάχυνση κοντά στο έδαφο !!

Δυστυχώς το έμαθα "the hard way" :

Δέν έχετε τα κατάλληλα δικαιώματα να δείτε τα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
do everything with your heart
and your life will not be wasted
8)
wolfgang
Competition

Δημοσ.: 463

Δημοσίευσηαπό condor » Δευτ Φεβ 22, 2010 5:55 pm

Το πιο ανόδυνο είναι να τραβήξεις κάτω απότομα τον ενα Α ιμάντα και αμέσως μετά τον αντίθετο D, θέλει πολύ εξάσκηση και μπερδέυεσαι με το πανί και τις αντάνες καμιά φορά, το πιο σίγουρο είναι τραβάς συγχρόνως και τους δύο D και αφού έχεις γυρίσει ανάποδα τρέχεις όσο πιο γρήγορα μπορείς προς το πανί, κατόπιν πας απο το πλάϊ και πίσω του για να το μαζέψεις. :wink:

wolfgang εύχομαι περαστικά, αν θέλεις πες μας κάτι περισσότερο, κατά πόσο έφταιγε η επιτάχυνση στο ατύχημα, ήταν σε παραλία, σε βουνό, είχει θερμικά, ρότορες κλπ.

Flying is serious business
paraglidingcrete.blogspot.com
condor
Competition

Δημοσ.: 254

Δημοσίευσηαπό george29041 » Δευτ Φεβ 22, 2010 6:23 pm

Οχ γιατρε εξαρθρωση ειναι αυτο :?: :roll: περαστικα σου αν ειναι προσφατο και γρηγορα στον αερα ,ανοιξη ερχετε :wink:
Θυμαμε ξανα τα λογια του κυρ Κωστα Γερνα, απο τους λιγους 70αρηδες που πετανε "τα πραγματα οταν εχει πολυ ενταση εξελισωντε γρηγορα και συνηθως δυσαρεστα".

ΠΟΛΥ ΓΡΑΦΕΙΣ...ΛΙΓΟ ΠΕΤΑΣ :lol: :lol: :lol:
george29041
Competition

Δημοσ.: 376

Δημοσίευσηαπό paramick » Δευτ Φεβ 22, 2010 6:49 pm

Ισως και να δοκιμαζα ενα b-line (οχι φουλ τραβηγμενο) και να ημουν ετοιμος για PLF μολις παταγα, και c-stall αφου παταγα και μετα.Ολα αυτα ,μονο αν ηταν αναγκη να κατεβω,λογω δρομου,καλωδιων κλπ,και μεχρι τα 3,5-4 μετρα.
Αλλιως θα το πεταγα,μεχρι να με κατεβασει ( το εχω ζησει,σε κοντρολ με 25 χαω και δυτικο στα αρχαια,ολο παταγα και τον απατητο ειχα......)

paramick
Competition

Δημοσ.: 1063

Δημοσίευσηαπό paramick » Δευτ Φεβ 22, 2010 7:03 pm

Μπορεί να ακούσεις κάποιους να λενε ,οτι αν το πανί σου είναι μπλέ.........,μέχρι και ολικό μπροστινό μπορείς να κάνεις,αμα θέλεις......
ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ...... :!: :shock:

paramick
Competition

Δημοσ.: 1063

Δημοσίευσηαπό MIK » Δευτ Φεβ 22, 2010 7:45 pm

paramick έγραψε:Ισως και να δοκιμαζα ενα b-line (οχι φουλ τραβηγμενο) και να ημουν ετοιμος για PLF μολις παταγα, και c-stall αφου παταγα και μετα.Ολα αυτα ,μονο αν ηταν αναγκη να κατεβω,λογω δρομου,καλωδιων κλπ,και μεχρι τα 3,5-4 μετρα.
Αλλιως θα το πεταγα,μεχρι να με κατεβασει ( το εχω ζησει,σε κοντρολ με 25 χαω και δυτικο στα αρχαια,ολο παταγα και τον απατητο ειχα......)

Η πρώτη μου σκέψη ήταν πέτα το. Μόλις κοίταξα πίσω είδα...την παραλιακή και από πίσω της το βουνό που έμοιαζε ιδανικό για δυναμικό οπότε η επόμενη στάση ήταν κάπου στο Ελ.Βενιζέλος. Και τα δυο δεν μου άρεσαν σαν ιδέα όπως και το ότι και να είχα επιτάχυνση θα την πάταγα λίγο αρχικά και πάλι πιστεύω ότι με τέτοιο κούνημα θα την άφηνα αμέσως. Παραέκανα τραμπάλες με (απαλές βεβαια) βουτιές και μετά το πανί να μένει πίσω. Σαφώς και πρέπει να γίνω πιο άνετος με την επιτάχυνση και πέρσι το δούλευα πολύ απλά με το που αρχίζει το κούνημα την αφήνω. Κακώς αλλά το επίπεδό μου αυτό είναι και όπως λένε και άλλοι μπροστινό χαμηλά ίσον πολύ πόνος. Αν έπερνα 30-40 μέτρα ύψος και την είχα θα την πάταγα.

Μετά τη σκέψη το πετάω (δε γ@μιεται πρώτη πτήση της χρονιάς γιατί να μην είναι αυτή) σκέφτηκα ότι ΔΕΝ θέλω να συνεχίσω να πετάω σε μέρος πέραν της αλάνας πίσω από την παραλία. Μέσα στον πανικό μου αυτή ήταν η σκέψη μπορεί να ήταν λάθος.

Εκεί σκέφτηκα ότι 10 μέτρα από το έδαφος με δυο δυνατά wingover μπορώ να τουλάχιστον να είμαι χαμηλά και να περιμένω το επόμενο καθοδικό να πατήσω. Πριν τα αρχίσω κατεβαίνω με βουτιά πανιού και με τους Β έτοιμους πατάω και με δυνατό τράβηγμα Β τελείωσε το πανηγυρι.

Φίλος μαζεύει λίγο από το θεριό και πάμε για 14 τετραγωνικά ασφάλειας.

Νομίζω καθε ιδέα έμπειρων με λίγη προπόνηση μπορεί να βοηθήσει να έχουμε έτοιμο το τι θα κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Στο Καντήλι πιο καλό παιδάκι πετούσε στο κοντρόλ όπισθεν πρόσφατα?

MIK
Competition

Δημοσίευσηαπό adreas » Τρί Φεβ 23, 2010 2:06 am

Μια απλή λύση που δουλεύει και σε μη μπλε πανιά. Καλό είναι να είσαι σίγουρος ότι είσαι (και θα είσαι στο βραχυπρόθεσμο μέλλον αλλιώς τον ήπιες) αρκετά χαμηλά.

Admins, από που κι ως που το extension mpg δεν είναι allowed?

Δέν έχετε τα κατάλληλα δικαιώματα να δείτε τα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
adreas
Competition

Δημοσ.: 569

Δημοσίευσηαπό wolfgang » Τρί Φεβ 23, 2010 1:20 pm

condor έγραψε:
wolfgang εύχομαι περαστικά, αν θέλεις πες μας κάτι περισσότερο, κατά πόσο έφταιγε η επιτάχυνση στο ατύχημα, ήταν σε παραλία, σε βουνό, είχει θερμικά, ρότορες κλπ.

Ευχαριστώ πολύ condor !

Δοκιμή γιά μια εξήγηση :

The wind was strong
and I had my doubts,
but the start was fine
near the top of the hill;
and it lifted me up
but not enough
and it pushed me back
but I had the gear
and I pressed it down
it helped a lot
but the ground came near
I released the brakes
to make me free
and it was ok
but then it came
it collapsed left hand
and it turned me around
and it was too fast
and it hit me down
and there was a rock

and it was harder than me...

Αποτέλεσμα γνωστό

8)
wolfgang
Competition

Δημοσίευσηαπό george29041 » Τρί Φεβ 23, 2010 2:12 pm

ΑΧ σ`εφαγε η στερηση γιατρεεεε. :roll:

george29041
Competition

Δημοσίευσηαπό wolfgang » Τρί Φεβ 23, 2010 11:46 pm

GEORGE29041 έγραψε:Οχ γιατρε εξαρθρωση ειναι αυτο :?: :roll: περαστικα σου αν ειναι προσφατο και γρηγορα στον αερα ,ανοιξη ερχετε :wink:
Θυμαμε ξανα τα λογια του κυρ Κωστα Γερνα, απο τους λιγους 70αρηδες που πετανε "τα πραγματα οταν εχει πολυ ενταση εξελισωντε γρηγορα και συνηθως δυσαρεστα".

Ναι φίλε μου , εξάρθρωση στα καλά !

έγινε πριν απο 4 μήνες , και πετάω πάλι , με ηεγάλη λύπη τής γυναίκας μου :wink:

Κάτι ξέρει αυτός ο κυρ Κώστας !! :roll:

8)
wolfgang
Competition

Δημοσίευσηαπό george29041 » Πέμ Φεβ 25, 2010 11:58 am

Eιμαι και γω της αποψης οτι οι β ιμαντες ειναι ο καλυτερος τροπος γιατι δεν σε κοντραρουν πολυ οταν κατεβαινει η πτερυγα.
Βεβαια το "καττεβαινει" ειναι σχετικο αφου μενει σε γωνια 45 μοιρων περιπου στον αερα και χτυπιεται,μπορεις ομως να την "αποτελειωσεις" με ασφαλεια μετα. :wink:

george29041
Competition

Επιστροφή στην Συζητήσεις

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης