Συντονιστής: Moderators
χαχα δε ξερω, έτσι μου βγαίνει... είδομενAgelos έγραψε:Jolly δεν ξέρω τι ακριβώς ψάχνεις, την αλήθεια? την αντικειμενικότητα? την θέση μας στο σύμπαν?
nop (όπως νομίζω οτι το εννοείς), εκτός αν επιλέξω να αντιληφθώ το 'τυχαία' κατα τρόπο που να ταιριάζει στην αντίληψή μου περι τύχηςGiotaR έγραψε:...είδωμεν;;;; χαχαχα δε στο είπα τυχαία ψάχνεις!!!!!!![]()
χαχαχα το θεωρώ συνώνυμο του 'υπάρχω'GiotaR έγραψε:Επέλεξες......τυχαία, ψάχνεις
JollyRoger έγραψε:χαχαχα πράγματι κι εμένα με προβλημάτιζε το αυθαίρετο, οχι κατα την έννοια που λες, αλλά κατα την έννοια που το χρησιμοποίησα...
το αυθαίρετο αυτό στο οποίο αναφαίρομαι, όπως το σκέφτομαι πρέπει να ορίζεται απο τη διαφορά μεταξύ μηχανήματος και ελεύθερου όντος...
αν υποθέσουμε οτι υπήρχε ελεύθερη βούληση... τότε...tsouloufis έγραψε:
χμμ... τι αντιλαμβάνεσαι όταν το διαβάζεις αυτό;tsouloufis έγραψε:Η ελεύθερη βούληση μάλλον εδράζεται στον προμετωπιαίο φλοιό, και ίσως μπορούμε να την εντοπίσουμε στο έσω-κοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό.
Χρήστος Λάππας έγραψε:Speaking of shit happening... Μια νεροποντή πνίγει κόσμο. Παλιά θα λέγαμε ότι έχουμε θυμώσει τους θεούς και θα θυσιάζαμε μια παρθένα για να τους εξευμενίσουμε. Τώρα δεν το κάνουμε πια αυτό, πάλι όμως θεωρούμε ότι με κάποιο τρόπο εμείς το προκαλέσαμε. "Η καταστροφή του περιβάλλοντος φταίει", "ο άνθρωπος που θύμωσε την φύση", "εμείς που δεν ακολουθούμε τα σημάδια που μας δίνει η φύση (ανθρωπομορφισμός στο κόκκινο BTW με την κυρία)", "εμείς που κάψαμε τα δάση"...
Λοιπόν, σας έχω νέα! Είμαστε πολύ μικροί και ασήμαντοι μπροστά στα φαινόμενα που επηρεάζουν πράγματα όπως ο καιρός. Οι κύκλοι που έχει κάνει η γη ανάμεσα σε θερμές και ψυχρές περιόδους, άμεσα εξαρτώμενοι από την ηλιακή δραστηριότητα και τις ανωμαλίες στην τροχιά της, υπήρχαν πολύ πριν έρθουμε εμείς και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχουν και χιλιετίες μετά από εμάς. Και είναι τόσο ασύλληπτα μεγάλοι σε κλίμακα και τόσο αδιανόητα απομακρυσμένοι από την δυνατότητα μας να επέμβουμε, που είναι τουλάχιστον αστείο να νομίζουμε ότι έχουμε με κάποιο τρόπο καταφέρει να τους επηρεάσουμε. Ναι λοιπόν, η νεροποντή ήταν τυχαία είτε το νομίζεις είτε όχι.
Χρήστος Λάππας έγραψε:Στο yellowstone παλιά υπήρχαν δάση γεμάτα ελάφια και λύκους. Σε κάποια στιγμή, οι Αμερικάνοι εξολόθρευσαν τους λύκους και έντρομοι συνειδητοποίησαν ότι τα ελάφια είχαν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου και κατέστρεφαν το δάσος. Κάποιοι θα έλεγαν ότι ο άνθρωπος χάλασε την ισορροπία που είχε το σύστημα. Εν μέρει σωστό. Πως δημιουργήθηκε αυτή η ισορροπία όμως; Κάνανε κάποια συνάντηση κορυφής τα ζώα και αποφάσισαν πόσα θα τρώγονται ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να υφίσταται το οικοσύστημα; Όχι βέβαια. Απλά, σε χρονιές όπου οι λύκοι ήταν πολλοί, δεν έβρισκαν αρκετή τροφή και ψοφούσαν (θα συμβεί και στους Έλληνες αυτό σε λίγο). Σιγά σιγά λοιπόν τα γονίδια τους πήραν το μήνυμα ότι αν γεννιόνται περισσότερα από "χ" ζώα κάθε φορά οι πιθανότητες επιβίωσης μικραίνουν.
Χρήστος Λάππας έγραψε:Όσα πλάσματα δεν καταφέρνουν να προσαρμοσθούν, εξαφανίζονται. Και ας μην βαυκαλιζόμαστε, για κάθε ένα είδος ζωής που εξαφανίστηκε με δικό μας δάχτυλο (όπως το dodo λχ), υπάρχουν χιλιάδες που εξαφανίστηκαν από παράγοντες που δεν έχουν καμία σχέση με εμάς.
χμμμ πιστεύω οτι υπάρχει η δυνατότητα στον άνθρωπο, να κάνει μη προβλεψιμη επιλογή, παρόλο τον προβλέψιμο προγραμματισμό...adreas έγραψε:Jolly, τι εννοείς ακριβώς όταν λες "ελεύθερη βούληση";
προσωπικά συνήθως ικανοποιούμαι όταν συνειδητοποιώ την επιλογή της μη επιλογήςadreas έγραψε:Όσον αφορά πώς να διαλέξεις ποια θεωρεία είναι αληθής, εάν δύο θεωρείες κολλάνε εξ' ίσου καλά σ' αυτό που παρατηρείς δεν υπάρχει ουσιαστικός τρόπος να διώξεις τη μία (τουλάχιστον μέχρι να βρεις νέα στοιχεία). Από την άλλη, καλό είναι να μην περιπλέκεις τα πράματα άσκοπα.
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης